osobní údaje

Velký bratr přitvrzuje. Pohlídá i menší hotovost

Co se děje | Petra Jaroměřská | 3. 6. 2019 | 30 komentářů

+62

Připravte si občanku. Přestože vkládáte na účet jenom malou hotovost, která se pohodlně vejde pod limit stanovený zákonem „proti praní špinavých peněz“.

Pozor na Český mincovní obchod, varuje ČOIka

Co se děje | Monika Veselíková | 3. 12. 2018 | 12 komentářů

+39

Objednáte jednu minci, přijdou dvě. Do měsíce další a spolu s nimi faktura na několik tisíc. Takové jsou praktiky Českého mincovního obchodu. Česká obchodní inspekce proto radí obloukem se prodejci vyhnout.

Děkuji, striptýz být nemusí

Co se děje | Michal Kašpárek | 1. 6. 2018 | 2 komentáře

+2

Když už nutíme správce titěrných statisícových rozpočtů vysvlékat se do naha, měli jsme na té show aspoň začít kontrolovat návštěvníky.

GDPR naopak: ochranu soukromí si nemůžeme dovolit

Komentář | Michal Kašpárek | 27. 4. 2018 | 9 komentářů

+16

V alternativním vesmíru Unie deregulovala manipulaci se soukromými informacemi. Firmy a úřady mohou cokoliv, lidé s tím nezmůžou nic. Byli by v něm kritici GDPR šťastní?

Spotřebitel a ochrana osobních údajů. Co přinese GDPR?

Co se děje | Monika Veselíková | 25. 4. 2018 | 2 komentáře

+5

Na účinnost unijního nařízení GDPR se chystají především firmy a podnikatelé. Co ale nařízení o ochraně osobních údajů znamená pro ty, kteří mají být chránění, tedy pro zákazníky? Poradíme.

Máte po svatbě? Kde všude hlásit změnu příjmení

Jak na to | Monika Veselíková | 24. 4. 2018 | 1 komentář

+29

Jakmile vlezete do chomoutu, věci se změní. Přinejmenším příjmení. Komu to hlásit a jaké termíny si pohlídat? Poradíme.

Očima expertů: GDPR nahání strach

Očima expertů | Ondřej Tůma | 13. 4. 2018 | 5 komentářů

+10

Z Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se stal strašák podnikatelů. Je důvod k obavám? Na co by si měly firmy dát největší pozor? A jaké mýty se v souvislosti s tímto opatřením nejčastěji šíří?

Marta Nováková: Už dávno žijeme jako v románu 1984

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 7. 2017 | 20 komentářů

+43

„Je na pováženou, jak vášnivé debaty se tady vedou kvůli takové samozřejmosti, jako je EET, a skutečné problémy se přehlížejí,“ říká v pokračování rozhovoru šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidentka Hospodářské komory Marta Nováková.

Znají vaše rodné číslo. Můžou ho zneužít?

Když se řekne | Monika Veselíková | 22. 3. 2017 | 13 komentářů

+47

Deset čísel, s jejichž pomocí vás identifikují na úřadech nebo ve zdravotní pojišťovně. Jenže, co když zná vaše rodné číslo ještě někdo další? Může vaším jménem napáchat nějakou škodu?

Šéf MasterCard Miroslav Lukeš: Bankovky už brzy nebudou potřeba

Rozhovor | Ondřej Tůma | 20. 2. 2016 | 23 komentářů

-18

„Každý z nás za sebou zanechává elektronickou stopu a množství těch údajů bude růst. Tak to zkrátka je a s tím už se nic neudělá,“ říká o světě bez hotových peněz generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko. A ačkoli je ředitelem karetní společnosti, připouští v našem rozhovru bez rozpaků i zánik plastových platebních kartiček...

Všichni budeme Sobotka

Komentář | Michal Kašpárek | 15. 1. 2016 | 1 komentář

+16

Naše e-maily, zprávy, fotografie a další soukromé informace se dostanou i k jiným lidem, než se kterými je dnes vědomě sdílíme.

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Rozhovor | Ondřej Tůma | 9. 1. 2016 | 27 komentářů

+186

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na finančních trzích hledat stabilitu.

Sněmovna přehlasovala Senát: Z registru dlužníků vás nevymažou

Aktuálně.cz | ČTK, Jiří Hovorka | 13. 12. 2015 | 8 komentářů

+1

Poslanci schválili novelu zákona o ochraně spotřebitele, která nově upraví i fungování registrů, ve kterých firmy sdílejí údaje o svých zákaznících. Za předem stanovených podmínek v nich bude možné zpracovávat údaje o spotřebitelích i bez jejich souhlasu. Zákon míří i na falešné registry.

