Co přinesl srpen. Vyšší úroky na spořicích účtech a dražší hypotéky

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 3. 9. 2018
Jaké novinky v uplynulém měsíci představily tuzemské banky a stavební spořitelny? Kdo zdražoval a kdo nachystal nové služby? Peníze.cz přináší pravidelný přehled novinek.
Co přinesl srpen. Vyšší úroky na spořicích účtech a dražší hypotéky

Inovací se během srpna dočkalo především placení mobilem: Air Bank přidala potvrzení platby otiskem prstu, Komerční banka zase zrychlila odesílání plateb.

  • Air Bank představila novou verzi mobilní aplikace My Air. Platby mobilem do 500 korun lze nyní potvrdit otiskem prstu. Další novou funkcí je možnost zkopírovat číslo účtu třeba z mailu či esemesky a vložit ho do platebního příkazu nebo prohlížení kurzovního lístku i bez přihlášení do aplikace.
  • MONETA Money Bank představila pojízdný bankomat, který bude k dispozici na nejrůznějších festivalech a společenských akcích.
  • Komerční banka zrychluje zpracování příkazů k úhradě do jiných bank v Česku. Platba v českých korunách proběhne v rámci jednoho dne, bez příplatku za prioritní zpracování. Podmínkou je, že klient zadá platbu přes internetové nebo mobilní bankovnictví v pracovní den, nejpozději do pravého poledne. Klient, který tuto lhůtu promešká, ale přesto chce mít jistotu připsání platby v jiné bance ten samý den, může využít expresní platbu za poplatek 90 korun.
  • Díky spolupráci společností Google a Global Payments Europe lze využít platební metodu Google Play (platby mobilem) i v některých internetových obchodech. Tlačítko GPay najdete v e-shopech jako Datart, Dr. Max, Baťa, ČSA, Notino, PetCenter, T-Mobile, Sportisimo nebo Zoot.
  • Twisto a FlixBus nabízejí kredit 500 korun na cestování pro každého, kdo si objedná Twisto platební kartu.
  • Nové webovky má Moneta Money Bank, stránky upravovala taky Raiffka.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Zatímco u spotřebitelských půjček šly banky s úrokem dolů, hypoteční úvěry – s jednou výjimkou – podražily:

  • MONETA Money Bank nabízí novým klientům tři měsíce bez placení úroků, pokud si sjednají nezajištěný neúčelový úvěr Expres Business. Půjčka míří hlavně na živnostníky, svobodná povolání a malé firmy. Po uplynutí tří měsíců nastaví banka individuální úrok, minimálně ale 5,9 procenta ročně. Půjčku Expres Business lze sjednat prostřednictvím mobilního nebo internetového bankovnictví a samozřejmě na pobočce banky. Vybraným profesním skupinám – auditorům, lékařům, veterinářům či daňovým poradcům banka poskytuje úvěr ve výši až 1,5 milionu korun bez dokládání daňového přiznání.
  • Sberbank snížila úrok FÉR půjčky i FÉR konsolidace na 4,8 procenta. Půjčky lze sjednat na pobočce nebo online.
  • Nižší sazby má také mBank. Konkrétně u mPůjčky Plus a mPůjčky Plus s pojištěním schopnosti splácet. Přehled jednotlivých úroků podle výše půjčky a délky splácení najdete zde.
  • Na začátku srpna stavební spořitelna Modrá pyramida zavedla novou garantovanou sazbu Rychloúvěru – 4,99 procenta. Úrok platí pro úvěr ve výši maximálně 800 tisíc korun. Zároveň spořitelna zjednodušila dokládání účelovosti v případě rekonstrukce.
  • S jednodušším dokládáním účelovosti přišla také Stavební spořitelna Buřinka. U nezajištěných úvěrů již není potřeba dokládat faktury, postačí fotografie před rekonstrukcí nebo stavbou a po ní a soupis prací.
  • Raiffeisen stavební spořitelna zvýšila limit pro Úvěr ze stavebního spoření bez zajištění ze 700 tisíc na jeden milion korun. Nové smlouvy o stavebním spoření uzavřené pro děti od 0 do 25 let navíc úročí sazbou 1,5 procenta ročně, minimálně po celou dobu vázací lhůty. Nabídka platí pro smlouvy uzavřené do konce září.
  • Hypoteční banka znovu zvýšila úrokové sazby hypotečních úvěrů. Zatímco na konci července dělalo zvýšení jednu desetinu procenta, nyní se úrok zvedne o další dva procentní body: na 2,89 procenta ročně. Sazba platí pro hypotéky s fixací na tři roky.
  • Úrokové sazby hypotečních úvěrů zvyšovala také ČSOB. Například hypotéku do 80 procent hodnoty nemovitosti s fixací na tři roky lze nyní získat s úrokem od 2,99 procenta (původně 2,49 procenta) ročně. Kdo bude chtít fixovat sazbu na pět let, dosáhne na úrok od 2,89 procenta ročně (původně 2,59 procenta). S vyšší úrokovou sazbou musí počítat také klienti Poštovní spořitelny, která patří do stejné skupiny jako Československá obchodní banka.
  • MONETA Money Bank znovu zvýšila úrokové sazby Variabilní hypotéky: na 2,97 procenta (původně 2,71 procenta) u úvěrů do 80 procent hodnoty nemovitosti. Úvěry v pásmu od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti nově nabídnou úrok 3,67 procenta (původně 3,42 procenta). Vyšší úroky má také Pružná hypotéka. Úvěr do 80 procent hodnoty nemovitosti s fixací na pět let nově nabídne úrok 2,77 procenta ročně (původně 2,67 procenta). Kdo by chtěl úvěr od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti, musí počítat s úrokem 3,47 procenta namísto původních 3,37 procenta.
  • Plošně o jednu desetinu procenta zvedla úrokové sazby hypoték také UniCredit Bank. Úvěr do 80 procent hodnoty nemovitosti a jakoukoli fixací tak klienti získají se sazbou minimálně 2,49 procenta ročně namísto původních 2,39 procenta.
  • Naopak snížení úroků hypotečních úvěrů o jednu desetinu procenta oznámila Air Bank. Sazby platí pro nové i refinancované hypotéky s fixací na pět let. Pro úvěry od 700 tisíc korun do 1,5 milionu korun dělá úrok 2,59 procenta. Za 2,39 procenta si lze půjčit částku od 1,5 do 30 milionů korun.
  • Bankám přibyl také jeden méně obvyklý konkurent: Státní fond rozvoje bydlení. Od půlky srpna poskytuje jeho prostřednictvím stát půjčky na stavbu, koupi nebo rekonstrukci bydlení. Půjčky jsou výjimečně levné, proto se také při spouštění zápisu čekalo před úřadem i ve spacích pytlích. Pořád ale ještě něco z šesti set milionů, které letos mají na státní půjčky padnout, v míšku je, žádat tedy stále lze. Na byt v Praze nebo Brně ale státní půjčka stačit nebude, maximálně můžete dostat dva miliony (a podobně jako u hypoték musíte mít dvacet procent hodnoty nemovitosti v kapse). S hypotékou úvěr zkombinujete jen těžko: stát chce mít půjčku krytou nemovitostí. Banka samozřejmě taky.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Pokud jde o spořicí produkty, polepší si klienti Creditas, Equa bank a Wüstenrot:

