Dražší ropa zvedá ceny benzinu, inflace přesto klesla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 3. 2021 | 2 komentáře
Dražší ropa zvedá ceny benzinu, inflace přesto klesla

Zdroj: Shutterstock

Meziroční inflace v února klesla na 2,1 % z lednových 2,2 %. Oznámil to Český statistický úřad. Nižší byla naposledy v závěru roku 2018.

„Nadále platí, že za meziroční inflací téměř z poloviny stojí vyšší ceny tabákových výrobků a alkoholu v důsledku loňského citelného navýšení spotřebních daní. Ceny bydlení, které v předchozích letech táhly inflaci nahoru, rostou jen velmi mírným tempem. Zvolňuje růst nájemného, ceny elektřiny a plynu dál klesají. Potraviny – jako po bydlení druhá nejvýznamnější část spotřebitelského koše – zdražily meziročně jen o 0,6 %,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Oproti lednu stouply spotřebitelské ceny v únoru o 0,2 %. Přispěly k tomu hlavně pohonné hmoty, které oproti lednu zdražily o 2 %. Výrazně totiž roste cena ropy. Barel ropy Brent teď vyjde skoro na 70 dolarů, na začátku roku se pohyboval kolem 50 dolarů.

„Ceny pohonných hmot tak budou postupně růst k úrovním z přelomu roku 2019 a 2020, kdy litr naturalu vyšel zhruba na 32 Kč, a začnou opět přispívat k meziročnímu růstu inflace, zatímco v posledním roce meziroční inflaci snižovaly,“ říká Jakub Seidler, ekonom ING Bank. Litr benzinu stál v únoru průměrně 28,50 koruny, litr nafty stouply 27,64 koruny.

Z potravin v února výrazně zdražila zelenina o 5,2 %, z toho ceny brambor byly vyšší o 8,4 %. Ceny ovoce meziměsíčně stouply o 4 %. Naopak klesly ceny vepřového masa o 4,9 %, vajec o 8,7 % nebo třeba drůbeže o 2 %.

„Ačkoli trh včetně ČNB předpokládal, že inflace letos zpomalí blíže k 2 %, rostoucí ceny komodit zvyšují proinflační rizika. Zpomalování inflace v tuzemské ekonomice v letošním roce tak bude patrně mírnější, a inflace se může letos pohybovat kolem 2,5 %. Současná koronakrize však přináší řadu nejistot pro odhad inflace oběma směry. Více proinflační výhled podporuje náš předpoklad, že ČNB začne zvyšovat v druhé polovině roku úrokové sazby,“ říká Seidler.

„Inflace není a zřejmě ani dál nebude významným problémem české ekonomiky. Vzhledem k tomu, že je inflace blízko cíle ČNB, bude centrální banka dál hovořit o potřebě normalizace úrokových sazeb. K té ovšem bude moci dojít teprve tehdy, až se uklidní situace na kovidovém poli. Proto předpokládáme první nárůst sazeb ČNB spíše až v závěru roku,“ přidává svůj výhled Dufek.

Míra inflace (vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců) byla v únoru 2,9 %, oznámili statistici.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services