Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

Vynález hormonální antikoncepce byl v šedesátých letech minulého století jedním ze spouštěčů sexuální revoluce. Nejvýznamnějším pozitivním dopadem jejího rozšíření je rapidní snížení počtu umělých potratů. Negativním dopadem snad může být demografický vývoj. My se ale budeme věnovat přízemnějším otázkám: kolik plánované rodičovství stojí.
Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

To, co bude při volbě antikoncepce rozhodovat víc než její finanční náročnost, je životní etapa, ve které se zrovna nacházíte a také „rušnost“ vašeho sexuálního života. Mladá žena, která si přeje odsunout své mateřství o pár let, zvolí antikoncepci podle jiného klíče než maminka tří dětí, která má ještě daleko do menopauzy.

Obecně je velmi spolehlivým prostředkem hormonální antikoncepce. Nejsou to zdaleka jen nejznámější pilulky. Hormony můžou do ženského těla putovat také injekčně, pomocí speciální náplasti, z podkožního implantátu, z vaginálního kroužku nebo z nitroděložního tělíska. Principem hormonální antikoncepce je přísun uměle vytvořených hormonů, které jednak zamezují ovulaci (uzrávání vajíček) a také jistým způsobem ztěžují spermiím přístup do dělohy. I když je hormonální antikoncepce vysoce účinná a její užívání vcelku pohodlné, je řada žen, které tento způsob ochrany před početím používat nemohou. Nebo nechtějí. Vedle jasných zdravotních rizik, která s sebou užívání hormonů nese pro určité skupiny žen (věk, kouření, obezita, problémy s krevní srážlivostí, nádorové onemocnění), může mít hormonální antikoncepce i další nežádoucí účinky, které mnoho žen pociťuje, přestože se výrobci dušují, že dnešní přípravky s nízkou hladinou hormonů by je způsobovat neměly. Mezi nejčastější nežádoucí účinky citované na ženských internetových diskuzích patří deprese, podrážděnost, přibírání na váze a ztráta chuti na sex.

S nadsázkou lze říct, že žena, která přibere, má depresi, je podrážděná, a nemá tudíž chuť se milovat, je před otěhotněním dokonale ochráněna. Tímhle způsobem by ale dobrá antikoncepce fungovat neměla.

Pro koho není hormonální antikoncepce

Zdravotní rizika

Riziková je vysoká hladina estrogenů v organismu – estrogen zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, jejich uvolnění a ucpání některé důležité tepny (embolie). Hormonální antikoncepce riziko zvyšuje tři- až čtyřikrát proti normálu.

Antikoncepci obsahující estrogeny nesmějí dostat ženy, u kterých se již objevil některý z projevů tromboembolické choroby (žilní trombóza, mozková mrtvice, infarkt myokardu, plicní embolie atd.), těhotné a kojící ženy, ženy s anamnézou jakéhokoliv na hormonech závislého nádoru (karcinom ovaria, prsu, endometria) a ženy s poruchou jaterních funkcí. Pečlivě zvážit podání je třeba u kuřaček, obézních žen a žen nad 35 let, žen s vysokým krevním tlakem, žen trpících epilepsií, těžkými depresemi, cukrovkou, roztroušenou sklerózou a dalšími.

Co, když ne hormony

Pro ženy, které už děti mají a další nechtějí, je vhodné například nitroděložní tělísko. Doporučit a zavést jej může pouze gynekolog. Zpravidla se zavádí na pět let. Jeho pořizovací cena je vyšší (kolem 3500 korun), ale při dlouhodobém použití výrazně ušetříte. Ani toto řešení není pro každou ženu. Mohou mu bránit zdravotní důvody.

Další nehormonální antikoncepcí jsou různé pomůcky, které zabrání natěšeným spermiím doputovat k cíli. Může je zarazit překážka mechanická (kondom, pesar, FemCap), nebo chemická (spermicidní krémy, čípky a globule). Pokud mají tyto ochranné prostředky fungovat ideálně, měly by se používat dohromady. Spermicidy jistí protržený kondom nebo chybně umístěný pesar a naopak latexové a silikonové překážky pojistí selhání spermicidů. Ty se totiž nesmí dostat do kontaktu s mýdlovými přípravky. Pokud k němu dojde, spermicidy přestávají účinkovat. Pro někoho může být velmi stresující představa, že by se před milováním ani po něm nemohl umýt mýdlem, a tak spermicidní krémy a gely rovnou zavrhne.

