Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná?
Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Nastávající maminky pilně čtou odbornou literaturu, konzultují na internetových fórech, vzdělávají se, aby byly na mateřskou roli co nejlépe připraveny. Většina budoucích matek je pevně rozhodnuta kojit. Ne ale všechny. A někdy to přes veškerou snahu ani nejde. Jak moc tato skutečnost zatíží domácí finance? Zkusili jsme to za vás spočítat.

Vyrostli jsme na Sunaru

V době, kdy generace většiny dnešních rodičů, přišla na svět, nebylo kojení zvlášť doporučované. Maminky běžně odcházely z porodnice s vyplněným receptem na FEMINAR či SUNAR. Ten byl v té době jedinou alternativou k mateřskému mléku. Patřil mezi dotované zboží, a nebyl proto nijak zvlášť drahý. Traduje se, že pro nízkou cenu ho hojně skupovali důchodci, namísto dražšího sušeného mléka do kávy. Proto byl zaveden jakýsi přídělový systém a kojenecké mléko se vydávalo jen na speciální kupony.

Kdy nekojit

Když to neumožní zdravotní stav dítěte: například galaktosemie nebo fenylketonurie (trávicí ústrojí dítěte neumí zpracovat mléčný cukr.

Když to neumožní zdravotní stav matky: matka nemůže kojit, pokud je HIV pozitivní nebo pokud má například tuberkulózu. Kojení je kontraindikováno i v případě, že matka užívá léky (např. cytostatika), nebo pokud je drogově závislá.

Nekojíš? Styď se!

Doba se změnila a za posledních dvacet let se z propagace kojení stal téměř fanatismus. Žena, která z různých důvodů nemůže kojit, se často cítí jako méněcenná a špatná matka. Samotná schopnost kojit ale z nikoho dobrou matku neudělá. Nakonec stejně dojdeme k závěru, že dítě potřebuje především vyrovnanou a nestresovanou maminku. Pohled na miminko, které se spokojeně nají a s plným bříškem usne, je balzám na duši a není rozdíl, jestli bylo nakrmeno přímo z prsu nebo z láhve. Abychom byli korektní, je ale nutné dodat, že kojení je nejvhodnější způsob výživy novorozence a mateřské mléko je jen těžko (pokud vůbec) nahraditelným zdrojem všech látek potřebných pro správný růst a vývoj dítěte.

Jaká je vlastně cena mateřského mléka?

Že je kojení, vedle všech ostatních benefitů, které přináší pro dítě i matku, také nejlevnější variantou výživy dítěte – to skutečně není nijak objevné tvrzení. Přestože finanční hledisko bude ve volbě preparátu, kterým budete dítě krmit, pravděpodobně až na posledním místě, nejsou rozdíly mezi jednotlivými přípravky na trhu tak úplně zanedbatelné. Pro rodinu, která má už tak napjatý rozpočet, může i pár stokorun měsíčně znamenat rozdíl. Jak nejlépe stanovit cenu mateřského mléka? Nevyhneme se jistému zobecnění. Dnešní lékařská doporučení se shodují na tom, že v ideálním případě by mělo být dítě plně kojeno prvních šest měsíců života. Zkusíme tedy srovnat, kolik byste zaplatili za první půlrok života vašeho dítěte, pokud by bylo krmeno umělým mlékem. Na českém trhu je několik produktů a vaše volba bude jistě nejvíce ovlivněna doporučením vašeho pediatra. Chvilku bude také trvat, než zjistíte, které mléko vašemu děťátku chutná. Možná budete mít štěstí a bez problému přijme hned to první, které mu dáte. Může se ale také stát, že vyzkoušíte celou škálu výrobků, než bude váš potomek opravdu spokojený.

Anketa

Vyrostli jste na Sunaru?

Obyčejné nebo HA?

