Boj o vejce: Koho byste odpravili? Slepice, Unii nebo supermarkety?

Boj o vejce: Koho byste odpravili? Slepice, Unii nebo supermarkety?
„Díky regulacím EU je cena vajec vyšší, než cena devítimilimetrové munice. Takže až zase politici vyjdou do ulic, je levnější je postřílet, než je vyhánět vejci.“ Kdo je autorem téhle srandy, která koluje internetem, jasné není. Že tu něco smrdí, jasné je. A světe div se, není to pukavec.

Zatímco se ostatní média voyeursky ukájejí nad soudním procesem s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, my se dnes budeme věnovat dalšímu příběhu plnému slepičinců, kvokání a leghornek. „Obyčejná vejce“ z klecového chovu v českých obchodech za poslední týden podražila téměř o polovinu a na řadě míst se prodávají za víc než sedm korun. Rekordmanem je prý havlíčkobrodská Billa, kde jsou taková vejce v balení po deseti kusech k dostání dokonce za 79,90 haléřů. Kdo za to může? Je hlavním záporákem jako vždy Evropská unie, leniví Poláci a namyšlení Francouzi, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vy a já, nebo snad slepice samotné. Nikdo ze jmenovaných, včetně slípek, nemá úplně čisté svědomí. Posuďte sami:

► Evropská unie. Viník regulace?

Ano, za drahá vejce může EU, hanba!

+62
+
-
Někdo tomu říká optimalizační proces alokace výrobních prostředků, jiný snaha nacpat co nejvíc ještě provozuschopných slepic do co nejmenšího prostoru. Ať už je „terminologie“ jakákoli, slepicí z klecového chovu byste si určitě být nepřáli. Kvalita života stráveného na 550 cm2, tedy na ploše menší, než je velikost á čtyřky, právě valná nebude. Do slepičí kůže se dokážou vcítit i pánové z Bruselu, do kterých byste to neřekli. A ti v roce 1999 rozhodli, že klece v Unii musejí být o kus větší. Protože ale slepice místo lobbování raději hřadují, zatímco vejcopodnikatelé raději lobbují, nebylo to zvětšení o kus, ale spíš o kousek, zato doba k jeho zavedení do praxe byla pořádně dlouhá – třináct let.

I tak ale nadělalo zvětšení o 200 cm2 pořádnou šlamastyku. Co si o něm myslí slepice, nevíme. Zato víme, že plných čtrnáct členských států nedokázalo klecovou reformu k 1. lednu 2012 dokončit a přestavět své chovy podle „nových“ norem. Na trhu tak vznikla pořádná disproporce. Zatímco v některých státech chovatelé zainvestovali (jen ty české prý změna přišla na 2,8 miliardy korun), snížili počet slípek a zvýšili ceny, aby se udrželi v zisku, jinde se na to vybodli a dnes nabízejí levná vejce od smutných slípek o desítky procent levněji. A protože vám vejce o strastech své maminky povědí pramálo, lidé je kupují. A nejspíše by je kupovali, i kdyby mluvila… Cesta do pekel je i tady dlážděna dobrými úmysly.

► Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Smutná vejce nechceme!

Ano, za drahá vejce můžou inspektoři, hanba!

-28
+
-

Když selhal první regulátor, vložil se do věci regulátor další. Rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce zakázat dovoz smutných vajec, je na první pohled logické. Proč bychom měli podporovat cizáky, kteří odmítají poslouchat arciregulátora? Důvodů věru mnoho není! Plných 700 milionů vajec z celkových 2,2 miliard, které se u nás ročně prodají, pocházelo z ciziny. Jejich levnější produkce v mikroklecích by přirozeně stavěla české chovatele do konkurenční nevýhody. Takže utrum. A ceny letí nahoru. Pokud je vaším hlavním kritériem kačka či dvě a nějaká ta kvočna je vám ukradená nebo fandíte volnému trhu za každou cenu, nese ve vašich očích jistě svůj podíl viny i inspekce.

