Tým odborných poradců je tu pro vás.
Poslední dotaz: Koupený mobil který po pár dnech přestal
Poradna > Spotřebitelská poradna
Otázka: Dobrý den, před pár dny jsem koupil mobil přes inzerát.. Mobil na místě fungoval tak jsem zaplatil dohodnutou částku a mobil si převzal. Ale po pár dnech přestal fungovat displej. Nebyla to zrovna malá... více
Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
17. 11. 2015 14:16, Makoň
Poradna SOS-A Šumperk k tomu říká
1. Nápoje – zákazník musí dostat takové množství,které je uvedeno v nabídce. Zákazníkovi musí být umožněno přeměření nápoje v kalibrované nádobě.
- pivo - neustálé dotazy i různé výklady o tom,co je správná míra. Zákon sice říká,že správnou mírou je pivo k rysce bez ohledu na pěnu.Ale protože dnes máme různě sycená piva a také různý styl čepování výčepním, je s ohledem na kvalitu nápoje určující,aby pivo dosahovalo k rysce cca po 2 minutách po načepování. Pokud ne,je to podměrák a záleží jen a pouze na hostovi,zda si nechá či nenechá pivko dotočit.
- nealkoholické nápoje – musí být vždy k rysce. Ale pozor – pokud si objednám jakýkoliv nápoj s ledem, např. kolu ,musí mi být led podán v samostatné sklenici.Jinak si nemohu správné množství ověřit.
2. Jídlo – platí shodně jako u nápojů – co je psáno v jídelním lístku,musí být také na talíři.Pro orientaci zákazníka by měla být v nabídce uvedena váha surovin,zpravidla v syrovém stavu. Je nutné ale počítat s tím,že tepelnou úpravou je výsledná váha v průměru o 30 % nižší.To říká norma.
A jak je to s časem od objednání do přinesení na stůl.Níže uvedená čísla jsou reálná pro skupinu zákazníků /rodinu/ v počtu kolem 4 osob.Je pochopitelné,že když přijde společnost o deseti či patnácti lidech,nemohou být obvyklé časy pro přípravu jídla dodrženy.Na jejich prodloužení by měl upozornit při objednávce obsluhující personál.
- hotová jídla – protože jsou uváděna jako hotová,je doba na jejich dodání do 10 minut. Pokud to trvá déle,zřejmě se nejedná o „hotovky“ a jde o klamání spotřebitele. Host může klidněodejít bez zaplacení objednaného.Případné nápoje či jinou konzumaci pochopitelně zaplatit musí.
- minutky – v jídelním lístku může být uvedena doba na jejich přípravu,např. 40-50 minut.Pokud není uvedený žádný čas,předpokládá se doba zhotovení takového jídla do 30 minut. Po této době je vhodné personál upozornit a dát mu přiměřenou lhůtu, zpravidla 15 minut. Pokud ani v této době není jídlo dodáno,je možné opět odejít bez zaplacení objednaného a dokonce požadovat náhradu promarněného času, zpravidla ve výši minimální mzdy.
- pokud je dodané jídlo podáno nedostatečně ohřáté či při viditelně neodpovídající váze,má zákazník právo na nápravu a má nárok na přiměřenou slevu.
- zda mi jídlo chutná či ne bohužel reklamovat nelze
3. Couvert, česky kuvér, je přirážka která se přidává k cenám jídel a nápojů v restauracích se složitým servisem.
Kuvér, jako přirážka, je dnes v mnoha zemích však již přežitkem. Restaurace naopak zakládají na stůl pečivo, máslo případně i chuť povzbuzující pokrmy zdarma,resp. jsou započítány v ceně jídel.Ovšem někteří čeští restauratéři ještě dnes účtují za kuvér v naivní představě, že si vyrovnávají ušlý zisk v případě, že host nekonzumuje jídla a objedná si jen nápoj.
