Když se řekne | Věra Tůmová | 14. 4. 2010 | 6 komentářů
Do léta se dá zhubnout až deset kilo. Stačí začít hned, tvrdí osobní trenéři ve fitness centrech. Za pravidelné cvičení ve fitku dáte několik set, ale i několik tisíc korun za měsíc. Zlevnit lze hubnutí aktivním pohybem v přírodě.
Když se řekne | Věra Tůmová | 15. 4. 2010 | 3 komentáře
Na únavu i mírnou nadváhu lze vyzrát nejen sportováním, ale i změnou stravovacích návyků. Zdravější jídelníček přitom nemusí být nutně dražší než ten původní.
Co se děje | Petra Dlouhá | 10. 4. 2012 | 9 komentářů
„Den rovnosti platů – ženy ženám a nejen jim“ je celosvětová akce s tradicí v řadě evropských zemí. V Česku ji bude tento čtvrtek již potřetí pořádat nezisková organizace Business and Professional Women Praha.
Rozhovor | Petra Dlouhá | 11. 4. 2012
Je zdravý životní styl luxus pro vyvolené, nebo si ho může dovolit každý? Jak zlé je to s kvalitou potravin v českých supermarketech? Diskvalifikuje ženy na trhu práce mateřství? Co může do firmy přinést „ženský princip“? Čtěte druhý díl rozhovoru s mentorkou Dne rovnosti platů Ludmilou TREUTNEROVOU.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 7. 2. 2013 | 10 komentářů
Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás důvod k zamyšlení, kolik vlastně za pleny pro kojence a batolátka platíte a kde šetřit. Co třeba látkové plenky?
Analýza | Michal Kašpárek | 8. 2. 2013 | 9 komentářů
Potřebujete jen pekáč a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček – a podle statistik uvaříte 82 procent jídel.
Když se řekne | Michal Kašpárek | 26. 4. 2013 | 6 komentářů
Britský výzkum mimo jiné ukazuje, že si kamarády za peníze nekoupíte, ale taky že vám známosti ještě nemusí pomoct k penězům.
Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 5. 2013 | 5 komentářů
Proč můžou slepé degustace vín dopadnout komicky? Nedílnou součástí všeho zboží jsou příběhy. Neochuzujete se o ně náhodou?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2013 | 21 komentářů
S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 1. 6. 2013 | 3 komentáře
„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 11. 6. 2013
Čím víc času, chuti a vůle chybí při dodržování zdravé životosprávy, tím víc peněz stojí vytoužená „dokonalá“ postavička. Dnes se podíváme na první polovičku úspěchu: kolik stojí pohyb. A příští týden se spolu podíváme... do ledničky.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře
Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 25. 6. 2013 | 6 komentářů
Vzdor přehnanému ochranitelskému pudu jsem ve slabé chvilce souhlasila: má starší dcera jede v létě s kamarádkami poprvé na tábor. Jak tuhle zkoušku důvěry a osamostatnění přežiju psychicky, zatím nevím. Jak mě postihne finančně, začínám tušit nad seznamem potřebných věcí.
Sloupek | Michal Kašpárek | 12. 7. 2013 | 14 komentářů
Přinášíme pokračování Kašpárkova jedenáctera pro mladé fňukálky a nerozhodné. Návod na to, jak přestat být na jednu přes držku, část druhá.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Když se řekne | Jan Müller | 6. 8. 2013 | 10 komentářů
Do redakce doputoval zajímavý dotaz: „Do jaké míry ovlivňují ceny komodit (hlavně těch, z nichž se vyrábějí potraviny) spekulanti? Je možné tvrdit, že kvůli nim opravdu někteří lidé hladovějí?“ Otázku jsme předali Janu Müllerovi z webu Malé peníze. Odpověď zde.
Sloupek | Michal Kašpárek | 9. 8. 2013 | 7 komentářů
Elita bývala vždycky poněkud výstřední. O špičkách i „špičkách“ současnosti to platí jakbysmet.
Sloupek | Michal Kašpárek | 8. 11. 2013 | 31 komentářů
Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu asi tak jedni i druzí vzali?
Když se řekne | Lucie Kocurová | 3. 12. 2013 | 3 komentáře
Míst ve školkách je v leckterých regionech pomálu. Dobrých školek jakbysmet. A pokud byste si snad představovali ještě něco jinačího než klasickou mateřinku – s takovou představou se můžete rozloučit skoro úplně. A tak se stane, že nejednu maminku napadne: Což takhle si založit vlastní školku? Možnosti seberalizace i zisku by tu byly...
Sloupek | Michal Kašpárek | 21. 3. 2014 | 12 komentářů
Roztěkané poznámky k práci na volné noze za časů diktátu „dělej, co miluješ“, šarlatánů a infopodnikání.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 3. 2014 | 6 komentářů
„Lidi by tu měli pochopit, že když se jdou v neděli odpoledne projít do centra Prahy, tak by na sebe neměli navléknout tepláky a šusťákovou bundu,“ říká v rozhovoru pro server Peníze.cz zakladatel značky s pánskou módou Le Premier.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 3. 2014 | 6 komentářů
„Pomalu se dostáváme do fáze, kdy se lidi už tak nezajímají o samotnou značku, jako spíš o materiály a zákonitosti toho, jak se správně oblékat. Už nechceme být navlečení do polyesteru, nosit strakaté košile a boty na běhání. Je to podobné tomu, co se tu děje v gastronomii,“ říká v exkluzivním rozhovoru Jakub Lohniský, zakladatel značky Le Premier.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 5. 2014 | 9 komentářů
V každé dobré zprávě o aktivních mladých, co se sebrali a šli vyčistit potok, se skrývá špatná zpráva o tom, že je potok špinavý a znečistitel od něj dává ruce pryč.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 6. 2014 | 6 komentářů
Chovat se jako blázen nebo vyložený debil vyžaduje stále méně odvahy. Největší rebelové se drží zpátky.
Když se řekne | Michaela Divišová | 7. 7. 2014 | 6 komentářů
Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace do domácnosti. Na kolik nás vyjde a kolik stojí roční provoz?
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 13. 7. 2014 | 6 komentářů
Značení potravin čekají největší změny za posledních patnáct let, kvůli kterým například Coca-Cola přestane prodávat své nápoje v nejmenší skleněné lahvi.