Air Bank zvyšuje úrok pro spoření nad čtvrt milionu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 1. 2024 | 11 komentářů
Air Bank zvyšuje úrok pro spoření nad čtvrt milionu

Zdroj: Air Bank

Air Bank od začátku ledna zvýšila úrokovou sazbu pro vklady nad 250 tisíc korun na spořicím účtu pro nepodnikatele. V marketingové akci láká na úrok až 6 % bez omezení maximální výše vkladu.

Peníze na spořicím účtu v Air Bank se úročí klientům, kteří v předchozím měsíci alespoň pětkrát zaplatili její kartou (u nových klientů se tato podmínka v prvních dvou měsících nehodnotí). Při splnění podmínky dosáhnou na „bonusovou sazbu“ – jinak je úrok nulový.

Základní bonusová sazba pro vklady do 250 tisíc korun zůstává 5 % p.a. Část, která tento limit přesahuje, se nově úročí 6 % p.a. S vyšším vkladem tedy celkový úrok roste, zatímco dosud to bylo naopak (část vkladu od čtvrt do půl milionu se předtím úročila 4 %, od půl do jednoho milionu už jen symbolicky a nad milion vůbec).

Výsledná úroková sazba však bude nižší než šest procent. Air Bank totiž – podobně jako většina konkurentů – uplatňuje takzvané pásmové úročení. V praxi to znamená, že prvních čtvrt milionu na jejím spořicím účtu se vždycky úročí 5 % a teprve část, která tento limit přesahuje, se úročí 6 %.

Například při zůstatku půl milionu korun bude výsledná sazba na spořicím účtu v Air Bank 5,5 %, při milionu 5,75 % a při pěti milionech 5,95 %. Jak funguje pásmové úročení pro konkrétní případy, si můžete spočítat v naší kalkulačce.

K vyššímu úroku nad čtvrt milionu musí klienti Air Bank splnit ještě další podmínku: včas si ho „zapnout tlačítkem v mailu“. Banka rozesílá informace klientům postupně, někteří ho z kapacitních důvodů dostanou až v dalších dnech. Ujišťuje, že zvýhodněné podmínky budou platit hned od prvního dne kalendářního měsíce, v němž si klient nabídku aktivuje – s výjimkou aktivace v poslední den měsíce. 

Proč banka dala přednost aktivaci v e-mailu místo v elektronickém bankovnictví? „V e-mailu můžeme na větší ploše vysvětlit, o jakou nabídku jde a jaké jsou její podmínky. Čtenost zpráv v internetovém či mobilním bankovnictví není tak velká. Nicméně v příštím týdnu budeme klientům, kteří si do té doby akční nabídku nezapnou, posílat připomínku i do mobilní aplikace, ve které si ji budou moct pak také aktivovat,“ vysvětluje mluvčí Jana Pokorná.

Česká národní banka 21. prosince po roce a půl změnila základní úrokovou sazbu, snížila ji z 7 % na 6,75 %. Další postupný pokles ekonomové očekávají během prvního pololetí. „V praxi to znamená, že úroky na spořicích účtech začnou po období vysokých úroků napříč trhem postupně klesat. V Air Bank jdeme proti tomuto trendu a nabídneme jednu z posledních možností spořit s vysokým úrokem až 6 % ročně a bez omezení výše vkladu,“ říká Jiří Suchý, ředitel divize Produkty a inovace Air Bank.

Air Bank loni v listopadu navázala úročení svého spořicího účtu přímo na základní sazbu ČNB. Vklady do čtvrt milionu se budou úročit vždy o dva procentní body méně, než bude dvoutýdenní repo sazba ČNB. V pásmu od 250 do 500 tisíc to má být o tři procentní body méně. Od 10. ledna tak standardní sazba klesne, ale nová marketingová akce ji dočasně přebije. Banka zatím neupřesnila, jak dlouho bude speciální nabídka trvat; zrušení nebo změnu akce oznámí nejméně 14 dnů předem.

Spořicí účet Air Bank pro nepodnikatele

Pásmo

 

Sazba při využití akční nabídky (p.a.)

Původní bonusová sazba (p.a.)

Vklady do 250 tisíc korun

5 %

5 %

Vklady od 250 tisíc korun do 500 tisíc korun

6 %

4 %

Vklady od 500 tisíc do 1 milionu korun

6 %

0,1 %

Vklady nad 1 milion korun

6 %

0 %

Podmínkou pro získání uvedených sazeb je alespoň pět plateb kartou Air Bank v předchozím měsíci (u nově sjednaných spořicích účtů se tato podmínka v prvních dvou měsících nehodnotí). Při nesplnění podmínky se spořicí účet neúročí. 

Jedničkou mezi spořicími účty zůstává nabídka s názvem Skvělý účet od Trinity Bank. Má úrokovou sazbu 6,28 % ročně pro vklady do 250 tisíc. Případnou část nad tento limit úročí 5,28 %.

Bez stropu na výši vkladu lze u Trinity Bank získat 6,08 % ročně, ale jen při založení nového účtu na pobočkách v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a současně při trvalém pobytu v některém z těchto krajů.

Česká pobočka slovenské banky VÚB nabízí 6,15 % bez stropu, komplikovanější je to s daněním: Pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu (poplatek 100 Kč), strhne mu banka slovenskou 19% daň z příjmu (úrokového výnosu). Kdo potvrzení dodá, musí si sám vyřešit daňovou povinnost za kalendářní rok (15% sazba v Česku). Kdo nepřekročí limity pro zdanitelné příjmy, nemusí přiznání podávat.

