První banka založí účet online i bez skenování dokladů

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 31. 8. 2021 | 1 komentář
První banka založí účet online i bez skenování dokladů
Ilustrační George
Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna usnadnila online založení běžného účtu. Kdo se ověří prostřednictvím bankovní identity, nemusí už skenovat osobní doklady nebo opisovat jejich čísla. Je první bankou v Česku, která takhle jednoduchý způsob nabízí.

„Díky bankovní identitě si u nás běžný online účet založíte během pár minut, a to buď pomocí našeho chatbota na webu, nebo přímo v mobilním Georgi. Nepotřebujete k tomu nikam chodit, nic fotit ani skenovat,“ říká Filip Zeman, šéf digitálního bankovnictví George.

Založení osobního účtu přes internet umožňují v současnosti už všechny retailové banky. Podmínkou je mít už účet v jiné bance (a poslat z ní ověřovací platbu), vyfotit občanský průkaz a další doklad (typicky řidičský průkaz), u některých bank se musí vyfotit i přímo žadatel (selfie nebo krátké video).

Díky Bank ID to teď může být ještě rychlejší. V praxi si takto mohou založit účet u spořitelny zatím jenom klienti ČSOB, Komerční banky a Monety. Tyto banky už – stejně jako Česká spořitelna – nabízejí svým klientům ověření prostřednictvím bankovní identity i vůči soukromým firmám – právě pod názvem Bank ID.

Prostřednictvím Bank ID mohou lidé prokázat svou totožnost u 31 společností – vedle České spořitelny a její penzijní společnosti jde například o Generali Českou pojišťovnu, Simplea pojišťovna, Sazku, Fortunu, Synot Tip, Wood & Company, Golem Finance, Hypo na míru nebo některé sítě kasin. Další víc než třicítka společností se k systému Bank ID plánuje připojit – ověřit totožnost pak půjde mimo jiné i vůči ČSOB, Komerční bance, Monetě a Air Bank, ale třeba i UniCredit nebo mBank.

Bankovní identita už od začátku letošního roku funguje pro komunikaci se státem – typicky při přihlašování do Portálu občana, na portál Moje daně, k eReceptu, k ePortálu České správy sociálního zabezpečení, při vyplnění elektronického dotazníku při sčítání lidu a nově třeba při žádosti o výměnu řidičského průkazu. Jako první ji v lednu spustily Česká spořitelna a ČSOB, pak se přidaly Moneta, Air Bank a Komerční banka, další banky službu chystají.

„Dosud bankovní identitu alespoň jednou využilo téměř 200 tisíc klientů České spořitelny. Od letošního ledna klienti provedli celkem jeden milion přihlášení skrze bankovní identitu, aby měli přístup ke službám třetích stran,” říká Martin Medek, šéf pro otevřené bankovnictví v České spořitelně.

Během jara pak začala v Česku fungovat i zmíněná služba Bank ID, tedy využití bankovní identity jako „digitální občanky“ při online komunikaci s některými soukromými společnostmi. Její zavádění a provoz služby koordinuje akciová společnost Bankovní identita – společný podnik Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Equa bank, Fio banky, Komerční banky, mBank, Monety, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Od září ji jako výkonný ředitel povede Marek Růžička, který poslední tři roky šéfoval technologické firmě Datasys a předtím působil v O2 Czech Republic a Accenture. Předsedou představenstva společnosti Bankovní identita je Jan Blažek.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie z kuponovky najde i banka. Bez poplatku

31. 8. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Akcie z kuponovky najde i banka. Bez poplatku

Lidé mají další možnost najít své zapomenuté akcie z kuponové privatizace. Banka Creditas nabízí klientům bezplatný výpis z nezařazeného majetkového účtu u Centrálního depozitáře cenných... celý článek

Na ověření přes bankovní identitu dosáhnou další statisíce lidí

16. 8. 2021 | Olga Skalková | 15 komentářů

Na ověření přes bankovní identitu dosáhnou další statisíce lidí

Snadný přístup k veřejné správě nabídne od září šestá banka, do konce roku by se měly přidat ještě přinejmenším další dvě. Ověření klientů vůči firmám zatím umožňují tři banky, zapojilo... celý článek

Bankovní identitu už využilo čtvrt milionu lidí

29. 6. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

Bankovní identitu už využilo čtvrt milionu lidí

Ověření přes bankovní identitu zatím vyzkoušelo skoro čtvrt milionu klientů. Informovala o tom Česká bankovní asociace. Novinka odstartovala letos v lednu, kdy ji začaly nabízet Česká... celý článek

Bankovní identitě pomůže Lukeš. Už nepracuje pro Mastercard

6. 4. 2021 | Olga Skalková | 1 komentář

Bankovní identitě pomůže Lukeš. Už nepracuje pro Mastercard

Miroslav Lukeš, který mnoho pracoval pro globální kartovou společnost Mastercard, naposledy v New Yorku, změnil angažmá. Teď pracuje pro společnost Bankovní identita, založenou tuzemskými... celý článek

Raiffka dohání konkurenci, účet sjedná kompletně online

1. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Raiffka dohání konkurenci, účet sjedná kompletně online

Raiffeisenbank nově umožňuje zřídit běžný účet kompletně online. Zájemci, kteří už mají účet v jiné bance, k tomu potřebují jenom mobilní telefon.

Partners Financial Services