Rodná čísla v občankách zůstanou. Nejsme připraveni, říká ministerstvo

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 18. 8. 2023 | 1 komentář
Konec rodných čísel v občanských průkazech předepsal už zákon z roku 2010, přesto v nich zůstanou. Na neurčito. Stát si napřed musí udělat analýzu, co by jejich vyškrtnutí vlastně znamenalo.
Rodná čísla v občankách zůstanou. Nejsme připraveni, říká ministerstvo

Zdroj: Shutterstock

Na začátek je potřeba předeslat: nikdy se nepočítalo s rušením rodných čísel. To, o co šlo, bylo utlumování jejich využití. Nejviditelnější pro obyčejného člověka mělo být, že se rodné číslo přestane používat v občanských průkazech. To se plánovalo dlouho; datum stanovené v zákoně se při novelizacích několikrát odkládalo – naposledy na začátek roku 2024.

A podle všeho se bude odkládat dál. Tentokrát si ale politici nestanoví žádný termín, jde prostě o odklad na neurčito. Vyplývá to z návrhu novely zákona o občanských průkazech, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. 

Třináct let

Na utlumování rodných čísel jako jednoznačných identifikátorů lidí při komunikaci mezi státními informačními systémy se pracuje od roku 2010, kdy se začala budovat soustava základních registrů. Vypuštěním rodných čísel z občanských průkazů mělo dojít k postupnému uplatnění principů zákona o základních registrech. Lidé se měli nadále identifikovat jinými kódy, například prostřednictvím čísel osobního dokladu, případně klientskými identifikátory.

Důvod je ochrana osobních údajů. Rodná čísla sice nejsou citlivými údaji ve smyslu obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) – narozdíl třeba od údajů o zdravotním stavu, biometrických údajů a podobně, nesou ale o „svém člověku“ jisté informace. Je v nich především kódované jejich pohlaví a jejich věk. Navíc jsou rozšířena daleko nad rámec toho, k čemu se původně vytvářela.

V nově vydávaných občanských průkazech měl rodné číslo nahrazovat takzvaný bezvýznamový identifikátor původně už od roku 2020. Důvodem pro opakované odklady byla vždy nepřipravenost veřejného i soukromého sektoru.

Jinak to není ani letos – po třinácti letech od doby, kdy se útlum využití rodných čísel vepsal prvně do zákona.

Na začátku prázdnin rozpoutal vášnivou debatu o rodných číslech materiál od poradenské firmy Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal. Jako zadavatelé se k němu hlásí velké finanční domy: Česká asociace pojišťoven, Česká bankovní asociace a Česká leasingová a finanční asociace – jejich databáze by případný přechod od rodných čísel k jiným identifikátorům pravděpodobně zasáhl.

Na základě velmi hrubých odhadů poukazoval materiál na údajně velmi vysoké náklady, které by omezení rodných čísel přineslo jak soukromým firmám, tak i státu.

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Opravdová analýza chybí

Ministerstvo vnitra tvrdí, že díky dalšímu odsunu bude víc času na detailní analýzu dopadů. A detailní analýza je správný krok, myslí si třeba také místopředseda výboru Spolku pro ochranu osobních údajů František Nonnemann.

„Navrhované řešení, využití takzvaného bezvýznamového směrového identifikátoru (BSI), by zřejmě snižovalo úspěšnost jednoznačné identifikace lidí, pro některé situace by BSI patrně nemohl plnit roli spolehlivého jednoznačného identifikátoru. V důsledku by mohlo dojít ke ztížení pozic některých obchodních společností, které při identifikaci klientů rodné číslo využívají nebo na základě regulace využívat musí, ale zvýšilo by se i riziko zásahu do práv samotných fyzických osob,“ říká Nonnemann. Dodává, že se to týká řady oblastí – od poskytování finančních služeb přes telekomunikace, distribuci energií až po zdravotnictví, školství a další.

Důležitým tématem ke zkoumání ale podle Nonnemanna zůstává nadužívání rodného čísla. „Široce dostupné rodné číslo může představovat hrozbu například kvůli potenciálním krádežím identity či jiným podvodům. Proto jsem rád, že i důvodová zpráva k upravenému znění zákona uvádí, že po přijetí zákona by měla proběhnout detailní a důkladná analýza využívání rodného čísla a možností jeho dalšího omezování,“ říká.

Cílem takové analýzy by podle něj mělo být především zmapování všech situací a důsledků, které by vypuštění rodného čísla z občanských průkazů a případná další omezení jeho využívání mělo, a návrh náhradního řešení, které by bylo bezpečné a jednoduché pro všechny zúčastněné strany.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services