Všichni budeme Sobotka

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 15. 1. 2016 | 1 komentář
Naše e-maily, zprávy, fotografie a další soukromé informace se dostanou i k jiným lidem, než se kterými je dnes vědomě sdílíme.
Všichni budeme Sobotka

Rok 2035. Google i Facebook dávno vypadly z tempa, předbíhá je konkurence, není šance vyskočit z červených čísel. Akcionáři proto společnosti rozprodávají, oddělení po oddělení, službu po službě, patent po patentu, tak jak se to technologickým firmám stalo už tolikrát. Řetězem nových vlastníků se záznamy soukromí miliard lidí dostávají až k Severokorejcům, ISIS nebo jinému čertovi. A začíná celoplanetární vydírání: pokud svět nepřistoupí na politické ústupky a k tomu nezaplatí výkupné, každé pondělí se dostane ven kompletní komunikace deseti milionů lidí. Zničené osobní pověsti, rozpadlé rodiny, ohrožené majetky, konec jistot a světa, jak jsme ho znali.

Tenhle námět na katastrofický film popisuje jen jeden z mnoha způsobů, jak se můžou citlivé informace dostat i k jiným lidem, než se kterými je přímo sdílíme. V současnosti se na veřejnost dostává převážně soukromí těch, kteří se znelíbili neonacistickým kyberteroristům, například premiéra Bohuslava Sobotky nebo novinářky Saši Uhlové. V budoucnosti se to může stát komukoliv. Ze soukromých dat se stala komodita. Přestože její současní a budoucí majitelé nemusejí mít vyloženě špatné úmysly, největší návratnost jim nemusí vždy přinášet to, že ji budou pečlivě chránit.

Buď pohodlí, nebo soukromí

To, že se dá se soukromím obchodovat, není vyloženě negativní zpráva. Právě díky tomu totiž přitéká tolik kapitálu do vývoje služeb, které usnadňují komunikaci. Facebook, Skype, Hangouts, WhatsApp nebo Snapchat umožňují jednoduše, bezplatně a bez prodlev psát, mluvit nebo flirtovat s kýmkoliv, kdo má zájem. Před dvaceti lety ani nejodvážnější předpovědi nepočítaly s tím, že bude kapesní videotelefon samozřejmostí i v Číně nebo Indii, nebo že zmizí věta: „Musíme končit, ať neprovoláme moc.“

Právě ve všudypřítomnosti několika oblíbených bezplatných služeb spočívá úskalí všech návodů na to, jak komunikovat bezpečně a šifrovaně. Kvůli aktivní ochraně soukromí je vždycky nutné vzdát se pohodlí, a to na obou stranách rozhovoru.

Ještě s jednou věcí je v těch návodech potíž: s doporučením nesdílet nic důvěrného. Důvěrné je totiž potenciálně úplně všechno: nemůžete vědět, který z vašich názorů na jiné lidi nebo na politiku pro vás bude nepříjemný nebo nebezpečný za dvacet let.

Anketa

Četli jste něco z Bohoušovy pošty?

Bez čumilů by nebylo crackerů

Pokud tedy osud Bohuslava Sobotky a zveřejnění soukromé korespondence hrozí každému, můžeme s tím dělat i něco jiného než nalézt a potrestat viníky?

Jako jednotlivci dvě věci. Za prvé, udržovat ve svaté úctě zásadu, že ani do odemčeného šuplíku se soukromou korespondencí se neleze. V tomhle ohledu česká média dlouhodobě selhávají, tlachání přetiskují se sadistickým potěšením a bez ohledu na to, jak nízko stáhnou laťku toho, co je přijatelné. Kdyby přitom nebylo čumilů, nebylo by ani crackerů, nebo by jich aspoň bylo míň.

Za druhé: naučit se být milosrdní. Stejnými slovy, kterými budete obsah cizích soukromých konverzací hodnotit vy, můžou totiž jiní hodnotit vás.

Pak mám ještě jeden nerealizovatelný, utopický návrh. Zákonem nařídit provozovatelům sociálních sítí a poskytovatelům mailových schránek, že musí každý rok zveřejnit tisícinu všech konverzací. Drastické a protiústavní, ale smysluplné. Rozšířilo by se tak povědomí o tom, že je soukromí jen iluzorní a dočasné. Zvýšilo zájem o šifrování. A oslabilo vyděrače.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2016 9:51, a bude nas vic !

http://www.novinky.cz/muzi/391927-vrcholny-manazer-se-pred-tremi-lety-zbavil-mobilu-vysledek-je-pusobivy.html

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

9. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na... celý článek

Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti

13. 5. 2015 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti

Známkování občanů podobným způsobem, jakým se na Aukru nebo AirBnB hodnotí uživatelé, může najít svoje zastánce i v Česku.

Kdo bude natáčet hlídače?

27. 3. 2015 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Kdo bude natáčet hlídače?

Ať už jde o líh nebo o technickou kontrolu automobilů, sebedokonalejší kamerový systém sám nic nepohlídá. Hlídat budou zas jen lidé – kteří už tolikrát selhali.

Jména hloupých ve všech sloupích? Prodáš, co o sobě víš i nevíš

26. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Jména hloupých ve všech sloupích? Prodáš, co o sobě víš i nevíš

Kamkoli se pohneš, vědí o tobě. Ale neznepokojuje tě to. Je to oukej. Tyhle informace jsou tvoje platba za různé služby a službičky, i za úplné ptákoviny. Jen jestli nejdeš s cenou... celý článek

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

25. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

Nová služba v přímém přenose roztrubuje, ve kterých podnicích je plno, jak staří lidé tam zrovna jsou a jaký je poměr mužů a žen. A to je teprve začátek!

Partners Financial Services