Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 4. 2. 2009 | 18 komentářů
Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost
Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Riziko, že se něco doma přihodí, je podle České asociace pojišťoven ale vysoké. Rozjíždí proto kampaň, aby majetkové pojištění Čechům přiblížili. Není prý třeba mít drahé pojistky, ale takové, které pokryjí rizika a aktuální hodnotu majetku.
Vtip majetkové pojištění

Pouze třetina Čechů považuje za nutné chránit svůj majetek nejen dobrými zámky či mřížemi, ale i pojistkou domácnosti. Zároveň platí, že čím je člověk starší, tím má větší sklon si takové pojištění sjednávat, vyplývá z nejnovějšího reprezentativního průzkumu MML-TGI agentury Median. Vyšší tendenci pojistit si domácnost mají lidé od čtyřiceti do šedesáti let. Rozhodně to však neznamená, že by si tito klienti pojišťovensjednávali pojistky dobře. Mezi těmi, kdo mají domácnost pojištěnou, je podle České asociace pojišťoven (ČAP)většina těch, kdo mají pojistku sjednanou před více než pěti lety či ještě déle. A často jsou tyto pojistky vzhledem k novému vybavení a rekonstrukcím velmi zastaralé.

Podle ankety, kterou mezi 300 respondenty ve všech krajích České republiky uspořádala ČAP, je zřejmé, že aktualizaci pojistné smlouvyvětšina lidí nepovažuje za důležitou. Přes šedesát procent dotazovaných uvedlo, že nikdy pojistnou částku ve smlouvě neměnilo, zhruba 27 procent tak učinilo při změně hodnoty majetku a jen jedenáct procent lidí si sjednalo takzvanou indexaci, tedy automatické navýšení ceny pojistky podle inflace. Sjednat si jednou pojištění a pak na něj na řadu let zapomenout, se však podle ředitele ČAP Tomáše Síkory nemusí vyplatit. Stává se podle něj například, že rodina po smrti otcedál platí pojistku na dům bez aktualizace pojistníka, a když se něco stane, jsou dědicipřekvapeni, že pojišťovnajim nic neuhradí, maximálně vrátí zaplacené pojistné. Běžné jsou i případy, kdy si lidé zrekonstruují rodinný domek, přistaví garáž či bazén a při škodní události se diví, že jim pojišťovna neuhradí celou škoduz neaktualizované pojistky sjednané před úpravou domu.

Majetkové pojištění v ČR

Zájem o kvalitnější pojištění majetku v minulosti v Česku nejvíce narostl kolem rozsáhlých povodní na přelomu let 2002 a 2003. Tehdy podle údajů ČAP byl meziroční nárůst tohoto typu pojištění až o 26 procent, zatímco vloni byl podle předběžného odhadu asociace zhruba tří či čtyřprocentní. Podobné to bude pravděpodobně i letos, domnívá se ředitel ČAPTomáš Síkora. Na stagnaci trhu s neživotním pojištěním v posledních letech nezměnily podle Síkory nic ani větrné přírodní katastrofy, které se nad Českou republikou přehnaly v předchozích dvou letech.

„Podpojištění je obecně rozšířený jev, zejména v posledních letech, kdy lidé své nemovitosti rozšiřují, zkrášlují, doplňují zařízení,“ říká mluvčí pojišťovny UniqaEva Svobodová a dodává: „Často si lidé myslí, že když pojistí nemovitost jako takovou, mají pojištěnu i domácnost. Tak to ale není, protože každá z těchto pojistek kryje jiný předmět a jiná rizika.“ Navzdory tomu, že některé tuzemské pojišťovnyjako právě Uniqa mají automatickou součástí těchto pojistek i pojištění občanské odpovědnosti, klienti o tom mnohokrát nevědí a při škodě druhé osobě (například sousedovi) ani prý pojišťovnu nepožádají o pojistné plnění.

