Supermarkety jsou velké prodejní prostory, které nabízejí široké množství potravin a dalšího spotřebního zboží. Co do druhu sortimentu patří mezi obchody, jakým se dřív říkávalo „smíšené zboží“. Zákazník si tu může koupit potraviny, drogistické zboží, krmivo pro domácí mazlíčky a řadu dalších artiklů denní potřeby. Co do typu prodeje mívají supermarkety sice také omezený pultový prodej – masa, uzenin, sýrů, lahůdek apod. – ale naprostou většinu zboží si kupující podávají z regálů sami, je to tedy samoobsluha.
Akademický slovník cizích slov – zatím jediný z našich akademických výkladových slovníků, který slovo supermarket zachycuje – ho vykládá takto: „samoobslužná velkoprodejna s prodejem potravinářského n. i drobného průmyslového zboží“. Slovník současné češtiny od nakladatelství Lingea má definici: „samoobslužná velkoprodejna s prodejem potravinářského nebo i drobného nepotravinářského zboží (drogerie, tisku ap.)“.
Rozdíl mezi běžnou sámoškou a supermarketem ovšem není jen ve velikosti, ale i ve vybavení a stylu a v délce otevírací doby. I malé Tesco Mini zřejmě bude Čech považovat spíš za supermarket než většinu prodejen ze sítě Coop. Hranice ale není zřetelná a jasná, navíc rozlišení komplikují další výrazy, jako je třeba diskont. I prodejny diskontních řetězců můžou být některým lidem málo super na supermarket.
Mezi nejoblíbenější supermarkety v České republice patří například Albert, Tesco, Kaufland a Lidl.
Když se řekne | Jana Divinová | 21. 3. 2022 | 73 komentářů
Kam míří zisky, které vydělají největší obchodní sítě v Česku? A kde nakupovat, když je pro vás rozhodující jejich tuzemský původ? Projděte si seznam.
Co se děje | Jana Divinová | 16. 3. 2022 | 12 komentářů
Do prodejny COOP se dostanete, i když má zavřeno. Potřebujete bankovní identitu a speciální aplikaci.
Co se děje | Jana Divinová | 16. 3. 2022 | 36 komentářů
Diskontní řetězec Mere před rokem ohlásil velké plány na další rozvoj v Evropě. První dvě prodejny otevřel loni i v Česku. Teď se z některých trhů stahuje.
Když se řekne | Jana Divinová | 9. 3. 2022 | 7 komentářů
Které obchodní řetězce v České republice jsou největší? Hlavně ty německé, ukazuje porovnání.
Aktuality | Petr Kučera | 7. 1. 2022 | 7 komentářů
Síť družstevních prodejen COOP otevře během února ve Strakonicích první obchod, v němž mohou zájemci nakupovat i mimo standardní otevírací dobu. Dostanou se do něj nonstop – tedy 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu, přestože uvnitř nebude žádný personál.
Když se řekne | Petr Kučera | 23. 12. 2021
Otevírací doba a zákaz prodeje o svátcích? Tady je přehled velkých řetězců. Jeden z nich nechá na Štědrý den zaměstnance doma.
Když se řekne | Petr Kučera | 15. 11. 2021 | 4 komentáře
Prodejní doba ve středu 17. listopadu není zákonem omezena. Tohoto svátku se zákaz prodeje netýká.
Když se řekne | Petr Kučera | 26. 10. 2021
Zákaz prodeje o některých svátcích se týká osmi dnů v roce. Které to jsou a jaké obchody mají výjimku? Tady je aktuální přehled.
Aktuality | Petr Kučera | 15. 4. 2021 | 43 komentářů
Obchodní řetězec Albert spouští stálý věrnostní program. Mobilní aplikace nazvaná Můj Albert nabízí vedle sbírání kreditů také aktuální letáky, nákupní seznam nebo tipy na zdravé recepty.
Aktuality | Petr Kučera | 13. 4. 2021
Obchodní řetězce nedostanou nařízeno, aby prodávaly určitý podíl potravin z Česka. Definitivně o tom rozhodli poslanci, když jasnou většinou 146 z 188 přítomných odmítli novelu, která měla kvóty zavést.
Aktuality | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 20. 1. 2021 | 10 komentářů
Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby tuzemské obchodní řetězce musely od příštího roku prodávat určitý minimální podíl potravin vyprodukovaných v Česku. Návrh teď míří do Senátu.
