Jak na zdanění přivýdělku a letních brigád. Co byste měli vědět

Kateřina Hovorková | rubrika: Jak na to | 10. 7. 2023
V létě si přivydělávají nejenom studenti. Širší nabídku brigád rádi využijí i zaměstnanci a zajistí si tak další příjem ke své mzdě. Poradíme, jakou pracovní smlouvu ideálně uzavřít a jak se přivýdělky daní.
Jak na zdanění přivýdělku a letních brigád. Co byste měli vědět

Zdroj: Shutterstock

Nejčastějšími smlouvami u brigád jsou dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Obě mají jistá omezení. 

„Ať už pracujete na DPP, nebo DPČ, měli byste mít jasno v tom, jak se váš příjem bude danit. Nejjednodušší situaci mají studenti, kteří svůj příjem z brigády díky slevě na poplatníka obvykle nedaní. U ostatních je situace jiná,“ říká Jana Jáčová z účetní kanceláře UOL účetnictví. 

Pro krátkodobé práce je ideální DPP 

Dohoda o provedení práce je nejlepší cestou pro dočasné přivýdělky do 300 hodin za kalendářní rok s měsíční odměnou do 10 tisíc korun měsíčně. „Do této částky se totiž nemusí odvádět zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. Jestliže jste navíc se zaměstnavatelem podepsali takzvaný růžový formulář, můžete uplatnit i slevu na dani nebo daňová zvýhodnění na děti,“ vysvětluje Jáčová.  

Pokud ale máte podepsáno růžové prohlášení k dani poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti – jak zní celý název dokumentu – u jiného zaměstnavatele, u další smlouvy už daňové výhody nemůžete využít. 

Příjmy z dohody o provedení práce se standardně daní sazbou 15 procent. Odvádět se může dvojím způsobem jako zálohová nebo srážková daň. Oba způsoby mají své výhody a nevýhody.

Pokud podepíšete prohlášení, zaměstnavatel odvádí z vašeho výdělku zálohu na daň. Výhoda této takvané zálohové daně je, že ji zaměstnavatel rovnou sníží o slevu na poplatníka. Základní daňová sleva na poplatníka je letos 2570 korun na měsíc – to znammená, že daň z přívýdělku do 10 tisíc korun bezpečně smaže. Studenti si navíc ještě pořád můžou odečíst slevu ve výši 335 korun za měsíc. Letos mají pravděpodobně poslední šanci, tato daňová sleva bude zřejmě od příštího roku zrušena: Sleva na studenta skončí. Chudým nepomáhá, říká Stanjura.

Pokud prohlášení k dani nepodepíšete (případně nemůžete podepsat, protože už ho máte podepsané jinde) do výdělku 10 tisíc korun měsíčně vám zaměstnavatel srazí čistou daň 15 procent. Výhoda této takzvané srážkové daně pro vás je, že nemusíte podávat daňové přiznání a všechny starosti můžete pustit z hlavy. Nevýhoda, že přicházíte o možnost uplatnit slevy. Pořád ale můžete v daňovém přiznání příjmy z práce na DPP přiznat a případné slevy si nechat jednorázově započítat. Pokud celkově za rok vyděláte málo, vyplatí se to.

Pokud si vyděláte na DPP víc než 10 tisíc korun, srážková daň už nepřichází v úvahu, sráží se záloha a je potřeba příjmy později přiznat v daňovém přiznání – ať už ho za vás bude zpracovávat zaměastnavatel, nebo si ho budete dělat sami. Zároveň už se také musí platit povinná pojištění. 

Na zdravotní pojištění padne 6,5 procenta z příjmu a na sociální pojištění 4,5 procenta. Odvody platí i zaměstnavatelé, a to v souhrnné výši 33,8 procenta. 

Pilná včela
Zdroj: Shutterstock

Najděte práci

Inzeráty ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nevíte, na jakou práci se hodíte? Udělejte si unikátní test pracovních předpokladů.

Příklad: Student uzavřel dohodu o provedení práce s odměnou 11 tisíc korun měsíčně. Růžový formulář nepodepsal. Sjednaná odměna přesahuje hranici pro uplatnění srážkové daně, z toho důvodu bude zdaněna zálohovou daní. Zaměstnanec může po skončení roku podat daňové přiznání a od celkové daně odečíst sraženou zálohovou daň.  