Poznámka pod čarou: Do této „síně slávy“ by se měli povinně přihlásit všichni čtenáři bulváru Aha!, který se prezentoval článkem s úchvatným titulkem: Slepice mají lepší klece a my… Jedno vejce za 5,50 Kč!

► Poláci, Maďaři a ti druzí: Nám je to jedno, nás to vůbec nezajímááááá…

Ano, za drahá vejce můžou zahraniční syčáci, hanba!

+50
+
-

Jak už bylo řečeno, je hříšníků, kteří se na regulaci Evropské unie vykašlali, celkem čtrnáct. Jsou to jmenovitě Francie, Španělsko, Belgie, Bulharsko, Kypr, Maďarsko, Itálie, Litva, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Rumunsko. Pokud by dodrželi své závazky, mohlo být dnes vajec dostatek. A paradoxně by byla i levnější, protože bychom je šmahem neposílali zpět za hranice. Jenže… Jak se v poslední době ukazuje, poměry v Unii nahrávají především těm, kteří pravidla nedodržují. Bankrotuješ? Neboj, pomůžeme! Máš malé klece a třináct let na přípravu? Velice se omlouváme, že rušíme, ale pokud bys to mohl zkusit napravit, bylo by to strááášně fajn, ju. Jinak bychom na tebe museli udělat bubíčky bububu a možná bys dostal i dopísek s razítkem… Škoda, že nemají francouzské slepice takové odhodlání jako francouzští zemědělci. Být jimi, vyhlásím stávku už dávno…

► Obchodní řetězce. Není jajko jako jajko

Ano, za drahá vejce můžou supermarkety, superhanba!

+79
+
-

O přelepovacích orgiích už se toho napsalo mnoho. Nikoho, ani ty, kteří nikdy nebyli na noční brigádě v supermarketu, už proto nejspíš nepřekvapí, že to, co se tváří jako české vejce (a hlavně stojí jako české vejce), je často jajko od našich severních sousedů. Tady ale podíl marketů na vině jen začíná. Obchodní řetězce totiž očividně nepočítaly, že by Státní zemědělská a potravinářská inspekce měla „koule“ na to, aby dovoz vajec ze zemí, které nerespektovaly normy, zakázala. Vyhláška je proto zastihla nepřipravené a teď nemají co prodávat. A to, co mají, prodávají za nehorázné sumy, protože poptávka dnes v Česku výrazně převyšuje nabídku – takže na tom ve finále opět zase a znovu vydělají.

Pokud byste někdo věděl o scénáři, ze kterého by obchodní řetězce vyšly jako poražení, dejte mi vědět v diskusi…

► Slepice. Chybu je třeba hledat u zdroje

Ano, za drahá vejce může líná drůbež, hanba!

+5
+
-

… abych je ale jen nechválil a neobhajoval, i slepice mají vroubek. Během tuhé zimy jim totiž byla tuhá zima, a tak se jim nechtělo snášet. Co k tomu dodat?! Nehoráznost! Příští rok povinně teplejší peří a hlavně větší chuť a nasazení…

Kdo je podle vás tentokrát největší padouch? Byla dřív slepice, vejce, nebo regulace? Hlasujte, přemýšlejte a diskutujte. Nejkvalitnější příspěvek, který přibude v diskusi do příštího úterka do třetí hodiny odpolední, odměníme knihou Život jako riziko od analytika Partners Dušana Šídla. 

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali na to, kdo je největší syčák v propletenci kauz kolem pražského dopravního podniku. 

► Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Chápeme, že se vám k tématu nechtělo příliš vyjadřovat. Zvlášť když se během jednoho dne cosi zlomilo v hlasování a najednou přibylo pár set hlasů u Karla Randáka, který tak v soutěži o krále padouchů náhle hbitě překonal soupeře, z nichž předtím nemohl vidět už ani záda. Knížku za zvlášť pěkný příspěvek do debaty nikam nepošleme.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 3. 2012 21:07 | venda

"... Jak se v poslední době ukazuje, poměry v Unii nahrávají především těm, kteří pravidla nedodržují. Bankrotuješ? Neboj, pomůžeme! Máš malé klece a třináct let na přípravu? Velice se omlouváme, že rušíme, ale pokud bys to mohl zkusit napravit, bylo by to strááášně fajn, ju. Jinak bychom na tebe museli udělat bubíčky bububu a možná bys dostal i dopísek s razítkem… Škoda, že nemají francouzské slepice takové odhodlání jako francouzští zemědělci. Být jimi, vyhlásím stávku už dávno…"

POZOR, takto blahovolná je matka Unie, jen dokud podepíšeš to, co je ti k podepsání podstrčeno. Běda, jak se vzepřeš, hned odhodí sametovou rukavici ze své železné pěsti...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2012 23:37 | Till

Německo, na rozdíl od nás je čistý přispěvovatel do unijní kasy, to jen na vysvětlenou. Vejce v Německu od slepic z volného chovu za 3.50Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2012 21:50 | Iva Fikejsová

Jde žít i bez vajec. Pipinám přeji žádné klece a když už, tak normální výběh a nebe nad hlavou. Jak by se líbilo vám žít v krabici od bot?Nebo na smrduté hromadě někde v zavřené hale?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2012 21:49 | Babca

AKCE VEJCE - velmi se bavím, protože akce vejce je nádherným obrazem celého řízení a správy naší země.
- jedni nechtějí vejce a nekupují je pro obsah cholesterolu,
- druzí chtějí vejce,ale ne za takovou cenu,
- nikdo v ČR nechce drůbežárnu za svým domem postaveným nejlépe co nejdál do těch chudých ve městě,
- nikdo nechce mít u domečku výběh se slepicemi, protože péče o ně je každodenní práce, kálejí, kvokají, ale každý maloměšťák chce posezení, trávníček, udírnu atd. a společně toho kdo slepice pěstuje a má své vejce pomlovají: ach ta úroveň,
- a když se do věci dá ta drůbež, kterou jsme poslali za krvavé peníze, aby nás v EU zastupovala, tak je věc dokonalá,
- když se k tomu přidají u nás obchodující firmy ze zahraničí se svým obchodním duchem a znalostí, že mají za zákazníky švejky, není se čemu divit, ale rovněž se není čemu smát.
Proto je třeba STÁLE DOMA pěstovat slepice, a to proto, aby byla vejce.¨
Místo Jakuba Krčína, máme p. Kalouska, ale ten by si měl Krčínovo řízení panství alespoň přečíst.

























8A4AC 8A4AC
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2012 14:46 | Hana Fárková

Evropská unie nám bohužel jen komplikuje život. Problém je jasně tam, nikde jinde.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2012 14:34 | Radim

Všechno, co bylo kdysi opravdu dobré, co mělo svojí hodnotu a tradici, jsme vyměnili za drahé šmejdy v načančaném obalu..
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2012 14:33 | Radim

Německo si vyměnilo kotce včas. A postupně. Dotace na tyto klece zaplatili z DOTACI EU..ktere jsme zaplatili my všichni danový poplatníci z příspěvku do EU:).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2012 12:40 | Hana

Nejela jsem tam pro vejce, ale cestou jsem si je koupila. Ta informace nebyla proto, že se vyplatí je jezdit nakupovat do Německa, ale info o tom, že Německo ač v EU má vejce levnější než my, takže výmluvy na EU jsou liché, chyba je jasně na naší straně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2012 12:23 | ulínek

Vážně to není výhodné? Já myslel, že slepicím to prospělo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2012 11:33 | Jitka

Je opravdu nutné, abychom poslouchali centrální nařízení EU, která nás
evidentně k prosperitě nevedou? Ptejme se - pro koho asi jsou výhodné?
Pro naše peněženky to evidentně nebude.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2012 23:44 | Pavel

