2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2015 | 3 komentáře
Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro mateřskou a rodičovskou u podnikatelek a živnostnic. Naše unikátní kalkulačka spočítá, v jakém rozmezí si můžete nastavit pojistné a jak to výši mateřské ovlivní.
2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

O tom, zda máte v roce 2015 nárok na porodné a v jaké výši se čerpá, už od nás víte:

Přinesli jsme také přehled o pravidlech mateřské a rodičovské v roce 2015:

Vynechali jsme ovšem jednu důležitou skupinu maminek: ženy samostatně výdělečně činné. Dnes jim to vynahradíme.

Kdy vznikne podnikatelce nárok na mateřskou

Peněžitá pomoc v mateřství, lidově mateřská, je dávka nemocenského pojištění, kterou žena pobírá obvykle od začátku šestého (nanejvýš však osmého) týdne před očekávaným termínem porodu. Čerpat ji může dohromady dvacet osm týdnů, respektive třicet sedm týdnů v případě, že se narodí dvojčata nebo vícerčata. 

Mateřská: jak započítat studium

V textu je řeč o potřebné účasti na nemocenském pojištění po dobu dvě stě sedmdesáti dní za poslední dva roky – pokud chcete mateřskou pobírat. Do této lhůty se počítá také doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úřady ji považují za „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ v případě, že jste studium úspěšně dokončila.

Předpokladem pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství je, že jste byla v průběhu dvou let (čili sedmi set třiceti dní) předcházejících nástupu na mateřskou alespoň dvě stě sedmdesát dní účastná na nemocenském pojištění - čili že jste si ho jako OSVČ sama platila. Alespoň sto osmdesát dní z toho navíc muselo spadat do období posledního roku před mateřskou.

Pokud jde o nemocenské pojištění, ponechává stát živnostníkům a podnikatelům svobodu, na rozdíl od zdravotního a sociálního pojištění si ho platit nemusí, a velká část osob samostatně výdělečně činných si ho dobrovolně neplatí. Má to však řadu nepříjemných dopadů – kupříkladu ten, že když nesplníte potřebné doby účasti na nemocenském pojištění, nedostanete mateřskou.

Ženy, kterým nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikne, mohou začít hned po narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek, který jinak na mateřskou navazuje. Podrobněji se k jeho pravidlům dostaneme níž. 

Jakou mateřskou dostanete? Záleží na nemocenském pojištění

Jestli jste si jako podnikatelka platila nemocenské pojištění dost dlouho na to, aby vám nárok na mateřskou vznikl, zajímá vás jistě také, jak vysokou mateřskou dostanete. Její výše se bude odvíjet od toho, jak vysoké pojistné jste platila.

Do konce roku 2013 si podnikatelé a živnostníci mohli výši pojistného na nemocenské pojištění sami stanovit, ovšem s určitými limity. Nemocenské pojištění bylo pevně provázané s pojištěním sociálním, měly totožný vyměřovací základ. Pojistné na nemocenské pojištění nemohlo být nižší, než určil vyměřovací základ vypočtený na základě přehledu příjmů a výdajů, který se odevzdává správě sociálního zabezpečení krátce po daňovém přiznání. Pojistné na nemocenské pojištění jste si mohli teoreticky zvyšovat libovolně. Jenže: současně s ním se člověku zvyšoval také vyměřovací základ, který platí i pro sociální pojištění. V praxi to znamenalo, že kdo si chtěl zvýšit budoucí mateřskou navýšením plateb na nemocenské pojištění, zároveň musel počítat s citelným navýšením záloh na pojištění sociální. A vzniklé „přeplatky“ se nevracely.

Od roku 2014 platí pro propojení nemocenského a sociálního pojištění nová pravidla. Při určování výše nemocenského pojištění jste zespoda omezeni minimálním pojistným, které dělá 115 korun měsíčně (respektive minimálním vyměřovacím základem stanoveným na pět tisíc korun). Shora vás omezuje vyměřovací základ pro sociální pojištění, jak jste si ho vypočetli v loňském přehledu příjmů a výdajů pro sociálku, rozpočtený ovšem na měsíce.

Minimální nemocenské: mateřská tři a půl tisíce měsíčně

Jestli si platíte pouze minimální zálohy na sociální pojištění (v roce 2015 dělají 1943 korun) a minimální pojistné na nemocenské pojištění (115 korun měsíčně), dosáhnete na mateřskou kolem tří a půl tisíce měsíčně. Kdybyste kupříkladu chtěla pobírat mateřskou ve výši dvanácti tisíc měsíčně, musela byste celý rok před ní (čili v takzvaném rozhodném období) platit na nemocenském zhruba čtyři stovky měsíčně. A to znamená zálohy na sociální pojištění kolem pěti tisíc za měsíc.

Suma sumárum: stále platí, že pokud chcete dosáhnout na mateřskou v solidní výši, musíte si předtím delší čas platit vedle nemocenského pojištění také vcelku vysoké sociální pojištění. 

Jakkoli vám mohl znít výčet pravidel složitě, naše kalkulačka si s tím vším poradí na základě jediného čísla. Když zadáte výši měsíčních odvodů na sociální pojištění, propočte vám, v jakém rozmezí si můžete nastavit platby na nemocenské a jak vysokou mateřskou následně můžete čekat. Kromě denní dávky mateřské, spočítá i celkovou sumu, kterou během trvání mateřské dostanete. A ukáže, kolik peněz na nemocenském pojištění zaplatíte, než začnete mateřskou pobírat. 

