Životní styl

Životní styl je způsob projevování hodnot, preferencí a postojů v každodenním životě. Je to například způsob stravování, pohyb a volnočasové aktivity, které si každý člověk volí podle svých postojů a hodnot. Každý má jiné hodnoty a postoje, a tak se i životní styl může výrazně lišit, pokud porovnáváme dvě osoby.

Na životní styl mají také vliv určité faktory, jako je například věková skupina a sociální skupiny, ve kterých se osoba vyskytuje, finanční podmínky a také sociální prostředí. Životní styl by měl lidem přinášet pocit uspokojení a dávat jim pocit dobře stráveného života.

Další články na téma životní styl najdete na Finmag.cz.

Král módy z Galicie si troufá na Gatese a Buffetta

Co se děje | Pavel Jégl | 26. 10. 2015

+15

Amancio Ortega prožil v rodné Galicii americký sen. Z krejčovské dílničky vybudoval módní impérium. Teď se topí v miliardách stejně jako Bill Gates nebo Warren Buffett.

Urbex. Zachytit okamžik před koncem, najít krásu v chátrání

Rozhovor | Petra Dlouhá | 7. 11. 2015 | 3 komentáře

+35

Vydávají se do opuštěných budov a ruin, aby zachytili prchavý okamžik před zánikem. Dlouho byl urbex tajnou činností skupiny nadšenců. Dnes se stává vyhledávaným koníčkem. „Není to jen zábava, ale taky zodpovědnost. Za sebe, za lidi, které vezmete s sebou, a hlavně za místa, která navštívíte,“ říká urbexerka Katka Havlíková.

Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 12. 11. 2015 | 19 komentářů

+35

Tedy přesněji: jestli nějaké peníze na vrcholový sport chcete dát, dejte. Ale stát by na něj neměl vyhazovat peníze. Rozhodně ne tehdy, pokud se chce tvářit, že jeho základem jsou nějaké ušlechtilé ideály.

Duel: Zákaz kouření. A všude!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů

+10

Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte

Rozhovor | Martin Vlnas | 19. 12. 2015 | 4 komentáře

+23

Zdá se, že i přes záplavu zahraničních rumů, ginů nebo bylinných likérů, která se na nás valí z reklamy doslova na každém kroku, zůstává řada Čechů věrná klasice – tuzemáku.

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů

+98

Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?

Jsem tvůrce, ne obchodník

Rozhovor | Monika Veselíková, Ondřej Tůma | 2. 4. 2016 | 1 komentář

+8

Založte si firmu v garáži, nenechejte se semlít mašinerií, říká svým studentům návrhářka Liběna Rochová. Ona sama to před léty dokázala a prosadila se ve světě designu a módy bez velké firmy v zádech.

Pěstuj. Skliď. Sněz

Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů

+25

Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.

Byznysplán: Dívka s vibrátorem

Publicistika | Petra Dlouhá | 13. 6. 2016 | 2 komentáře

+68

Sto padesát osm centimetrů vysoká blondýnka vyráží do Londýna jednat se zástupci největší britské společnosti vyrábějící erotické pomůcky. „Proti mně sedí tři chlapíci kolem padesáti, nad pivem. Chvíli dělají fórky. A pak se jeden zeptá, jestli už mi bylo osmnáct.“

Fenomén úniková hra

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 2. 7. 2016 | 8 komentářů

+14

Před třemi lety o téhle zábavě vědělo v Česku pár nadšenců. Pak přišel boom. „Dnes je jen v Praze únikových místností téměř padesát a minimálně jednu najdete i v každém větším městě,“ říká v rozhovoru Mirek Jiřík, spolumajitel firmy TheRoom, která provozuje dvě únikové místnosti v Praze, jednu v Brně, Bratislavě, na Mallorce, v New Yorku a chystá další.

Očima expertů: Vést válku proti drogám?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 8. 7. 2016 | 10 komentářů

+22

Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat jejich uživatele?

Do posledního dechu

Publicistika | Martin Vlnas | 9. 7. 2016 | 2 komentáře

+33

„Nejhorší zážitek? Díry, prach, byrokracie…? Ani náhodou! Kupujte devíti lidem půl roku jídlo!“

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů

+30

Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc

Komentář | Michal Kašpárek | 22. 7. 2016 | 9 komentářů

+96

Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.

Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů

+22

Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?

Vraždí muži s vousy, ne ženy v burkinách

Komentář | Michal Kašpárek | 19. 8. 2016 | 44 komentářů

-46

Zákaz celotělových plavek je pokrytecký a Evropu paradoxně přibližuje Saúdské Arábii.

500 eur na knížky a na divadlo. Itálie obdaruje čerstvě plnoleté

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 25. 8. 2016 | 2 komentáře

+6

Obrana proti barbarům nejsou jen bezpečnostní opatření, řekli si v Itálii. Je třeba zvítězit i na kulturní frontě, co bychom bránili, kdybychom sami byli barbary? A tak každý čerstvě plnoletý Ital dostane k narozkám pět set euro na kulturu.

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 8. 2016 | 9 komentářů

+6

Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů

+69

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.

Deset. Máš, má ovečko, dávno spát

Komentář | Michal Kašpárek | 23. 9. 2016 | 14 komentářů

+21

Máš má ovečko dávno spát. Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.

Deset věcí, které jste chtěli vědět o sportu (ale báli jste se zeptat)

Publicistika | Ema Novotná | 25. 9. 2016 | 1 komentář

+4

Sport je samozřejmě i dnes zdrojem zábavy a fyzické odolnosti. Zároveň se ale také stal specifickým průmyslovým odvětvím, kterým protéká každým rokem víc a víc peněz. Zveme vás na krátkou cestu do jeho minulosti, samozřejmě s jistým zřetelem také na finanční stránku věci. Víte například, že jen třikrát byly na olympiádě zlaté medaile celé ze zlata?

Dobrovolně skromný život

Publicistika | Jana Poncarová | 31. 10. 2016 | 14 komentářů

+69

Velkoměsto vyměnili za samotu u lesa. Pěstují zeleninu a na louce se jim prohání kozy. Bydlí ve staré chalupě, maringotce nebo týpí. Nehoní se za penězi a žijí udržitelně, aspoň v některých ohledech. Je dobrovolná skromnost jen módní trend? Přirozená, nebo přehnaná reakce? Lze se jí inspirovat i ve městě?

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016

-13

Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů

+138

Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.

Očima expatů: Co nás drží v Česku

Očima expertů | Ondřej Tůma | 25. 11. 2016 | 17 komentářů

+41

Chtěli byste vědět, jak se na Česko a jeho obyvatele dívají cizinci, kteří se tu rozhodli žít? Co se jim tady nejvíc líbí a co je naopak nejvíc štve? Ptáme se za vás.

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů

+157

Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Petr Pála: U holek musíte být větší psycholog

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 1. 2017 | 1 komentář

-2

„Emoční stránka hraje u holek daleko větší roli než v mužském tenise. S klukem si to můžete vyříkat ostřeji, víc napřímo,“ říká nehrající kapitán české fedcupové reprezentace Petr Pála.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services