Září podle bank a pojišťoven: dražší úvěry a výhodnější spoření

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 1. 10. 2018 | 1 komentář
Peníze.cz přinášejí přehled novinek, které během uplynulého měsíce představily tuzemské banky, stavební spořitelny a pojišťovny.
Září podle bank a pojišťoven: dražší úvěry a výhodnější spoření

Pokud jde o bankovní novinky, přineslo září inovace hlavně v internetovém a mobilním bankovnictví.

  • Přes internetové bankovnictví Creditas lze již několik měsíců spravovat účty několika dalších bank, konkrétně: Fio banky, Equa bank a Air Bank. Nově k nim přibyla také Česká spořitelna. Klienti Air Bank pak můžou z internetbankingu Creditas zadávat a potvrzovat platby.
  • Poštovní spořitelna spustila nový web. Podle banky spočívá jeho hlavní výhoda ve větší přehlednosti a jednodušším nákupu bankovních produktů. Ty jsou nyní přehledně seřazeny do jednotlivých sekcí.
  • Službu Chytré inkaso najdou klienti Komerční banky nově také v mobilní aplikaci. Díky funkci Chytré inkaso lze na bance nechat například předvyplnění povolení k inkasu, zároveň klienti získají větší přehled o neprovedených platbách. Novinkou v mobilním bankovnictví je také možnost reklamovat transakce provedené platební kartou nebo navýšení měsíčního příspěvku na penzijní spoření.
  • MONETA Money Bank začala jako první podporovat platby pomocí chytrých hodinek Garmin a Fitbit Pay. Do hodinek si uživatel jednoduše nahraje platební kartu Visa (samozřejmě vydanou MONETA Money Bank) a poté jednoduše platí jejich přiložením k bezkontaktnímu platebnímu terminálu.
  • ČSOB připravila soutěž pro klienty od osmnácti do šestadvaceti let, kteří si založí nebo již mají Plus Konto. Každých čtrnáct dní z nich bude losovat dva výherce, kteří získají 100 tisíc korun. Soutěž má probíhat až do konce dubna příštího roku.
  • S vylepšenou mobilní aplikací přišla také digitální peněženka PayPal. Nová verze umožní snadnější zasílaní a přijímání plateb nebo kontrolu zůstatku. Při posílání i přijímání plateb lze také snadněji přidat fotku nebo upravit seznam kontaktů.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Na trhu půjček a hypotečních úvěrů proběhla další vlna zdražování. Zvyšování úrokových sazeb se ale patrně dočkáme i během října. Česká národní banka totiž minulý týden po třetí v řadě zvýšila základní úrokovou sazbu – z 0,25 procenta na 1,5 procenta – od které se odvíjí úročení komerčních půjček; navíc začínají platit doporučení centrální banky, která sníží dostupnost hypoték:

  • Už v září se ale zdražovalo například u mBank, konkrétně v případě mHypotéky Light. Úrokové sazby zvedla banka u všech fixací. Například úvěr s LTV 80 a fixací na tři roky tak nově získáte se sazbou od 2,49 procenta namísto původních 2,19 procenta. Hypotéky s fixací sazby na čtyři roky banka vyškrtla úplně.
  • Vyšší úroky má také Pružná hypotéka od MONETA Money Bank. Úvěr do 80 procent hodnoty nemovitosti s fixací na pět let nově nabídne úrok 3,07 procenta (původně 2,87 procenta). Kdo by chtěl úvěr od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti, musí počítat s úrokem 3,77 procenta namísto původních 3,57 procenta.
  • Hypotéky s tří a pětiletou fixací podražily také u Komerční banky. Například úvěr s LTV 80 a fixací na pět let lze získat se sazbou 2,89 procenta namísto původních 2,69 procenta. Levnější jsou naopak hypotéky s fixací na osm a deset let – úvěr s osmiletou fixací zájemci nově získají se sazbou 2,99 procenta namísto původních 3,09 procenta.
  • O dvě desetiny procenta zvedla úrokové sazby hypoték také UniCredit Bank. Úvěr do 80 procent hodnoty nemovitosti s jakoukoli fixací tak klienti získají se sazbou minimálně 2,69 procenta ročně namísto původních 2,49 procenta.
  • Hypoúvěr Modré pyramidy s fixací úrokové sazby na tři a pět let podražil o dvě desetiny procenta, úvěry fixované na osm a deset let naopak o jednu desetinu procenta zlevnily.
  • Úrokové sazby zvýšila také Českomoravská stavební spořitelna, konkrétně u překlenovacího úvěru Topkredit: z 2,69 procenta na 2,99 procenta, u úvěru Tophypo: z 2,59 procenta na 2,89 procenta a úvěru Top Refin: na 2,99 procenta namísto původních 2,69 procenta.
  • Vedle zvýšení úrokové sazby u mHypotéky Light měnila mBank také podmínky cashbacku na svých kreditních kartách, konkrétně u mKreditky Plus a mKreditky e-Shop. Měsíční limit pro připsání peněz utracených kreditkou nově dělá 200 korun namísto původních 500 korun.