Většina výrobců se snaží složení svých preparátů co nejvíce přiblížit mateřskému mléku. Základem pro výrobu umělé kojenecké stravy je mléko kravské, na které je ale nezanedbatelná část miminek alergická. Na trhu jsou proto vedle základní řady takzvaného počátečního mléka (tj. mléko určené pro děti do ukončeného 6. měsíce života) také varianty HA – hypoalergenní. Zde je určitým způsobem bílkovina kravského mléka naštěpena tak, aby byla pro trávicí ústrojí novorozence co nejméně zatěžující. Dále pak existují výrobky pro děti s refluxem (tj. děti, které trpí častým ublinkáváním z důvodu nedostatečně vyvinutého uzávěru jícnu), ta jsou zpravidla označena zkratkou AR. Pro děti s intolerancí laktózy (tj. mléčný cukr) jsou určena mléka s označením AL (lactose free).

My jsme se soustředili na cenové porovnání nejběžnějších výrobků na trhu, a to v základní řadě počátečních mlék a ve variantě HA. Každý výrobce dodává svůj produkt v jiné gramáži, proto nestačí porovnávat cenu za jedno balení. Spočítali jsme, kolik si máte na umělé mléko vyhradit měsíčně a na kolik vás vyjde celý půlrok.

Ceny kalkulovány jako průměr internetových nabídek, v kamenných obchodech jsou ovšem obdobné

Orientační ceny nejběžnějších náhražek mateřského mléka

Výrobek

Balení (g)

Cena za balení

(cca)

Cena za 100 g

Počet balení na měsíc

Cena

1 měsíc

 

Cena

6 měsíců

NUTRILON 1

800 g

300 Kč

37,50 Kč

3

900 Kč

5400 Kč

NUTRILON 1 HA

800 g

420 Kč

52,50 Kč

3

1260 Kč

7560 Kč

HiPP Bio 1 Combiotic

350 g

120 Kč

34,30 Kč

7

840 Kč

5040 Kč

HiPP Bio 1 Combiotic HA

500 g

350 Kč

70 Kč

5

1750 Kč

10 500 Kč

BEBA 1 Pro

600 g

240 Kč

40 Kč

4

960 Kč

5760 Kč

BEBA 1 HA

800 g

420 Kč

52,50 Kč

3

1260 Kč

7560 Kč

Sunar NUTRADEFENSE 1

700 g

320 Kč

45,70 Kč

3-4

1120 Kč

6720 Kč

Sunar NUTRADEFENSE 1 HA

600 g

320 Kč

53,20 Kč

4

1280 Kč

7680 Kč

SUNAR Complex 1

600 g

230 Kč

38,30 Kč

4

920 Kč

5520 Kč

Banka mateřského mléka

Mateřské mléko se zde pasterizuje a dodává se zmražené v dávkách 100, 200 a 500 ml.

V České republice je těchto zařízení pouze pět, v Hradci Králové, České Lípě, Českých Budějovicích, v Mostě a v Praze v Ústavu pro péči o matku a dítě. Způsob manipulace s mateřským mlékem a jeho uchovávání se řídí směrnicemi Evropského parlamentu.

Kolik se dá „vykojit“

Čistě teoreticky by se dalo za prodej mateřského mléka do mléčné banky vydělat asi 3000 korun měsíčně. Není to ale tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mléko do banky mohou dát jen matky kojenců do šesti měsíců věku. (Po půlroce kojení se složení mateřského mléka mění). Matka by musela odstříkat vedle množství potřebného pro její dítě denně alespoň půl litru mléka. To už je pořádný výkon. Navíc musí být naprosto zdravá, nekuřačka, nesmí brát žádné léky, pochopitelně ani alkohol nebo drogy. Také skladování doma odstříkaného mléka se řídí přísnými hygienickými normami. Navíc budete muset mléko alespoň jednou týdně dovážet do mléčné banky, kterých je doposud v České republice jen několik. Pokud jste ale superkojná a stojí vám to za to, bude vás kromě přivýdělku hřát i pocit, že pomůžete dětem a maminkám, které mají mléka nedostatek.

