Jméno, jaké chcete. Je tu genderově neutrální karta

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 18. 5. 2021 | 9 komentářů
Jméno, jaké chcete. Je tu genderově neutrální karta

Zdroj: Mastercard

Mobilní banka nazvaná bunq začíná jako první v Evropě vydávat platební karty Mastercard True Name. Umožňují lidem mít na své kartě uvedené jméno, které vystihuje, kým se skutečně cítí být.

Banka a kartová asociace tak vycházejí vstříc transgenderovým a nebinárním držitelům, oznámili zástupci obou firem u příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii.

Banka bunq je registrovaná v Nizozemsku, ale její služby jsou dostupné zájemcům z třiceti evropských zemí včetně Česka. Nejlevnější varianta účtu přijde jednorázově na 9,99 eur, což je poplatek za vydání karty. Za dražší varianty se platí měsíční paušál, levnější stojí 7,99 eur.

Platební kartu True Name představila asociace Mastercard už v roce 2019, dosud ji do své nabídky zařadily jen banky v USA.

„Pro transgenderové a nebinární osoby může být jméno uvedené na platební kartě zdrojem nepříjemných pocitů a trapných situací, jelikož neodpovídá tomu, kým se ve skutečnosti cítí a jak se navenek prezentují. Současně je však legální změna jména často zdlouhavý a náročný úřední proces,“ říká Mark Barnett, prezident Mastercard Europe.

Téměř třetina (32 procent) příslušníků komunity LGBTQIA+ má podle amerického průzkumu z roku 2015 zkušenosti s nepříjemnými reakcemi okolí, včetně posměchu, urážek či odmítnutí služby, jakmile se prokázali osobním dokladem, jehož údaje neodpovídaly vnějšímu vzhledu držitele.

Mastercard zdůrazňuje, že platební karty True Name umožňují, aby na nich lidé měli jméno, kterému sami dávají přednost. Asociace ani na doplňující otázku webu Peníze.cz nevysvětlila, proč je k tomu potřeba speciální typ karty. Připustila, že uvádět na kartě jiné jméno než na občanském průkazu zakazovaly jednotlivé banky. „Evropské banky doposud neumožňovaly na platební kartu uvádět jiné jméno, než které je evidované na občanském průkazu. Vydavatel platebních karet Mastercard společně s bankou bunq tuto změnu umožnily,“ říká Gabriela Pečenková, mediální zástupkyně Mastercard v Česku.

Podle ohlasů z několika tuzemských bank, které web Peníze.cz oslovil, nepřináší nový typ karty nic zásadně nového, co by dosud nebylo teoreticky možné u stávajících karet. Zákony ani regulátoři nestanoví, že by karta (na rozdíl od smlouvy) musela obsahovat skutečné jméno držitele – některé novější typy karet ho už neobsahují vůbec. Jde tedy „jenom“ o pravidla tvořená samotnými bankami, případně kartovými asociacemi. Pro méně přísné podmínky se mohly rozhodnout už dřív, nepotřebují k tomu speciální značku. Jiné jméno (odlišné od majitele účtu) zatím připouštějí především u karty pro disponenta.

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, takovou změnu nechystá. „Možnost umístit na platební kartu jiné jméno (přezdívku a podobně), než mají klienti uvedené ve svých osobních dokladech, jsme zvažovali, ale z průzkumu nám vyplynulo, že o tuto možnost nemají větší zájem. Do budoucna chceme klientům spíše umožnit přidat na kartu titul nebo jméno ve zkrácené podobě, například J. Novák nebo Jan N.,“ říká mluvčí Lukáš Kropík.

Oslovení zástupci českých bank upozorňují, že by bylo potřeba nastavit jasná pravidla pro případné používání takové karty, typicky zákaz vulgárních nebo jinak problematických textů. Například americká BMO Harris Bank umožnila klientům změnit si jen křestní jméno, ne příjmení. Držitel se tím přesto nezbaví možných komplikací u obchodníků, kteří by při pochybnostech měli ověřit jeho totožnost.

S nabídkou pro zájemce, kteří chtějí svou příslušnost k menšině naopak zvýraznit, přišla loni asociace Visa. Společně s aplikací Revolut uvedla na trh duhovou kartu.

Nejlepší bankovky roku

Motýle, veverky, sloni, myslitelé i politici... Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži o titul Bankovka roku 2020. Každoročně ji pořádá International Bank Note Society. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2021 21:09, Martina

Citace - Michal C / 18.05.2021 20:41

A já blbec si vždycky myslel, že to jméno je tam proto aby se vědělo čí karta to je. Už se těším kolik bude Batmanů a Supermanů. Spíš to bude pojato stylem napište si tam co chcete a i následné oslovení od operátorky call centra bude fajn když mi někdo bude říkat například pane Bože :D nebo pane Supermane, a nebo pan Klátič. Svět se v prdel obrací díky takovým capinám jako genderová neutralita, ta zde je odjakživa muž či žena stačí se podívat mezi nohy.


Operátorka call centra se řídí jménem klienta (ze smlouvy o účtu/kartě), ne tím, co je napsané na kartě (kterou nevidí).

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2021 15:36, Jakovlev Skripaldvermi

Normalni rovnak na vohejbak. Par lidi se citi byt jinym pohlavim, nez jak se narodili. Hromada kokotu, kterym do toho nic neni s tim ma obrovsky problem, misto toho, aby s v kostele strcili do prdele kriz a drzeli svoje zasrany tlamy. Takze tech par lidi nesmyslne buzeruji. A ti timpadem nechteji dat najevo, jak na tom jsou. A jmeno na karte, ktere naznacuje opacne pohlavi ukaze kokotum, ze maji obet k buzeraci. Systemove reseni je vypalit kostely a mesity a verici poslat do blazincu.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services