Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 20. 12. 2012 | 3 komentáře
Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou budete mít příští rok mateřskou, rodičovskou, nemocenskou, ošetřovné a zda budete mít nárok na porodné a přídavek na dítě.
Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Mateřská a rodičovská 2013

O tom, že se v roce 2013 bude trochu měnit výše mateřské, už jste na Peníze.cz četli:

V článku, který změny v oblasti mateřské a rodičovské shrnoval, najdete důležité informace o tom, jaká pravidla musíte splnit, abyste na mateřskou vůbec dosáhli – rozhodující je, zda jste si dostatečně dlouho platili nemocenské pojištění, respektive ho za vás platil zaměstnavatel. Slibovali jsme ale také, že už brzy se na Peníze.cz můžete těšit na aktualizovanou kalkulačku, která výši vaší mateřské v roce 2013 spočítá za vás. A co jsme slíbili, to platí. Kalkulačka na výpočet mateřské v roce 2013 je tu.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Připomínáme, že peněžitá pomoc v mateřství dosahuje sedmdesáti procent vašeho průměrného hrubého výdělku z posledních dvanácti měsíců – ten se však nejprve zredukuje podle redukčních hranic. Právě nové hodnoty redukčních hranic výší mateřské v roce 2013 lehce zahýbají – nejsou to ale změny nijak dramatické.

Co by se nastávajícím rodičům ještě mohlo hodit

Po narození prvního dítěte má část rodičů nárok na porodné, které se vyplácí jako jednorázová dávka ve výši třinácti tisíc korun či devatenácti tisíc pěti set korun, pokud se narodí „vícerčata“. Dosáhnou na něj ovšem jen rodiny s nízkými příjmy – jejich měsíční příjem nesmí přesahovat 2,4násobek životního minima. Za rodinu se v tomto případě počítají i nesezdaní rodiče. Zda budete mít v roce 2013 nárok na porodné, zjistíte v naší další kalkulačce.

Jakmile přestanete pobírat peněžitou pomoc v mateřství, začínáte čerpat rodičovský příspěvek. Rodiče, kteří na mateřskou nárok neměli, jej začínají čerpat dokonce hned po narození dítěte. Ve výši rodičovského příspěvku se v roce 2013 nic nemění. K jeho výpočtu můžete využít další z našich kalkulaček.

Přídavek na dítě

Přídavek na dítě je sociální dávka určená pro nízkopříjmové rodiny s dětmi. „Nízký příjem“ se v tomto případě posuzuje podobně jako při určování nároku na porodné. Na přídavek na dítě tedy mají nárok všechny rodiny s příjmem, který nepřesahuje 2,4násobek životního minima. Přídavek je poskytován ve třech variantách podle věku dítěte. Na dítě do šesti let můžete dostávat pět set korun měsíčně, na dítě od šesti do patnácti let šest set deset korun a na dítě od patnácti do osmnácti (nebo v případě studia až do šestadvaceti) let sedm set korun měsíčně. Výše přídavku na dítě ani výše životního minima se v roce 2013 nemění. Výši příspěvku si snadno vypočtete v naší kalkulačce.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Nemocenská 2013

O změnách, které nás v roce 2013 čekají v oblasti nemocenské, už jste na Peníze.cz v uplynulých týdnech také četli:

V odkazovaném článku jste se dozvěděli, kdo všechno má na nemocenské dávky nárok, zjistili, jste, že je začínáte pobírat dvaadvacátý den nemoci a že jim předchází náhrada mzdy vyplácená zaměstnavatelem. Víte už od nás také, že i stonání má svá pravidla. A že za jejich porušení vás můžou čekat pěkné nepříjemnosti: odebrání nemocenské a v krajním případě i výpověď a tučná pokuta. Dnes přinášíme kalkulačku, na které si můžete jednoduše spočítat, jak vysokou nemocenskou dostanete, když příští rok v dočasné pracovní neschopnosti opravdu skončíte.

Ale pozor, předešlá kalkulačka platila výhradně pro zaměstnance. Podnikatelé, živnostníci, osoby samostatně výdělečně činné jsou na tom docela jinak. V případě, že si nepovinné nemocenské pojištění sami neplatí, jim totiž nárok na nemocenskou vůbec nevzniká. A pokud si nemocenské pojištění platí, obvykle na vysokou nemocenskou stejně nedosáhnou. Vyměřovací základ pro výpočet záloh na nemocenské pojištění totiž musí být stejný jako vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění. Což jinými slovy znamená: vyšší zálohy na nemocenské pojištění znamenají také výrazně vyšší zálohy na pojištění sociální. A do placení vysokých záloh na sociální pojištění se nikomu moc nechce. Abyste si udělali konkrétnější představu, jak to v praxi vypadá, podívejte se do následující tabulku z dílny České správy sociálního zabezpečení. Najdete v ní čísla platná pro rok 2012. V roce 2013 se budou trošku lišit, ale pro ilustraci vazby mezi nemocenským a sociálním pojištěním bohatě postačí, vazba mezi nimi bude stejná a čísla vcelku podobná.

