Osobní údaje

Soumrak nevyžádaných hovorů. Bič na obtěžující telefonáty funguje

Když se řekne | Jana Divinová | 10. 8. 2022 | 3 komentáře

+16

Za červenec si lidé na nevyžádané telefonické nabídky stěžovali víckrát než loni za celý rok. Znamená to, že novela zákona, která jim měla zatnout tipec, účinkuje, jak měla.

Velký bratr dohlédne i na knihu jízd. Policie smí dávat data

Co se děje | Jana Divinová | 8. 8. 2022

+64

Údaje ze statických policejních kamer podél silnic se uchovávají až pět let. A neslouží zdaleka jen k pátrání po ukradených autech. Nejvyšší správní soud rozhodl, že je v pořádku, když si je finanční správa vyžádá a využije pro daňovou kontrolu.

Chcete se soudit? Pomůže vám nová databáze rozsudků

Co se děje | Jana Divinová | 21. 6. 2022 | 1 komentář

+19

Zveřejňování rozhodnutí má zvýšit předvídatelnost soudů. Kromě laiků potěší novinka i právníky. Ušetří jim peníze a usnadní orientaci v soudní praxi.

Proč vás pořád otravují s cookies? Webům hrozí pokuty

Když se řekne | Jana Divinová | 27. 2. 2022 | 35 komentářů

+222

Přes obsah internetové stránky na vás vyskočí cookie lišta. V posledních měsících o dost častěji než předtím. Provozovatelé webů totiž musí od letoška splnit přísnější pravidla.

Konec otravných volání. Jak funguje stopka na nevyžádané hovory

Co se děje | Jana Divinová | 7. 2. 2022 | 30 komentářů

+122

Ty nejlepší hrnce, energie za opravdu výhodnou cenu nebo třeba neodolatelně výnosná investice. S takovými nabídkami by už vám neměl nikdo volat – jestli jste s tím předem nesouhlasili. Přísnější pravidla, která přinesla letošní novela, ale začnou naplno fungovat až od července. V čem pomůže a na co si dál dávejte pozor?

Každý sedmý se chytí. Útoků na bankovní účty prudce přibylo

Co se děje | Olga Skalková | 9. 12. 2021 | 23 komentářů

+72

Už to nemusí být jenom hloupý e-mail se špatnou češtinou. Zavolají vám z čísla, které vypadá jako bankovní. Pokusy o podvod jsou čím dál chytřejší. Oproti loňsku je jich i několikanásobně víc, přiznávají banky.

Rodné číslo už může zmizet z DIČ. Kdy skončí jinde?

Co se děje | Jana Divinová | 26. 11. 2021 | 14 komentářů

+40

Od letoška mohou podnikatelé požádat finanční správu, aby součástí jejich DIČ nebylo rodné číslo. Plošná změna je však zatím v nedohlednu, stejně jako u občanských průkazů a různých registrů. Musíme to promyslet, říkají úřady i po deseti letech od rozhodnutí, že náhrada musí přijít nejpozději od roku 2025.

Velký bratr přitvrzuje. Pohlídá i menší hotovost

Co se děje | Petra Jaroměřská | 3. 6. 2019 | 30 komentářů

+74

Připravte si občanku. Přestože vkládáte na účet jenom malou hotovost, která se pohodlně vejde pod limit stanovený zákonem „proti praní špinavých peněz“.

Rodné číslo už nemá být povinnou součástí DIČ

Aktuality | Petr Kučera | 27. 5. 2019

+4

Rodné číslo podnikatelů už nebude muset být automaticky součástí daňového identifikačního čísla (DIČ). Počítá s tím novela daňového řádu, kterou navrhuje ministerstvo financí.

Pozor na Český mincovní obchod, varuje ČOIka

Co se děje | Monika Veselíková | 3. 12. 2018 | 21 komentářů

+135

Objednáte jednu minci, přijdou dvě. Do měsíce další a spolu s nimi faktura na několik tisíc. Takové jsou praktiky Českého mincovního obchodu. Česká obchodní inspekce proto radí obloukem se prodejci vyhnout.

Děkuji, striptýz být nemusí

Co se děje | Michal Kašpárek | 1. 6. 2018 | 2 komentáře

+2

Když už nutíme správce titěrných statisícových rozpočtů vysvlékat se do naha, měli jsme na té show aspoň začít kontrolovat návštěvníky.

