Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 21. 10. 2011 | 8 komentářů
Měly by mít české supermarkety povinnost nabízet určité množství českých potravin? Přečtěte si, co si o takové podpoře domácích výrobků myslí ekonomové Pavel Kohout a Petr Mach, podnikatel Tomio Okamura či právník Tomáš Sokol.
Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

V přepočtu na obyvatele je v České republice největší počet supermarketů, hypermarketů a diskontních řetězců ve střední a východní Evropě. Lidé zlenivěli a naučili se v nich nakupovat naprosto vše pro své domácnosti a jinak tomu není ani u potravin. Často však na úkor jejich čerstvosti a kvality. Přestože se v poslední době daří organizovat množství farmářských trhů, kde své výrobky mohou prodávat lokální výrobci, nemají to čeští producenti potravin vůbec jednoduché. A v nejbližší budoucnosti je rozhodně žádné zlepšení nečeká. Po plánovaném zvýšení DPH naopak některým z nich půjde o krk. 

Sjednocení DPH českým výrobcům potravin pořádně zavaří

Jedním ze sektorů, kterého se citelně dotkne plánované zvýšení DPH, je právě potravinářský průmysl. Očekává se pokles poptávky po zemědělských výrobcích, což přivede mnoho malých a středních dodavatelů do existenčních problémů. Supermarkety totiž žádný velký prostor k vyjednávání ohledně marží a cen nepřipustí a i nadále budou velkou měrou využívat dovoz zahraničních potravin. Ty jsou sice levnější, ale často také nekvalitnější. V supermarketech ve střední a východní Evropě navíc obchodní řetězce nabízejí kvalitativně horší zboží, než můžete najít v regálech na západ od Česka, přitom cena je takřka stejná.

Jak tedy pomoci domácím producentům či produktům? Měl by se v tomto ohledu angažovat stát? Většina liberálních ekonomů odmítá, aby se jakkoliv zasahovalo do trhu, který by se tak výrazně deformoval. Nabídka a poptávka si prý poradí. Najdou se však i takové názory, které v zájmu českých výrobců prosazují, aby stát určoval supermarketům, jak velké procento nabízených potravin musí tvořit domácí sortiment. Podobná regulace platí třeba i v sousedním Rakousku...

Co si o této problematice myslí námi oslovení odborníci? Mělo by být podle jejich názoru v rámci podpory českých výrobků stanoveno minimální procento lokálních potravin, které by české supermarkety musely svým zákazníkům nabízet?

PAVEL KOHOUT

ekonom

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners
+65
+
-

To si nemyslím, ale byl bych pro jinou věc: zavést poměrně přísné, závazné a pravidelně kontrolované standardy kvality. Co se českým konzumentům předkládá, jsou mnohdy takové ohavnosti, které by si řetězce nikdy nedovolily  zákazníkům v západních zemích nabídnout. A pokud jde o zeleninu, přinejmenším kvalitní česnek (tj. český) by měl být povinností.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
+8
+
-

Mělo by být věcí obchodníků a obchodů, jaké nabízejí spotřebitelům zboží. Pokud někdo chce nabízet více českého zboží i „za cenu vyšší ceny“, má na to plné právo. Stát by ale neměl nikoho nutit, aby bylo určité procento nabízeného zboží nějakého konkrétního původu. Bylo by to na úkor spotřebitelů. To, že lidé preferují třeba levnější vajíčka z Polska, je odrazem toho, že u nás dokážou podnikatelé využít kapitál efektivněji než na výrobu vajíček. Jsem pro zachování svobody volby.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
+47
+
-

Není správné kohokoli nutit, aby prodával něco, co nechce. Stát má ovšem páky jinde – stačilo by třeba, aby dopravci platili skutečné náklady za emise a zničené silnice ve vyšším mýtném. Nebo aby byla povinnost složení potravin a původ deklarovat velkým skutečně čitelným písmem a taky, aby stát, respektive antimonopolní úřad, sledoval nevyváženou podporu zahraničních producentů ze stran jejich států a bojoval proti ní. Zahraniční zemědělci dostávají často až násobně více na jednotku než zemědělec z Moravy a Čech. Tímto konstatováním však neobhajuji dotace, tento systém je v rámci Evropské unie pokřiven již od počátku.

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Tomáš Sokol
+20
+
-

Tohle opatření v mých očích neprojde ani protikorupčním testem. Už vidím ty triky a finty, kterými by se v důsledku podplacených nákupčích v regálech supermarketů objevovaly coby lokální potraviny věci dovezené z Hongkongu či jiné podobné lokality. Představa, že stát by měl určovat prodejcům, jaké výrobky budou odebírat od lokálních dodavatelů, i kdyby to mělo zákazníka zahubit, je pro mne také nepřijatelná. Navíc si ani nedovedu představit, jak by se to procento lokálních potravin určovalo a kdo by to kontroloval. Zase nějaký nový úřad, nové výdaje a nové úplatky kontrolorům. Děkuji, nechci.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+10
+
-

Není moudré takovým způsobem deformovat trh. Nechť se prosadí zemědělci s lepšími nebo levnějšími produkty. Problém je ovšem v umělé podpoře zemědělství na úrovni Evropské unie. Nemůžeme bohužel chtít prosazovat volný trh, když ostatní hráči nehrají podle stejných pravidel.

Jaký je váš názor? Měl by stát podporovat domácí výrobce regulací supermarketů? Nebo máte nějaký jiný nápad? Napište nám do diskuze.

Jsme to, co jíme. Jsme Češi

Anketa

Kdo vám se svým názorem nejvíc kápl do noty?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2011 23:47, Matěj

Nejdřív bychom si měli říci, co vlastně si vlastně od tohoto opatření slibujeme. Chceme, aby lidé jedli zdravěji? Nebo aby naši zemědělci prodávali levněji než zahraniční? Chceme zabránit ekologicky nesmyslnému převážení potravin z jednoho konce světa na druhý? Teprve až budeme vědět, co vlastně chceme, můžeme řešit, jak k tomu dojdeme.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2011 8:06, j. fišer, třebíč

ne má, MUSÍ!!!
a navíc MUSÍ kontrolovat kvalitu výrobků, bez ohledu na legislativní švajneraj,který nám tu vnucuje EU
například dnešní jogurty prodávat jako mléčný výrobek může tolerovat jen trojkolka

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

27. 9. 2011 | Jan Brož | 19 komentářů

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40... celý článek

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

17. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu... celý článek

Slasti a strasti farmářských trhů. Díl prvý – slasti

24. 8. 2011 | Jan Brož | 9 komentářů

Slasti a strasti farmářských trhů. Díl prvý – slasti

„Plesá mi srdce, že Češi objevují obyčejné kvalitní věci, které chutnají, a nemusí nakupovat v supermarketech hnůj v podobě sýrů sýrového typu, párků a buřtů, které neviděly maso ani... celý článek

Na farmářských trzích se loni protočila miliarda

20. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Na farmářských trzích se loni protočila miliarda

Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování... celý článek

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

6. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

Milý Lidle. Zabil jsi 102 stromů, abychom na Tebe lépe viděli. Prodával jsi sýr s listerií, zabil dva Němce a čtyři Rakušany. Zřítila se Ti střecha, což málem zabilo i nás. Zotročoval... celý článek

Partners Financial Services