Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 22. 7. 2015 | 26 komentářů
Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.
Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

O tom, za jakých podmínek máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek i jak budou vysoké, už od nás víte:

Speciální přehled jsme letos připravili i pro matky samostatně výdělečně činné, tedy podnikatelky a živnostnice:

Dnes přinášíme přehledný návod, jak a kdy o obě dávky žádat.

Na úvod důležité připomenutí: mateřská dovolená není totéž jako peněžitá pomoc v mateřství a rodičovská dovolená se nerovná rodičovskému příspěvku. Dovolenou dává zaměstnavatel, peníze, které mají pokrýt výpadek příjmů způsobený péčí o dítě, vyplácí stát.

Kalkulačka: Jakou dostanete mateřskou

Rozšířená verze kalkulačky

Mateřská: Co řešit u doktora, co v práci a na sociálce

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství začněte řešit už v těhotenství. Formulář těhotné ženě vystaví a potvrdí gynekolog. (Jinak je k dispozici pouze v tištěné verzi na okresních správách sociálního zabezpečení.)

Vyplněný tiskopis odevzdáte zaměstnavateli – a rovnou do něj uvedete, kdy se chystáte nastoupit na mateřskou dovolenou. Nejdřív smíte osm týdnů před očekávaným termínem porodu, který stanoví lékař. Obvykle nastávající matky na mateřskou chodí šest týdnů před termínem, ale záleží na vás – s několika omezeními:

Zákoník práce říká, že mateřská dovolená nesmí být kratší než 14 týdnů a nesmí skončit dřív, než uplyne šestinedělí. Maximálně pak trvá 28 týdnů, respektive 37 týdnů, když se narodí víc dětí naráz.

Zatímco budete na mateřské dovolené, nebude vám zaměstnavatel vyplácet plat, ani náhradu mzdy, nýbrž budete od sociálky dostávat peněžitou pomoc v mateřství, pokud tedy na dávku máte nárok. Vyplácí se 28 týdnů, u dvojčat a vícerčat 37 týdnů. Už ve formuláři od doktora zaškrtnete, jestli má dávka chodit složenkou nebo na účet. Zaměstnavatel připojí další potřebné náležitosti a předá podklady sociálce, která vám bude peněžitou podporu vyplácet.

Pokud podnikáte nebo živnostničíte, šéfa nemáte – takže žádost potvrzenou lékařem sama odevzdáte sociálce. Jestli tedy na peněžitou pomoc v mateřství jako OSVČ vůbec máte nárok – dočtete se v článku, na který odkazujeme výš.

Kalkulačka rodičovského příspěvku

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Rodičovský příspěvek: Stahujte formuláře

Peněžitou pomoc v mateřství pobíráte do konce mateřské dovolené, respektive do konce podpůrčí doby. Pak přichází na řadu rodičovský příspěvek. Aby nedošlo k finančnímu výpadku, je ideální začít řešit žádost zhruba ve čtyřech měsících dítěte. Klidně se do toho ale můžete pustit ještě dřív. Kdo nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemá, žádá o rodičovský příspěvek hned po narození dítěte.

Začneme ale u matek, které mateřskou pobírají.

Nejprve zamiřte na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle sídla zaměstnavatele a nechte si potvrdit, že pobíráte peněžitou pomoc v mateřství. Formulář stahujte tady:

(Formulář využijete i v případě, že jste v souvislosti s porodem na neschopence a pobíráte náhradu mzdy nebo nemocenskou – pak ale bude třeba ještě podpis zaměstnavatele.)

Pokud peněžitou pomoc v mateřství nepobíráte, ale máte na ni nárok, nebo chcete rodičovský příspěvek čerpat přes otce dítěte, budete od sociálky potřebovat potvrdit jiný formulář:

K čemu uvedené doklady poslouží? Jestli jste před mateřskou měli dostatečné příjmy (a splňovali další podmínky), můžete si na základě potvrzení (o peněžité podpoře v mateřství nebo o vyměřovacím základu) zvolit, jak rychle budete rodičovský příspěvek čerpat, tedy na jak dlouho si celkovou částku 220 tisíc korun rozložíte. Doba čerpání dávky se přitom nemusí překrývat s čerpáním rodičovské dovolené u zaměstnavatele.

