Otravné hovory poznají na první pohled. Slováci mají nové pravidlo

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 28. 8. 2022
Otravné hovory poznají na první pohled. Slováci mají nové pravidlo

Zdroj: Shutterstock

Otravné marketingové hovory netrápí jen Čechy. Zatímco u nás jsme letos dali stopku všem firmám, kterým volaný nedá vysloveně souhlas, na Slovensku jdou jinou cestou. Že půjde o obchodní nabídku, poznají hned z telefonního čísla.

Na to, že volá někdo s marketingovou nabídkou, má Slováky upozornit speciální předvolba (0)888. Lidé tak budou vědět, že je po případném zvednutí telefonu čeká obchodní nabídka a že jí snadno předejdou tím, když telefon prostě nezvednou. 

O přípravě takzvaného národního číslovacího plánu, jehož součástí jsou i speciální předvolby telefonních čísel, informoval slovenský Úrad pro reguláciu elektronických komunikácií letos v červnu. Jeho zavedení měl v plánu na srpen, termín se ale nakonec posouvá na září. Do té doby tak můžou firmy volat z jakýchkoliv čísel.

Opatření navazuje na zákon o elektronických komunikacích. Ten platí od letošního února, a jak upozorňuje například web Zive.sk, marketingové obvolávání lidí fakticky nechal vstát z mrtvých. K marketingovému telefonátu totiž firmy musely mít na Slovensku od loňského června předchozí souhlas volajícího. S novým zákonem, tedy od února, můžou firmy znovu volat prakticky komukoliv, a to i na náhodně generovaná čísla a bez předchozího souhlasu. Jedinou podmínkou je, že musí volat živý člověk, a ne automat.

Jeřáb
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Zvedli byste to?

Od otravných telefonátů může Slovákům pomoci seznam, který regulátor připravuje. Na něj se bude moct připsat každý, kdo nebude mít vůbec zájem o to, aby ho firmy s nabídkami kontaktovaly. Pokud se někde nezadrhne legislativní příprava, seznam bude fungovat od listopadu.

„Slovensko se v regulaci telemarketingu vydalo výrazně odlišnou cestou, z části i proto, že transpozice evropského kodexu u nich byla pozdější než u nás a už nebylo možno pro velký tlak veřejnosti vyčkávat s úpravou, která by pomohla spotřebitelům,“ komentovala slovenský postup mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá s tím, že u nás se nic podobného neplánuje.

Na slovenský způsob řešení nevyžádaných marketingových hovorů upozornil v tomto týdnu na Twitteru Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. Web Peníze.cz se ho zeptal, jestli bude podobné zpřísnění prosazovat i v Česku. Odpověď zatím bohužel nepřišla.

V Česku od července novela zákona o elektronických komunikacích zakazuje marketingové hovory bez předchozího souhlasu. A z toho, že za červenec si lidé na nevyžádané telefonické nabídky stěžovali víckrát než loni za celý rok, prý plyne, že novela, která jim měla zatnout tipec, funguje:

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services