Pro toho, kdo si v bance nepůjčuje ale spoří, máme naopak dobrou zprávu. Během září rostly úroky spořicích účtů i termínovaných vkladů:

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

  • Až o 0,4 procenta vyšší úročení termínovaných vkladů ve všech pásmech nabídne Equa bank. Úrok termínovaného vkladu na dva roky tak nově dělá jedno procento namísto původních 0,8 procenta. Kompletní přehled vyšších sazeb najdete zde.
  • Úrok zvýšil také Wüstenrot. Základní sazba spořicího účtu v případě zůstatků od 30 tisíc do 1,5 milionu korun dělá 0,5 procenta (původně 0,2 procenta), s bonusovým úrokem lze dosáhnout na zhodnocení 0,9 procenta. Novým klientům Wüstenrot do konce února zhodnotí vklady až o 1,5 procenta. Dalším vylepšením je možnost kompletního online sjednání, nejen v případě spořicího konta, ale i termínovaných vkladů a běžných účtů.
  • Úrokové sazby – spořicích účtu a termínovaných vkladů – poskočily vzhůru také u Fio banky. Roční úroková sazba Spořicího účtu Fio konto v českých korunách nově dělá 0,25 procenta pro fyzické osoby a 0,15 procenta pro právnické osoby. Vedle Fio konta navyšuje Fio banka úrokové sazby také na termínovaných vkladech, kde je nyní možné dosáhnout na roční úrokovou sazbu až 0,6 procenta.
  • Výhodnější podmínky pro investování do podílových fondů pro začínající konzervativní investory připravila Raiffeisen investiční společnost: u Raiffeisen fondu dluhopisové stability došlo ke zrušení vstupního poplatku.
  • Raiffeisen stavební spořitelna nachystala pro nové klienty soutěž o zlatou cihlu. Kdo si do posledního listopadu sjedná stavební spoření, může vyhrát cihlu o hmotnosti 100 gramů v hodnotě kolem 100 tisíc korun nebo jednu ze čtyřiadvaceti cihel o hmotnosti 20 gramů v hodnotě okolo 20 000 korun.
  • Air Bank získala licenci na poskytování investičních služeb. Nové investiční produkty se v nabídce objeví během příštího roku. Produkty mají být srozumitelné, aby je mohli využívat i klienti, kteří dosud nemají s investicemi mnoho zkušeností.
  • Českomoravská stavební spořitelna rozdává prémii 2000 korun za uzavření spořicí smlouvy, de facto jde tedy o odpuštění poplatku za uzavření smlouvy. Odměna je ovšem určená pouze pro klienty ve věku 18 až 35 let.

Zvyšování úroků u spořicích produktů jsme uváděli jako dobrou zprávu. Jenomže… zkuste se na to podívat inflačními brýlemi:

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

V oblasti pojišťovnictví pak příliš rušno nebylo:

  • Klientům, kteří si do konce roku v rámci FLEXI životního pojištění sjednají připojištění vážných nemocí a v budoucnu onemocní rakovinou, vyplatí Pojišťovna České spořitelny dvojnásobek sjednané částky. Akci mohou využít i stávající klienti, kteří si připojištění vážných nemocí přidají do smlouvy. Další novinkou z Pojišťovny České spořitelny je spuštění online prodeje životního pojištění. Na internetu lze nově sjednat rizikové pojištění FLEXI RISK.

Česká pojišťovna nachystala výhodnější podmínky pro rodiče, kteří pojistí své nezletilé dítě. Pokud se dítě zraní ve škole nebo při dopravní nehodě, vyplatí pojišťovna dvojnásobek pojistného plnění. Zvýhodnění platí pro smlouvy uzavřené do konce listopadu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services