Naši nejdražší: Nepřinesl dětem lyže Ježíšek? Poradíme, za kolik je seženete

Jitka Šorfová | rubrika: Jak na to | 7. 1. 2013 | 4 komentáře
Obyčejná česká rodina, která si v zimě může dovolit vyrazit s dětmi na hory. Obyčejná – takže o Alpách si nechá zdát, i doma si děti můžou zalyžařit dosyta. A teď přichází otázka: kupovat výbavu, nebo půjčit?
Naši nejdražší: Nepřinesl dětem lyže Ježíšek? Poradíme, za kolik je seženete

Většina rodičů se asi shodne na tom, že kupovat docela nové dětské lyžařské vybavení je poměrně drahý špás. Zvlášť s ohledem na to, že dítěti vydrží maximálně dvě sezony. Samozřejmě – v početnějších rodinách se dá počítat s tím, že lyžařskou výbavu nepořizujete pro jediné dítě, ledasco může časem mladší ratolest podědit po starším sourozenci. I tak ale pořízení sjezdových lyží a lyžařských bot vyjde dost draho. A rovnou zapomeňte na to, že byste dětem pořizovali výbavu na několik let dopředu ve smyslu „však on/ona do toho doroste“. Zvlášť jestli máte doma úplné začátečníky. Odborníci přes lyžování se shodují na tom, že čím méně je lyžař zkušený, tím kratší lyže by měl zvolit. Obecně se pro dítě doporučuje lyže o 20 centimetrů kratší, než je jeho tělesná výška. Když budou lyže ještě kratší, nebude to zásadní problém. Zato pokud bude mít dítě lyže delší (aby dlouho vydržely), budou se mu špatně ovládat. V krajním případě se pak může stát, že dítě na lyžování úplně zanevře – takže jste nakupovali dopředu zbytečně. Podobné je to u lyžařských bot. V příliš velké botě není dětská noha správně fixovaná. Lyže i boty by tedy měly co nejlépe odpovídat výšce dítěte a velikosti nohy. Samozřejmostí by pro každé dítě měla být bezpečnostní lyžařská helma. Chcete-li vaše ratolesti vybavit na hory fungl novým nádobíčkem, sáhnete dost hluboko do peněženky.

Nová dětská lyžařská výbava

Délka lyží (cm)

Orientační cena (Kč)

Sjezdové lyže

70–90

2000–5000

100–120

2500–6000

130–150

3000–6500

Lyžařské boty

1500–4000

Lyžařská helma

1000–4000

Lyže ze sekáče – žádná ostuda

Jestliže jste nápad kupovat novou výbavu zavrhli, pořád ještě není tázání konec: Koupit v bazaru, nebo vypůjčit? Cena zboží z druhé ruky bude hodně záležet na opotřebovanosti. Každopádně se ale dostanete o desítky procent pod původní pořizovací cenu. Samozřejmě, čím zachovalejší, tím dražší, ale i tak mohou být ceny ve srovnání s novým zbožím poloviční.

Co takhle řešení podle chytré horákyně? Koupit nekoupit

Ani zboží z bazaru neporoste s vašimi dětmi. Pokud plánujete, že budete s dětmi jezdit na hory každý rok, stejně budete před další sezonou s hrůzou sledovat, o kolik čísel jim zas povyrostla noha. Je tady ale ještě další možnost. Prodejci přišli s nápadem „rostoucích lyží“.

Nepředstavujte si hned nějaký složitý mechanismus vytahovacích skluznic. Vtip spočívá v tom, že koupíte dítěti lyže, které po jedné nebo dvou sezonách u stejného prodejce za určitý příplatek vyměníte za novější a delší model. Tuto službu lze využít u nového zboží, nabízejí je ale postupně i prodejci použitého vybavení. Ptejte se proto buď po službě rostoucích dětských lyží nebo po celoroční výpůjčce. Služba rostoucích lyží se většinou týká určitého modelu či značky lyží a nevztahuje se na boty. Při celoroční výpůjčce si můžete domů odvézt celý lyžařský set, tedy lyže, boty a zpravidla i helmu. To už zní celkem zajímavě, co říkáte? Hledáte nějaká ale? U rostoucích lyží si k ceně připočtěte zhruba tři sta korun jako příplatek za danou službu. Když si přijdete lyže vyměnit za delší, doplatíte dalších sedm set korun. Ceny rostoucích lyží v obchodě s novým vybavením vychází asi v tomto rozsahu:

Rostoucí lyže, nové

Délka lyží (cm)

Orientační cena (Kč)

 

70–90

2500–2700

100–120

3000

130–150

3500

Celoroční výpůjčky nabízejí půjčovny ve větších městech, nikoli přímo v lyžařských střediscích. Zajímavé na této nabídce je, že máte možnost každoročně dítěti výbavu obnovovat za určitou fixní cenu, která se pohybuje okolo 2000 korun za rok, přičemž v ceně jsou lyže, boty a většinou i helma. Pokud se rozhodnete právě pro tuto formu pořízení dětské lyžařské výstroje, počítejte s tím, že při první výpůjčce budete muset složit kauci. Ta začíná někde u 1500 korun, u zcela nového vybavení se může vyšplhat až na dvojnásobek. Tyto peníze dostanete zpět, pokud vypůjčené zboží v pořádku vrátíte a rozhodnete se, že dále už službu využívat nebudete. Dále si ještě připočítejte minimálně 200 korun za pojištění vypůjčené výbavy.

