Vklad hotovosti na vlastní účet. Kolik stojí a jak na to

Jak můžete vložit hotovost na svůj účet u jednotlivých bank? A co dělat, když nemáte poblíž pokladnu ani vkladomat? Tady je aktuální přehled.
Vklad hotovosti na vlastní účet. Kolik stojí a jak na to

Zdroj: Shutterstock

Každý se občas může dostat do situace, že má v ruce hotovost a chce ji uložit na svůj běžný účet. Možností, jak to udělat u pokladny na bankovní pobočce, ubývá – a některé novější banky ji nikdy ani nenabízely. Naopak přibývá vkladomatů.

U některých bank máte k dispozici obě zmíněné varianty, některé nabízejí jenom jednu. Příjemnou zprávou je, že vklad hotovosti na vlastní účet je obvykle bez poplatku – o výjimkách si napíšeme za chvíli.

Pouze u jediné z retailových bank mají klienti smůlu: hotovost neuloží ani na pokladně, ani přes vkladomat. Nezbývá jim než využít komplikovanější způsoby – prostřednictvím poštovní poukázky nebo převodem přes jinou banku.

Vklad hotovosti na pokladně banky

Většina bank umožňuje vložit peníze na vlastní účet přes pokladnu na pobočce. Výjimkou jsou banky, které se od začátku prezentovaly jako digitální či převážně digitální, takže žádné pokladny nikdy ani nezavedly. Typicky jde o Air Bank, Equa bank, Hello bank či mBank.

Které banky mají pokladny:

Ovšem pozor: Ani banky, které podle tohoto seznamu mají pokladny, je nemusí mít na všech pobočkách. Zvlášť v posledních letech totiž provoz pokladen omezují. Na řadě poboček je nedávno zrušily nebo se chystají zrušit například Česká spořitelna (polovinu poboček plánuje mít do konce roku bezhotovostních), Komerční banka nebo Sberbank.

Vyhledávání bankomatů

Abyste nemuseli tahat hotovost

Zdroj: Shutterstock

Hledáte bankomat své banky? Nebo prostě jakýkoli, co je blízko? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat i tam, kde bydlíte a kde pracujete? 

Databáze bankomatů

U některých menších bank pak klientům nepomůže ani to, že hotovost přijímají na všech pobočkách – pokud se zrovna nepohybují v jejich blízkosti. Trinity Bank má zatím jen tři pobočky, Expobank dokonce jedinou.

Naprostá většina bank nabízí vklady na vlastní účty bez poplatku. Narazit na něj můžete pouze ve dvou situacích:

Tou první je vkládání opravdu velké částky. Například u Banky Creditas zaplatíte, když na vlastní účet vkládáte hotovost převyšující půl milionu korun – poplatek pak dělá 0,05 % z hodnoty vkladu (tedy třeba z milionového vkladu je poplatek 500 Kč). U vkladu hotovosti nad tři miliony korun účtuje banka příplatek 1 %.

Druhá výjimka se týká Raiffeisenbank. Ta poskytuje bezplatný vklad hotovosti přes pokladnu pouze jedenkrát za měsíc. Za druhý a další vklad už zaplatíte pokaždé 29 korun – nezávisle na objemu hotovosti.

Vklad hotovosti přes vkladomat

Další možností, jak vložit hotovost na vlastní účet, jsou vkladové bankomaty neboli vkladomaty. K bankám, které je provozují, se v posledních dvou letech přidaly Equa, Fio a nejnověji Sberbank. Banky, které je provozovaly už dřív, dál rozšiřují jejich počet.

Které banky mají vkladomaty:

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • ČSOB a Poštovní spořitelna
  • Equa bank
  • Fio banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • Moneta
  • Raiffeisenbank
  • Sberbank
  • UniCredit Bank

Vklad hotovosti na vlastní účet přes vkladomat poskytují v současné době všechny zmíněné banky bez poplatku. Tento způsob preferují i proto, že je pro ně levnější než práce s hotovostí na klasické pobočkové pokladně.

Ve většině případů můžete vkladomat použít pouze pro vklad na vlastní účet – přesněji řečeno na účet navázaný ke kartě, kterou jste do něj vložili. Zároveň musí jít o kartu banky, která vkladomat provozuje. Takto fungují přístroje Fio, Komerční banky, mBank, Monety, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Air Bank a Equa bank umožňují přes své vkladomaty vložit hotovost i na jiné účty, které jsou u nich vedené – nemusí tedy jít o váš účet, respektive účet navázaný k použité kartě. S kartou Air Bank tak vložíte peníze na jakýkoli účet vedený u Air Bank, s kartou Equa na jakýkoli účet vedený u Equa. I takové vklady jsou bez poplatku. V rámci ČSOB pak lze vkládat hotovost na jakékoliv účty u obou jejích značek – tedy jak u modré ČSOB, tak u červené Poštovní spořitelny.