Ochráníme vás líp než EU

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 30. 4. 2015

+16

Od roku 2018 by měla auta vyráběná v Evropské unii být vybavená systémem, který v případě nehody naváže kontakt s tísňovou linkou. Odešle na ni základní informace o vozidle a o místě nehody a umožní hlasové spojení. Nabízíme pár dalších tipů, jak zachraňovat životy. Jsou blbé, takže na ně jistě dojde. připravte se.

Kdo bude natáčet hlídače?

Komentář | Michal Kašpárek | 27. 3. 2015 | 2 komentáře

+16

Ať už jde o líh nebo o technickou kontrolu automobilů, sebedokonalejší kamerový systém sám nic nepohlídá. Hlídat budou zas jen lidé – kteří už tolikrát selhali.

Jména hloupých ve všech sloupích? Prodáš, co o sobě víš i nevíš

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 26. 3. 2015 | 13 komentářů

+31

Kamkoli se pohneš, vědí o tobě. Ale neznepokojuje tě to. Je to oukej. Tyhle informace jsou tvoje platba za různé služby a službičky, i za úplné ptákoviny. Jen jestli nejdeš s cenou zbytečně a zatraceně nízko.

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

Když se řekne | Ondřej Tůma | 4. 9. 2014

+3

Černý puntík v rejstříku dlužníků! V úvěrových registrech se ukládají informace o tom, jak vzorně či naopak nepříkladně splácejí své závazky klienti bank, nebankovních finančních společností, telekomunikačních firem či dodavatelů energií. Když je vaše platební morálka nízká, může to mít tuze nepříjemné důsledky, až budete třeba od banky něco vážně potřebovat.

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

Když se řekne | Jiří Lojda | 15. 7. 2014 | 16 komentářů

+58

Jedete po dálnici. Nespěcháte. Předjíždíte kolonu kamionů a jeden z nich náhle vybočí a natlačí vás na svodidla. Jeho řidič si ani nevšimne – vy se snažíte rozdýchat hrozící infarkt a náklaďák mizí v dáli. Co teď?

Facebook. Myšičko, a co teď?

Sloupek | Michal Kašpárek | 4. 7. 2014 | 5 komentářů

+5

Problém není, že Facebook experimentoval s emocemi svých uživatelů. Problém je, že neumíme na odhalení stále běžnějších experimentů reagovat líp než směsí rozhořčení a ignorance.

Z registru dlužníků vás musí vymazat, rozhodl úřad

Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 13. 10. 2013 | 22 komentářů

+40

Registry dlužníků v Česku mohou vést údaje o dlužnících jen s jejich souhlasem. Každý má přitom právo tento svůj souhlas, který dal v momentě podpisu smlouvy, kdykoliv odvolat. Rozhodl tak Úřad pro ochranu osobních údajů, který řešil několik stížností na sdružení Solus.

„Překontrolujeme vaši smlouvu.“ Podpásovky ve finančním poradenství

Co se děje | Petra Dlouhá | 9. 9. 2013 | 50 komentářů

-2

„Dobrý den, jdu překontrolovat vaší smlouvu, zjistit, jestli nemáte nárok na slevu a rozšíření služeb…“ Ve skutečnosti vás ale chci jen přetáhnout ke konkurenci. A jestli je to pro vás výhodné, je mi fuk. U dealerů mobilních operátorů a distributorů elektřiny to známe. Totéž se vám ale může stát i u finančního poradce. A může být ještě větší šíbr – pokud se předem dostane k vaší smlouvě a datům, jde skoro najisto.

Vaše peníze má počítač. Co až ho někdo vypne?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 1. 8. 2013 | 11 komentářů

+51

Technický pokrok způsobil, že jsme prakticky zcela závislí na počítačích a jejich sítích. Čím jsou ovšem systémy složitější, tím jsou zranitelnější. A čím propojenější jsou, tím osudovější můžou být následky zranění. Kolik máte doma pod polštářem pro případ selhání centrálních mozků?

Dvě třetiny firem porušují zákon. Víme, co s tím stát chce dělat

Co se děje | Petra Dlouhá | 20. 3. 2013 | 8 komentářů

+12

Dvě třetiny firem léta porušují zákon: nezveřejňují výsledky hospodaření. Upozorňuje na to ombudsman, Nejvyšší kontrolní úřad i další. Všichni to vědí, nikdo nic nedělá. Zákon firmám slibuje pokuty. Jenže ty nikdo neukládá, nevymáhá. Odpovědná ministerstva věc „monitorují a na řešení pracují“, stát přichází o miliardy.

