Výhody a nevýhody online pojistek majetku

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 4. 5. 2009 | 3 komentáře
Výhody a nevýhody online pojistek majetku
Pojišťovny usnadňují nákup pojištění domácnosti či nemovitosti. Klienti se je už některých mohou sjednat i přes internet. Výhodou je, že dostanou slušné slevy na pojistném. Produkt je však pouze pro ty, kteří přesně vědí, co a na kolik chtějí pojistit.

Lidská lenost může mít i dalekosáhlé důsledky. Například u těch, kterým se nechce zajít do pojišťovny a sjednat si pojištění bytuza pár stovek a potom, když se něco stane, musí platit ze svého vysoké škody. Pojišťovny se proto snaží bojovat i s touto lidskou vlastností a snaží se klientům sjednání pojistky co nejvíce usnadnit. Ta se dájí stále častěji i přes internet. V tomto okamžiku je tyto pojistky možné koupit na internetu již u pěti tuzemských pojišťoven a další, jako například Kooperativa či Axa o tomto typu prodeje uvažují.

Sjednat si pojistku nemovitosti či domácnostipřes internet není pro klienta příliš složité. Zpravidla je ale třeba u sebe mít při vyplňování online formuláře dostatek informací o nemovitosti a osobní údaje. Je třeba znát přesnou adresu včetně PSČ, zachovalost nemovitosti a bytu, pojistnou částku, na níž si chce dotyčný sjednat pojistku a hodnotu rizikovějších věcí ve vybavení domácnosti, které je třeba připojistit (např. cennosti, jízdní kola, elektronika). Tyto informace je však nutné znát i při osobním sjednávání pojistky na pobočce.

Samotné vyplňování online formuláře je intuitivní. Pokud klient vše vyplní správně, na konci získá kalkulaci a může potvrdit, že s pojistkou souhlasí. Do několika dnů mu přijde potvrzená pojistná smlouva, kterou už většinou nemusí odesílat zpět, protože se jedná o originál smlouvy pro klienta. Pojistku lze zaplatit online několika způsoby (kartou nebo z účtu), u České podnikatelské pojišťovny (ČPP)mohou klienti platit i přes terminály Sazky. Lidé, kteří bydlí v povodňových oblastech nebo si chtějí sjednat pojištění s vyššími než běžnými limity, ale budou patrně systémem online formuláře vyzváni, aby kontaktovali pojišťovnu osobně či přes klientskou telefonní linku. Platí to například pro klienty České pojišťovny.

Anketa

Máte sjednané pojištění domácnosti?

On-line pojistky nabízejí kromě pohodlí, kdy si klient sjednává pojištění odkudkoliv a kdykoli, také finanční zvýhodnění oproti pojistkám sjednaným na pobočkách pojišťovenči u poradců. Nejnižší, pětiprocentní, slevu za sjednání online pojistky má ČSOB Pojišťovna, jejíž ceny pojistného při sjednání přes internet patří k nejnižším. Česká pojišťovna dává za online pojistku slevu deset procent z pojistného. Allianza Česká podnikatelská pojišťovna shodně patnáct procent. Pojišťovna Direct, která začíná nyní nově prodávat i pojištění majetku a odpovědnosti přes telefon a internet (až od 1.6. 2009), slibuje novým klientům dvacetiprocentní slevu. Nutno dodat, že jinak než přes internet či telefon tato pojišťovna své produkty neprodává, takže cena se slevou je v podstatě základní cena.

Další slevu lze získat za výši spoluúčasti. Kdo chce platit nízké pojistné, může si jej sám snížit tím, že se bude při pojistné události částečně podílet na hrazení škody. Platí, že čím vyšší částkou, tím bude mít větší slevu na pojistném. Například u České pojišťovny je možné si pětisetkorunovou spoluúčastí srazit pojistné o pět procent, tisícikorunovou o deset procent. Nejvyšší spoluúčast ve výši dvacet tisíc u této pojišťovny sníží pojistné o dvacet procent.

Také frekvence a forma placení pojistného pomůže klientovi snížit cenu pojistky. Většinou platí, že při ročním placení pojistného je pojistka levnější, než při měsíčních platbách. Zvýhodnění se dá ovlivnit i automatickým inkasem pojistného z účtu či platbou přes SIPO. Za určitých podmínek dávají pojišťovny slevu i za takzvanou propojištěnost, tedy za to, že už má klient u stejné pojišťovnysjednaná i jiná pojištění. Existující pojistky zohledňuje například ČSOB Pojišťovna.

Počty sjednaných pojistných smluv přes internet podle všech pojišťoven, které online pojistky nabízejí, pozvolna rostou. „Výrazný nárůst online prodeje všech typů pojištění, které dosud nabízíme, potvrzuje, že se vzrůstajícím finančním vzděláváním české veřejnosti bude hrát stále větší dostupnost finančních služeb 24 hodin denně, 7 dní v týdnů a také komfort při komunikaci s pojišťovnou,“ domnívá se Jitka Basová z Allianz Direct. K většímu zájmu o online způsob sjednávání pojištění podle odborníků výrazně přispívá i to, že v Česku je stále více domácností vybavených počítačem i internetem a lidé se přestávají i obávat platit kartou na internetu.

Pojištění majetkua odpovědnosti přes internet lze zatím v Česku sjednat pouze přes stránky vybraných pojišťoven. Ačkoli na trhu působí také několik internetových porovnávačů a prodejců pojistných produktů, pojištění nemovitostí a domácnostityto servery dosud neumí. Hlavní Achillovou patou jsou v tomto ohledu podle Jana Žalčíka ze společnosti Srovnavac.cz povodňové zóny. Jednotlivé pojišťovny totiž využívají specializovaný software, který dokáže podle adresy posoudit, jak rizikové jsou jednotlivé oblasti. Tento software ovšem porovnávače nemají zatím k dispozici. Prodej majetkového pojištění přes tyto portály je tak podle Žalčíka možný zhruba v horizontu jednoho až dvou let.

Na kolik přijde online roční pojistka nemovitosti,domácnosti a odpovědnosti

Jak velkou slevu lze získat za online pojištěníByt 3+1 v osobním vlastnictví, garážové stání, terasa, České Budějovice, pojistná částka (nemovitost 3,1 mil.Kč, domácnost 300 tisíc Kč)
Allianz15 %3791 Kč
ČP10 %3619 Kč
ČPP 15 %3300 Kč
ČSOB Poj.5 %1080 Kč
Direct (od 1.6.2009)20 %1954 Kč

Sjednali byste si online i pojištění majetku? Kvůli čemu byste tak učinili a kvůli čemu naopak ne? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

4. 2. 2009 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Riziko, že se něco doma přihodí, je podle České asociace pojišťoven ale vysoké. Rozjíždí proto kampaň, aby majetkové pojištění... celý článek

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

21. 1. 2009 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

Pojistku domácnosti je potřeba průběžně aktualizovat. Důvodů pro změnu je několik. Rizikem je například podpojištěná domácnost. Při změně pojišťovny se vyplatí připravit si konkrétní... celý článek

Riziko povodně se dá nyní ověřit i z digitálních map

14. 1. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Riziko povodně se dá nyní ověřit i z digitálních map

Nově zveřejněné povodňové mapy mohou zjednodušit rozhodování těm, kdo se chystají stavět dům či kupovat nemovitost. Dozví se, jaké je riziko povodní, a tedy i o možnosti pojištění dané... celý článek

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Partners Financial Services