Starý dobrý kondom

Jak funguje prezervativ, se kvůli zastáncům sexuální výchovy možná budou brzy učit děti už mateřské školce. Sáhodlouhé vysvětlování tedy není zapotřebí. Sluší se ale říct, že tahle jednoduchá pomůcka jako jediná chrání své uživatele a uživatelky také před pohlavně přenosnými chorobami. To žádná jiná antikoncepce nedokáže. K dalším výhodám kondomu patří jeho relativně nízká cena a snadná dostupnost. ALE! Kdyby to bylo tak dokonale jednoduché, nebyly by potřeba jiné druhy antikoncepce. Kromě velice vzácné alergie na latex je největší nevýhodou kondomu jisté nepohodlí při jeho používání. To je konečně spjaté se všemi „bariérovými“ prostředky

Zatímco nepohodlí kondomu musí strpět především muž, použití pesaru může být daleko nepohodlnější pro ženu. Nutnost řešit výběr správné velikosti pesaru s gynekologem, projít instruktáží pro správné zavedení, potřeba pomůcku po použití umýt a hygienicky uchovávat je často pro ženy velmi odrazující. U nás se tento způsob ochrany používá málo, ale třeba ve Spojených státech je poměrně rozšířený. Co se týká cenové náročnosti, záleží, na kolik použití ji rozpočítáme. Pořizovací cena pesaru, nebo jeho novějšího kolegy FemCapu je kolem 1400 korun. Pesar se může opakovaně používat zhruba dva roky, FemCap, jeho silikonová obdoba, asi poloviční dobu. Obě pomůcky jsou k dostání většinou jen přes internet, popřípadě přímo v některých ordinacích gynekologů. Shodně se také u obou uvádí, že pro správné fungování je vhodné je kombinovat se spermicidními krémy. Tím pádem se jejich použití poněkud prodraží.

Antikoncepce v historii

  • 2000 let před naším letopočtem
    Staří Egypťané roztloukají jádra granátových jablek: ta obsahující přírodní estrogen, který může zabránit ovulaci. Drť mísí s voskem a modelují malé „antikoncepční“ čípky.
  • 1550 před naším letopočtem
    První písemný doklad o antikoncepci (na papyru). Historikové předpokládají, že se jedná o krokodýlí trus, který si žena zavádí do pochvy před pohlavním stykem.
  • Středověk
    „Zaručeně spolehlivé“ kondomy ze zvířecích střívek a z rybí kůže, někdy i z jemného plátna.
  • 1919
    Fyziolog Ludwig Haberlandt objevuje při pokusech na zvířatech princip antikoncepční pilulky.
  • 1938
    Poprvé vyroben umělý estrogen. Účinkuje i ve formě tablet. Estrogen je dodnes součástí každé klasické antikoncepční pilulky.
  • 1960
    Ve Spojených státech je k antikoncepci schválen přípravek Enovid americké firmy Searle.
  • 1961
    Firma Schering v Německu představuje Anovlar, první antikoncepční pilulku v Evropě. Ve stejném roce je pilulka uvedena i na australský trh. Anovlar je k dostání v lékárnách a na lékařský předpis. Ani Einsteinova teorie relativity, ani atomová bomba, dokonce ani moc počítačů a internetu neovlivnily lidstvo 20. století víc než antikoncepční pilulka. Tak zní konstatování předních světových historiků.
  • 1965–1968
    V prvních letech existence je pilulka v Evropě předmětem mnoha diskuzí. Má být předepisována pouze jako prostředek pro odstranění menstruačních poruch a výhradně vdaným ženám.
  • 1968
    Revoluční rok. Světové studentské hnutí a sexuální revoluce s sebou přináší i obrat v osudech antikoncepční pilulky. Poprvé se otevřeně hovoří o sexualitě a antikoncepci.

Zdroj: www.hledamzdravi.cz

A mám to zadarmo!

