Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů

+51

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Inflace je nejvyšší od roku 1993. Zdražování zase zrychluje

Aktuality | Jiří Hovorka | 11. 10. 2022 | 1 komentář

+50

Inflace v Česku opět roste. Spotřebitelské ceny v září stouply meziročně o 18 %, což bylo o 0,8 procentního bodu víc než v srpnu. „Srpen byl pro inflaci jen krátkou iluzorní přestávkou před dalším skokem cen energií,“ říká Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,8 %. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

Aktuality | Jana Divinová | 13. 4. 2023

+49

Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů

+49

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů

+48

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů

+45

Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.

Takový balík nemůže ležet v šuplíku

Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů

+45

Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Ceny potravin vyskočily, inflace je dál nad cílem

Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 2. 2021 | 12 komentářů

+43

Spotřebitelské ceny dál rostou o více jak dvě procenta. V lednu inflace meziročně klesla na 2,2 % z prosincových 2,3 %. Oznámil to Český statistický úřad.

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

+43

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Aktuality | Jana Divinová | 7. 8. 2023

+42

Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře

+41

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře

+41

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky

Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů

+40

Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.

Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Aktuality | Jana Divinová | 5. 12. 2022

+40

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně financí Magdalena Rzeczkowska. V závěru minulého týdne o tom informovala polská vláda.

Slasti a strasti farmářských trhů. Díl prvý – slasti

Co se děje | Jan Brož | 24. 8. 2011 | 9 komentářů

+38

„Plesá mi srdce, že Češi objevují obyčejné kvalitní věci, které chutnají, a nemusí nakupovat v supermarketech hnůj v podobě sýrů sýrového typu, párků a buřtů, které neviděly maso ani z vlaku či zeleniny, která se místo na kila prodává na litry,“ vítá farmářské trhy Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu.

Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao

Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 17. 8. 2014 | 3 komentáře

+37

Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 28. 8. 2014 | 2 komentáře

+37

Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních potravin“. Přišla na stamiliony ročně. Problém je, že nikdo nedokáže uspokojivě doložit, k čemu byla dobrá.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?

Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 25 komentářů

+37

Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Dražší ropa zvedá ceny benzinu, inflace přesto klesla

Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 3. 2021 | 2 komentáře

+36

Meziroční inflace v února klesla na 2,1 % z lednových 2,2 %. Oznámil to Český statistický úřad. Nižší byla naposledy v závěru roku 2018.

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála

Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů

+35

Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.

Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují

Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 11. 2022

+35

Inflace v Česku v říjnu klesla. V porovnání se stejným měsícem loňského roku jsou spotřebitelské ceny meziročně vyšší o 15,1 %, zatímco v září to bylo meziročně o 18 %. Když porovnáme ceny za letošní  říjen s letošním zářím, jsou dokonce o 1,4 % nižší. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Co si o tom myslíte | Pavla Adamcová | 21. 3. 2024 | 3 komentáře

+34

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů

+30

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.

Jménem zákona, jezte česky!

Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů

+30

Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů

+30

Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.

Bylinky ze supermarketu? Bazalku vypěstujete i na parapetu

Jak na to | Jana Poncarová | 19. 2. 2019 | 1 komentář

+28

Bazalka nebo pažitka ze supermarketu dobře ilustrují konzumní dobu. Rychle vyrůst, rychle sníst. Za oknem dlouho nevydrží, často domů nesete rostlinu těsně před uvadnutím. Nic proti, pokud hned potřebujete hrst lístků do těstovin. Jde to ovšem lépe.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services