  • Banka Creditas oznámila zvýšení úrokových sazeb na spořicích účtech. Při vkladech do 750 tisíc korun získají klienti úrok 0,8 procenta ročně místo původního půl procenta. K vkladům vyšším než 750 tisíc korun banka automaticky připíše úrok 1,1 procenta. Zároveň Creditas upouští od bonusového úroku – ten nyní zohledňuje už v základní sazbě. Během srpna banka zvedla úroky také u termínovaných vkladů s pevně danou sazbou – plošně o půl procenta. U ročního termínovaného vkladu roste úroková sazba z 0,7 na 1,2 procenta. Dvouletý termínovaný vklad nabídne úrok 1,6 procenta, tříletý 1,85 procenta. U vkladu na pět let lze dosáhnout na úrok 2,2 procenta, u sedmiletého vkladu na 2,3 procenta. Termínovaný vklad na 10 let pak nabídne úrok až 2,6 procenta. Vyšší sazby u pěti až deseti letých vkladů platí, jen pokud se úrok připisuje na konci období.
  • Equa bank zvýšila bonusový úrok spořicího účtu HIT – z 0,6 procenta na 0,8 procenta ročně. Od začátku září navíc bude pro připsání bonusu stačit zaplatit alespoň třikrát v daném měsíci platební kartou Equa bank. Dosud byl potřeba dodržet také podmínku minimálního obratu na účtu. Standardní sazba spořicího účtu dělá dvě desetiny procenta, celkem lze tedy dosáhnout na úrok jedno procento. Tuto úrokovou sazbu ovšem Equa bank nabízí pouze u vkladů do 200 tisíc korun.
  • Zvýšení úroků termínovaných vkladů – plošně o jednu desetinu procenta – avizoval také Wüstenrot. Navýšení se týká vkladů pro fyzické osoby, přehled jednotlivých sazeb najdete zde.
  • ING Bank představila časově omezenou nabídkou pro stávající i nové klienty: do podílových fondů lze do konce září vstupovat bez poplatku. Výše minimální investice zůstává stejná: 100 korun, respektive tři eura nebo dolary.
  • Investiční platforma Portu jako první v Česku nabízí investice spravované robotickým poradcem. Klienti Portu si můžou sestavit portfolio z různých typů instrumentů, robotický poradce každé portfolio průběžně monitoruje a optimalizuje s ohledem na vývoj trhu. Investovat lze od jedné tisícovky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services