Nejvyšší úrok na jednoduchém spořicím účtu bez omezení a komplikací má Max banka. Sazbu 6,01 % ročně dává bez stropu a dalších podmínek. 

Nejlepší spořicí účty k 2. lednu 2024

BankaNázevMaximální úrok (p.a.)Omezení
Trinity BankSkvělý účet6,28 %Pro vklady do 250 000 Kč (nad limit pak 5,68 %). Jen na nové vklady po 13. listopadu 2023.
VÚBSpoření bez limitů6,15 %Bez podmínek, ale: Jde o pobočku slovenské banky. Pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka 19% daň. Kdo potvrzení odevzdá, musí si sám vyřešit daňovou povinnost za kalendářní rok (15% sazba v Ćesku). Kdo nepřekročí limity pro zdanitelné příjmy, nemusí přiznání podávat.
Trinity BankNabídka na nových pobočkách6,08 %Jen při založení nového účtu na pobočkách v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a současně při trvalém pobytu v některém z těchto krajů. Bez stropu.
Max bankaSpořicí účet6,01 %Bez podmínek. 
Air BankBonusová akceaž 6 %Pro vklady do 250 000 Kč je úrok 5 %, teprve na část přesahující tuto hranici se použije 6 %. Například u zůstatku 500 000 Kč je výsledný úrok 5,5 %, u milionu 5,75 %, u pěti milionů 5,95 %. Podmínkou je aspoň pět plateb kartou v předchozím měsíci (s úlevou pro nové klienty) a aktivace bonusu. 
UniCredit BankAkce k novému běžnému účtu5,75 %Pouze pro nové klienty, kteří si založí běžný účet. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Banka garantuje, že úrok nesníží do konce února. Dřívějším klientům dává standardně jen 2,5 % do limitu půl milionu.
Banka CreditasSpořicí účet+5,6 %Pro vklady do 500 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 3,1 %. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok 6 % (do 500 000 Kč) a 4 % (nad 500 000 Kč). 
Fio bankaFio konto5,5 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do milionu je úrok 0,1 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankmSpoření5,5 %Podmínkou je (bezplatný) běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou cílů, v každém lze naspořit max. 100 000 Kč. Překročení hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení. Limit lze zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů. 
Moneta Money BankSpoření H, G, F, E5,3 %Pro vklady do milionu korun. Kdo má starší typ spořicího účtu (A-D), musí si založit nový, jinak se mu vyšší úrok nenastaví. Část vkladu nad milion se úročí 0,5 %. 
J&T BankaSpořicí účet5,25 %Počáteční vklad musí být aspoň milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 000 Kč. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 5,65 %.
RaiffeisenbankBonusový spořicí účet5 %Pro vklady do 500 000 Kč (Chytrý účet) nebo do milionu (Aktivní účet) nebo do 1,5 milionu (Exkluzivní a Prémiový účet) při aspoň třech platbách kartou za měsíc (při nesplnění podmínky klesne úrok na 0,1 %). Ćást nad 500 000 Kč se úročí jen 0,01 %. 
ČSOBSpoření s bonusem5 %

Pro vklady do 250 000 Kč, když aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou a aspoň jednou za tři měsíce se přihlásíte do aplikace ČSOB Smart. Pro pásmo od 250 tisíc do milionu je úrok 3,3 %, nad milion jen 0,15 %. Při méně než pěti platbách kartou měsíčně je základní sazba 3,3 %, bez aplikace jen 2,3 %. 

Air BankSpořicí účet5 %Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za předchozí měsíc. Případná část nad 250 tisíc se úročí 6 %, takže výsledný úrok s vyšším vkladem postupně roste. 
Komerční bankaSpoř. účet KB+ 5 %Pro vklady do 200 000 Kč při založení (a ovládání) v nové aplikaci KB+. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %). Bez nové aplikace je základní sazba spořicího účtu jen 2 %.
Fio bankaFio spořicí účet4 %Z účtu si lze vybrat nebo převést peníze maximálně čtyřikrát za kalendářní měsíc. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankeMax Plus4 %Pro vklady do 500 000 Kč. Založit si lze až čtyři účty a zvýšit tak celkový limit na dva miliony. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %).
Česká spořitelnaSpoření ČS4 %Pouze pro klienty s Plus účtem nebo s programy Erste Premier či Erste Private Banking. Kdo investuje aspoň 300 Kč měsíčně, dosáhne na 5 %. Zmíněné úroky se týkají vkladů do 200 000 Kč (u programu Exclusive do 400 000 Kč, u Erste do milionu), pro část nad tento limit jen 0,01 %. Bez Plus účtu je úrok max. 0,2 % do 200 000 Kč. Od 26. ledna se změní struktura úročení.
UniCredit BankSpořicí účet Save2,5 %Pro vklady do 250 000 Kč, část nad limit se neúročí.
Komerční bankaKonto Bonus2 %Pro vklady do 200 000 Kč, část nad limit se prakticky neúročí (0,01 %). Kdo investuje aspoň 1500 Kč měsíčně, dostane bonus 2 % a celkem tak získá na spořicím účtu 4 %.
Tabulka obsahuje jen klasické spořicí účty, které jsou standardně dostupné pro běžné retailové klienty. Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2024 10:42, cml11

Je to způsob jak prezentovat vyšší úročení než reálně poskytuji.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2024 8:10, Škodolibka domácí

Citovaný pan ředitel se asi zbláznil. Ten propad marže bude hradit ze svého? Jinak celkem fajn banka, ale tímhle krokem se v mých očích zařazují po bok depozitních zoufalců. Takto se kvalitní banka nechová !!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Air Bank, spoření, spořicí účty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services