Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás důvod k zamyšlení, kolik vlastně za pleny pro kojence a batolátka platíte a kde šetřit. Co třeba látkové plenky?
Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Šetřit? Jistě! Nejprve je ale potřeba si odpovědět na otázku, co vlastně chcete ušetřit.

Vezměme to od nejjednodušší odpovědi. Pokud si chcete ušetřit práci a čas, zvolíte bezpochyby jednorázové plenky. Jejich výhody jsou v tomto ohledu nepopiratelné. Snad každá maminka má (zvlášť při prvním dítěti) pocit, že nestíhá nic než neustálou péči o miminko. Když chce ušetřit trochu času a námahy, obzvlášť v období nevyspání prvních týdnů po porodu, nemůže jí to mít nikdo za zlé. I v porodnici se prvotně učí používat jednorázové pleny.

A tak se z mladých rodičů stávají přeborníci ve vyhledávání slevových akcí na maxibalení jednorázových plenek. Nakupovat ale s předstihem velká množství plen ve výhodných akcích se nemusí vždycky vyplatit. Tempo, kterým vaše děťátko poroste, nikdy neodhadnete úplně přesně. Může ostatně vůbec trvat dlouho, než narazíte na plenku, která vašemu dítku nejlépe vyhovuje – ze začátku počítejte s náklady na hledání a experimentování.

Papírová plena, symbol pokroku (a konzumu)

Dnes považujeme používání jednorázových dětských plenek za naprostou samozřejmost. Na Západě se začaly ve větší míře používat zhruba v sedmdesátých letech. Postupem času se z vynálezu určeného primárně pro nouzové situace (delší cestování apod.), stal výrobek každodenní spotřeby. Největší zásluhu na tom má dozajista neuvěřitelná jednoduchost a časová úspora pro maminky, ale i větší komfort pro dítě. „Suché“ plenky nekompromisně převálcovaly své látkové předchůdkyně. Není ale ke škodě říci, že důsledkem tohoto pohodlí se prodloužil věk, po který děti nosí plenky. MUDr. Korálová, pediatrička s téměř čtyřicetiletou praxí, odhaduje, že se doba, po kterou děti potřebují plenku, protáhla až o jeden rok.

Někteří ekonomové tvrdí, že s postupným rozšířením papírových plenek v určité zemi lze v dané lokalitě pozorovat pokles celkových úspor domácností. Samozřejmě to neznamená, že domácnosti utratí veškeré úspory za plenky. Používání jednorázových plen prostě jen souvisí s „konzumním“ způsobem života, kdy je pro nás důležitější, co máme teď hned, než to, co budeme mít v budoucnosti.

Jeden prcek = tuna plínek

Argument ušetřených peněz a menšího dopadu na životní prostředí bývá nejsilnější u zastánců látkových plenek. Pro ty, kdo se domnívají, že jedinou alternativou k papírovým plenkám jsou klasické čtvercové bavlněné plenky, sepínané sichrhajckou nebo svorkami na obvazy, musíme uvést, že na českém trhu je poměrně velké množství moderních plenkových systémů, které se snaží v jednoduchosti použití dohnat plenky jednorázové. Většina z nich se ani nežehlí, ani neskládá. Jejich pořizovací cena roste úměrně s jejich propracovaností. Doplnit je můžete o tenkou separační vložku, která se po znečištění stolicí vyhazuje, při pouhém počůrání ji lze vyprat a použít znova.

Zastánci látkových plen nejvíce bodují srovnáním ekologického dopadu – nebo spíš odpadu. Zatímco se různé studie shodují na tom, že dítě odrostlé pouze na jednorázových plenách za sebou nechá až jednu tunu odpadu, který je nerecyklovatelný a navíc těžko rozložitelný, dítko s látkovými plenkami má na svědomí jen malou hromádku biologicky odbouratelných materiálů, jako je bavlna, bambus nebo konopí. A to jsme se ani nepustili do srovnání spotřeby surovin, které jsou pro výrobu plenek zapotřebí. Tam v šetrnosti k životnímu prostředí vítězí látkové pleny na celé čáře. Podle výsledků studie Britské agentury pro životní prostředí z roku 2008, která srovnávala energetickou náročnost jednorázových a látkových plen, jsou látkové pleny dvakrát energeticky šetrrnější než jednorázovky (za předpokladu, že perete na 60°C a sušíte je „přírodně“, tedy na slunci, pokud perete na 90°C a sušíte v elektrické sušičce, můžou být naopak látkové pleny až dvakrát energeticky náročnější než papírové).