Další závažnou chybou u majetkových pojistek je podle všech oslovených expertů snaha klientů o sjednání co nejlevnějšího produktu. Běžně tak podle Tomáše Hejdy z ČSOB Pojišťovnyklienti volí jen základní varianty pojištění, které mívají omezené limity plnění či nezahrnují zdaleka všechna rizika, jež klient předpokládá, že obsahují. „Lidé se domnívají, že jde o koňský handl a smlouvají se zprostředkovatelem, aby cenu srazili, co nejníže,“ říká za ČAP Síkora. Nezřídka se pak zájemci o pojištění ani neseznámí s pojistnými podmínkami a samotnou konstrukcí pojištění, podotýká Václav Bálek z České pojišťovny.

Anketa

Máte ve své pojistce domácnosti sjednanou pravidelnou aktualizaci podle inflace (indexaci)?

Chyba je v tomto ohledu však nejen na straně klienta, ale rovněž toho, kdo pojistku s ním uzavírá, upozorňuje Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny:„V tomto případě jde o kvalifikaci sjednatele, který by měl pojištěného upozornit na rozsah pojištění a výluky uvedené v pojistných podmínkách, aby se pak dotyčný nedivil, že neplníme například takové ztráty jako poškození televize hozenou kostí při hře se psem, či podpisy sprejerů na omítce budovy.“

Kvůli malé informovanosti obyvatel o majetkovém pojištění ČAPletošní únor zasvětil akci na podporu povědomí veřejnosti o majetkových pojistkách. Kampaň s názvem Pojisti majetek má od prvního únorového týdne i své vlastní stejnojmenné webové stránky, kde chce ČAP srozumitelnou formou předávat veřejnosti praktické informace o pojištění a pomoci lidem se zorientovat v nabídce pojistných produktů na tuzemském trhu.

Myslíte, že se vyplatí mít pojištěnou domácnost? Jaké máte s tímto pojištěním či pojistkou nemovitosti zkušenosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2009 22:23, Softer

Pane Kára, ceníme si Vašeho názoru, je fajn mít tu i opozici, avšak neustále se chytáte (alespon co jsem si doteď přečetl) sporných a obtížně zjistitelných pojistných událostí. Zkuste mi prosím říci, proč by se nemělo uzavírat pojistné pro případ vážného úrazu nebo smrti pro živitele rodiny s několika dětmi, kdy je manželka již deset let v domácnosti...Nebuďme takoví, že na základě několika sporných bodů odsoudíme 95% správných pojištění...

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2009 20:34, S

Proto jsou pojisteni na smrt obnosova (je dopredu dana/definovana castka) a pojisteni majetku skodova (plati se vyse skody).

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi přicházejí na chuť pojistkám domácností s asistenčními službami

30. 1. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi přicházejí na chuť pojistkám domácností s asistenčními službami

Pojistky domácností s bezplatnými asistenčními službami si získávají oblibu. Počet pojišťoven, které domácí asistenci poskytují, roste. Pojištěné domácnosti nejčastěji využívají bezplatnou... celý článek

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

21. 1. 2009 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

Pojistku domácnosti je potřeba průběžně aktualizovat. Důvodů pro změnu je několik. Rizikem je například podpojištěná domácnost. Při změně pojišťovny se vyplatí připravit si konkrétní... celý článek

Hitparáda nejpodivnějších hlášení pojistných událostí

29. 12. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Hitparáda nejpodivnějších hlášení pojistných událostí

„Pojišťováci“ nemívají zrovna image zábavných a důvtipných chlapíků. Klienti tak na ně mylně zkoušejí i zcela neuvěřitelné příběhy. V následujícím přehledu přinášíme pro pobavení ty... celý článek

Jak se odhalují pojistné podvody

8. 12. 2008 | Věra Tůmová | 27 komentářů

Jak se odhalují pojistné podvody

Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by... celý článek

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Partners Financial Services