Kdy raději do půjčovny

Co dělat v případě, že vůbec nevíte, jestli vaše dítě bude lyžování bavit? Stojí za to vůbec pořizovat lyže na celou sezonu, když víte, že více než jeden týden za rok na horách nestrávíte? Nebo ve svém nabitém programu najdete maximálně jeden volný prodloužený víkend? Potom je určitě nejlepší vypůjčit si výbavu v klasické půjčovně. Máte-li raději všechno vyzkoušeno a zajištěno dopředu, využijte nejbližší půjčovnu v místě bydliště. Ceny se u jednotlivých firem mnoho neliší. Většina půjčoven ale také vyžaduje vratnou zálohu v hodnotě minimálně 1500.

Vypůjčení dětského lyžařského setu (lyže + boty + helma)

1 den

2–3 dny

týden

100–250 Kč

180–500 Kč

1000–1500 Kč

Anketa

Jezdíte s dětmi na hory?

Možná ale nemáte zrovna velký rodinný vůz a děsí vás představa, že kromě několika cestovních tašek, kufrů, saní a bobů musíte do auta nacpat ještě nepříliš skladné lyže, přezkáče a helmy. V tom případě určitě využijte možnosti vypůjčit si lyže přímo v lyžařském středisku. V dnešní době jsou půjčovny k dispozici i v menších areálech, které jsou pro rodiny s dětmi přímo uzpůsobeny. Ceny se mohou lišit v řádu desetikorun, ale většinou se pohybují ve stejném rozsahu, jako v půjčovnách mimo střediska. Zpravidla také můžete lyže zanechat v půjčovně přes noc. To oceníte v situaci, kdy je vaše dítko ze sjezdovky natolik utahané, že je do chaty musíte odnést na zádech. Váš krok bude lehčí alespoň o jeho lyže a boty. Možná bude lepší, si lyže rezervovat v půjčovně přes internet. Zvlášť když se na hory chystáte v období jarních prázdnin. Jinak je ale vypůjčení lyží přímo na sjezdovce výhodou. Třeba máte doma malého vzteklouna, který vám po jednom dni na sněhu dá jasně najevo, že na lyže ho už do konce týdne (nebo života) nedostanete, anebo podle zákona schválnosti dostane dítko po příjezdu na dovolenou teplotu a s lyžováním se rozloučíte. Potom je jistě fajn, když máte možnost vypůjčit si lyže jen na den či dva na zkoušku.

Šťastnou cestu

Kolik nakonec investujete do dětské lyžařské výbavy, záleží na vašich finančních možnostech a na vašem vztahu k lyžování. Bohužel musíte počítat s dalšími výdaji za skipasy a třeba i lyžařskou školičku. To je další samostatné téma. Pokud jste ale sami milovníci zimních sportů a chcete dětem dopřát radost z jízdy po zasněžených svazích, přejeme vám, ať si to s nimi na sjezdovce užijete. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Plaťte radši dvakrát, radí pojišťovna klientům cestovek

22. 7. 2012 | ČTK, Jiří Hovorka | 4 komentáře

Plaťte radši dvakrát, radí pojišťovna klientům cestovek

Příběh zkrachovalé cestovní kanceláře Majestic Travel se přiostřuje. Pojišťovna Generali podala trestní oznámení na majitelku společnosti.

Školní jídelny: dotovaný standard nevoní každému. Zavedeme nadstandardy?

29. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Školní jídelny: dotovaný standard nevoní každému. Zavedeme nadstandardy?

Nevábná vůně mléčné polévky nebo UHO na talíři, soudružka učitelka-kontrolorka v zádech. Vzpomínáte? Jak fungují a „chutnají“ jídelny dvacet let po revoluci? Zlepšily se minimálně o... celý článek

Jak si správně vybrat zimní dovolenou?

30. 12. 2010 | Ondřej Tůma

Jak si správně vybrat zimní dovolenou?

Zimní sezóna je již v plném proudu a většina z nás si pomalu vybírá místo, kde stráví svou zaslouženou dovolenou. Dvě třetiny českých turistů tráví zimní dovolenou v tuzemských horách,... celý článek

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

Během lyžování v Itálii jsem se srazil s opilým Angličanem. Výsledkem byla zlomená noha, zničené lyže a spousta výdajů za léčení v tamější nemocnici. Jak může v podobných případech... celý článek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

22. 10. 2010 | František Mašek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

Soudě podle dřívějšího příletu havranů, má být prý letošní zima krutá. Meteorologové ale tvrdí, že se počasí na celou zimu nedá předpovědět. Aby nebyla krutá pro vaši peněženku či zdraví,... celý článek

Partners Financial Services