V Česku startuje obchod budoucnosti. Bez obsluhy a nonstop

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 16. 3. 2022 | 12 komentářů
Do prodejny COOP se dostanete, i když má zavřeno. Potřebujete bankovní identitu a speciální aplikaci.
V Česku startuje obchod budoucnosti. Bez obsluhy a nonstop
Vstup do prodejny.
Zdroj: Jana Divinová

Síť družstevních prodejen Coop dnes ve Strakonicích slavnostně otevřela první obchod, v němž mohou lidé nakupovat 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu – přestože v něm mimo běžnou otevírací dobu nebude žádný personál. V Česku jde o první takovou prodejnu.

Futuristické prvky najdeme v menší prodejně Coop Tuty v historickém centru Strakonic. Slavnostní pásku tam přestřihl Karel Havlíček, bývalý ministr obchodu a současný místopředseda Poslanecké sněmovny za hnutí ANO.

Staronová prodejna bude přes den – během standardní otevírací doby – fungovat ve stejném režimu jako dosud, tedy s obsluhou a personálem. Na plně automatizovanou ji systém přepne až po běžné otevírací době. „Chceme, aby tyto prodejny byly pro každého,“ zdůrazňuje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě Coop.

Při startu nočního režimu se stáhnou rolety a uzavře jeden ze dvou vchodů. Zákazníkům zůstane k dispozici celý obchod – kromě pultů s lahůdkami a uzeninami, které nahradí rozšířená nabídka baleného zboží. Během nočního režimu bude prodejna přístupná jen pro osoby starší 18 let – aby si nezletilí nemohli kupovat alkohol.

„Pro nákup mimo standardní otevírací dobu potřebují zákazníci platební kartu, bankovní identitu a speciální aplikaci v mobilu,“ vysvětluje Pavel Kozler, ředitel agentury Knowinstore, která stojí za technickým řešením celého konceptu.

Fotogalerie: Pojďte dál!

Foto: Jana Divinová

Ověřování pomocí bankovní identity zvolili tvůrci systému proto, že příliš neomezuje zákazníky a zároveň je možné kontrolovat věk, aby mohl v nabídce zůstat i alkohol. V případě pouhé platební karty totiž není jisté, kdo ji má u sebe.

Bankovní identitu zatím mohou využívat jenom klienti České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Air Bank a Monety, letos by se měly přidat další banky jako Raiffeisenbank, Fio nebo Creditas. Ověření funguje podobně jako přihlášení do elektronického bankovnictví.

Samoobslužný COOP StrakoniceFoto: Jana Divinová

Vstup do prodejny.

Před první návštěvou si zájemce musí stáhnout mobilní aplikaci Contio a zaregistrovat se. Pro vstup do obchodu pak použije čtečku QR kódu ve svém mobilním telefonu, kterou přiloží ke snímači u vstupních dveří. Aplikace po načtení QR kódu otevře vstupní dveře prodejny – a identifikovaný zákazník může vstoupit. V prodejně může být i víc lidí současně, všichni se ale předtím musí ověřit.

Dál všechno probíhá klasicky: vezmete si košík a nakupujete. U východu se zastavíte u samoobslužné pokladny. Před jejím použitím znovu naskenujete QR kód a pak jednotlivé zboží. Nákup pak zaplatíte platební kartou nebo přímo aplikací v mobilu. Pro odchod z prodejny opět naskenujete QR kód z aplikace.

Kromě toho, že automatické prodejny vycházejí vstříc lidem, kteří chtějí nakupovat mimo běžnou otevírací dobu, zároveň pomohou řetězci udržet provoz v méně obydlených místech, kde jsou prodejny ztrátové nebo je těžké sehnat dost personálu. Zástupci Coopu říkají, že primární snahou nového konceptu není zcela nahradit lidskou sílu, ale neomezovat provoz tam, kde už kvůli nedostatku zaměstnanců musí zkracovat prodejní dobu.

Samoobslužný COOP StrakoniceFoto: Jana Divinová

Samoobslužná pokladna.

„Myslíme si, že právě v menších a středních městech má koncept automatických prodejen největší potenciál kvůli měnící se struktuře zákazníků, z nichž stále větší část vyžaduje maximálně flexibilní služby,“ říká Němčík.

„V těchto lokalitách jsou navíc například v podvečerních hodinách či o víkendech často otevřeny jen velké obchody na okrajích, které jsou dostupné mnohdy jen autem. Pro rychlé nákupy je neustále otevřený automatický obchod v pěší dostupnosti ideální řešení,“ vysvětluje.

Jak je vyřešena bezpečnost? Hlavně přes několik kamer uvnitř prodejny nebo díky ověření bankovní identitou. Prodejna je napojena na pult centrální ochrany, který se aktivuje při každém vstupu zákazníka. V případě krádeže nebo výtržnictví dokáže systém zavolat policii.

Coop počítá i s určitou ztrátovostí. Ze zkušeností ze zahraničí však vyplývá, že není o moc větší než u jiných podobných systémů.

Samoobslužný COOP StrakoniceFoto: Jana Divinová

Noční prodejna jenom pro vás.

Tvůrci systému počítali i se situací, že se nakupujícímu vybije telefon. I v tomto případě mu má pomoci pult centrální ochrany, který zákazníka dokáže „vypustit“ na dálku. U vchodu je navíc nouzové tlačítko, kterým v případě potřeby může systém aktivovat sám zákazník.

Náklady na rekonstrukci strakonické prodejny se pohybují mezi jedním a půl až dvěma miliony korun. Největší položka však nebyl automatický systém, jak by se mohlo zdát, nýbrž rekonstrukce jako taková.

Druhou samoobslužnou „prodejnu budoucnosti“ chce Coop otevřít v červnu v Českém Krumlově. Bude třikrát větší než ve Strakonicích, cílem je vyzkoušet si novinku na jiném typu zákazníků. 

Foto: COOP

Před odchodem zaplaťte.

V budoucnu by mohly automatické prodejny sloužit i jako výdejny. Vše bude ale záležet na tom, jak se koncept osvědčí. Nový formát chce Coop testovat zhruba půl roku.

„Poté se rozhodneme, zda to rozšíříme na jednotky, desítky nebo stovky prodejen. Určitě bychom to ale nechtěli aplikovat na všechny prodejny Coop,“ říká Němčík.

Mimo to chce řetězec otestovat ještě další variantu obchodu – kontejnerové řešení. „Rádi bychom tento koncept vyzkoušeli pro průmyslové oblasti nebo větší podniky. V kontejnerových prodejnách by byl omezený sortiment,“ upřesňuje Němčík.

V září 2020 spustil Coop vlastní e-shop. Umožňuje online objednání s vyzvednutím v tradiční prodejně, loni v létě se rozšířil o automatické výdejní boxy mimo prodejny. V říjnu 2021 pak Coop oznámil, že začíná s rozvozem potravin. Jako první mohou službu využívat zákazníci sítě Coop Mikulov na jižní Moravě, o logistiku se stará společnost DoDo.

Fotogalerie: Pojďte dál!

Foto: Jana Divinová

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2022 9:14, Eva Hanzlíková

Prosím vás, to je blbost, co říkáte. Já jsem důchodkyně, nemám potřebu nakupovat v noci...Ale jsou lidé, co jim to přijde vhod. Tento systém přece žádného člověka neomezuje:-)

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2022 18:12, nedam

1984 uz se blizi..

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services