Co se zablokovaným internetbankingem? Cesta na pobočku vás nejspíše nemine.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 23. 6. 2010 | 6 komentářů
Co se zablokovaným internetbankingem? Cesta na pobočku vás nejspíše nemine.
Internetové bankovnictví je pohodlné. Klientům umožňuje správu financí kdykoliv a téměř odkudkoliv. Jenže když si ho daleko od domova zablokujete, máte u některých bank šanci získat přístup po telefonu. Pokud ale neznáte speciální hesla, musíte osobně na pobočku.

Jana vyjela na roční stipendijní cestu do Finska. Nedopatřením si ale kvůli záměně klávesnice zablokovala přístup do internetového bankovnictví. Odblokování ovšem už tak jednoduché nebylo. Banka po ní požadovala, aby se dostavila na pobočku pro nový PIN. Jiná možnost prý neexistuje kvůli bezpečnosti.

Jen některé tuzemské bankyjsou schopné pomoci i na dálku tak, abyste nemuseli za své chybování platit třeba drahou letenku zpět. A chyba může nastat relativně snadno. Obyčejně stačí třikrát až pětkrát zadat nesprávné heslo či PIN.

Většina tuzemských bank pro aktivaci zablokovaného internetbankingu doporučuje kontaktovat telefonického bankéře či call centrum banky. S pomocí dalších hesel či kódů, které jste získali již při sjednávání služby přímého bankovnictví, vám operátor pomůže s odblokováním. Kámen úrazu ovšem nastává u těch klientů, kteří delší dobu či nikdy telefonické bankovnictví nevyužívali. Většinou si nepamatují potřebné heslo či kód pro telebanking (bývá jiné než do internetbankingu). Nezbude jim tak nic jiného než dojít si na pobočku a nechat si vygenerovat nová hesla.

Mezi banky, které jsou zcela nekompromisní a klientům neumožňují jinou variantu než návštěvu pobočky, patří ČSOB, Poštovní spořitelnaa Komerční banka. „Pokud klient zapomene PIN potřebný k přihlášení do internetového bankovnictví, může se obrátit na jakoukoli pobočku ČSOB, která mu po předložení občanského průkazu vygeneruje a předá nový PIN. Tento si klient může poté změnit na svůj původní PIN. Stejný postup je i v případě, že si klient zablokoval přístup do internetového bankovnictví tím, že opakovaně zadal nesprávné heslo,“ uvádí mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Jinou možnost než aktivaci PIN na pobočce ČSOB prý neumožňuje kvůli tomu, že si klienta musí osobně ověřit, neboť se jedná o důležitý prvek zabezpečení.

Podobný proces odblokování jako má ČSOB je i v sesterské Poštovní spořitelně. I tam je třeba dojít na některé z obchodních míst (Finanční centrum či pobočku České pošty) a požádat prostřednictvím příslušného formuláře o vydání nového PIN/Hesla. Pro vygenerování nového certifikátu (unikátní počítačový kód, který má uživatel internetbankingu ve svém počítači) musí osobně dojít na pobočku i klienti Komerční banky.

Také klienti nejnovější banky na tuzemském trhu, FIO Banky, musí v některých případech na pobočku. Do internetového bankovnictví mají sice možnost zadat heslo až pětkrát, pak se jim ale přístup na určitý časový úsek zablokuje. Blokační lhůtu nelze nijak zkrátit ani zrušit. Měli by si ale podle mluvčí banky Venduly Žaloudíkové vždy ověřit, kterou klávesnici mají aktivní (českou/anglickou) či zda nemají zapnutý Caps Lock (klávesu pro psané velkých písmen) či Num Loc (klávesu pro psaní v režimu číslic). V případě, že zcela zapomenou heslo, je třeba osobně navštívit pobočku FIO a požádat o vystavení náhradního hesla. Jiným způsobem to udělat nelze.

S odblokováním internetbankingu to mají podstatně jednoduší klienti AXA Banky , kteří situaci hravě vyřeší i z ciziny. U AXA Banky stačí, aby se klient přihlásil na webové stránky banky a v sekci Můj bankovní účet kliknul na záložku „Zapomněli jste heslo?“. Systém navázaný na webové stránky následně klientovi na registrovaný mobilní telefon pošle Autorizační kód, který klient použije pro přihlášení a nastavení nového hesla. Pokud pětkrát zadá nesprávné heslo, musí podle mluvčího banky Marka Zemana volat na AXA linku, kde mu s odblokováním pomohou na základě osobních identifikačních údajů. Přes call centrum, takzvanou mLinku, mohou bezplatně odblokovat své internetové bankovnictví také klienti mBank.