Tip! Na mateřskou může i táta

Mateřská dávno není výsadou ani nevyhnutelným údělem matek, nastoupit na ni může i táta. Hodit se to může například rodinám, kde matka podmínky vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství nesplňuje, zatímco otec ano. Jisté omezení ovšem tkví v tom, že otec smí na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte. Peněžitá pomoc v mateřství se otci vyplácí dvaadvacet týdnů, případně jednatřicet týdnů, když se narodí dvojčata. Během mateřské může otec dítěte normálně vydělávat, zatímco o dítě bude pečovat matka. Podmínkou je, že jeho příjem nepoplyne z pojištěné činnosti, z níž čerpá mateřskou. Tedy: nesmí vykonávat stejnou práci pro zaměstnavatele, u kterého nastoupil na mateřskou. Ale může si vydělávat jinde. Nebo pro původního zaměstnavatele vykonávat jinou činnost. Trochu komplikovanější je to s přivýdělkem na mateřské u podnikatelů a živnostníků – OSVČ totiž v době mateřské nesmějí podnikatelskou činnost vykonávat. Můžou ale nastoupit do zaměstnání, nebo třeba pracovat „na dohodu“.

Žádná mateřská, nízká rodičovská

Pokud vám nevznikl nárok na mateřskou, můžete začít hned po narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek. Na rozdíl od maminek, které si nemocenské pojištění dostatečně dlouho platily (nebo za které je platil zaměstnavatel), vám ale bude odepřena možnost zvolit si dobu a rychlost jeho čerpání. Automaticky spadnete do nejpomalejší skupiny. Prvních devět měsíců budete dostávat sedm tisíc šest set korun měsíčně a dále až do čtyř let věku dítěte tři tisíce osm set korun měsíčně. Dohromady tak vyčerpáte 216 600 korun, čili o něco méně než ostatní.

Pokud jste si nemocenské dost dlouho platila a vznikl vám nárok na mateřskou, začnete rodičovskou čerpat po ní. Stejně jako pro ostatní maminky pro vás pak platí, že můžete v rámci rodičovského příspěvku vyčerpat maximálně dvě stě dvacet tisíc korun, přičemž rychlost a dobu čerpání si můžete s určitými omezeními navolit sama. Jednou za čtvrt roku rychlost čerpání můžete změnit. Výše měsíčního rodičovského příspěvku je zastropována částkou 11 500 korun. Stát také dává pozor, abyste na rodičovské nedostávali víc, než jste předtím vydělávali. Pracuje se tu se stejným vyměřovacím základem jako u mateřské. Pokud vám vychází mateřská, která nepřesahuje sedm tisíc šest set korun měsíčně, bude tato částka zároveň stropem pro váš měsíční rodičovský příspěvek. Týká se to například matek, kterým vznikl nárok na mateřskou na základě platby minimálních záloh na nemocenské pojištění – jak jsme si ukazovali v boxu výš. 

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Rodičovský příspěvek můžete čerpat i přes tátu

Rodičovský příspěvek může čerpat i otec dítěte. Hodit se to může zejména rodině, kde matka nebyla dostatečně dlouho účastná nemocenského pojištění a spadá tudíž automaticky do nejpomalejší a nejméně výhodné varianty čerpání. Podmínkou samozřejmě je, že otec všechny výše popsané podmínky splňuje – tedy byl dostatečně dlouho zaměstnán nebo si jako podnikatel platil nemocenské pojištění dobrovolně. Pokud váš manžel či partner splňuje pravidla nároku na mateřskou, má nárok na rodičovskou za standardních pravidel – tedy včetně toho, že si sám navolí rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Otec dítěte přitom může normálně pracovat. Pokud je zajištěna péče o dítě, výdělku a přivýdělku v době rodičovské se meze nekladou. Trochu přísnější pravidla platí pouze pro děti do dvou let věku. Ty můžete dávat do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení nanejvýš na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijdete.

Podrobněji o pravidlech přivýdělku na mateřské a rodičovské v našem starším článku:

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

26. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které... celý článek

Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

14. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 85 komentářů

Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

Rok 2015 přináší rodinám s dětmi (případně v očekávání) několik příjemných novinek. Jednou z nich jsou nová pravidla porodného: nyní na něj dosáhne víc rodin a nově se dá čerpat i na... celý článek

Konec solidarity naruby? Důchodová komise vymýšlí, jak podpořit rodiny s dětmi

1. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 42 komentářů

Konec solidarity naruby? Důchodová komise vymýšlí, jak podpořit rodiny s dětmi

Zůstali jste doma s dětmi a v důchodu vás čeká jen almužna? Vychovali jste státu budoucí plátce daní a pojistného, ale ten vás za to nijak neocení? Důchodová komise to chce měnit a... celý článek

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

24. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

Porodné i na druhé dítě, slib ČSSD z předvolebního programu a jeden z bodů koaliční smlouvy, začíná dostávat konkrétní obrysy. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová... celý článek

Partners Financial Services