Nejlevnějšími antikoncepčními metodami zůstávají přerušovaný pohlavní styk a metoda plodných a neplodných dnů. Zatímco prvně jmenovaný způsob vyžaduje velkou zkušenost a sebekázeň od muže, druhý způsob obnáší pravidelné měření teploty a sledování jiných tělesných projevů, které prozrazují, v jaké části cyklu se právě žena nachází. Pomocí výpočtů a statistiky se určí plodné dny, kdy je sex zapovězen a kdy je naopak bezpečný. U těchto metod je však pravděpodobnost selhání velmi vysoká (kolem 30 procent).

Konečné řešení

Pro ženy i muže, kteří jsou rozhodnuti, že další nebo žádné děti mít nechtějí, může být definitivním řešením antikoncepce sterilizace. Mužská sterilizace (vazektomie) spočívá v podvázání chámovodů. Tento zákrok nemá vliv na sexuální výkonnost muže. Cena za takovou operaci se pohybuje kolem 13 500 korun. Pokud by si chtěl muž uchovat malou pojistku pro případ, že by si pořízení potomka ještě rozmyslel, může si dát zamrazit a uchovat vzorek spermatu (cca 5000 korun). Při sterilizaci ženy dochází k podvázání nebo jinému umělému zneprůchodnění vejcovodů. Tímto způsobem se nenavodí předčasná menopauza. Žena dále menstruuje, jen se zralá vajíčka nedostanou do dělohy, tělo je vstřebá. Donedávna byla sterilizace na žádost ženy možná, jen pokud byla žena starší 35 let a měla tři děti, nebo pokud měla děti čtyři, pak na věku nezáleželo. Od dubna loňského roku může o sterilizaci zažádat každá žena od 21 let. Zákrok se provádí většinou laparoskopicky a stojí od osmi do patnácti tisíc. Pokud jsou ke sterilizaci i zdravotní důvody (např. opakované porody císařským řezem), může zákrok uhradit i zdravotní pojišťovna. Ten, kdo se rozhodne pro tento způsob antikoncepce, musí být srovnán s faktem, že je to řešení konečné. Ačkoli – ani u mužská, ani ženská sterilizace není stoprocentně účinná, najdou se výjimečné zlomky procenta.

Anketa

Nejlepší antikoncepce je...

Pilulka poslední záchrany

Diskutovaným prostředkem zamezení nežádoucímu je takzvaná tabletka po. Jde o přípravek, který lze užít v případě, že došlo k selhání jiné antikoncepce, popř. k nechráněnému pohlavnímu styku. Od prosince roku 2011 jej lze dostat bez předpisu, pokud jste starší 16 let. Nicméně jeho použití není náhradou běžné antikoncepce. Lékaři tvrdí, že by k jejímu užití nemělo dojít častěji než dvakrát do roka. Použít se musí do 72 hodin po „nehodě“, nejlépe však do 24 hodin. V tom případě zabrání zhruba 80 procentům nechtěných těhotenství. Balení pro jedno použití stojí kolem 600 korun a seženete je v lékárně.

Víc emocí vzbuzuje tzv. potratová pilulka RU-486, která není v Česku registrovaná, a není u nás proto legálně v prodeji, přesto ji však některé e-shopy nabízejí. Způsobuje potrat ve velmi raném stádiu těhotenství. Má své zastánce, kteří tvrdí, že potrat pomocí této pilulky je méně invazivní a pro ženu pádem šetrnější než operační zákrok. Má ale stále mnoho odpůrců.

Zlatá střední cesta

Rozumný člověk se snaží získat co nejvíc informací, aby se mohl správně rozhodnout. Informací o antikoncepci je na internetu velmi mnoho. Zpravidla se však jedná buď o stránky výrobců a distributorů léčiv, kteří své výrobky vychválí do nebe a možné nežádoucí účinky sice zmíní (musí zmínit), ale poněkud je bagatelizují, nebo můžete zabřednout do velkého množství diskuzí, kde si jejich účastníci ochotně předávají informace často s dechberoucími detaily. Po přečtení těchto diskuzí se však může stát, že propadnete mírné letargii, neboť postupně zjistíte, že selhávají všechny typy antikoncepce a jediný spolehlivý způsobem jak neotěhotnět, je nemít sex. Pro celibát samozřejmě kromě stoprocentní spolehlivosti hovoří také nízká pořizovací cena.

