Naši nejdražší: Co v létě s dětmi? Na kolik přijde příměstský tábor

Jitka Šorfová | rubrika: Když se řekne | 30. 5. 2013 | 1 komentář
Letní tábor nemusí nutně znamenat čtrnáct dní ve stanu s podsadou, spacák a jídlo v ešusu. Vyzkoušet můžete i takzvané tábory příměstské. Přes den bude mít potomek zajímavý program a večer se zas sejdete všichni doma. Kolik za takovou formu zábavy pro dítko zaplatíte, zaleží hlavně na náplni tábora.
Naši nejdražší: Co v létě s dětmi? Na kolik přijde příměstský tábor

Přestože počasí tomu zatím moc neodpovídá, za pár týdnů začnou školákům vytoužené dva měsíce prázdnin. Pracující rodiče mají před sebou logisticky náročný úkol: sladit dovolené, aby se postupně vystřídali s dětmi a pokud možno strávili také nějaký čas pohromadě jako celá rodina. Prarodiče na venkově se vyvažují zlatem. Pokud i přes veškeré plánování zjistíte, že nemáte kam dítka odeslat v době, kdy se rekreují vaši kolegové, a vy tudíž musíte do práce, zkuste projít nabídku příměstských táborů v okolí. Cenové rozpětí těchto služeb je stejně široké, jak rozmanitá je nabídka a program jednotlivých táborů. Cena za jeden den začíná okolo sto padesáti korun, může se ale vyšplhat i na tisícovku.

Co za své peníze můžete očekávat

Absolutní většina organizátorů slibuje, že kromě toho, že děti budou pod dohledem zkušených vedoucích a instruktorů, dostanou také najíst a napít. Dopolední a odpolední svačina, oběd a dodržování pitného režimu bývá samozřejmou součástí nabídky. Pokud se děti v rámci tábora vydávají za různými pamětihodnostmi v okolí, zabalíte jim sváču a láhev pití už doma, tak jak jste asi zvyklí během školního roku. Cena takového „výletního“ tábora se pohybuje kolem dvou set korun na den, přičemž v ceně bývá vstupné, jízdné a obědy. Na tento typ tábora můžete dítě přihlásit třeba jen na jeden nebo dva dny, ale také na celý týden či rovnou na několik turnusů. Stačí si na webu prostudovat program. Pokud své dítko přihlásíte na tábor s určitým výukovým zaměřením, většinou platíte za celý týden, neboť program jednotlivých dní na sebe navazuje.

Pro sportovce, umělce, ajťáka i všechny další

Snad nejčastější aktivitou na příměstských táborech je výuka tance, tedy jeho moderních stylů, jako je hip-hop a street dance. Na své si přijdou i malí přírodovědci, počítačoví nadšenci, milovníci fantasy i šachoví géniové. Mezi levnější tábory patří ty, které jsou organizovány domy dětí a mládeže. Jejich zřizovatelem bývá obec či městská část a úřad také často na tyto letní aktivity přispívá. Vaše děti si na těchto táborech mohou užít klasickou šipkovanou, výlet do zoo nebo třeba výtvarnou činnost. Pokud dáte přednost táboru, který má užší zaměření, zaplatíte většinou kolem pěti set korun za den. Všesportovní kemp, kde děti vyzkoušejí různé aktivity, stojí v průměru 1700 korun za týden (tedy za pět dní). Čistě tenisový tábor, nebo tábor s výukou plavání už v průměru vyjde na 2400 korun týdně. Pokud si přejete, aby se dítko přes prázdniny zdokonalilo v angličtině, připravte si zhruba dva a půl tisíce na týden. Velkým hitem jsou příměstské tábory, které nabízí dětem údajně nejkrásnější pohled na svět – tedy pohled z koňského hřbetu. Na většině takových „koňských“ táborů děti zakusí nejen projížďku, ale také základní péči o koně. V tomto případě je vhodné se u organizátora informovat, kolik času přesně stráví děti v sedle a kolik kupříkladu úklidem stáje. Ne že by dětem nějak závažně ublížila trocha fyzické námahy, ale poměr práce a zábavy by měl být přinejmenším vyrovnaný. Také ceny takovýchto táborů mají poměrně široký rozptyl (od jednoho až pěti tisícům korun), v průměru je to ale zhruba 2800 korun za pět dní.

Anketa

Jezdili jste rádi na tábory?

Na co si dát pozor

Ať už spolu s dětmi vyberete jakýkoli typ příměstského tábora, neotálejte příliš dlouho s rezervací. Termíny se postupně plní a míst ubývá. Správný organizátor co nejlépe specifikuje věkovou skupinu, pro kterou je tábor určen. Valná většina příměstských táborů je určena pro děti od šesti let, najdou se ale i tábory pro předškoláky. Pokud nemáte nikoho blízkého, kdo má s příměstským táborem zkušenost, přečtěte si alespoň reference na internetu. Dobře si prostudujte platební a storno podmínky. Někteří organizátoři vracejí celou zálohu, pokud doložíte potvrzení od lékaře, že bylo dítě v době konání tábora nemocné. Někteří vám navrhnou jiný termín; nebo můžete sehnat náhradníka. Připravte se také na to, že budete muset předložit potvrzení o zdravotní způsobilosti dítěte a potvrzení o bezinfekčnosti. To první vám vypíše dětský lékař a zpravidla si za něj zaplatíte kolem stokoruny. Má platnost dvanáct měsíců, a tak je využijete i na pobytový letní tábor nebo na školu v přírodě. Potvrzení o bezinfekčnosti píše dítěti rodič či zákonný zástupce, nesmí být starší než tři dny.

Zvažte také, zda raději nenechat dítě připojistit pro případ úrazu v době konání tábora. Mohlo by se to hodit zvlášť v případě, že jste dítko zapsali na tábor v lezeckém centru nebo na výuku jízdy na in-linech.

Zaměření tábora

Průměrná cena za 5 dní

Všeobecné

1000 Kč

Různé sporty

1700 Kč

Tenis

2400 Kč

Plavání

2400 Kč

Koně

2800 Kč

Angličtina

2500 Kč

Výtvarný

1100 Kč

Ceny jsou vypočteny jako průměr cen uvedených na internetových stránkách DDM a organizátorů dětských táborů

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

14. 5. 2013 | Jitka Šorfová | 9 komentářů

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

Hlavní je prevence, slýcháme často od oborníků na zdravotní problematiku. Mezi preventivní vymoženosti moderního zdravotnictví patří očkování proti infekčním chorobám. Posouvá vývoj... celý článek

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Partners Financial Services