Druhy látkových plen

  • Čtvercové pleny – univerzální plenky, nemusíte je využívat pouze k přebalování, ale také na utírání pusinky, místo bryndáčku, podložení hlavičky, a podobně. Mají nižší savost, ale zase velice rychle schnou. Savost je možné zlepšit vkládací plenečkou. Dají se z nich dělat různé sklady, které tak zaručí, že plenka dobře padne i tomu nejmenšímu miminku a nic neproteče. 
  • Vícevrstvé pleny – obdélníkové plenky, které jsou kvůli lepší savosti vyrobeny z více vrstev. Většinou ve dvou až třech velikostech podle váhy dítěte.
  • Tvarované plenky – plenky připomínající kalhotky, nemají však vlastní zapínání, zapínají se např. na snappi sponku. Plenku lze založením v přední či zadní části upravit podle velikosti miminka.
  • Kalhotkové plenky – vzhledem připomínají jednorázovou plenku, mají vlastní zapínání na patentky nebo na suchý zip. Lze zakoupit plenky jednovelikostní – které lze využít od narození po nočník nebo vícevelikostní, jejichž velikost se vybírá podle váhy dítěte.
  • Na všechny tyto plenky jsou nutné svrchní kalhotky, jinak by plenky provlhly na oblečení. Většina svrchních kalhotek je vícevelikostních, tudíž je musíme měnit podle váhy dítěte.
  • Plenky vše v jednom (all-in-one, AIO) – kalhotková plenka, která má svrchní kalhotky už jako svoji součást, používají se tak snadno jako plenky jednorázové
  • Vkládací plenky – skládají se z více vrstev a vkládají se dodatečně do plen, zvyšují jejich sací schopnost.
  • Separační plenky – chrání plenku před znečištěním stolicí, vkládají se mezi plenku a zadeček. Mohou být pratelné fleecové, jednorázové viskózové nebo celulózové. Počůrané separační plenky jdou vyprat a znovu použít, pokakané se vyhodí.

Zdroj: www.plenkarna.cz

Pleny dobývají vesmír. A další perličky

  • Existuje několik kultur, které se bez použití plenek úplně obejdou, ať už z vůle, nebo nutnosti. Rodiče nebo jiní pečovatelé se mohou naučit vnímat zvyky a signály vylučování dítěte. Když je evidentní, že dítě potřebuje vylučovat, přenesou dítě na potřebné místo. Tato praxe se nazývá bezplenková komunikační metoda. Tato metoda je právem označována za nejlevnější a nejekologičtější. Pochopitelně ale dosti náročná.
  • Speciální plenky vyvíjela v šedesátých letech NASA. Důvodem bylo pomočení prvního amerického astronauta po mnohahodinových odkladech startu.
  • Plenky pro dospělé využívají i v Číně, kde cestující v přecpaných vlacích takto řeší nedostupnost toalet na dlouhých cestách.

Látková výměna a látková plena: účet

Pokud vás ekologické argumenty zaujaly, možná vás potěší i finanční úspora. Musíte počítat s tím, že pořizovací náklady budou vyšší, v průběhu plenkového období vašeho dítěte pak už ale utratíte minimum. Zkušené maminky ale upozorňují, že hledání varianty, která vám bude nejvíc vyhovovat, může opět nějakou dobu trvat a něco stát.

Pokud se rozhodnete pro nejlevnější variantu klasických čtvercových plen v kombinaci s nepropustnými svrchními kalhotkami, utratíte cca 5000 korun. Ve výbavě byste měli mít alespoň 60 látkových plen (cca 30 Kč/ks)a zhruba troje svrchní kalhotky (cca 300 Kč/ks) od každé velikosti (S, M, L). Připočítáme i pár rolí separačních plenek (100 ks cca za 150 Kč). Náklady na praní za tři roky spočítali propagátoři látkových plen na 3500 až 5000 korun (závisí na typu pracího prášku, platbách za vodu a elektřinu, které se mohou lišit podle dodavatele). Vezmeme-li v úvahu průměrné hodnoty, můžete se s klasickými látkovkami dostat do 10 000 korun včetně praní za celé plenkové období. Minusem této varianty je ale potřeba plenky žehlit a skládat. Na druhou stranu – vyzkoušíte si prostě jen to, co pro naše maminky bývalo naprosto běžné.