Ceny a spolehlivost antikoncepce

 

 

Typ antikoncepce

 

Pearlův index (%) *

 

Prům. cena pořízení (Kč)

Prům. cena na měsíc (cca 10 použití) (Kč)

 

 

Výhody

 

 

Nevýhody

 

Riziko chybného použití

Hormonální

Pilulky

(3 měsíce)

0,3

250–800

83–270

Vysoká účinnost

Možné nežádoucí účinky

Časté zapomenutí pilulky, nepravidelnost užívání

Injekce

(3 měsíce)

0,1

200–300 (přípravek + aplikace)

65–100

Vysoká účinnost

Možné nežádoucí účinky, nepravidel. krvácení

Nízké

Podkožní implantát

(3 roky)

0,04

5000

140

Vysoká účinnost

Možné nežádoucí účinky, nepravidel. krvácení

Nízké

Náplast

(3 ks na měsíc)

0,7

300–400

300–400

Vysoká účinnost

Možné nežádoucí účinky, nepravidel. krvácení

Nízké

Vaginální kroužek

(3 měsíce)

0,7

1000–1200

300-400kč

Vysoká účinnost

Možné nežádoucí účinky, možné nepohodlí

Nutno správně zavést

Nitroděložní tělísko hormonální

(5 let)

0,01

5000–6000

85-100kč

Vysoká účinnost

Možnost častějších infekcí, nepravidel. krvácení

Nízké

Nehormonální

Nitroděložní tělísko nehormonální (5 let)

0,6

3500

60

Vysoká účinnost

Možnost častějších infekcí, silnější krvácení

Nízké

Pesar (diafragma)

(asi 2 roky)

2–12

1600

70

Bez hormonů

Narušení atmosféry

Chybné umístění

FemCap

(asi 1 rok)

2–12

1300–1500

110–125

Bez hormonů

Narušení atmosféry

Chybné umístění

Kondom

(1 ks)

2–12

15–25

150–250

Bez hormonů, chrání před pohl. přenos. chorobami

Narušení atmosféry

Sklouznutí, prasknutí, chybná manipulace

Spermicidní přípravky

(10 použití)

 

3–21

250–300

250–300

Bez hormonů

Možná lokální alergická reakce

Chybné použití, kontakt s mýdlovými prostředky

„Přirozené metody“

Metoda plodných a neplodných dnů

20

Zdarma

 

Přirozené, bez zdravotních rizik

Častá selhání, nízká spolehlivost

Nesprávné výpočty, nepravidelný cyklus

Přerušovaná soulož

 

 

 

 

 

4–18

Zdarma

 

Přirozené, bez zdravotních rizik

Častá selhání, nízká spolehlivost

Velké nároky na sebekázeň partnera

* Pearlův index udává, kolik žen ze sta při používání antikoncepčního prostředku otěhotní během jednoho roku. Při nechráněném pohlavním styku otěhotní během dvanácti měsíců 85 ze 100 žen

Zdroj: www.naseantikoncepce.cz, www.vitalia.cz, www.hormonalni-antikoncepce.cz

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

antikoncepce, děti, rodičovství

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

7. 2. 2013 | Jitka Šorfová | 10 komentářů

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás... celý článek

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

24. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná? celý článek

Další důsledek krize? Byznys s kondomy roste

19. 8. 2012 | Tereza Mynářová

Další důsledek krize? Byznys s kondomy roste

Spotřeba kondomů v Česku roste a ekonomové se nemohou na příčinách dohodnout se zástupci firem. Zatímco druhá skupina poukazuje na úsporné důvody, které vyvolala krize, ekonomové operují... celý článek

Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

23. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Krev, mléko a sperma. Tělo na prodej

Každé zboží má svého kupce. Na prodej jsou i naše těla, respektive to nejlepší z nich. A legálně. Prostituci a „albánské ledvináře“ nechme stranou. Sperma, vajíčka, plazma, krev a vlasy…... celý článek

Partners Financial Services