Měsíční pojistné na nemocenské pojištění

Denní dávka nemocenského

Odpovídající záloha na důchodové pojištění

115 Kč

89 Kč

1836 Kč

145 Kč

112 Kč

1836 Kč

200 Kč

155 Kč

2539 Kč

300 Kč

232 Kč

3809 Kč

400 Kč

309 Kč

5079 Kč

500 Kč

386 Kč

6348 Kč

Výši nemocenské pro OSVČ v roce 2013 si můžete spočítat na následující kalkulačce.

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ

A nabízíme i opačný postup – pokud chcete vědět, jak vysoké zálohy na nemocenské pojištění byste si v roce 2013 jako podnikatel či živnostník museli platit, abyste dosáhli na nemocenskou, se kterou byste byli spokojeni, využijte další z našich nových kalkulaček. Znovu však připomínáme: nezapomínejte na provázanost nemocenského pojištění se sociálním.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2013

Ošetřovné 2013

Zvláštní dávkou vyplácenou z nemocenského pojištění je ošetřovné. I v roce 2013 na něj bude mít nárok člověk, který nemůže pracovat, protože musí ošetřovat nemocného člena domácnosti nebo pečovat o zdravé dítě do deseti let, protože jeho školka či škola byla uzavřena – například z důvodu havárie či epidemie. Stejně jako u nemocenské je základní podmínkou pro nárok na ošetřovné fakt, že si platíte nemocenské pojištění, respektive ho za vás platí zaměstnavatel. Nezaměstnaní a podnikatelé, kteří si nemocenské pojištění dobrovolně neplatí, s ošetřovným počítat nemohou.

Pravidla ošetřovného jsme ostatně letos shrnovali ve článku, který kalkulačku uváděl při její premiéře – Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf. A vidíte, uplynula chvilka a už je potřeba ji upravovat.

Na rozdíl od nemocenské je vám ošetřovné vypláceno už od prvního dne ošetřování – nanejvýš však pod dobu devíti kalendářních dní. U matek samoživitelek či otců samoživitelů je možné lhůtu protáhnout až na šestnáct dní. Výše ošetřovného dosahuje šedesáti procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Denní vyměřovací základ je tvořen vaším průměrným denním příjmem za poslední rok. Výše redukčních hranic, které se na vyměřovací základ uplatňují, se bude v roce 2013 trošku měnit. Výši ošetřovného v příštím roce si snadno vypočtete na naší kalkulačce.

Tolik první ochutnávka našich nových a aktualizovaných kalkulaček, platných pro rok 2013. Na další várku se můžete těšit už brzy. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

29. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

Sociální karta je v současné době povinná, a kdo si ji na úřadě nevyzvedne, riskuje, že mu nebude dávka vyplacena. Může se na tom něco v nejbližší době změnit? A jak to bude s možností... celý článek

Porodné a mateřská 2013

21. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Porodné a mateřská 2013

Seriál o novinkách, které nás a naše peněženky čekají od začátku příštího roku, pokračuje. Tentokrát se na Peníze.cz dozvíte, jak bude v roce 2013 vypadat porodné a peněžitá pomoc v... celý článek

Pracovní neschopnost a nemocenská 2013: co se změní a co zůstane při starém

16. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Pracovní neschopnost a nemocenská 2013: co se změní a co zůstane při starém

Rok 2013 pomalu klepe na dveře. Čeká celá řada novinek. Peníze.cz vás o nich budou postupně informovat v podrobných přehledech. Dnes se zaměříme na všechny lazary a marody. Přečtěte... celý článek

Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf? Kalkulačka ošetřovného

2. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 38 komentářů

Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf? Kalkulačka ošetřovného

Ošetřovné jako jednu z dávek nemocenského pojištění můžete čerpat v různých situacích. Ne vždy je podmínkou nemoc dítěte. „Na paragraf“ se můžete starat i o nemocnou babičku, ženu bezprostředně... celý článek

Partners Financial Services