Platí – pokud je kuvér (couvert) uveden v jídelním či nápojovém lístku,pak se musím s jeho úhradou smířit. Pokud nikde uveden není a obsluha mi jej účtuje,jde o neoprávněné obohacování a mám právo takovou přirážku odmítnout zaplatit
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
16. 11. 2015 13:49, jezevec
:-) a co třeba jít hryzat o půl hodiny dřív?
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)
6. 10. 2019 1:23 | Krokodýl
21. 11. 2015 21:00 | Venedo
17. 11. 2015 22:53
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 11. 2015 14:16 | Makoň
- pivo - neustálé dotazy i různé výklady o tom,co je správná míra. Zákon sice říká,že správnou mírou je pivo k rysce bez ohledu na pěnu.Ale protože dnes máme různě sycená piva a také různý styl čepování výčepním, je s ohledem na kvalitu nápoje určující,aby pivo dosahovalo k rysce cca po 2 minutách po načepování. Pokud ne,je to podměrák a záleží jen a pouze na hostovi,zda si nechá či nenechá pivko dotočit.
- nealkoholické nápoje – musí být vždy k rysce. Ale pozor – pokud si objednám jakýkoliv nápoj s ledem, např. kolu ,musí mi být led podán v samostatné sklenici.Jinak si nemohu správné množství ověřit.
2. Jídlo – platí shodně jako u nápojů – co je psáno v jídelním lístku,musí být také na talíři.Pro orientaci zákazníka by měla být v nabídce uvedena váha surovin,zpravidla v syrovém stavu. Je nutné ale počítat s tím,že tepelnou úpravou je výsledná váha v průměru o 30 % nižší.To říká norma.
A jak je to s časem od objednání do přinesení na stůl.Níže uvedená čísla jsou reálná pro skupinu zákazníků /rodinu/ v počtu kolem 4 osob.Je pochopitelné,že když přijde společnost o deseti či patnácti lidech,nemohou být obvyklé časy pro přípravu jídla dodrženy.Na jejich prodloužení by měl upozornit při objednávce obsluhující personál.
- hotová jídla – protože jsou uváděna jako hotová,je doba na jejich dodání do 10 minut. Pokud to trvá déle,zřejmě se nejedná o „hotovky“ a jde o klamání spotřebitele. Host může klidněodejít bez zaplacení objednaného.Případné nápoje či jinou konzumaci pochopitelně zaplatit musí.
- minutky – v jídelním lístku může být uvedena doba na jejich přípravu,např. 40-50 minut.Pokud není uvedený žádný čas,předpokládá se doba zhotovení takového jídla do 30 minut. Po této době je vhodné personál upozornit a dát mu přiměřenou lhůtu, zpravidla 15 minut. Pokud ani v této době není jídlo dodáno,je možné opět odejít bez zaplacení objednaného a dokonce požadovat náhradu promarněného času, zpravidla ve výši minimální mzdy.
- pokud je dodané jídlo podáno nedostatečně ohřáté či při viditelně neodpovídající váze,má zákazník právo na nápravu a má nárok na přiměřenou slevu.
- zda mi jídlo chutná či ne bohužel reklamovat nelze
3. Couvert, česky kuvér, je přirážka která se přidává k cenám jídel a nápojů v restauracích se složitým servisem. Kuvér, jako přirážka, je dnes v mnoha zemích však již přežitkem. Restaurace naopak zakládají na stůl pečivo, máslo případně i chuť povzbuzující pokrmy zdarma,resp. jsou započítány v ceně jídel.Ovšem někteří čeští restauratéři ještě dnes účtují za kuvér v naivní představě, že si vyrovnávají ušlý zisk v případě, že host nekonzumuje jídla a objedná si jen nápoj. Platí – pokud je kuvér (couvert) uveden v jídelním či nápojovém lístku,pak se musím s jeho úhradou smířit. Pokud nikde uveden není a obsluha mi jej účtuje,jde o neoprávněné obohacování a mám právo takovou přirážku odmítnout zaplatit
16. 11. 2015 13:49 | jezevec
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
16. 11. 2015 12:11
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
16. 11. 2015 10:42 | PavelM