Jak na to | Petr Kučera | 16. 11. 2020 | 5 komentářů
Státní svátek, nouzový stav a k tomu ještě několik postupně vydaných vládních nařízení. Co to znamená v praxi?
Co se děje | Petr Kučera | 27. 10. 2020 | 12 komentářů
Státní svátek, nouzový stav a k tomu ještě několik postupně vydaných vládních nařízení. Co to znamená v praxi? Zkusíme to shrnout.
Když se řekne | Petr Kučera | 26. 9. 2020 | 30 komentářů
Zákaz prodeje se týká osmi dnů v roce. Které to jsou a jaké obchody mají výjimku? Tady je aktuální přehled.
Aktuality | Petr Kučera | 27. 12. 2019 | 23 komentářů
Povinně zavřené obchody během některých dnů nevadí většině obyvatel Česka. Vyplývá to z průzkumu, který letos v květnu provedla společnost KPMG Česká republika ve spolupráci s agenturou Data Collect. Ptala se tisícovky lidí, kteří mají v domácnosti na starosti většinu nákupů potravin.
Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů
Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?
Aktuality | Jiří Hovorka | 15. 10. 2019 | 2 komentáře
Povinné zavírání větších obchodů o vybraných svátcích se nezmění. Poslanci dnes přehlasovali senátory, kteří chtěli celý zákon z roku 2016 zrušit a nechat jenom na jednotlivých obchodnících, kdy budou mít otevřeno.
Co se děje | Petr Kučera | 28. 9. 2019 | 28 komentářů
ČOI doteď udělala 2307 kontrol zákazu prodeje o svátcích a zjistila při nich 36 porušení zákona. Dala zatím 33 pravomocných pokut, Alza už má platit dva miliony.
Kvíz | Gabriel Pleska | 22. 4. 2019 | 9 komentářů
Už dvakrát se opozice pokusila sestřelit zákon, který zakazuje větším obchodům prodávat v některé svátky. Debatuje se o něm co půl roku. Ale pořád platí. A pořád jsme zmatení, kdy si vlastně můžeme, a kdy nemůžeme nakoupit. Nebo ne? Vyzkoušejte si to v našem kvízu.
Co se děje | Petr Kučera | 17. 4. 2019 | 16 komentářů
Zatímco prodavači můžou o svátcích zůstat doma, víc práce mají zaměstnanci České obchodní inspekce. Ta dosud uskutečnila 2267 kontrol a rozdala 26 pokut.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů
Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře
Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 25. 1. 2015 | 1 komentář
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Kritici upozorňují na absurdity jako Coca-colu z Česka nebo konec belgické čokolády.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů
„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...
Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů
Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!
Co si o tom myslíte | Martin Vlnas | 8. 3. 2012 | 45 komentářů
„Díky regulacím EU je cena vajec vyšší, než cena devítimilimetrové munice. Takže až zase politici vyjdou do ulic, je levnější je postřílet, než je vyhánět vejci.“ Kdo je autorem téhle srandy, která koluje internetem, jasné není. Že tu něco smrdí, jasné je. A světe div se, není to pukavec.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 29. 12. 2011 | 51 komentářů
Zdravotníci, hasiči, policisté, ale i 300 zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín. Nebo prodavači v supermarketu. Někteří na Štědrý den, Boží hod i na Štěpána nastupují do práce jako každý jiný den v roce. Infarkt ani střecha v plamenech nepočkají. Konzum by ale snad mohl. Co říkáte?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 21. 10. 2011 | 8 komentářů
Měly by mít české supermarkety povinnost nabízet určité množství českých potravin? Přečtěte si, co si o takové podpoře domácích výrobků myslí ekonomové Pavel Kohout a Petr Mach, podnikatel Tomio Okamura či právník Tomáš Sokol.
Co se děje | Jan Brož | 31. 8. 2011 | 1 komentář
Boom farmářských trhů dříve či později pomine, proběhne přirozená selekce a na českých náměstích zůstanou pouze časem prověření prodejci, nabízející produkci vysoké úrovně. (Nejen) do té doby při nákupech přemýšlejte, piďte se po původu zboží a kupujte jen prověřenou produkci.
Co se děje | Jan Brož | 24. 8. 2011 | 9 komentářů
„Plesá mi srdce, že Češi objevují obyčejné kvalitní věci, které chutnají, a nemusí nakupovat v supermarketech hnůj v podobě sýrů sýrového typu, párků a buřtů, které neviděly maso ani z vlaku či zeleniny, která se místo na kila prodává na litry,“ vítá farmářské trhy Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu.