Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Jitka Šorfová | rubrika: Když se řekne | 11. 12. 2012 | 7 komentářů
Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání dětí, když prarodiče nemáte, bydlí daleko nebo jim prostě děti svěřovat nechcete?
Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pojďme teď odhlédnout od sociologické, psychologické či pedagogické stránky věci, pojďme se na to podívat čistě ze stránky finanční. Kolik peněz ušetří prarodiče, kteří pohlídají dítka? Jedna věc je hlídání jednorázové, občasné, jiná pak, když třeba rodinný rozpočet vyžaduje, aby aspoň někdy vydělávali peníze oba rodiče. Týž problém samozřejmě – vlastně zdaleka nejčastěji – musí řešit rodič, který dítě vychovává sám. My se zaměříme zejména na hlídání pravidelné. Ale samozřejmě při tom budeme aspoň trochu mapovat terén i pro ty, kteří si prostě čas od času potřebujou od potomka odpočinout a chtějí si třeba vyrazit večer do divadla nebo do kina.

Přirozeně ani poptávka, ani nabídka nejsou v celém Česku stejné. O některých službách, které není problém sehnat ve velkém městě, si rodiče v menších sídlech můžou často jen nechat zdát, na druhou stranu je ale ve skutečnosti shánějí mnohem méně. A naopak třeba na vsi můžou fungovat různé formy sousedské výpomoci, které většinou nenajdete ve velkoměstě.

Anketa

Fungovala či funguje u vás aspoň jedna babička či dědeček?

Pro nejmenší: chůva, jesle, „miniškolka“

U dětí do jednoho roku neexistuje prakticky jiná možnost než individuální péče. Pokud tedy matka opravdu potřebuje svěřit svou ratolest do péče někoho cizího, hledá prověřenou a zodpovědnou chůvu. Pro děti od jednoho roku do tří let už máme vedle chůvy na výběr i různá kolektivní zařízení jako jesle nebo rodinné miniškolky. Zákonodárci nově upravili hygienické normy pro péči o děti v malých kolektivech a vyšli tak vstříc právě zřizovatelům miniškolek, ale také například matkám na rodičovské dovolené, které se rozhodnou hlídat u sebe doma další děti kamarádkám. Mohou tak řešit přivýdělek během rodičovské dovolené. Pokud máte v okolí maminku, která se rozhodla hlídat několik dětí v domácím prostředí, můžete využít toho, že vaše dítě bude ve společnosti dětí, které zná, a že pečovat o něj bude osoba, které důvěřujete. Pokud je ale miniškolka závislá na jediné osobě a jediném bytu, problém nastane, když onemocní „hlídací maminka“ nebo její dítě. Taková věc se totiž může přihodit přes noc a nepřipravené rodiče zaskočit. Je dobré si tedy předem promyslet, jak řešit takové nenadálé situace.

Propojeno: ošetřovné a jeho kalkulačka

Zaměstnanci – pro OSVČ to bohužel neplatí, ani když si platí nemocenské pojištění – mají nárok na ošetřovné nejen tehdy, když onemocní jejich dítě, ale i tehdy, když je kvůli epidemii, havárii nebo jiné nenadálé události uzavřena jejich škola či školka. (Pozor! Prázdniny, kdy má zařízení zavřeno, nejsou nenadálá událost!)

Více o ošetřovném v článku:

Výši ošetřovného si můžete spočítat na kalkulačce od Peníze.cz

Jesle, rodinné miniškolky, malé dětské kolektivy

Jesle mohou být zřizovány obcemi nebo soukromníky. Obecní zařízení spadá pod zdravotnická zařízení, tedy i personál má zdravotnické vzdělání. Jsou to zařízení pro děti od dvanácti měsíců do čtyř let. Poplatky se zde pohybují cca od 70 do 260 korun za den v závislosti na typu docházky. Poplatky také mohou zohledňovat příjem rodiny (tj. jinou cenu platí matka samoživitelka s nízkým příjmem, jinou rodina dvou špičkových manažerů).

Soukromé miniškolky mají většinou rodinný charakter a děti jsou zde v malém kolektivu. Ceny se liší podle regionu a nabízených služeb. Pohybují se v řádech stokorun za den. Ne vždy je do ceny započteno stravné. Miniškolky nabízejí nejrůznější permanentky. Přednost vždy mají děti s trvalejší docházkou, místo je potřeba rezervovat dopředu.

Zákonodárci nově upravili hygienické normy pro organizace pečující o malé kolektivy dětí a vyšli tak vstříc právě zřizovatelům miniškolek, ale také např. matkám na rodičovské dovolené, které se rozhodnou hlídat u sebe doma další děti kamarádkám. Pokud chcete vědět, jaké podmínky musí splňovat takové rodinné hlídání, podívejte se na web ministerstva práce a sociálních věcí a náš starší článek Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

Děti Husákových dětí se perou o místa ve školce

Pokud jde o hlídání, důležitá hranice, která rodičům zpřístupní některé do té doby nedostupné služby, jsou třetí narozeniny dítěte. Předškolní děti ve věku od tří let mají totiž rodiče možnost zapsat do mateřských škol. Tedy... často jen teoreticky. Snad každý ví, jak náročné je sehnat místo ve státních školkách. Nejhorší situace bývá v příměstských satelitech. Zřizování nových mateřských školek výrazně pokulhává za masivní výstavbou rodinného bydlení, i jiná sídla se ale musela vyrovnat s nástupem „Husákových vnuků“, tedy dětí generace narozené v sedmdesátých letech a někdy označované jako Husákovy děti. V soukromých školkách je míst dostatek, ale vzhledem k ceně si docházku do privátní školky rozhodně nemůže dovolit každý. Ve státní školce vychází školné zhruba na 600 korun měsíčně, dalších 500 korun dáte za stravné. V soukromých školkách jsou ceny vyšší a jejich rozptyl je velký. Levnější soukromé zařízení můžete najít cca od 6000 korun za měsíc, za luxusní školku jsou ale někteří ochotni dát i 18 000 měsíčně.

Na hodinku na dvě

Pokud je potřeba sehnat hlídání na kratší dobu – typicky třeba po dobu návštěvy u lékaře – můžete využít dětské koutky a herny. Ty bývají při různých mateřských a rodinných centrech, ale také ve větších nákupních a společenských centrech. To je samozřejmě záležitost především velkých měst. Menší mateřská centra najdeme díky aktivním maminkám také v malých městech a jejich nabídka je individuální. Nevznikají většinou za účelem zisku, ale z potřeby maminek sdružovat se, předávat si zkušenosti a navzájem si vypomáhat. Hlídání v mateřských centrech probíhá většinou v malém kolektivu dětí, ceny se pohybují cca od 60 do 150 korun za hodinu, což zní docela výhodně. Kapacita ale bývá dost omezená a místa si musíte dopředu rezervovat. V obchodních centrech může být kapacita větší, ceny se pohybují od 50 do 80 korun za hodinu. Je ale otázka, na kolik je obsluha dětských koutků v obchodních centrech skutečně prověřována z hlediska způsobilosti k péči o děti. Jeden z největších poskytovatelů těchto služeb v Česku na svých stránkách uvádí, že o děti v jeho provozovnách pečují zaměstnanci s pedagogickým nebo zdravotnickým vzděláním. Nikdy ale neodhadnete, kolik dětí bude právě přítomno a jaká pozornost tedy na vaše dítě zbyde.

Chůva na volné noze

Najdete ji nejspíš na doporučení někoho známého, třeba ji „zdědíte“ po kamarádce, jejíž děti už odrostly. Běžně se ceny pohybují kolem 100 korun za hodinu hlídání, záleží ale na dohodě a na regionu, jiné ceny budou v Praze, jiné v Bruntále.

Alena (36) hlídá děti už pátý rok, od doby, kdy byly jejímu mladšímu synovi tři roky. Stará se o dvě sestry (nyní 6 a 5 let), účtuje si 80 korun za hodinu – pokud má na starost jedno dítě. Většinou se ale stará o obě holčičky, pak si bere 140 korun. Pečuje o ně čtyřikrát týdně vždy pět hodin denně.

Agnes (45) ohlídá v případě potřeby děti ve třech rodinách. Většinou je vyzvedává ze školy či školky, tráví s nimi odpoledne, případně je odvede na kroužek. Nehlídá ale dobu kratší než tři hodiny.

Chůva přes agenturu

Agentury si obecně účtují více cca o polovinu víc. Od svých chův ale často požadují zdravotnické či pedagogické vzdělání. Agentura vám také zajistí záskok v situaci, kdy vaše obvyklá chůva nemůže přijít. Za zprostředkování dlouhodobé a kvalifikované síly si ovšem někdy účtují poplatek, který se může vyšplhat až na 8500 korun. Agentura si tím pravděpodobně jistí ušlý zisk pro případ, že by se časem chůva s klienty domluvila na spolupráci bez agentury. Dále se většinou účtují příplatky za hlídání v cizojazyčné rodině, hlídání o víkendech, příplatek za každé další dítě a další.

Iveta (35) pracuje jako pojišťovací a finanční poradce, má dvě děti (dnes 11 a 6 let). Vracela se do práce brzy po mateřské. Nejprve měla chůvu přes agenturu, které platila 160 korun za hodinu. Později se s ní domluvila na spolupráci mimo agenturu a platila jí 100 korun za hodinu (chůva dřív dostávala od agentury 80 korun za hodinu). Měsíčně zaplatila Iveta chůvě asi deset tisíc.

