Přiznali jste zisk z kryptoměn? Finanční správa rozjela kontroly

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 7. 2022 | 6 komentářů
Přiznali jste zisk z kryptoměn? Finanční správa rozjela kontroly

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa zahájila kontrolní akci zaměřenou na přiznání příjmů spojených s kryptoměnami, tedy především s bitcoinem. Získala při ní také tipy na další lidi či firmy, kteří zřejmě nesplnili svou daňovou povinnost. Oznámila to v dnešní tiskové zprávě.

„Sekce daňové kontroly a analytiky Generálního finančního ředitelství provedla analýzu dostupných dat u skupiny vybraných daňových subjektů realizujících obchody s kryptoměnami za zdaňovací období kalendářních roků 2019 a 2020. Při zpracování dat a informací získaných v souladu s platnou legislativou byla detekována množina daňových subjektů, která řádně nepřiznala či neodvedla daň z příjmů plynoucích z těchto transakcí,“ píše finanční správa.

„Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob těchto subjektů – včetně případů, v nichž daňová přiznání nebyla vůbec podána – činil souhrnně stovky milionů korun,“ upřesňuje Hana Baráková, mluvčí Generálního finančního ředitelství. Informace využité při analýze za zdaňovací období 2019 a 2020 se týkají stovek daňových subjektů, upřesnila na dotaz webu Peníze.cz. 

Finanční správa podle mluvčí „postupovala cestou minimálního zatížení daňových subjektů umožňující jim dodatečně přiznat daňovou povinnost“. Někteří lidé či firmy podali na základě výzev finančního úřadu daňová přiznání rovněž za období, která v této fázi nebyla prověřována.

„V ostatních případech byla zjištění učiněná správcem daně předmětem doměření daňové povinnosti, a to zatím u 80 procent kontrolovaných daňových subjektů. Vedla také k identifikaci dalších subjektů, u nichž existuje podezření na nepřiznání příjmů plynoucích z obchodování s kryptoměnami,“ píše finanční správa.

„Zachyceny byly například i případy kolektivního investování fyzických osob do kryptoměn, při jejichž odprodeji byly zhodnocené peněžní prostředky vyplaceny na bankovní účet zástupce investujících osob, který je následně převedl dle smlouvy na účty jednotlivých investorů, z nichž většina nesplnila svou povinnost přiznat a zaplatit daň,“ říká Baráková.

Oblast transakcí s kryptoměnami bude předmětem kontrolní činnosti i nadále, avizuje Generální finanční ředitelství. „Na základě tuzemské i mezinárodní spolupráce v oblasti daní probíhá výměna informací například s orgány, které dohlíží na regulaci v oblasti boje proti praní špinavých peněz, či se zahraničními daňovými správami, jež během své činnosti detekují subjekty, kterým plynou příjmy v souvislosti s kryptoměnami a jedná se o rezidenty České republiky. Předmětem zájmu jsou i kryptosměnárny, kryptoburzy, subjekty provozující těžbu kryptoměn a rovněž poskytovatelé vybraných typů služeb specificky vázaných na kryptoměny,“ píše v dnešní správě.

„Finanční správa současně poskytuje daňové veřejnosti relevantní informace s cílem seznámit daňové subjekty s danou problematikou v kontextu souvisejících daňových povinností. Naším cílem je, aby byli daňoví poplatníci schopni si sami řádně a dobrovolně plnit své povinnosti bez nutnosti zásahu kontrolních útvarů finančních úřadů,“ dodává Jan Ronovský, zástupce generálního ředitele Finanční správy.

Podrobně o zdanění zisku z kryptoměn:

Kurz bitcoinu

Denní graf
Intradenní graf (online)
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2022 12:04, pelvis

Nest riziko to ne, ale o zisk se stat rad prihlasi. Jak se rika, danim a smrti neuniknes.:-)

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2022 14:07

Oldrich Podebradsky, Kolec - potrebuje zkontrolovat

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Partners Financial Services