Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2010 | 2 komentáře
Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.
Internet proniká stále více do každodenního života. Běžné lze díky němu komunikovat, nakupovat i spravovat finance. V Česku se nyní objevují ale i první vlaštovky na poli internetového pojišťovnictví. Online nákup pojistek už existuje pár let. Náhled na pojistné smlouvy a jejich správu ale je letošní novinka.

Večer před odjezdem na zahraniční dovolenou si najednou Milan vzpomněl, že se docela bojí, aby se mu něco nestalo v opuštěném bytě. V něm se navíc v poslední době zdržoval jen výjimečně. Bydlí převážně u přítelkyně. Zkusil se tedy podívat na webové stránky pojišťovny, u které má pojištěné auto. Uměla pojistit online už i domácnost. Během deseti minut měl díky platbě kartou o starost méně.

Ještě před pár lety v tuzemských pojišťovnách prý nikdo nechtěl o internetových aplikacích pro klienty ani slyšet. Převažujícím názorem tehdy bylo, že klienti při nákupu pojištění vždy potřebují kvalifikované poradenství. Stejně tak se kdysi argumentovalo i v bankách před zaváděním internetového bankovnictví, shodují se experti, kteří znají oba segmenty. Čas ale prokázal, že řadě klientů internetové bankovnictví, u kterého si mohou řešit své finanční transakce kdykoliv, vyhovuje. A stejným směrem půjde nejspíš i internetové pojišťovnictví. Online nákupy řady typů pojistek už možné jsou, obsluha a správa pojistných smluv přes internet je stále ještě „v plenkách“. Přesto už i tu si mohou klienti některých pojišťoven vyzkoušet.

Klasické internetové pojišťovnictví, které by umělo náhled na všechny pojistné smlouvy a aktivní transakce, jako jsou změny vybraných parametrů, kontaktních údajů a nastavení, umí v takto široké podobě zatím v Česku jediné dvě pojišťovny. Vedle internetově orientované Direct pojišťovny s tím nyní přichází i Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). Ta po pilotním provozu od 14. června spouští na tuzemském trhu zcela ojedinělou webovou aplikaci MojeČPP, která klientům nabídne komplexní správu pojistných smluv právě na podobné bázi, jako je to u produktů internetového bankovnictví.

Zatímco pojišťovna Direct ve své klientské zóně na internetu dovolí klientům náhled na smlouvy jen od dvou typů pojistek, které prodává (autopojištění a pojištění majetku a odpovědnosti) a umožňuje dodatečně vložit pouze údaj o SPZ auta, novinka ČPP klientům dovolí aktivní správu všech jejich pojistných smluv v podstatně větší míře.

Aplikace MojeČPP má být podle mluvčí ČPP Renaty Svobodové velmi otevřený klientský portál. Klientům, kteří se pro jeho využívání registrují na některé z kamenných poboček pojišťovny, umožní nejen náhledy aktuálních pojistných smluv, ale i různé aktivní změny a přehled o likvidaci pojistných škod i všech dosavadních pojistných smlouvách. Uživatel už na první obrazovce uvidí souhrn všech svých aktivních smluv podle typu pojištění. Z této obrazovky může pak jít buď na detaily k jednotlivým smlouvám či na změny nebo nastavení dalších údajů, náhledy na starší a třeba již i ukončené pojistné smlouvy či sledovat stav u případů likvidace pojistné škody.

Anketa

Chtěli byste mít k dispozici online komplexní náhled na všechny své pojistné smlouvy?

Výhodou nové aplikace MojeČPP podle Svobodové je, že poskytuje náhled na smlouvy z pojištění majetku, vozidel, cestovního a životního pojištění i přehled o škodách, včetně provádění změn v nich. Úpravy budou moci dělat všichni registrovaní klienti bez ohledu na způsob sjednání pojistné smlouvy. Nebude tak záležet, zda máte starší pojistku z pobočky či třeba cestovní pojištění od externího zprostředkovatele či online aplikace, tak jako to je v některých jiných pojišťovnách.

Obsluha internetového pojišťovnictví ČPP bude podobná, jako bývá u internetového bankovnictví. Přímo z aplikace si klienti budou moci dohlásit nově přidělenou SPZ auta nebo zaslat kopie dokladů k likvidované škodě. Budou si moci sjednat případně i další pojistné produkty, stáhnout si některé zábavné aplikace nebo zjistit výši slev, které mají za pojištění u ČPP vyjednané u obchodních partnerů.

Zajímavý náhled a správu všech svých smluv mají možnost do určité míry dělat i klienti pojišťovny Allianz, kteří se registrovali na webu Allianz Direct. Ten slouží jako další distribuční kanál, který je primárně zaměřený na online prodej pojistek. Kdo se na tomto webu zaregistruje a koupí si tímto způsobem nějaké pojištění, získá podle Pavly Pasekové z pojišťovny Allianz Klientské konto, kde vidí veškerou svou historii pojistek koupených přes tento kanál.