Au-pair odvedle

K předškolnímu i školnímu dítěti se může hodit někdo, ho zaopatří během nepřítomnosti rodičů, ať už půjde o hlídání v době nemoci, nebo třeba pravidelný doprovod do zájmového kroužku v čase, kdy rodiče ještě vydělávají na to, aby mu nic nescházelo. Můžete mít štěstí, že kupříkladu zrovna dcera vašich sousedů hledá přivýdělek ke studiím a nabídne vám své služby coby „au pair“. Slečna nebo paní k dětem přes doporučení známých bude jistě dobrá volba. Pokud ji už vyzkoušel někdo, komu důvěřujete, máte skoro vyhráno. Počítejte s tím, že jí zaplatíte kolem stokoruny za hodinu hlídání, přijede k vám ale nejméně na hodiny tři.

Agentury: Máme chůvu pro každého. Tedy v Praze

Jestliže nikoho vhodného ve svém okolí nemáte, obraťte se na některou z agentur. Nabídek na hlídání dětí chůvou přes agenturu je na internetu opravdu mnoho. I zde platí: čím větší město, tím větší nabídka. Ceny se liší podle toho, zda jde o hlídání nepravidelné či pravidelné. Stručně řečeno, čím častěji a pravidelněji služeb chůvy využíváte, tím nižší je hodinová sazba. Ceny se pohybují kolem 160 korun za hodinu, ale i tady bývá pravidlem minimální doba hlídání tři hodiny. Připravte si také příplatek v případě, že potřebujete pohlídat dvě a více dětí. Pokud u vás bude chůva po 22 hodině, musíte jí zpravidla zaplatit dopravu domů, nebo ji nechat přespat u vás doma. Agentury si zpravidla účtují zprostředkovací poplatek, za zprostředkování „dlouhodobé“ chůvy to může být od 5000 do 8000 korun). Rozhodně ale nepočítejte s tím, že by vám chůva uklízela, prala nebo vyvařovala. Její povinnosti se točí výhradně kolem hlídání dítěte.

Některé agentury nabízejí také doučování malých školáků v rámci hlídání. To nemusí být špatné v situaci, kdy sotva stíháte prolistovat a podepsat žákovskou knížku. Počítejte ale s dalším příplatkem.

Nejlepší investice vašeho života

Nabídka agentur ve větších městech je obrovská a všechny se chlubí, že vám dokážou najít chůvu na míru. Pokud bydlíte na malém městě, či na vesnici, budete se muset spolehnout na známé a kamarádky. I tak ale zůstává výběr vhodné osoby, které svěříme to nejdražší, co máme, velmi těžkým rozhodnutím. Rozumní prarodiče ve vašem akčním rádiu jsou potom zbožím, které je třeba vyvažovat zlatem. Krize posledních let vrátila na zem i mnohé investiční odborníky. Spekulování je zklamalo, přestali vzhlížet k pohybům cen akcií. Kdekdo vám dnes střízlivě doporučí investovat do potomstva a jeho výchovy, že šance na reálné zhodnocení je tu nebývale vysoká. Doplníme jejich rozumné rady: Abyste mohli dobře investovat do svých dětí, neváhejte stále investovat i do svých rodičů a dobrých vztahů s nimi.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2012 7:33, Johny

No jo typický příklad ekonomického chování státu: když je málo dětí, školy a školky zrušíme, když je jich hodně, tak je nepostavíme, protože nemáme finance.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2013 21:50, rybička

Tak to mě vomrdej v běhu. Jesle spamujou?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Porodné a mateřská 2013

21. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Porodné a mateřská 2013

Seriál o novinkách, které nás a naše peněženky čekají od začátku příštího roku, pokračuje. Tentokrát se na Peníze.cz dozvíte, jak bude v roce 2013 vypadat porodné a peněžitá pomoc v... celý článek

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

24. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich,... celý článek

Nejlepší investice!

12. 8. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nejlepší investice!

Na tom, že tahle investice patří k nejlepším, se shodují investoři všeho zaměření. Ba souhlasí s ním i ti, kteří odmítají akcie i dluhopisy, i ti, kteří nevěří ani na investice do komodit... celý článek

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

18. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 42 komentářů

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Když dítě zůstane žít jen s jedním z rodičů, druhý rodič musí na jeho výživu přispívat. Musí – ale často nepřispívá. Výsledek? Přibývá dětí, které kvůli nezodpovědnosti jednoho z rodičů... celý článek

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

6. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 27 komentářů

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami... celý článek

Partners Financial Services