Naši nejdražší: Parťák u porodu. Kolik si připlatíte?

Porod může být zkušenost pozitivní i otřesná. Je dobré, když při ní máte někoho, koho se můžete držet, obrazně a třeba i doslova. Většina žen si přeje mít u porodu partnera, některé dají přednost zkušené průvodkyni porodem – dule. Maminky, které se obávají komplikací, se cítí jistější, pokud si mohou samy zvolit porodníka. Kolik na velký den ušetřit?
Naši nejdražší: Parťák u porodu. Kolik si připlatíte?

Říká se, že kdyby chlapi měli rodit, lidstvo vyhyne. A taky se říká, že kdyby ženy nerodily, neměly by si zbytek života o čem povídat. Jedno tvrzení škodolibější než druhé, nicméně je pravda, že těžký úděl a zároveň obrovské privilegium přivést na svět nový život, náleží té křehčí polovině lidstva. A ať už všechno půjde hladce, nebo méně hladce, je dobře, že dnes mají ženy možnost nebýt při tom samy.

Propojeno

Solit můžete za předporodní kurzy, cvičení pro těhotné, za průvodkyni porodem a další vymoženosti, o kterých se předchozím generacím mohlo leda zdát. A odolali byste snad šanci pohlédnout své ratolesti do tváře, ještě než se narodí?

Tatínek u porodu je standard. Tedy – jak kde

Od loňského roku by účast partnera u porodu neměla být brána jako nadstandard. Pokud ji nemocnice zpoplatňuje, měla by cena odpovídat skutečným nákladům, které přítomností tatínka u porodu vznikají. A ty se zřejmě vyčíslují řekněme... kreativně. Náklady, jak je uvádějí jednotlivé české porodnice, se totiž liší dost výrazně. Některé porodnice poplatek úplně zrušily, pokud má být porodu partner rodící matky, přítomnost jiné osoby zpoplatňují. Poplatek odpovídající nákladům na sterilní oblečení a vodu či jednorázové návleky se může lišit až desetinásobně. V některých porodnicích se pohybuje kolem stokoruny, v tradičně nejdražším Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí se platí 1500 korun. Nejběžnější je pětisetkorunový poplatek.

Některé nemocnice odlišují cenu za přítomnost u přirozeného porodu a u císařského řezu. Operace je přece jen komplikovanější a rizikovější, a proto je často poplatek vyšší.

Většina nemocnic na svých stránkách tvrdí, že doprovod může být s matkou po celou dobu porodu, ale zároveň dodávají: od příchodu na porodní sál až do jeho opuštění. V praxi to může znamenat, že maminka musí celé hodiny bolestivých kontrakcí strávit sama a tatínka jí dovolí zavolat až ve chvíli, kdy je připravena jít na sál a začít tlačit. Dobře si proto zjistěte, zda skutečně doprovázející osoba může být s maminkou po celou dobu od příjmu až do samotného příchodu děťátka na svět.

Necelá celá parta pohromadě

Porodnice se liší také v tom, kolik osob si sebou žena může vzít na porodní sál jako doprovod. Ve většině jsou povoleny dvě doprovázející osoby. V ideálním případě ženu může doprovázet partner a třeba dula nebo dobrá kamarádka. Ve dvanácti porodnicích tvrdí, že u porodu uvítají neomezený počet osob, žena s sebou může mít i své dříve narozené děti. Porodní party se tedy může rozjet v plné parádě. V jiných nemocnicích je naopak striktně omezen doprovod na jednu osobu, maminka je tedy nucena volit, jestli partnera, nebo dulu.

Téměř všechny porodnice poskytují možnost následného pobytu partnera, nebo dokonce celé rodiny na nadstandardním pokoji. Cena je zpravidla přes tisíc korun za den, ale v menších zařízeních třeba jen za pár stovek na den. Počet takových pokojů bývá velmi omezen, a tak se může stát, že na vás nevyjde, přestože jste si ho rezervovali předem. To platí u všech nadstandardních pokojů.

Dula nebo porodní asistentka

Porodní asistentka je odbornice, která může rodičce poskytovat zdravotní péči, zatímco dula je takříkajíc průvodkyně porodem, která matku podporuje, pomáhá jí, ale nesmí poskytovat zdravotní péči. Porodní asistentky jsou jednak zaměstnány v porodnicích, ale také mohou být na volné noze. V tom případě si je budoucí maminky mohou najmout a domluvit se na tom, že je doprovodí k porodu, nebo dokonce budou asistovat u porodu doma.

Domácí porody jsou u nás velmi ožehavé téma. V současné době nejsou nelegální, ale zdravotní pojišťovny za ně neplatí. Porodní asistentku tedy musí maminka platit sama. Samostatné porodní asistentky bojují za svá práva, ale lékaři nejsou domácím porodům nakloněni. Je však možné, domluvit si s porodní asistentkou jakýsi těhotenský balíček, který obsahuje individuální přípravu na porod, pohotovostní režim v závěru těhotenství (asistentka je připravena na telefonu pro případ, že porod započne) a doprovod k porodu. Pokud si nastávající maminka vybere porodnici, kde jsou zvyklí spolupracovat i s cizími porodními asistentkami, jde o ideální stav. Maminka rodí v klidu v blízkosti osoby, které důvěřuje, a zároveň je v dosahu lékařů, pokud by se situace zkomplikovala. Za takový balíček služeb si například v pražském Porodním domě u Čápa účtují 6500 korun.