Klienti Allianz, kteří koupili pojistky mimo Allianz Direct, mají k dispozici jen online náhled stavu každé pojistné smlouvy zvlášť. V náhledu k pojistce pak například vidí, do kdy mají zaplaceno pojistné, kdy byla připsána poslední platba, kdy a jaká má být další platba či do kdy jim platí pojistná smlouva. Systém klientovi vygeneruje také platební údaje, jako je číslo účtu, variabilní a konstantní symbol.

Přes internet lze u Allianz využít i další služby jako je online nahlášení škody, sledování stavu vyřizování škody či online přikládání dokumentů potřebných k likvidaci. Tyto služby v různé míře už dnes umí ale i většina ostatních tuzemských pojišťoven. Stejně tak je v současnosti pro klienty českých pojišťoven již běžný dodatečný výtisk pojistné smlouvy z webu či online přiložení dokumentů ke škodní události. Řada pojišťoven takovéto a další změny či služby umožňuje, podobně jako Allianz, přes interaktivní změnové formuláře přímo na svých webových stránkách.

Od 10. června nově umožňuje alespoň základní náhled do pojistné smlouvy a minimální úpravy také pojišťovna Kooperativa, která využila již otestovaný první model online přístupu pro klienty od sesterské společnosti ČPP. Klientům Kooperativy, kteří mají platnou pojistnou smlouvu na autopojištění, majetek, životní či cestovní pojištění, stačí pro přihlášení pouze její číslo, datum narození a opis kódu vygenerovaného na obrazovce. Zobrazí se ale jen základní údaje o pojistné smlouvě a to bez osobních či jinak citlivých údajů. Změn, jež může klient provést, je ovšem zatím minimum. Lze měnit pouze jméno, titul, telefonní či emailový kontakt. Další výhodou nové aplikace je podle mluvčího pojišťovny Milana Káni její propojení na zobrazení stavu škody, která je registrovaná u pojistné smlouvy. „Jedním kliknutím klient zjistí stav likvidace, nebo bude moci online zaslat požadovaný chybějící podklad, což likvidaci škody urychlí,“ upřesňuje Káňa.

Kdy a kde můžete čekat další změny v internetovém pojišťovnictví?

PojišťovnaSituace a plánované změny v online prodeji pojistek a v internetovém pojišťovnictví (IP)
AXAOnline prodej nemají
Změny IP plánují na přelomu let 2010 a 2011.
AllianzAllianz umožňuje náhled vždy na 1 smlouvu a úpravy přes změnové formuláře na webu pojišťovny.
Allianz Direct má pasivní IP pro všechny smlouvy.
Česká pojišťovnaPasivní ani aktivní náhled na pojistky nemají, lze ale vkládat dokumenty, sledovat likvidaci i provádět online změny na webu pojišťovny. Chystají pro online prodej i IP řadu novinek.
ČPPVšichni klienti mohou nahlížet na jednotlivé smlouvy.
Od 14. 6. 2010 registrovaní klienti mají přístup do komplexního IP s názvem MojeČPP.
ČSOB PojišťovnaMá aplikaci Mobilní likvidace.
Úpravy online prodeje a IP plánují ještě pro rok 2010.
Direct pojišťovnaV 2.pol.roku 2010 plánuje spustit vylepšenou verzi aplikace pro sjednání pojistky aut, spustit i prodej cestovního pojištění a úpravu aplikace Klientské zóny.
GeneraliMají online prodej 3 typů pojistek vč. netypického Pojištění pro případ rakoviny prsu. Letos chystají rozšířit online prodej o další produkty. K IP se nevyjadřují.
KooperativaOd 10.6.2010 spustili základní online náhled na jednotlivé pojistné smlouvy.
UNIQAZměny v přípravě, nejdříve k dispozici v roce 2011.
Wüstenrot pojišťovnaPřipravují pasivní náhled na pojistné smlouvy.
Úpravy online prodeje a IP nejdříve v roce 2011.

Jaké máte zkušenosti s online aplikacemi pojišťoven? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

17. 5. 2010 | Věra Tůmová

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního... celý článek

Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

29. 12. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

Pojišťovny začínají obdobně jako banky sázet stále víc i na internetovou komunikaci s klienty a přicházejí s novinkami. Nejvíce on-line služeb má Česká pojišťovna. Oproti uzavření pojistky... celý článek

Výhody a nevýhody online pojistek majetku

4. 5. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Výhody a nevýhody online pojistek majetku

Pojišťovny usnadňují nákup pojištění domácnosti či nemovitosti. Klienti se je už některých mohou sjednat i přes internet. Výhodou je, že dostanou slušné slevy na pojistném. Produkt... celý článek

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

21. 4. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

Cestovní pojištění řada lidí při svých cestách podceňuje. Pojišťovny se proto snaží sjednání pojistek, co nejvíce zjednodušit. Řadu let je možné pojistit se přes internet a nyní už... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Partners Financial Services