Moderní látkové plenky

Pokud se rozhodnete pro moderní látkové plenky, bude to přece jen o něco nákladnější. Můžete volit mezi kombinací svrchních kalhotek a tvarovaných vkládacích plenek a systémem All-In-One (AIO). Posledně jmenované mají svrchní kalhotky již jako svou součást. AIO plenky se používají prakticky stejně, jako jednorázové s tím rozdílem, že je po znečištění vyperete a po uschnutí znovu použijete. I tyto plenky lze doplnit o separační vrstvu, která zachytí největší nečistoty z dětské stolice. Cena AIO plenek se pohybuje mezi třemi sty a pěti sty korunami za kus. Doporučuje se pořídit si alespoň šestnáct kusů plenek, v praxi je ale výhodnější mít zásobu o něco vyšší. Novorozenec totiž spotřebuje až deset plenek za den. Je pravděpodobné, že při tomto tempu přebalování budete sotva stíhat plenky prát, natož sušit. Jestliže tedy nakoupíte pro začátek alespoň dvacet plenek, pořizovací náklady budou při průměrné ceně 400 korun za kus 8000 korun. Časem možná dokoupíte větší velikosti, popřípadě prodáte ty, které již nepotřebujete. Možná budete kombinovat levnější a dražší modely. Připočítáme-li průměrné náklady na praní (4000 korun za tri roky) a několik rolí separačních vložek (1000 Kč), dojdeme k částce 13 000 korun.

Anketa

Jednorázové pleny jsou...

Stojí to za to? Pro jedno dítě možná, pro dvě určitě!

Při srovnání s náklady na jednorázové plenky vycházíme z obecného předpokladu, že dítě během plenkového období spotřebuje asi 4000 plenek. Pokud budeme počítat s průměrnou cenou 4,50 za plenku, vychází tři roky používání plenek na 18 000 korun. Jistěže můžete kupovat plenky levnější i dražší, nebo je kombinovat. To všechno záleží na tom, co si můžete dovolit a co vyhovuje dítěti. Zastánci látkových plen většinou uvádějí vyšší celkovou cenu za jednorázové pleny a úsporu při používání látkovek tak poněkud nadhodnocují. Hovoří-li o desetitisícových úsporách, zdá se to přinejmenším přehnané. Úspora 5000 korun za tři roky vychází na cca 140 korun měsíčně při používání AIO plenek. Při používání nejlevnějších čtvercových plenek ušetříte zhruba 8000 korun (220 Kč měsíčně). Bude vás tato suma motivovat k tomu, abyste místo bezpracných jednorázovek zvolili pracnější látkovky?

Jenže počty se radikálně změní, jestliže si uvědomíme, že výbavu látkových plen můžeme plně využít i pro druhé (popř. další) dítě. Když si tedy náklady na pořízení látkových plen přepočteme na jednu dětskou hlavičku, pak (i při započítání ceny praní a nákupu separačních plenek pro každé dítě zvlášť) dochází postupnému snižování plenkových nákladů na jedno dítě. U jednorázových plenek je tomu logicky jinak. Náklady na plenky se s každým dalším dítětem násobí.

 

Nejlevnější (čtvercové) látkové plenky

All in One plenky (400 Kč/ks)

Jednorázové plenky (4,50 Kč/ks)

1 dítě

plenky

praní

separační

plenky

praní

separační

18 000 Kč

(18 000 Kč na dítě)

5000 Kč

4000 Kč

1000 Kč

8000 Kč

4000 Kč

1000 Kč

Náklady celkem

Náklady celkem

10 000 Kč (10 000 Kč na dítě)

13 000 Kč (13 000 Kč na dítě)

2 děti

plenky

praní

separační

plenky

praní

separační

36 000 Kč

(18 000 Kč na dítě)

5000 Kč

8000 Kč

2000 Kč

8000 Kč

8000 Kč

2000 Kč

Náklady celkem

Náklady celkem

15 000 Kč (7500 Kč na dítě)

18 000 Kč (9000 Kč na dítě)

3 děti

plenky

praní

separační

plenky

praní

separační

54 000 Kč
18 000 Kč na dítě)

5000 Kč

12000 Kč

3000 Kč

8000 Kč

12 000 Kč

3000 Kč

Náklady celkem

Náklady celkem

20 000 Kč (6700 Kč na dítě)

23 000 Kč (7700 Kč na 1 dítě)

Ceny vypočítány jako průměr cen v internetových obchodech. Kalkulace spotřeby www.plenkarna.cz, www.uhanky.cz, www.latkovky.cz, www.latkovepleny.cz a autorka

Chlapečku, tak pozor!

