Velký bratr dohlédne i na knihu jízd. Policie smí dávat data

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 8. 8. 2022
Údaje ze statických policejních kamer podél silnic se uchovávají až pět let. A neslouží zdaleka jen k pátrání po ukradených autech. Nejvyšší správní soud rozhodl, že je v pořádku, když si je finanční správa vyžádá a využije pro daňovou kontrolu.
Velký bratr dohlédne i na knihu jízd. Policie smí dávat data
Náhodná, ilustrační kamera u silnice
Zdroj: Shutterstock

Použití motorového vozidla pro podnikání je potřeba řádně dokumentovat, typicky v knize jízd. Když o ní má finanční správa pochybnosti, může si od policie vyžádat informace o pohybu vozidla a údaje v knize jízd s nimi porovnat.

Že to není v rozporu se zákonem, rozhodl před několika dny Nejvyšší správní soud. Žalobce si u něj stěžoval na rozhodnutí soudu nižší instance, který rozhodl, že policie byla oprávněna předat správci daně záznamy o pohybu jeho vozidla, získané z kamerových systémů.

Proklepněte nám tohle auto

Policie provozuje systém Automatické kontroly vozidel (AKV). Jde o kamery, které automaticky fotí podél českých silnic vozidla a jejich registrační značky, obrázky se pak strojově zpracovávají a i včetně fotky řidiče ukládají spolu s údaji o čase a místě pořízení.

Policie provozuje nové a starší systémy automatické kontroly vozidel. „U nových systémů data uchováváme až rok, u těch starších je to až pět let. Funkčnost starších systémů ale dobíhá, takže postupně přecházíme na nové,“ říká vedoucí tiskového oddělení Policie ČR Ondřej Moravčík. 

Systém měl primárně sloužit k pátrání po kradených autech, pro vyšetřování zločinů a přestupků a k potírání terorismu. Jak ale upozorňuje daňová specialistka společnosti KODAP Jana Janoušková, údaje o pohybu vozidel jsou využitelné i pro správu daní. „Finanční úřady pak mohou v souvislosti s daňovými povinnostmi relativně snadno znevěrohodnit předložené knihy jízd či jiná tvrzení týkající se pohybu vozidel,“ vysvětluje Janoušková.

Firemní auto, kamery a daně

Tu je kára
Zdroj: Shutterstock

Údaje o pohybu vozidel se můžou týkat těchhle daní:

  • DPH – jde například o uznání nebo neuznání nároku na odpočet daně na vstupu
  • daň z příjmů – jde o uznání nákladů na provoz vozidla a jeho odpisy
  • daň ze závislé činnosti – například kvůli používání firemního vozu pro soukromé účely

Stanovisko Finanční správy je jasné. „Jako důkazních prostředků lze využít všech podkladů, jimiž lze ověřit skutečný stav věci, který je rozhodující pro správné zjištění a stanovení daně, a to za podmínky, že není důkazní prostředek získán v rozporu se zákonem,“ říká Klára Křehlová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství. A že v tomto případě poskytování dat z policejních kamer není v rozporu se zákonem, teď potvrdil Nejvyšší správní soud rozsudkem, proti němuž už další odvolání není.

Jak často si správci daně o záznamy z Automatické kontroly vozidel budou říkat, to se podle Kláry Křehlové nedá dopředu říct, protože o jejich využití si může říct i kontrolovaný podnikatel. „Údaje od policie mohou potvrdit správnost a úplnost předkládaných knih jízd či jiných pro daně rozhodných tvrzení,“ doplňuje daňová specialistka Jana Janoušková.

Na každého se něco najde

Systém Automatické kontroly vozidel dlouhodobě kritizuje neziskovka Iuridicum Remedium, mezi jejíž hlavní témata patří obrana osobnostních práv.

„Problém vidíme už v provozu tohoto systému, který automaticky zaznamenává a dlouhodobě uchovává záznamy o průjezdech všech vozidel bez výjimky. Je důležité zdůraznit, že důvodem pořízení záznamu je pouze průjezd pod kontrolním bodem, nikoli spáchání jakéhokoli přestupku,“ vysvětluje právník Jan Vobořil z Iuridicum Remedium.

Policie vyhrála!

Oko bere
Zdroj: Shutterstock

Při udělování anticen Big Brother Awards se v roce 2015 Automatická kontrola vozidel stala vítězem kategorie Dlouhodobý slídil. O letošních laureátech psal Finmag:

Známe ceny Velkého bratra. Mezi slídily se dostal i Rohlík

Pořizování obrazových záznamů pro účely plnění jejich úkolů policii umožňuje zákon o policii. Podle názoru neziskovky by v něm ale mělo být výslovně řečeno, jestli policie smí vést databázi takto intenzivní. Plošný sběr dat a jejich uchovávání, bez podezření na spáchání přečinu, je podle Iuridicum Remedium nebezpečné. V zásadě u každého plošného sledování a shromažďování dat existuje šance, že se v budoucnu budou na něco hodit.

„Pokud by byl akceptovatelný takto extenzivní výklad, pak by policii vlastně nic nebránilo umisťovat třeba v tramvajích mikrofony nahrávající hovory kohokoli a napojit je na software rozpoznávání hlasu, nebo po městě ve velkém rozmísťovat kamerové systémy s funkcemi rozpoznávání tváří,“ domýšlí Vobořil. Z případu, který posuzoval Nejvyšší správní soud, je podle něj zjevné, že cokoli policie shromáždí k jednomu účelu, může pak být napříč veřejnou správou využíváno k účelům zcela odlišným.

„Bohužel je z rozsudku zřejmé, že otázce legálnosti pořízení záznamu policií, respektive přiměřenosti vedení samotné databáze z pohledu lidských práv a ochrany soukromí, se soud nijak do hloubky nevěnoval, což považuji za velkou chybu,” uzavírá Vobořil.

Policajti čtou vaše značky

Konec fórů, jestli umějí číst! Na čtení espézetek z fotek má police přece dávno stroje. Chcete stroje potěšit nějakou krásnou registrační značkou? U nás si můžete ověřit, jestli je taková prémiová značka k mání. Jestli už někdo neměl stejný nápad jako vy.

A pak umíme ještě takové ty nudné věci. Jako například zjistit podle čísla, jestli je auto pojištěné a u jaké pojišťovny. Může se hodit. Vyzkoušejte.

Registr SPZ na Peníze.cz

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Partners Financial Services