Zájem o platby na číslo mobilu překvapil. Přidalo se půl milionu lidí

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 6. 12. 2023
Zájem o platby na číslo mobilu překvapil. Přidalo se půl milionu lidí

Zdroj: Air Bank

Místo čísla bankovního účtu příjemce stačí, když odesílatel zná číslo jeho mobilního telefonu. Do nové služby Platba na kontakt se během tří týdnů od startu zaregistrovalo skoro půl milionu lidí.

Vyplývá to z informací šesti bank, které tuto službu zatím nabízejí. Dlouho připravovaná inovace odstartovala v ostrém provozu 14. listopadu.

Aby mohl klient takové platby přijímat, musí se registrovat prostřednictvím své banky, s jejímž účtem chce své telefonní číslo spárovat. Odesílat platby může kdokoliv, pokud jeho banka Platbu na kontakt nabízí.

Hranici sto tisíc klientů, kteří si Platbu na kontakt zaregistrovali, překročily Česká spořitelna a Air Bank. Prvních sto tisíc registrovaných zájemců potvrzuje také ČSOB. Raiffeisenbank eviduje přes 60 tisíc klientů, Komerční banka vyšší desítky tisíc a Fio více než 10 tisíc.

„Takto enormně silný zájem v tak krátké době od zavedení jsme u nové služby dlouho neměli,“ říká Vladimír Vojtíšek, výkonný ředitel za oblast Daily Banking v ČSOB. „Ukazuje se, že pokud je placení stejně snadné jako volání, tak jde o ideální zákaznickou potřebu. Číslo účtu je totiž na rozdíl od mobilu pro většinu lidí složité k zapamatování i používání,“ dodává.

Podobě mluví i Česká spořitelna. „Zájem o možnost využívat posílání peněz na telefonní číslo předčil naše očekávání. Již v prvních hodinách od spuštění služby Platba na kontakt jsme registrovali přes 35 tisíc registrací. Celkově si za první dva týdny bezplatnou službu, která umožňuje při finančních transakcích místo čísla bankovního účtu zadat číslo mobilního telefonu, aktivovalo 115 tisíc klientů spořitelny,“ říká Filip Hrubý, mluvčí této největší banky podle počtu klientů.

„Zhruba 60 procent realizovaných Plateb na kontakt se pohybovalo v řádu stovek korun, zbývajících 40 procent představovaly platby v řádu desítek korun,“ upřesňuje Hrubý. „Klienti spořitelny již odeslali více než šest tisíc plateb a osm tisíc jich přijali. Celkový objem plateb odeslaných klienty spořitelny dosáhl více než 2,2 milionu korun, celkový objem přijatých plateb klienty je více než čtyři miliony,“ dodává mluvčí.

Anketa

Už jste je vyzkoušeli?

Air Bank překvapil výrazný zájem o novou službu hned v prvních hodinách od spuštění. “Spíše jsme očekávali, že na současná čísla registrovaných klientů dojdeme o pár týdnů později,“ říká mluvčí Jana Pokorná. Do včerejška si platby na kontakt v Air Bank zaregistrovalo – a může je tedy na svůj účet tímto způsobem přijímat – 108 tisíc klientů.

Dosavadní reakci na zavedení této inovace si pochvaluje také Raiffeisenbank. „Máme zatím přes 60 tisíc uživatelů nové služby. Těší nás, že klienti zvládají registrace pro příjem s lehkostí. Desetitisíce klientů také již platbu na kontakt vyzkoušely a provedly. Věříme, že tento jednoduchý způsob placení brzy přijmou další klienti a budou platby na kontakt využívat podobně přirozeně jako okamžité platby na účet,“ říká mluvčí Tereza Kaiseršotová.

Zatím menší zájem o novou službu zaznamenává Fio banka, jejíž prostřednictvím si ji registrovalo přes 10 tisíc klientů. „Doufáme, že postupem času si k ní naši klienti také najdou cestu. I proto, že do konce letošního roku v ní chystáme drobné úpravy, o kterých budeme klienty předem informovat,“ říká mluvčí Jakub Heřmánek.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Tímto způsobem je možné poslat jednorázovou platbu v maximální výši 5000 korun, minimem je jedna koruna. Počet takových transakcí za den není nijak omezený. Všechny banky se zatím rozhodly pro stejné podmínky.

Novinka funguje jen pro platby v českých korunách, ne v jiných měnách. Vedle českých telefonních čísel s předvolbou 420 lze nicméně posílat koruny i na slovenská čísla začínající 421.

Služba je dostupná jen pro úhrady mezi fyzickými osobami včetně podnikatelů (OSVČ). Podmínkou je, že ji podporují banka odesílatele i příjemce. Další podmínkou je, že se majitel účtu k příjmu takových plateb aktivně přihlásí a nechá se zapsat do registru. Převáděnou částku dostane příjemce okamžitě.

Zřízení nové služby všechny uvedené banky nabízejí ve svých mobilních aplikacích, část z nich jako Raiffeisenbank či Fio také v internetovém bankovnictví.

Platby na kontakt s bankami připravovala Česká bankovní asociace ve spolupráci s Českou národní bankou (ta v rámci systému CERTIS provozuje registr zapojených klientů). Další dvě významné banky – Moneta a UniCredit – se podle asociace přidají příští rok, o zapojení má zájem také Creditas.

Platba na číslo mobilu samozřejmě zůstane dobrovolnou možností jen pro zájemce – nenahradí klasické převody na číslo účtu.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services