Nejvíc toho umějí vkladomaty České spořitelny. Jejich prostřednictvím můžete (s kartou od České spořitelny) vložit peníze buď na svůj účet, nebo na jiný účet u České spořitelny, ale také na jakýkoli jiný účet vedený u banky v České republice. Ovšem pozor: poslední možnost je jako jediná zpoplatněna, a to částkou 125 korun.

Bez pokladny i bez vkladomatu

Asi nejkomplikovanější to mají klienti Hello bank. Ta totiž nemá ani pokladny na pobočkách, ani vkladomaty.

Pokud máte zároveň účet v jiné bance, můžete si hotovost vložit nejdříve na něj a pak – už bezhotovostně – převést peníze do Hello bank. Jak jsme si napsali, v takovém případě na vás až na výjimky nečeká žádný poplatek. A samozřejmě: tento způsob lze využít i k převodu do jiných bank, když poblíž nemáte zrovna jejich vkladomat nebo pokladnu.

Druhou možností je vložit hotovost u přepážky České pošty. Potřebovat k tomu budete poštovní poukázku typu A. Pořádně si však za to připlatíte: převod částky do 5000 korun stojí po dubnovém zdražení 44 korun, převod částky od 5001 do 50 000 korun přijde na 52 korun, za každých dalších započatých 10 000 korun si pak připočtěte ještě poplatek sedm korun.

Poštovní poukázkou můžete vložit peníze na jakýkoli účet vedený v Česku, tedy nejen v Hello bank. Výhodou poukázky je i to, že pošta má mnohem rozsáhlejší síť poboček než banky, především v menších městech a na vesnicích.

Poštovní poukázka A: posíláte hotovost na účet

Vkládaná částka

1 Kč až 5 000 Kč

5 001 Kč až 50 000 Kč

za každých dalších započatých 10 000 Kč

Cena

44 Kč

52 Kč

7 Kč

Výhodu mají klienti Equa bank – jednou měsíčně mohou poštovní poukázku pro vklad hotovosti využít prakticky zdarma: banka jim poplatek za poukázku vrátí, když na ní uvedou variabilní symbol 111.

Speciální nabídku mají ČSOB a Poštovní spořitelna. Jejich klienti si mohou vložit hotovost na vlastní účet u poštovní přepážky přes platební kartu. Je to levnější i jednodušší než poukázka. Obsluha na přepážce zadá na platebním terminálu „vklad“ místo „výběr“, klient přiloží platební kartu, zadá PIN a předá hotovost. Tato služba stojí 10 korun. Druhá varianta – vklad dokladem – přijde na 20 korun.

Kolik stojí vklad hotovosti na účet

Banka

Na pokladně

Vkladomat

Česká pošta

Air Bank

Nemá pokladny

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Banka Creditas

Bezplatně

Nemá vkladomaty

Standardní ceník ČP

Česká spořitelna

Bezplatně

Bezplatně

Standardní ceník ČP

ČSOB

Bezplatně

Bezplatně

10 Kč kartou, 20 Kč dokladem

Equa bank

Nemá pokladny

Bezplatně

Jeden převod v měsíci zdarma

Poštovní spořitelna

Bezplatně

Bezplatně

10 Kč kartou, 20 Kč dokladem

Expobank

Bezplatně

Nemá vkladomaty

Standardní ceník ČP

Fio banka

Bezplatně

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Hello bank

Nemá pokladny

Nemá vkladomaty

Standardní ceník ČP

Komerční banka

Bezplatně

Bezplatně

Standardní ceník ČP

mBank

Nemá pokladny

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Moneta Money Bank

Bezplatně

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Raiffeisenbank

První vklad zdarma, další 29 Kč

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Sberbank

Bezplatně

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Trinity Bank

Bezplatně

Nemá vkladomaty

Standardní ceník ČP

UniCredit Bank

Bezplatně

Bezplatně

Standardní ceník ČP

Poslední – a nejdražší – možností je vložit hotovost na pokladně některé jiné banky. Vklad na účet vedený v ostatních bankách však nabízejí jenom dvě: Komerční banka a Raiffeisenbank. A pořádně si za to připlatíte.

U pokladny Komerční banky vás takový vklad hotovosti (na účet vedený třeba u Hello bank) přijde na 2 % z vkládané částky. Minimální poplatek je přitom 300 Kč. Za vklad do 15 000 Kč tedy zaplatíte vždy 300 Kč. Když chcete vložit třeba 50 000, přijde vás to na 1000 Kč.

U pokladny Raiffeisenbank zaplatíte za vklad hotovosti ve prospěch účtu u jiné banky dokonce 3 % z vkládané částky, přičemž minimální poplatek dělá 100 Kč. Za vklad částky do 3333 Kč tak zaplatíte 100 Kč, pak poplatek roste.

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2021 10:24, Matěj

Citace - deprese / 24.05.2021 08:30

Od 1. 6. 2021 mění Stavební spořitelny úrokovou sazbu a tady o tom žádná informace?


Jak to souvisí s vkladem hotovosti na běžný účet?

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2021 8:30, deprese

Od 1. 6. 2021 mění Stavební spořitelny úrokovou sazbu a tady o tom žádná informace?

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.