Používání jednorázových papírových plenek s sebou údajně nese skrytá zdravotní rizika. Alespoň to tvrdí některé studie (a zastánci látkových plen). Podle studie Univerzity Christiana Albrechta v Kielu může mít na chlapečky negativní dopad vyšší teplota varlat, která je v papírové plence cca o 1,1 °C vyšší než v plence látkové a mohla by mít vliv na pozdější (ne)plodnost mužů.

Nicméně je třeba dodat, že dlouhodobé negativní zdravotní důsledky nošení jednorázových plen nejsou jednoznačně prokázány. V Česku odrůstá teprve první generace dětí, které používaly pouze jednorázové plenky.

Záleží na životním stylu

I když jsou výše uvedené výpočty poněkud zjednodušené, ukazují zhruba finanční srovnání při používání různých druhů plenek. Zastánci látkových plenek jistě dodají, že plenky lze kupovat i z druhé ruky a také je následně prodávat, skeptici budou upozorňovat na opotřebení materiálu (látky, suché zipy) z důvodu častého praní. Uživatelé papírových plenek zase namítnou, že při nákupu nejlevnějších neznačkových plenek ze supermarketů dáte za jednu plenku třeba jen tři koruny namísto námi kalkulovaných čtyř korun padesáti haléřů. Jejich odpůrci pak poukážou na nedostatečnou savost takových plenek. Stručně řečeno, faktorů, které nakonec ovlivní vaši volbu je celá řada. Nejpodstatnější bude váš celkový přístup k životu, vaše spotřební chování, ale i vaše možnosti. Pokud je pro vás ekologie na prvním místě a rádi jí obětujete osobní pohodlí, vydáte se pravděpodobně cestou látkových plen. Jestli naopak ekologii vůbec neřešíte, zvolíte asi nejjednodušší cestu jednorázových plenek, které seženete v každém obchodě, po použití je vyhodíte – a užijete si čas, který ušetříte. Jestliže neřešíte peníze, plenky prát nechcete, ale životní prostředí chcete zatěžovat spíš méně než více, budete třeba kupovat jednorázové ekoplenky, které spojují jednoduchost papírových plen a menší dopad na životní prostředí, neboť jsou biologicky odbouratelné. Jejich cena je ale výrazně vyšší než u klasických (neekologických) jednorázovek (cca 9 Kč/ks). Vaše rozhodnutí může být ovlivněno i tím, že látkové plenky musíte někde sušit. V malém bytě bez balkónu může tento faktor dokonce rozhodnout ve prospěch jednorázových plen. Koneckonců i ve velkém domě se zahradou budete v zimě sušit plenky uvnitř domu. Při použití sušičky finanční i ekologická úspora téměř ztrácí na významu. Který argument by tedy nakonec zvítězil u vás?

Smečka kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2014 21:41, Dana

Mám první dítě, používám látkové pleny. Nikdy mě nenapadlo, že bych šla do papírových. A když tak jsem použila ty ekologické. A nejde jen o ekologii. Papírovky se vyrábějí z ropy, jsou běleny chlorem. Ať si každá maminka rozmyslí, co svýmu miláčkovi přiloží na zadeček. Je pravda že musím častěji přebalovat, ale dělám to ráda, nikdy jsme neměli problém s opruzením. Nikoho neodsuzuju, ale zdraví našich dětí je v našich rukou....

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

24. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná? celý článek

Naši nejdražší: Nepřinesl dětem lyže Ježíšek? Poradíme, za kolik je seženete

7. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Nepřinesl dětem lyže Ježíšek? Poradíme, za kolik je seženete

Obyčejná česká rodina, která si v zimě může dovolit vyrazit s dětmi na hory. Obyčejná – takže o Alpách si nechá zdát, i doma si děti můžou zalyžařit dosyta. A teď přichází otázka: kupovat... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Nejlepší investice!

12. 8. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nejlepší investice!

Na tom, že tahle investice patří k nejlepším, se shodují investoři všeho zaměření. Ba souhlasí s ním i ti, kteří odmítají akcie i dluhopisy, i ti, kteří nevěří ani na investice do komodit... celý článek

Partners Financial Services