Běžný účet láká na úrok, který se vyrovná spořicímu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 11. 6. 2021 | 15 komentářů
Ani úrok 0,5 % sice neochrání úspory před tříprocentní inflací, ale pořád je lepší než nula, kterou na běžném účtu nabízejí konkurenti.
Běžný účet láká na úrok, který se vyrovná spořicímu

Zdroj: Shutterstock

Expobank zvedne od pondělí 14. června úrok na svém běžném Neo účtu na 0,5 % z dosavadních 0,25 % p. a. Změna se týká stávajících i nových vkladů a vztahuje se na celý zůstatek bez podmínek či omezení.

Běžný Neo účet od Expobank se tak vyrovná nejlepším spořicím účtům. V porovnání s nimi navíc může lákat na to, že úročí celý vklad – není tedy nutné hlídat si nějaký strop. A hlavně: lidé nemusí přesouvat dočasně volné peníze z běžného na spořicí účet, aby na úrok dosáhli. Sazbou 0,5 % se jim automaticky úročí všechno, co momentálně mají na běžném účtu.

Neo od Expobank patří mezi čtyři běžné účty na trhu, které jsou opravdu bez omezení a s nulovými poplatky. Další nabízejí Moneta (Tom účet plus), Creditas a Equa. Abyste u nich měli základní služby zdarma, včetně všech výběrů z bankomatů, nemusíte plnit žádnou podmínku. Do této skupiny už můžeme zařadit i Raiffeisenbank s Chytrým účtem – bez poplatku je však pouze při využití mobilního klíče (aplikace), jinak hrozí měsíční paušál 19 korun při starém způsobu potvrzování s využitím SMS kódů.

Nevýhodou běžného účtu Expobank oproti zmíněným konkurentům je, že zatím neumí okamžité platby a nepodporuje Apple Pay (od letošního února podporuje Google Pay). Expobank zatím nemá ani klasickou mobilní aplikaci. Klientům neřekla ani přibližný termín spuštění těchto inovací.

Nejlepší spořicí účty

Nejvyšší úrok teď nabízí spořicí účet Hello bank s 0,6 % pro maximálně 200 000 Kč, případná část nad tento limit se neúročí. Ani Hello bank nemá – kromě stropu – žádné další podmínky, její spořicí účet si lze založit jednoduše online a zdarma.

Sazbu 0,5 % má také spořicí účet Creditas s 0,5 % pro maximálně 350 000 Kč, vyšší část vkladu se úročí 0,2 %. Ani Creditas nemá kromě stropu žádná další omezení. V součtu na 0,5 % lze dosáhnout i v Monetě, podmínkou však je „aktivní využívání“ jejího běžného účtu.

Další z jednoduchých spořicích účtů už mají nižší úrok než nová nabídka Expobank. Konkrétně jde o 0,4 % u Air Bank, Equa a mBank – u všech navíc s podmínkami nebo limity.

Srovnejte to s námi

Pro vyšší vklady měla doteď nejlepší úrok J&T Banka s 0,5 %, ale od 16. června ho snižuje na 0,3 %.

Speciální kategorií jsou dětské účty. Banka Creditas nabízí běžný účet Richee Junior s úrokem 1,5 % pro vklady do 50 tisíc korun (a 0,5 % pro vklady do 350 tisíc na Spoření Richee Junior), Moneta dává 1,5 % do 30 tisíc. A třeba Komerční banka má Spořicí účet Junior s úrokem 1 % pro vklady do 100 tisíc.

Víc než nula

Neo účet od Expobank patří dlouhodobě mezi výjimky na trhu díky vyššímu úročení. Ještě loni na jaře nabízel 1,6 % a vyrovnal se tak tehdy nejlepším spořicím účtům.

Po příchodu koronaviru a pádu sazeb na celém trhu snížil Neo účet sazbu až na současných 0,25 %. I přesto jde o nejvyšší úrok mezi běžnými účty. Prakticky všechny ostatní banky totiž své běžné účty neúročí vůbec (pouze Equa má aspoň symbolickou sazbou 0,01 %).

Úročení běžných účtů zrušily v posledním roce i ty banky, které společně s Expobank patřily mezi několik málo výjimek: Air Bank, Hello bank nebo Richee od Creditas.

Letos se objevila jediná novinka, jenže obtížně dosažitelná: Se speciální nabídkou pro dosavadní klienty ING přišla Raiffeisenbank – po dobu jednoho roku jim garantuje úrok 1 % na běžném účtu.

Hluboko pod inflací

Když peníze necháte ležet na běžném účtu v bance s nulovým úrokem, sebere vám tříprocentní inflace za rok tři stovky z každých deseti tisíc korun.

Aspoň část úspor zachráníte, když si je uložíte na zmíněné lepší účty s úrokem třeba 0,5 %. Každých deset tisíc se vám „rozmnoží“ o padesátikorunu za rok. Ani tohle však na inflaci kolem tří procent zdaleka nestačí, zvlášť když vám pak banka strhne 15% daň.

Složené a pásmové úročení

%
let

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2021 9:26, Tomáš Smolík

Citace - PepaJa / 11.06.2021 07:41

"Když peníze necháte ležet na běžném účtu v bance s nulovým úrokem, sebere vám tříprocentní inflace za rok tři stovky z každých deseti tisíc korun." Možná se na to dívám špatně a někdo mne poučí, jaký je ten jediný správný pohled, ale jak sebere? Když budu mít na účtu s nulovým úrokem 10.000 Kč, po roce tam bude pořád 10.000 Kč a ne jen 9.700 Kč.

Ale koupíš si méně zboží, nebo služeb, už to chápeš?

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 6. 2021 17:36

pokud neskonci nesmislne zdrazovani od podnikavcu jeto onicem cesi se silne propadaji do bidy

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services