Propojeno

Každé zboží má svého kupce. Na prodej jsou i naše těla, respektive to nejlepší z nich. A legálně. Prostituci a „albánské ledvináře“ nechme stranou. Sperma, vajíčka, plazma, krev a vlasy… Zpeněžit lze všechno. Jakou máte cenu?

Pro mléko do banky

Když maminka kojí bez problémů, ba naopak, mléka má tolik, že by jím nakrmila regiment novorozenců, může se rozhodnout darovat své mateřské mléko do mléčné banky. Obdrží za něj odměnu, která je zhruba 200 korun za litr mléka. Mateřské mléko z mléčných bank se používá především pro nedonošené nebo jinak oslabené děti, které nelze dokrmovat umělým mlékem.

Při nákupu mléka z banky je ovšem prodejní cena až 900 korun za litr. Proč ten nepoměr mezi výkupní a prodejní cenou? Mléko je v laboratoři pečlivě upravováno a pasterizováno za přísných hygienických podmínek. Matky, které tam mléko dodávají, musí procházet přísnými zdravotními kontrolami, například pravidelně podstupují krevní testy.

Všechno má svá pro a proti

Málokdo si uvědomuje hodnotu toho, co považuje za samozřejmost. Možná, že se maminky, které musí své děti krmit z láhve, zpočátku velmi stresují. Musí si zvyknout na pravidelnou sterilizaci lahviček, kupovat kojeneckou vodu, převařovat ji a zase ochlazovat, naučit se připravovat dávku mléka ve správném množství a poměru. A několikrát denně a několikrát „nočně“. Tohle všechno mají nekojící maminky oproti těm kojícím složitější. Na druhou stranu při tom všem je může někdo zastoupit, takže mají „volnější ruce“, když vědí, že mléko pro dítě stejně dobře připraví třeba tatínek nebo babička. Kojící matky nemusí řešit ani přípravu, ani množství a ani kvalitu mléka. Příroda si to naprosto unikátně upravila sama. To ale neznamená, že nemusí přinášet žádné oběti. Nároky na životosprávu kojící matky jsou ještě náročnější než u těhotných. Jídelníček takové maminky by neměl obsahovat nic, co by u dítěte mohlo způsobovat koliky, zpravidla si nemůže vzít ani prášek na bolest hlavy, neměla by nějak výrazně sportovat… Ale hlavně, nikdo ji v krmení nezastoupí. V prvních měsících života dítěte se tedy téměř veškerý její čas podřizuje kojení.

Hlavně pozitivně

Snad každá žena má někdy pocit, že svou mateřskou roli nezvládá. Zvlášť v prvním půlroce po porodu má maminka co dělat nejen s miminkem, ale i sama se sebou, a to bez ohledu na to, zda kojí, či nikoli. Ať už jí ničí nekonečné přípravy umělého mléka, nebo občasný pocit, že slouží jen jako pojízdná mlékárna, každá nakonec na tyto „oběti“ zapomene při prvním a každém dalším úsměvu svého dítěte.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

16. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

V prvním díle seriálu, který jsme věnovali daňovému přiznání za rok 2012, jste se dočetli, kdo všechno musí přiznání k dani z příjmu letos odevzdat a co všechno v něm vlastně musíte... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Porodné a mateřská 2013

21. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Porodné a mateřská 2013

Seriál o novinkách, které nás a naše peněženky čekají od začátku příštího roku, pokračuje. Tentokrát se na Peníze.cz dozvíte, jak bude v roce 2013 vypadat porodné a peněžitá pomoc v... celý článek

Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

23. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

Každé zboží má svého kupce. Na prodej jsou i naše těla, respektive to nejlepší z nich. A legálně. Prostituci a „albánské ledvináře“ nechme stranou. Sperma, vajíčka, plazma, krev a vlasy…... celý článek

Partners Financial Services