Do obchodu se dostanete, i když má zavřeno. Přes bankovní identitu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 1. 2022 | 7 komentářů
Do obchodu se dostanete, i když má zavřeno. Přes bankovní identitu

Zdroj: Shutterstock

Síť družstevních prodejen COOP otevře během února ve Strakonicích první obchod, v němž mohou zájemci nakupovat i mimo standardní otevírací dobu. Dostanou se do něj nonstop – tedy 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu, přestože uvnitř nebude žádný personál.

Zákazníci budou moci v obchodě nakupovat, pokud se ověří prostřednictvím bankovní identity a zároveň si stáhnou speciální aplikaci. Dveře si otevřou přes platební kartu – stejně jako při přístupu k některým bankomatům – a pak potvrdí identitu v aplikaci, podobně jako když potvrzují online platbu kartou.

„Každý zákazník tak bude jasně identifikován. Dvojitý vstup do prodejny nevpustí nikoho bez této identifikace. Prostor obchodu bude navíc hlídán kamerovým systémem,“ říká Lukáš Němčík, ředitel pro rozvoj a marketing sítě COOP. Dodavatelem technologického řešení je společnost Knowinstore.

Mimo standardní otevírací dobu bude k dispozici celý obchod – uzavřené budou jen pulty s lahůdkami či uzeninami, kompenzovat to má rozšířená nabídka baleného zboží. Platba za zboží bude fungovat na principu samoobslužných pokladen, kterými jsou větší obchody sítě COOP běžně vybaveny už dnes. Zákazník bude moci opustit prodejnu s nákupem po ověření platby.

Podobný obchod plánuje řetězec brzy otevřít i v jihočeské Kaplici. „Na základě zkušeností se bude koncept rozšiřovat i do dalších míst. Největší úspěch se očekává právě v menších a středních městech, kde je dostatek zákazníků a zároveň řada z nich se už nespokojí se standardní otevírací dobou,“ říká Němčík.

Při tvorbě nového konceptu se COOP inspiroval sesterskými řetězci ve Skandinávii, kde podobné obchody fungují už několik let. „Slovo samoobsluha získává s námi nový obsah,“ dodává Němčík. Náklady na proměnu jedné prodejny v „obchod budoucnosti“ se podle něj pohybují kolem jednoho milionu korun. Kromě růstu tržeb firma očekává, že výhledově ušetří za personál, protože i ve standardní (nově zřejmě zkrácené) pracovní době ho bude potřeba méně.

COOP loni v říjnu oznámil, že začíná s rozvozem potravin. Jako první mohou službu využívat zákazníci sítě COOP Mikulov na jižní Moravě, o logistiku se stará společnost DoDo.

V září 2020 spustil COOP vlastní e-shop. Umožňuje online objednání s vyzvednutím v tradiční prodejně, loni v létě se rozšířil o automatické výdejní boxy mimo prodejny.

Fotogalerie: Nová nákupní centra

Navzdory koronaviru v Česku dál vznikají zcela nová nebo zrekonstruovaná obchodní centra. Prohlédněte si je ve fotogalerii.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 1. 2022 12:33, Gaja

Kaplici, Kaplicích? A není to jedno? Za mě stejný nesmysl a zbytečnost jako v Kladně a na Kladně.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2022 15:55, KK

Redaktor by si mohl zjistit, že Kaplice je jednotného čísla ženského rodu, tzn. nový obchod bude otevřen v Kaplici, nikoli Kaplicích.
Na ostatních portálech to zvládli.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2022 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2022 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Pošta zdraží SIPO. Připlatí si plátci i příjemci

30. 12. 2021 | Olga Skalková | 183 komentářů

Pošta zdraží SIPO. Připlatí si plátci i příjemci

Službu využívají přes tři miliony lidí. Poplatku se vyhne jenom ten, komu peníze automaticky odcházejí z bankovního účtu.

Platební nálepky končí v další bance. Staly se raritou

27. 12. 2021 | Olga Skalková | 16 komentářů

Platební nálepky končí v další bance. Staly se raritou

Před deseti lety to byla velká novinka. Ukázala se však jako slepá cesta. Platební nálepky zůstanou bez omezení už jenom ve dvou bankách.

Do Česka vstupují nové řetězce a značky. Seznamte se

7. 12. 2021 | Jana Divinová | 2 komentáře

Do Česka vstupují nové řetězce a značky. Seznamte se

Diskont označovaný jako ruský Lidl, nové prodejny zboží pro domácnost nebo futuristická prodejna polského řetězce. Do Česka letos přišlo skoro 25 značek obchodů a služeb.

Největší banky spouští Sign. Smlouvy podepíšete online

18. 11. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Největší banky spouští Sign. Smlouvy podepíšete online

S bankovní identitou jde nově podepisovat i smlouvy či dokumenty u soukromníků. Zaručený podpis s názvem BankID Sign dnes oficiálně spustily první tři banky: Česká spořitelna, ČSOB... celý článek

Partners Financial Services