Elektřina výrazně zdraží. Zafixujte si cenu, radí Kovanda

Lukáš Kovanda | rubrika: Komentář | 7. 8. 2021 | 15 komentářů
Hlavní vlnu zdražování pocítí české domácnosti v říjnu či listopadu. Rozhodně neprohloupí, když cenu zafixují na co nejdelší období.
Elektřina výrazně zdraží. Zafixujte si cenu, radí Kovanda

Zdroj: Shutterstock

Cena emisních povolenek Evropské unie se blíží svému historickému maximu. Hodnota referenčního kontraktu v pátek uzavřela obchodování na ceně takřka 57 eur za ekvivalent tuny oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Jen v letošním roce tak emisní povolenky zdražily o takřka 75 procent. Podle německé banky Berenberg se do konce letošního roku budou prodávat za zhruba 110 eur.

Evropská komise minulý měsíc předložila soubor nových opatření, jak udělat unijní ekonomiku zelenější. Navrhuje zatížit povolenkami i budovy či námořní přepravu. Bude-li tento návrh uveden do praxe, zdraží bydlení či námořní přeprava – tedy i zboží, které se jejím prostřednictvím přepravuje, od potravin, přes oděvy, hračky až třeba po elektroniku. Dosud povolenky musely nakupovat hlavně elektrárny, teplárny a průmyslové podniky. Rozšíření okruhu, v němž jsou povolenky vyžadovány, pochopitelně zvýší poptávku po nich, což podporuje popsaný cenový růst.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Právě také v důsledku dramaticky zdražujících povolenek rapidně stoupá cena silové elektřiny, tedy elektřiny prodávané velkoobchodně. Od její ceny se odvíjí to, kolik za elektřinu platí běžné domácnosti. Kromě zdražujících emisních povolenek cenu elektřiny pro české domácnosti žene vzhůru také postupující uzavírání německých uhelných a jaderných elektráren. Letos se v Německu odstavují další tři uhelné elektrárny. Elektřinu rovněž letos přestávají vyrábět tři ze zbývajících šesti jaderných reaktorů.

Zdražování silové elektřiny v Německu se projevuje růstem její ceny v Česku, jelikož Česko je de facto součástí německé energetické soustavy. Takže ceny silové elektřiny v ČR vlastně „kopírují“ ty německé. Češi tak nesou náklady za německou čistou energii, ačkoli sami do očištění své elektřiny zdaleka tolik neinvestují.

Zatímco v letošním prvním čtvrtletí byla obvyklá cena elektřiny kolem 1500 až 1600 korun za megawatthodinu, v nových cenících z letošního června není výjimkou cena přes 2 000 korun. Růst cen elektřiny přitom pokračuje také nyní o prázdninách. Hlavní vlnu zdražování ale české domácnosti pocítí v říjnu či listopadu.

Ceny emisních povolenek porostou i nadále, stejně jako se budou nadále uzavírat německé elektrárny. Domácnosti v ČR tak rozhodně neprohloupí, když cenu elektřiny zafixují na co nejdelší období, tedy na tři roky. Potíž je jen v tom, že téměř všichni významní hráči už fixní produkty zdražili.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2021 19:47, KLM

článek je taková dobrá rada - zafixujte cenu. A poslední odstavec už máte stejně smůlu. Děkuji za radu a že ji nemohu využít.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 8. 2021 11:03, kalich

Cenou elektřiny se nezabývám a ani nehledám nějakého dodavatele. Pravidelně nakupuji akcie Čezu a dividendy mne lehce pokrývají náklady na energie,vodu,topení i provoz mobilu. Považuji to za nejlepší řešení a mít o jednu starost méně!!! Navíc platí i částečně úměra,čím dražší elektřina,tím i o něco vyšší dividendy!!!

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services