GDPR naopak: ochranu soukromí si nemůžeme dovolit

Komentář | Michal Kašpárek | 27. 4. 2018 | 9 komentářů

+15

V alternativním vesmíru Unie deregulovala manipulaci se soukromými informacemi. Firmy a úřady mohou cokoliv, lidé s tím nezmůžou nic. Byli by v něm kritici GDPR šťastní?

Spotřebitel a ochrana osobních údajů. Co přinese GDPR?

Co se děje | Monika Veselíková | 25. 4. 2018 | 2 komentáře

+5

Na účinnost unijního nařízení GDPR se chystají především firmy a podnikatelé. Co ale nařízení o ochraně osobních údajů znamená pro ty, kteří mají být chránění, tedy pro zákazníky? Poradíme.

Máte po svatbě? Kde všude hlásit změnu příjmení

Jak na to | Monika Veselíková | 24. 4. 2018 | 3 komentáře

+83

Jakmile vlezete do chomoutu, věci se změní. Přinejmenším příjmení. Komu to hlásit a jaké termíny si pohlídat? Poradíme.

Očima expertů: GDPR nahání strach

Očima expertů | Ondřej Tůma | 13. 4. 2018 | 5 komentářů

+10

Z Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se stal strašák podnikatelů. Je důvod k obavám? Na co by si měly firmy dát největší pozor? A jaké mýty se v souvislosti s tímto opatřením nejčastěji šíří?

Marta Nováková: Už dávno žijeme jako v románu 1984

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 7. 2017 | 20 komentářů

+51

„Je na pováženou, jak vášnivé debaty se tady vedou kvůli takové samozřejmosti, jako je EET, a skutečné problémy se přehlížejí,“ říká v pokračování rozhovoru šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidentka Hospodářské komory Marta Nováková.

Znají vaše rodné číslo. Můžou ho zneužít?

Když se řekne | Monika Veselíková | 22. 3. 2017 | 20 komentářů

+87

Deset čísel, s jejichž pomocí vás identifikují na úřadech nebo ve zdravotní pojišťovně. Jenže, co když zná vaše rodné číslo ještě někdo další? Může vaším jménem napáchat nějakou škodu?

Šéf MasterCard Miroslav Lukeš: Bankovky už brzy nebudou potřeba

Rozhovor | Ondřej Tůma | 20. 2. 2016 | 23 komentářů

-19

„Každý z nás za sebou zanechává elektronickou stopu a množství těch údajů bude růst. Tak to zkrátka je a s tím už se nic neudělá,“ říká o světě bez hotových peněz generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko. A ačkoli je ředitelem karetní společnosti, připouští v našem rozhovru bez rozpaků i zánik plastových platebních kartiček...

Všichni budeme Sobotka

Komentář | Michal Kašpárek | 15. 1. 2016 | 1 komentář

+16

Naše e-maily, zprávy, fotografie a další soukromé informace se dostanou i k jiným lidem, než se kterými je dnes vědomě sdílíme.

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Rozhovor | Ondřej Tůma | 9. 1. 2016 | 27 komentářů

+186

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na finančních trzích hledat stabilitu.

Sněmovna přehlasovala Senát: Z registru dlužníků vás nevymažou

Aktuálně.cz | ČTK, Jiří Hovorka | 13. 12. 2015 | 8 komentářů

+1

Poslanci schválili novelu zákona o ochraně spotřebitele, která nově upraví i fungování registrů, ve kterých firmy sdílejí údaje o svých zákaznících. Za předem stanovených podmínek v nich bude možné zpracovávat údaje o spotřebitelích i bez jejich souhlasu. Zákon míří i na falešné registry.

Ochráníme vás líp než EU

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 30. 4. 2015

+16

Od roku 2018 by měla auta vyráběná v Evropské unii být vybavená systémem, který v případě nehody naváže kontakt s tísňovou linkou. Odešle na ni základní informace o vozidle a o místě nehody a umožní hlasové spojení. Nabízíme pár dalších tipů, jak zachraňovat životy. Jsou blbé, takže na ně jistě dojde. připravte se.

Kdo bude natáčet hlídače?

Komentář | Michal Kašpárek | 27. 3. 2015 | 2 komentáře

+16

Ať už jde o líh nebo o technickou kontrolu automobilů, sebedokonalejší kamerový systém sám nic nepohlídá. Hlídat budou zas jen lidé – kteří už tolikrát selhali.

Jména hloupých ve všech sloupích? Prodáš, co o sobě víš i nevíš

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 26. 3. 2015 | 13 komentářů

+31

Kamkoli se pohneš, vědí o tobě. Ale neznepokojuje tě to. Je to oukej. Tyhle informace jsou tvoje platba za různé služby a službičky, i za úplné ptákoviny. Jen jestli nejdeš s cenou zbytečně a zatraceně nízko.