Když si maminka zvolí jako pomocnici u porodu dulu, zaplatí za podobný balíček zhruba tři až pět tisíc korun. Ceny za služby dul jsou velmi vyrovnané po celé České republice. Zpravidla žádají kolem tří set korun za konzultace před porodem a po porodu. Pohotovostní režim před porodem stojí kolem jednoho tisíce korun, samotný doprovod k porodu pak 1500 korun. Některé duly si účtují poplatek i za telefonické konzultace, jiné po telefonu poradí zdarma. U všech ale počítejte s náklady na dopravu. Do míst vzdálenějších jejich bydlišti si účtují zpravidla pět korun za kilometr.

Dulou se většinou stávají zkušené maminky více dětí, které se rozhodnou pomáhat ostatním rodičkám při jejich cestě k mateřství. Projdou rekvalifikací, složí zkoušky a obdrží certifikát. Sdruženy jsou v České asociaci dul.

Nejen porodné: rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Anketa

Táta u porodu?

Úplatek, nebo příplatek?

Od 1. června loňského roku platí pro zdravotnická zařízení možnost legálně nabídnout pacientům volbu lékaře, který je bude operovat, v našem případě tedy volbu porodníka, který bude účasten porodu, a to celé za určitý příplatek.

Tento postup měl podle Ministerstva zdravotnictví zlegalizovat běžně fungující stav, kdy pacienti vybranému lékaři zaplatili za to, že jim věnuje pozornost jaksi mimo pořadník. Zvláště v porodnictví je tato praxe velmi častá a všeobecně se o ní ví. Ve skutečnosti ale možnost volby porodníka na svých stránkách nabízí jen zlomek z celkového počtu 97 českých porodnic. Volbu porodníka za příplatek nabízí například nemocnice v Roudnici nad Labem, a to za 4500 korun a po individuální konzultaci.

Z vyhlášených velkých porodnic má tento systém nejpropracovanější Ústav pro matku a dítě v Praze. Lékaři jsou rozděleni do jakýchsi výkonnostních skupin a podle toho jsou oceněni. Vyberete-li si lékaře „prvotřídního“, zaplatíte za jeho služby 15 000 korun. Za lékaře z nižší třídy pak 5000 korun. Navíc je péče o rodičku rozdělena do tří fází – těhotenství, porod a poporodní péče. Pokud si chcete lékaře zvolit pro každou z těchto fází, vynásobte poplatky třemi. Výše odměny odpovídá obecně známým částkám, které se lékařům platí (platívaly?) „na černo,“ tedy pět až patnáct tisíc.

Samozřejmě – pokud si za lékaře u porodu připlácet nechcete a máte štěstí, že se vaše dítě rozhodne přijít na svět v době, kdy slouží pan primář, nikdo po vás peníze navíc chtít nebude, máte to jako bonus.

Těžko říct, proč se oficiální platby za zvoleného lékaře příliš neujaly. Pokud budeme optimističtí, je to kvůli etickému rozměru celé věci, tedy že každý, nejen bohatý pacient, má nárok na stejnou zdravotní péči. Když budeme realističtí, snadno si spočítáme, že zaplatíme-li nemocnici 15 000 korun, lékař z nich dostane dejme tomu třetinu. Pokud dáme 10 000 korun přímo lékaři, oběma nám zůstane o pět tisíc víc.

Ať už s nastávající maminka zvolí jakoukoli variantu, hlavní je, aby se u porodu cítila psychicky co nejlépe. Některá k tomu potřebuje intimní prostředí domova a společnost rodiny, jiná nejmoderněji vybavené zdravotnické zařízení a péči špičkových odborníků. Všechny si při porodu sáhnou až na dno sil a zároveň posunou svůj život do nového rozměru. Jejich volba závisí na zkušenostech a představách o ideálním porodu. Ale i v tomto případě platí, že čím víc peněz máte, tím větší máte i možnost volby.

kraj

počet porodnic

doprovod u porodu

Zdroj: dat v tabulce www.aperio.cz a webové stránky nemocnic

Hlavní město Praha

6

Pouze ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady je otec u porodu zdarma. Nejvíce zaplatíte v Ústavu pro matku a dítě v Podolí, a to 1500 korun.

Středočeský

13

Zdarma jde otec k přirozenému porodu v Příbrami, v ostatních nemocnicích zaplatí od 300 do 1000 korun. Např. v Neratovicích se platí zvlášť 600 korun za přítomnost otce na sále, dalších 300 korun připlatí, pokud se chce dívat, jak miminko ošetřují v novorozeneckém boxu.

Jihočeský

7

Poplatky zrušili (nebo nezavedli) například v Písku a v Prachaticích, jinde se většinou platí 100 až 600 korun.