Vyplněné potvrzení o nároku na dávky nebo o vyměřovacím základu pak společně s rodným listem ratolesti a svým průkazem totožnosti doneste na kontaktní pobočku úřadu práce, příslušnou podle místa vašeho bydliště – a podejte žádost o rodičovský příspěvek. Kdo chce šetřit čas, může se chystat už doma, formulář nabízíme ke stažení:

(Bez doložení nároku na dávky nebo vyměřovacího základu se poskytuje rodičovský příspěvek v nejdelší a nejnižší variantě: do čtyř let věku dítěte. Totéž platí, když ani jeden z rodičů nesplňuje podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství.)

Jestli je vaše dítě mladší dvou let a chodí do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení, nachystejte si také:

Když je dítě zdravotně postižené nebo dlouhodobě vážně nemocné, vezměte s sebou ještě:

(Zdravotně postižené dítě může trávit v předškolních zařízeních víc času než zdravé děti, aniž by rodičům zanikl nárok na rodičovský příspěvek.)

Jednou za tři měsíce pak můžete rychlost čerpání rodičovského příspěvku měnit:

Jinak nezapomeňte před koncem mateřské – klidně i s předstihem – písemně požádat zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené a oznamte mu, jak dlouho na ní chcete zůstat. Jak si můžete nahlášenou rodičovskou dovolenou zkracovat, prodlužovat a s čím můžete počítat, až se z ní budete vracet do práce, jste na Peníze.cz četli nedávno:

TIP!

Vyberte si mezi mateřskou a rodičovskou ještě klasickou dovolenou

Docela šikovné je vzít si po skončení mateřské dovolené a před začátkem dovolené rodičovské ještě klasickou dovolenou. Zaměstnavatel na takovou žádost musí kývnout. A vy tím předejdete krácení dovolené, ke kterému by ji jinak po rodičovské došlo. U klasické dovolené totiž platí, že zaměstnanec má nárok na roční dovolenou poměrně krácenou o neodpracovanou dobu, tedy i o dobu rodičovské dovolené. Naopak doba čerpání mateřské dovolené se pro účely výpočtu klasické dovolené posuzuje jako výkon práce. Zaměstnankyni tedy může během mateřské vzniknout nárok na další dny dovolené.

Je šikovné vybrat si je (případně společně s nedočerpanou dovolenou z doby před mateřskou) ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou. O rodičovský příspěvek nepřijdete – jeho pobírání není vázáno na rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele, ani ovlivněno dalšími příjmy. Během klasické dovolené čerpáte náhradu mzdy, podrobněji o ní v článku:

Žádost o dovolenou zaměstnavateli doručte raději písemně a s dostatečným předstihem. Zároveň mu můžete předat i žádost o následné čerpání rodičovské dovolené. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+96
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2016 10:42, Pavlína

Dobrý den, děkuji za článek, který mi velmi pomohl + vaše odkazy na jednotlivé žádosti. Ráda bych ještě informovala ostatní, že potvrzení o nároku na dávky (sociálka) s vyplněným oddílem A a B je možno zaslat i poštou a v dopise uvést adresu, na kterou má být potvrzení vráceno.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2015 14:11, Sasa

Dobry den, chci se zeptat dostala jsme tedka papir na zadost penezite podpory ale ja jsem uz asi 4 mesice na pracaku a predtim jsem chodila do skole takze nemam nic odpracovane na co mam teda narok kdyz nemam nic odpracovany a na pracaku me rikaly ze nemam narpk na materskou a najednou dostanu naky papir. Kolik teda budu dostavat budu mit ze zacatku tech 9 mesicu 9tis. A zbytek 4.tis. Nebo kolik.? Dekuji

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

18. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

Některé nápady, jak pomoci mladým rodinám, jsou pochybné, třeba loňský plán posílat na část rodičovské povinně i otce. Teď tu máme (konečně!) taky nápad rozumný, takový který místo... celý článek

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

28. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

Důchodová komise předkládá vládě další návrh na úpravu penzijního systému. Sociální pojištění by se vám mělo nově vypočítávat podle toho, kolik dětí právě vychováváte.

Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

25. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

Zákoník práce kryje matkám i otcům na mateřské a rodičovské záda důkladně. Je ale důležité práva znát, nenechat se vzít na hůl. Jak dlouho musí zaměstnavatel místo držet? Co když se... celý článek

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

28. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro... celý článek

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

26. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které... celý článek

Partners Financial Services