Potvrzeno. sKarta porušuje soukromí, úřad čeká pokuta

Aktuálně.cz | ČTK, Petr Kučera | 27. 1. 2013 | 4 komentáře

+13

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu. Úřad ji udělí na základě výsledků kontroly, kterou na ministerstvu provedl v souvislosti s projektem kontroverzních sKaret. Podrobnosti zveřejní v polovině příštího týdne. Řekla to mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Petr Kučera: Náš registr finančních poradců rozhýbe trh a označí nepoctivce

Rozhovor | Martin Vlnas | 5. 1. 2013 | 18 komentářů

-59

Podle oficiálního registru národní banky je v Česku na 140 tisíc finančních poradců. Jak mezi nimi poznat kvalitního? Řešení prý nabídne registr finančních poradců ELIXIR, spuštěný před několika měsíci. Nejen o něm, ale i o kultivaci českého finančního poradenství obecně jsme si povídali s Petrem Kučerou, výkonným ředitelem firmy CCB, která registr provozuje.

CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!

Co se děje | Petra Dlouhá | 5. 12. 2012 | 22 komentářů

+64

AKTUALIZOVÁNO! Peníze.cz před Vánoci tradičně varují před nebezpečnými půjčkami. Sladké Vánoce na dluh totiž mohou po novém roce hodně zhořknout. A jak můžete dopadnout? Přečtete si příběh ženy, která naletěla společnosti CPE Credits of Private Equity.

Sledování mobilů: Operátoři naše data zase sbírají pro policii

Co se děje | Petra Dlouhá | 24. 10. 2012 | 13 komentářů

+23

V Česku je přes čtrnáct milionů aktivních SIM karet. Na jednoho člověka (včetně novorozeňat, která ale zas tak často nevolají) u nás tedy připadá téměř jeden a půl telefonního čísla. Údaje o všech našich hovorech, esemeskách i pohybu operátoři od začátku října opět povinně sbírají – pro policii.

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 9. 2012 | 14 komentářů

+4

Exkluzivní rozhovor s lidovým politikem z Lidového domu. Co si Zdeněk Škromach myslí o sKartách jednoho ze svých nástupců, ministra práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka? A co provede sociální demokracie, pokud vyhraje volby, s fondy druhého důchodového pilíře?

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2012 | 4 komentáře

0

Nová služba v přímém přenose roztrubuje, ve kterých podnicích je plno, jak staří lidé tam zrovna jsou a jaký je poměr mužů a žen. A to je teprve začátek!

Malé peníze: Chcete účet? Navalte občanku a moc se nestarejte, co s ní podnikáme!

Když se řekne | Jan Müller | 24. 5. 2012 | 5 komentářů

+20

Dotazy pro Jana Müllera z webu Malé peníze nám klidně posílejte i přes facebookový profil Peníze.cz. Tam ostatně přistál i ten dnešní: smí si pracovník banky bez vašeho dovolení ofocovat vaše doklady?

Stránka 1/3

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  10 480 644 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Články na Heroine.cz

Terapeut Pavel Rataj: „Nežijeme ve vztazích tak, aby mohly dlouhodobě obstát.“ (1. část)

Terapeut Pavel Rataj: „Nežijeme ve vztazích tak, aby mohly dlouhodobě obstát.“ (1. část)

Pavel Rataj je uznávaným párovým terapeutem a manželským a rodinným poradcem. V první...více

Moje dítě hraje Minecraft

Moje dítě hraje Minecraft

Proč se nebojím o své děti, když paří bez limitu.

Ikonické parfémy. Neviditelná síla stylu

Ikonické parfémy. Neviditelná síla stylu

Parfumerie jsou přeplněny stovkami vůní. Orientovat se můžeme svým vkusem nebo věhlasem...více

Interaktivní grafiky

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Unikátní mapa, na které můžete sledovat vývoj nezaměstnanosti a průměrných platů v jednotlivých českých krajích od roku 2006.

Spočítejte si osobní inflaci

Spočítejte si osobní inflaci

Inflace se měří indexem cen průměrného koše výrobků a služeb. Jenže každý kupuje něco jiného, proto na každého inflace působí jinak.

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Podívejte se na průběh finanční krize v kontextu vývoje na burzách a měnových trzích.

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Od 1. dubna 2009 je v oběhu lépe chráněná pětisetkoruna. Přibyly tři nové ochranné prvky. Podívejte se, jak poznat pravou bankovku od falešné.

Muzeum bankovek a mincí

Na Peníze.cz najdete největší sbírku platných i historických bankovek a mincí.

Muzeum bankovek

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services
 
 

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.