Plzeňský

6

V Plzeňském kraji platí doprovod u porodu od 300 do 500 korun. Pokud chce být otec u porodu císařským řezem, může ve Fakultní nemocnici Plzeň zaplatit až 2500 korun.

Karlovarský

4

Podle starších dat z roku 2008 se za doprovod k porodu platilo 300 až 800 korun. Současná data nebyla k nalezení…

Liberecký

5

Většinou se platí 300 až 700korun

Ústecký

10

Tady zaplatí doprovod k porodu od 100 do 800 korun.

Královéhradecký

6

V porodnici v Rychnově na d Kněžnou poplatek zrušili, v Hradci Králové zaplatíte 240 korun, v oblíbeném Vrchlabí 600 korun. U ostatních 400 nebo 500 korun (info za rok 2009).

Pardubický

5

Symbolických 50 korun se platí v Litomyšli, jinde většinou 500 korun.

Vysočina

5

Poplatek za doprovod k porodu zrušili v Jihlavě. V Havlíčkově Brodu zaplatíte jen 100 korun, jinde 500.

Jihomoravský

9

Ve Fakultní nemocnici Brno je poplatek za otce u porodu zrušen, ale za dulu u porodu zaplatíte 1500 korun. V ostatních porodnicích je poplatek většinou kolem 400 korun.

Zlínský

5

Ve Valašském Meziříčí jen 100 korun, v ostatních porodnicích v kraji 500 korun.

Olomoucký

6

V nemocnicích v Přerově, Prostějově, Šternberku a Šumperku neplatíte za jednu doprovázející osobu, za druhou zaplatíte 400 korun. V Jeseníku platíte 250 korun, v Olomouci obligátních 500 korun.

Moravskoslezský

10

Za jednu osobu u přirozeného porodu neplatíte v Havířově, v Karviné, v Krnově, v Opavě a v Ostravě-Porubě.  V ostatních porodnicích kolem pětistovky.

Pro nedočkavce

Dupačky v růžové, či modré?

Některé páry se netají tím, že znají pohlaví svého nenarozeného dítěte a rádi se o tuto informaci podělí, jiné si ji střeží a hrají si na tajemné, další se chtějí nechat překvapit až u porodu. Pokud patříte mezi nedočkavce, můžete požádat o určení pohlaví plodu při ultrazvukovém vyšetření mezi 18. a 23. týdnem. Pokud je gynekolog zkušený a miminko leží ve vhodné poloze, dá se pohlaví poznat už od 16. týdne těhotenství. Za tuto informaci většinou zaplatíte od 100 do 300 korun.

Z krve matky se dá pohlaví plodu zjistit od 11. týdne těhotenství, laboratorní test stojí kolem 2000 korun. Z plodové vody se pohlaví dítěte zjišťuje v 16. týdnu těhotenství. Tento test podstupují maminky na lékařské doporučení, aby se vyloučily některé genetické vady (např. Downův syndrom), je hrazen pojišťovnami. Již od 9. týdne gravidity lze prý stoprocentně určit pohlaví plodu z moči matky. Tento test na přítomnost DNA plodu v moči stojí 12 000 korun. 

Informace pro článek čerpány také z: www.aperio.czwww.upmd.czwww.cad.czwww.unipa.cz a webů jednotlivých nemocnic

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2013 7:25

Se divím nemocnicím, že za to poplatek nechtějí. Když jde na porodní sál i někdo další (nezkušený a neví co ho čeká), tak je reálná možnost, že to tam s ním prostě bací. A kvůli tomu je tam právě extra člověk, který to zadarmo nedělá. Já jsem poplatek rád zaplatil, protože jsem si riziko toho že "to nedám" uvědomoval a také to, že se tam pletu zdravotníkům do práce. A musím říct, že personál byl skvělý, byli všichni v pohodě a mají můj velký dík.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 4. 2013 7:30

Autorka je těhotná? Zbytečný článek, zbytečná reakce

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění

26. 3. 2013 | Jitka Šorfová | 28 komentářů

Naši nejdražší: Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění

Neplodnost už není tabu. Asi i proto, že párů, které mají problémy s početím, stále přibývá. Opakovaný neúspěch může zničit i do té doby bezproblémový vztah. Asistovaná reprodukce prověří... celý článek

Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

8. 3. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

Vynález hormonální antikoncepce byl v šedesátých letech minulého století jedním ze spouštěčů sexuální revoluce. Nejvýznamnějším pozitivním dopadem jejího rozšíření je rapidní snížení... celý článek

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

7. 2. 2013 | Jitka Šorfová | 10 komentářů

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás... celý článek

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

24. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná? celý článek

Dítě? Průvan v peněžence. A to už před narozením!

7. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 9 komentářů

Dítě? Průvan v peněžence. A to už před narozením!

Kočárek, postýlka, výbavička – potomek vám pěkně ují z rozpočtu, ještě než se narodí. Bude stát desetitisíce. Ale o těchhle výdajích dneska nebude řeč. Je spousta dalších věcí a služeb,... celý článek

Partners Financial Services