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

Když se řekne | Ondřej Tůma | 4. 9. 2014

+3

Černý puntík v rejstříku dlužníků! V úvěrových registrech se ukládají informace o tom, jak vzorně či naopak nepříkladně splácejí své závazky klienti bank, nebankovních finančních společností, telekomunikačních firem či dodavatelů energií. Když je vaše platební morálka nízká, může to mít tuze nepříjemné důsledky, až budete třeba od banky něco vážně potřebovat.

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

Když se řekne | Jiří Lojda | 15. 7. 2014 | 16 komentářů

+58

Jedete po dálnici. Nespěcháte. Předjíždíte kolonu kamionů a jeden z nich náhle vybočí a natlačí vás na svodidla. Jeho řidič si ani nevšimne – vy se snažíte rozdýchat hrozící infarkt a náklaďák mizí v dáli. Co teď?

Facebook. Myšičko, a co teď?

Sloupek | Michal Kašpárek | 4. 7. 2014 | 5 komentářů

+5

Problém není, že Facebook experimentoval s emocemi svých uživatelů. Problém je, že neumíme na odhalení stále běžnějších experimentů reagovat líp než směsí rozhořčení a ignorance.

Z registru dlužníků vás musí vymazat, rozhodl úřad

Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 13. 10. 2013 | 23 komentářů

+40

Registry dlužníků v Česku mohou vést údaje o dlužnících jen s jejich souhlasem. Každý má přitom právo tento svůj souhlas, který dal v momentě podpisu smlouvy, kdykoliv odvolat. Rozhodl tak Úřad pro ochranu osobních údajů, který řešil několik stížností na sdružení Solus.

„Překontrolujeme vaši smlouvu.“ Podpásovky ve finančním poradenství

Co se děje | Petra Dlouhá | 9. 9. 2013 | 50 komentářů

-2

„Dobrý den, jdu překontrolovat vaší smlouvu, zjistit, jestli nemáte nárok na slevu a rozšíření služeb…“ Ve skutečnosti vás ale chci jen přetáhnout ke konkurenci. A jestli je to pro vás výhodné, je mi fuk. U dealerů mobilních operátorů a distributorů elektřiny to známe. Totéž se vám ale může stát i u finančního poradce. A může být ještě větší šíbr – pokud se předem dostane k vaší smlouvě a datům, jde skoro najisto.

Vaše peníze má počítač. Co až ho někdo vypne?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 1. 8. 2013 | 11 komentářů

+51

Technický pokrok způsobil, že jsme prakticky zcela závislí na počítačích a jejich sítích. Čím jsou ovšem systémy složitější, tím jsou zranitelnější. A čím propojenější jsou, tím osudovější můžou být následky zranění. Kolik máte doma pod polštářem pro případ selhání centrálních mozků?

Stránka 1/3

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  16 332 833 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních...více

Nejlevnější byty v Česku. Podívejte se, co koupíte za půl milionu

Nejlevnější byty v Česku. Podívejte se, co koupíte za půl milionu

Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a...více

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Dva roky s covidovými omezeními a uzavírkami znamenaly pohromu jak pro mnoho menších kamenných...více

Nové tipy, kam na výlet. Radši s plnou peněženkou

Nové tipy, kam na výlet. Radši s plnou peněženkou

Pod Králickým Sněžníkem se otevírá Sky Bridge – nejdelší visutý most pro pěší na světě....více

Doporučujeme

Proč jsme doteď ksakru spali? Tahle malá součástka mění celý svět

Proč jsme doteď ksakru spali? Tahle malá součástka mění celý svět

Ta částka je až absurdní: 289 miliard dolarů, bezmála sedm bilionů Kč, na čipy. Spojené...více

Najít koš na prádlo není superschopnost vyhrazená matkám. Ženy, které se obětují pro rodinu,...

Najít koš na prádlo není superschopnost vyhrazená matkám. Ženy, které se obětují pro rodinu, ubližují svým dětem

Všichni je známe. Buď byla taková naše vlastní matka, tchyně nebo máme podobnou kamarádku....více

Italské menu: Gólové hody, vyrovnaný boj o titul, slávisti i posílený Mourinho

Letní siesta je u konce, začíná Serie A! Pryč jsou doby, kdy Juventus vyhrával jeden titul...více

Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Systém so zastrešeným dôchodkovým vekom schválený vládou v roku 2019 sa bude opäť meniť....více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.