ČEZ zjednoduší zařizování. S Bank ID láká i na výhodnější ceny

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 29. 9. 2021 | 1 komentář
ČEZ zjednoduší zařizování. S Bank ID láká i na výhodnější ceny

Zdroj: Shutterstock

Největší energetická společnost v Česku, státem ovládaný ČEZ, výrazně zjednoduší zařizování služeb přes internet. Pro online ověřování totožnosti klientů začíná využívat Bank ID. Lidem tak při komunikaci a přihlašování stačí stejné přístupové údaje, jaké používají do internetového bankovnictví.

Novinka pomůže nejenom klientům, kteří dosud chodí osobně na pobočku nebo telefonují přes call centrum, ale i těm, kteří už s firmou komunikovali přes internet. Nebudou si totiž muset pamatovat speciální přístupové údaje – stačí jim Bank ID jako univerzální „digitální občanka“.

Služba už je dostupná na webu ČEZ. Zatím ji mohou využívat klienti s bankovní identitou od České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a Monety. Stejnou možnost postupně získají klienti dalších bank – tak, jak budou Bank ID pro své klienty zprovozňovat.

„Zákazníci si u nás v tuto chvíli prostřednictvím bankovní identity mohou velice jednoduše aktualizovat své údaje, tedy adresu, e-mail, telefonní číslo a číslo bankovního účtu. Současně s aktualizací údajů si také mohou sjednat elektronické zasílání faktur, zažádat o vrácení přeplatku, případně změnit účet, na který si přeplatek nechávají zasílat,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

ČEZ se připojil k více než třiceti společnostem, které už Bank ID pro online komunikaci s klienty zavedly. Firem, které mají tolik zákazníků jako ČEZ, je mezi nimi zatím menšina. K největším patří Česká spořitelna včetně její penzijní společnosti, Sazka a Generali Česká pojišťovna. Připravují ji například Pražská plynárenská, Kooperativa pojišťovna nebo další banky.

ČEZ současně využívá Bank ID pro lákání klientů, jak ušetřit za energie. „Zájemci o naše služby mohou využít bankovní identitu k předvyplnění formuláře pro zanechání kontaktu. Uživatelům také umožňujeme získat výhodnější ceny při odběru komodit,“ upřesňuje Gazdík. Zájemcům při uzavření nové smlouvy mimo jiné garantuje úsporu oproti stávajícímu dodavateli elektřiny nebo plynu.

„Zákazník chce své požadavky vyřešit co nejjednodušeji. Nabídka široké palety digitalizovaných služeb je v současné době nutností a bankovní identita je projekt, který chceme rozhodně vyzkoušet,“ říká Tomáš Kadlec, generální ředitel společnosti ČEZ Prodej.

Bankovní identita funguje od začátku letošního roku pro komunikaci se státem – typicky při přihlašování do Portálu občana, na portál Moje daně, k eReceptu, k ePortálu České správy sociálního zabezpečení, při vyplnění elektronického dotazníku při sčítání lidu, při žádosti o výměnu řidičského průkazu nebo využití důchodové kalkulačky ČSSZ. Ve druhé polovině října by měla přibýt i možnost zobrazení údajů z Registru vozidel v Portálu občana. Přístup k tomuto způsobu ověřování pro služby veřejné správy získali postupně klienti ČSOB, České spořitelny, Monety, Air Bank, Komerční banky a nově i Raiffeisenbank.

Čerstvé statistiky od ministerstva vnitra, které bankám uděluje akreditaci pro zavedení této služby, ukazují, že ověřit svou totožnost po internetu vůči státu prostřednictvím bankovní identity už může víc než pět milionů klientů tuzemských bank. Pokud je stejný člověk klientem několika bank, objeví se ve statistice víckrát – celkové číslo je tedy mírně vyšší než reálný počet lidí. Aspoň jednou se už k online službám státu prostřednictvím bankovní identity přihlásilo kolem 477 tisíc klientů.

Od letošního června banky rozšiřují využití identity pro online komunikaci se soukromými firmami pod názvem Bank ID – tedy pro ověřování se například vůči pojišťovnám, jiným bankám, penzijním společnostem, sázkovým společnostem, dodavatelům energií a podobně.

Ke čtyřem bankám, které Bank ID pro komunikaci s firmami zavedly (ČS, ČSOB, KB a Moneta), brzy přibyde Air Bank. „Rádi bychom komerční bankovní identitu spustili v nejbližších týdnech, přesný termín v tuto chvíli ale nechci slibovat,“ říká mluvčí Jana Pokorná. Na Bank ID se chystají také Fio, mBank, Raiffeisenbank (včetně Equa bank, kterou koupila) a UniCredit Bank.

„Předpokladem je, že od příštího roku bude mít BankID spuštěné deset největších bank v Česku, které mají kolem 5,5 milionu klientů,“ řekl nedávno Jan Blažek, předseda představenstva společnosti Bankovní identita – společného podniku deseti bank, zajišťujícího využití bankovní identity pro soukromé firmy.

Dosavadní využití „digitální občanky“ se brzy rozšíří o další možnost – potvrzování smluv stejným heslem jako do banky. Služba Bank ID Sign umožní lidem online podepsat smlouvu nebo dokument ve formátu PDF. Půjde tedy o jednodušší a levnější alternativu ke klasickému digitálnímu podpisu – takzvanému kvalifikovanému certifikátu.

Ani to, že banka už svým klientům nabízí ověření přes BankID, však automaticky neznamená, že už je připravená i na Sign. Podmínkou je, že službu BankID Sign bude umožňovat jak společnost, s níž dokument podepisujete, tak i vaše banka.

Banky budou službu Sign zavádět postupně. „Spuštění očekáváme na přelomu měsíce září a října,“ řekla nedávno Leila Goulliová, marketingová a PR manažerka společnosti Bankovní identita. Podle informací webu Peníze.cz by Sign od 30. září měla postupně nasazovat Česká spořitelna. Mezi prvními bankami, které novinku nabídnou, by měla být i Komerční banka.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services