První Dluhopis Republiky už lze koupit bez poplatku

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2021 | 11 komentářů
Alespoň částečnou možnost online objednávky spouští ministerstvo financí po dvou a letech od úvodní emise Dluhopisů Republiky – a víc než rok od začátku koronavirových omezení.
První Dluhopis Republiky už lze koupit bez poplatku

Zdroj: Ministerstvo financí

Noví zájemci státní dluhopisy pro občany už nemusí osobně chodit na pobočku banky a platit 250 korun za úvodní registraci. Má to ale háček: Cestě a poplatku se vyhnout jen majitelé státní eObčanky s aktivovaným čipem.

Od konce roku 2018, kdy ministryně financí Alena Schillerová s dluhopisy po vzoru Miroslava Kalouska přišla, museli noví zájemci přijít na některou z vybraných poboček bank – v současnosti stát spolupracuje s Českou spořitelnou a ČSOB. Dluhopisy přitom jde objednat jen ve zlomku jejich poboček. 

Hned na začátku přišli noví zájemci o 250 korun na „vstupním poplatku“ za podání žádosti o úpis prostřednictvím distributora. Hlavně při nákupu menšího množství dluhopisů to pak v praxi výrazně snížilo jejich skutečný výnos.

Poplatku se mohli vyhnout jenom ti, kdo už z dřívějška měli elektronický přístup ke správě majetkového účtu. Tuto online administraci dluhopisů si však nešlo založit bez osobní návštěvy vybrané bankovní pobočky. Když si tam nováček rovnou objednal dluhopisy, zaplatil zmíněných 250 korun. Pokud měl zájem jenom o založení online přístupu, byl poplatek 500 korun. Přístupové údaje jim pak stát poslal poštou a na mobil.

Teprve ti, kdo už v minulosti státní dluhopisy pro občany nakupovali a mají díky tomu elektronický přístup, mohli nakupovat další dluhopisy plně online – bez návštěvy pobočky a bez poplatku.

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že také noví zájemci si mohou založit elektronický přístup plně online. Potřebují však k tomu „prostředek s vysokou úrovní záruky“ – typicky občanský průkaz (eObčanku) s aktivovaným kontaktním elektronickým čipem. Podmínky pro vysokou úroveň splňuje i řešení od společnosti První certifikační autorita, akreditaci nedávno získala také služba MojeID ve variantě se speciálním hardwarovým klíčem. 

Střední úroveň záruky zvaná „značná“ – typicky bankovní identita – k založení dluhopisového účtu nestačí. A to přesto, že právě bankovní identitu používají lidé i ke správě svých úspor v bance, k online podání daňového přiznání a podobně.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte nejlepší spoření? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Porovnání spořicích účtů

Porovnání termínovaných vkladů

Porovnání stavebního spoření

Proč je ministerstvo přísnější než banky? „Požadavek na použití elektronické identifikace na úrovni vysoká při úvodní identifikaci nového klienta při založení majetkového účtu vyplývá přímo ze zákona proti praní špinavých peněz (AML). Pro následnou správu majetkového účtu včetně nakupování státních dluhopisů již bankovní identitu využívat možné bude. Stejně tak ji samozřejmě budou moci využívat i stávající majitelé Dluhopisu Republiky,“ vysvětlil webu Peníze.cz Šimon Blecha z tiskového oddělení úřadu.

Ministerstvo ještě chystá mírné vylepšení, zájemcům to však úplně neulehčí. „Do konce roku 2021 předpokládáme i možnost založení majetkového účtu pro držitele identity pouze na úrovni značná nebo i pro zájemce bez elektronické identity. V souladu s požadavky AML zákona však bude nutné, aby takový žadatel prošel fyzickým ztotožněním. Prakticky to bude znamenat jednu návštěvu na pobočce Czech Point, čímž dojde k dalšímu rozšíření distribuční sítě státních dluhopisů pro občany,“ upřesňuje Blecha.

Úřad nevysvětlil, proč nový zájemce s bankovní identitou nemůže ověřit totožnost i na dálku – tím, že by za dluhopisy zaplatil z ověřeného bankovního účtu, podobně jako je to běžné při zakládání účtu v jiné bance.

Minimální výše jedné objednávky zůstává 1000 kusů (tedy 1000 korun), maximální počet stoupl od letošního jara na 50 milionů z předchozích pěti milionů pro každý typ dluhopisu v rámci jedné emise.

Lidé mají jednoznačně největší zájem o protiinflační variantu. Ta už sice od letoška nepřidá 0,5 procentního bodu nad růst spotřebitelských cen, „pouze“ pokryje inflaci, na druhou stranu jsou výnosy nově osvobozené od 15% srážkové daně.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2021 22:04, pelvis

Alenka nam s velkou slavou nabizi statni dluhopisy, aby penize za ne porizene obratem rozfofrovala. To se nam to hoduje, kdyz nam lidi pucujou. Kazdej mejdan drive nebo pozdeji skonci. Jedno je uz ted jiste, z tehle kocoviny se budeme dostavat hodne dlouho.:-(

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 6. 2021 20:42, BOGGITEL LLC

Jsem MR. BOGGITEL LLC, konzultant pro zahájení podnikání a investování, pracuji se společností NEW USA FUNDING INVESTMENT VENTURE, soukromými investory / věřiteli, LLC, rizikovými fondy, investičními společnostmi a dalšími zdroji financování, které soukromě hledají příležitosti k investování svých prostředků do životaschopného podnikání, jako * financování nemovitostí, * ropné a plynárenské společnosti, * bioenergie, * automobilové / letecké společnosti, * Výrobní odvětví atd. To může generovat dobrou návratnost zisku jejich portfolia soukromých investic. Pokud máte projekty nebo příležitosti nebo znáte někoho / spolupracovníka, který má životaschopný projekt, který potřebuje financování, kontaktujte mě na tomto e-mailu: newusafinancialfunding@gmail.c om

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services