Myšlenka úplně nahoře v článku je dobrá ... myslím, že bychom měli hned vyrovnaný rozpočet a vyřešila by se tim i korupce :-).
Co se týče dovozu vajec ... ponechal bych zákaz až do doby než si všech zbývajících 14 hříšníku nezprovozní větší klícky pro slepičky aspoň se podpoří domácí zemědělská výroba a penizky zůstanou v ČR. A pro lidi z měst, kteří potřebujou ušetřit doporučuju nechovat nevděčný psiska a kočky a raděj pořídit jako domácího mazlíčka pořádnou kvočku, která jim vysedí nějaký vejce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2012 22:49 | jezevec

lze to vidět v několika aspektech:
1) nějaké eu by mělo být krajcvajc kulový po tom, jak bydlí slepice. to by si měl hlídat a vybírat zákazník. úředníci by měli mít zákonem zakázáno vyjadřovat se (nejen) k velikosti klece slepice.
2) kdyby se na nějaké o 2cm větší klece všichni vybodli a my taky - byl by klid a vajíčka by dál stály korunku. v tomto aspektu nelze nepochválit inspektory, kteří, pokud češi investovali a někdo jiný ne - zasáhli ve prospěch českých investorů, a dovoz vajec z maloklecových chovů zakázali. když už ty eu-sraxky na nás dopadly, necht jsou chráněni ti co splnili normu.
3) že se bude podvádět, pašovat, přebalovat a přerazítkovávat polská vejce - to je snad jasný. a že se budou takto pašovaná vejce prodávat za cenu tech z volného chovu, o tom taky nepochybuji.
4) vejce v civilizovaných zemích stojí půl éčka, ta dobrá vejce i celé euro. zvykněte si na to. možná budou nějaké výkyvy sezony či trhu, ale anaboliková vejce ze slepičích koncentráků za devadesát halířů jsou prostě minulost, smiřte se s tím.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2012 22:33 | PBO

K Vaší chvále skvélé RVHP a dokonalému zásobování - doporučoval bych Vám v létě 1989 navštívit sovětské samoobsluhy (v městech Moskva, Alma-Ata, Kijev). Sostiment - gruzínský čaj, baltické sardinky a mléko rozlévané do donesených nádob. Jako bonus: prase porcované na malém stolečku na prašné ulici.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2012 20:55

a kolik jsi dala za benzin?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2012 20:18

jasně, netvrdím, že je to dobře nebo nicotný, spíš jde o tu démonizaci. Zdražení energií je jeden den v tv, už jsme si na to zvykli, ale vajíčka před velikonocema frčí každej den... stejně to může být ovoce napodzim, mouka, máslo, kakao před vánocema... spíš by mě zajímalo jak to řeši?t a ne kdo,za co může, to nám ty vajíčka moc nezlevní...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 45 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Lidl – moje láska

23. 4. 2011 | Ester Danelová | 41 komentářů

Lidl – moje láska

Z Lidlu máme: zarážku za dveře, manikúru, matrace pro hosty, cyklistické fusekle, pyžama, mixér, šlehač a formy na buchty, froté ponožky a župan, sadu nářadí, fén, sešity, kuchyňskou... celý článek

Na farmářských trzích se loni protočila miliarda

20. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Na farmářských trzích se loni protočila miliarda

Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování... celý článek

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

6. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

Milý Lidle. Zabil jsi 102 stromů, abychom na Tebe lépe viděli. Prodával jsi sýr s listerií, zabil dva Němce a čtyři Rakušany. Zřítila se Ti střecha, což málem zabilo i nás. Zotročoval... celý článek

Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.

5. 5. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.

Přinést domů meruňkový nebo ananasový kompot s prošlou dobou trvanlivosti stojí zbytečné rozčilování. Přitom stačí pozorně číst údaje na zakoupených potravinách. Ty trvanlivé je možné... celý článek

Partners Financial Services