Na telefonní bankovnictví odkazují v případě zablokovaného přístupu do internetbankingu i klienty v UniCredit Bank. V případě, že klient zapomene heslo pro přihlášení, měl by volat na bezplatnou linku banky pro jeho nastavení. Ti, kteří ztratili takzvaný token (generátor unikátních kódů pro přihlašování do internetbankingu), měli by si ztracený token zablokovat rovněž přes tuto linku a následně si dojít na pobočku kvůli vystavení nového tokenu. V letošním roce UniCredit Bankstartuje podle svého mluvčího Tomáše Pavlíka novinku v podobě aktivního obvolávání klientů, kteří si zablokovali internetbanking.

Anketa

Už se vám podařilo zablokovat si internetbanking?

Z největších tuzemských bank umožňuje zaslání přístupů k internetbankingu i do ciziny pouze Česká spořitelna a Raiffeisenbank. V České spořitelně klient může nejprve zkusit odblokování přes linku telefonního bankovnictví, kde mu operátor po ověření totožnosti a sdělení bezpečnostního kódu zadá do systému požadavek na vygenerování nových přihlašovacích údajů. V doporučeném dopise na adresu dle smlouvy mu pak přijde klientské číslo a heslo pro telebanking a internetbanking. Pokud klient nezná ani svůj bezpečnostní kód, který dostal se smlouvou při založení účtu, je nutné, aby se dostavil na pobočku, kde mu pracovník na požádání tento kód vytiskne na počkání. „Zaměstnanec banky tak kvůli bezpečnosti klientů nikdy nemá všechny přístupové kódy k dispozici“, poznamenává Pavla Langová z České spořitelny.

Existuje ovšem i varianta, jak si nechat přihlašovací údaje poslat i do ciziny. Lidé, kteří jsou dlouhodobě v zahraničí a ztratí bezpečnostní kód, mohou zaslat na pobočku dopis se žádostí o opětovné zaslání kódu do místa pobytu. „Podpis na dopise musí být v tomto případě notářsky ověřen,“ dodává Langová. Odblokování internetbankingu korespondenční cestou u vybraných kont s úředně ověřeným podpisem nabízí rovněž Raiffeisenbank. Jiný přístup volí GE Money Bank, která vedle odblokování přes zákaznický servis na call centru banky umožňuje i variantu, že za klienta vyřídí odblokování třetí osoba s plnou mocí.

Počítejte také s tím, že některé banky si za odblokování či vygenerování nového PIN nebo hesla účtují speciální poplatek. Například v Raiffeisenbank to klienta vyjde na 50 korun za novou aktivaci po předchozí blokaci a 100 korun za vygenerování nového PIN. U AXA banky klient zaplatí 39 korun a podle Marka Zemana z AXA Bankse bude tento poplatek v dohledné době rušit.

Před delším odjezdem do zahraničí se tedy určitě vyplatí ověřit si u vašeho internetového bankovnictví i možnosti jeho odblokování. Pokud to vaše bankabez osobní návštěvy pobočky nedělá, můžete vše vyřešit i tím, že se domluvíte s někým z rodiny a určíte ho jako disponenta k účtu. V případě zablokování vašeho přístupu pak můžete dělat transakce na účtu s jeho pomocí.

 

Jaké zkušenosti s odblokováním internetbankingu máte vy či vaši blízcí?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2012 10:22, stika

Postovni sporitelna taky jsme si zablokoval El bankovnictvi pobocka 50km helpdesk k nicemu.vyrizenina post trva 5 prac dni pak mi prisel papis ze se podpis neshoduej s jejich vzornikem. Ne bohuzel podposive vzory po kapsach nenosim jak jsem se podepsal pred 20 lety overeni obcanky asi neni smerodatne.
Meli by se ty manazeri zamyslet v lepsi pripada je vyhazet stjne jsou k nicemu overovani lze vyresit jednoduseji nez honeni klientu na pobocky.V opacnem priapde at zavedou pbocky na kazde vesnici a tam posadej nejakeho managera at to tam resej.Budu hladat banku ktera to ma resene jednoducheji.

ERA fucking forewer

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2011 10:04, Šach

FÍÍÍ . . . a peníze jsou fuč!
JOO banka.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budoucnost internetového bankovnictví: Chytré mobily

18. 6. 2010 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Budoucnost internetového bankovnictví: Chytré mobily

Vsadili jsme v našem internetovém bankovnictví na uživatelskou přívětivost a klienti to ocenili. Svědčí o tom i používanost naší aplikace pro správu osobních financí, říká Ladislav... celý článek

Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

14. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

Internet proniká stále více do každodenního života. Běžné lze díky němu komunikovat, nakupovat i spravovat finance. V Česku se nyní objevují ale i první vlaštovky na poli internetového... celý článek

Výhody a nevýhody online pojistek majetku

4. 5. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Výhody a nevýhody online pojistek majetku

Pojišťovny usnadňují nákup pojištění domácnosti či nemovitosti. Klienti se je už některých mohou sjednat i přes internet. Výhodou je, že dostanou slušné slevy na pojistném. Produkt... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Partners Financial Services