DPČ na 20 hodin týdně 

Dohoda o pracovní činnosti se může využít pro brigádu i zkrácený pracovní poměr a pracovat na ni můžete maximálně 20 hodin týdně čili polovinu klasické týdenní pracovní doby. „Zdravotní a sociální pojištění se vás bude týkat jen v případě, že je váš měsíční výdělek 4000 korun a více,“ doplňuje Jáčová.  

Z pohledu pojistného na zdravotní a sociální pojištění je ale méně výhodná, platí se totiž už při nižším výdělku. V případě zdanění platí podobné pravidlo, jako u zdanění příjmů z dohody o provedení práce – pokud jste nepodepsali růžový formulář a dosáhli jste příjmů v maximální výši částky rozhodné pro účast na nemocenském pojištění, to je 4000 korun za měsíc, bude z příjmu odvedena opět srážková daň. Pokud toto splněno nebude, uplatní se daň zálohová. 

Příklad: Zaměstnanec má uzavřenu dohodu o pracovní činnosti s odměnou 2900 Kč měsíčně. Růžový formulář nepodepsal. Sjednaná odměna nepřesahuje hranici pro účast na pojištění, tedy 4000 korun, z toho důvodu ji zaměstnavatel před odesláním na účet zaměstnance rovnou zdaní srážkovou daní ve výši 15 procent.  

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Jak upozorňuje Jan Kašpar, daňový poradce společnosti Kodap, volba mezi brigádou na DPP a DPČ se odvíjí také od náplně brigády, zda se jedná o konkrétní pracovní úkol či se jedná o výkon činnosti. 

„Ať už bude zvolena jakákoliv z výše uvedených forem brigády, sražená daň nemusí být konečnou daňovou povinností, neboť zákon umožňuje poplatníkovi, brigádníkovi, podat i v této situaci daňové přiznání a snížit daňovou povinnost o odpočty a slevy na dani,“ říká Kašpar. Všechny daňové slevy pro vás máme přehledně vypsané na jednom místě: Daňové slevy. Tohle všechno vám ušetří peníze

Po ukončení brigády doporučuje požádat zaměstnavatele o vystavení potvrzení o výši příjmu a sražené dani – potvrzení o zdanitelných příjmech. „Bez tohoto potvrzení nelze daňové přiznání vyplnit a podat,“ dodává Jan Kašpar.  

Podat daňové přiznání se u práce, která trvala jen pár měsíců, mnohdy finančně vyplatí. Brigádníkům totiž může vzniknout přeplatek na dani, protože slevu na poplatníka v celé roční výši 30 840 korun nevyužili celou, a tak jim finanční úřad případný přeplatek vrátí.  

V plánu jsou zásadní změny  

Michal Jelínek z V4 Group připomíná, že při obou dohodách oproti běžnému pracovnímu poměru nevzniká nárok na placenou dovolenou. Práci na dohodu je také možné velmi snadno bez udání důvodu ukončit (jak ze strany zaměstnace, tak zaměstnavatele) s pouze patnáctidenní výpovědní dobou.

„To má změnit novela zákoníku práce, která ale ještě není schválena. V úpravách každopádně stojí, že zaměstnanci pracující na dohody budou mít nárok na placenou dovolenou, na příplatky za práci v noci nebo ve svátek, nárok na ošetřovné nebo na takzvané čerpání překážky v práci na straně zaměstnance, kam spadá například návštěva lékaře,“ vyjmenovává Jelínek. Více jsme psali zde: Práce na dohodu dostane přísnější pravidla. Přinesou státu víc? 

DPP, DPČ – kalkulačka výpočtu mzdy, odvodů a mzdových nákladů

+
+

Další kalkulačky

Brigáda na dovolenou

Že si v létě hledá brigádu i řada zaměstnaných lidí potvrzuje nedávný průzkum společnosti Patron Go. Podle šetření si 64 procent Čechů plánuje přivydělat nebo vzít vedlejší práci, aby mimo jiné pokryli i náklady na letní dovolenou.  

„Je pozitivní, že většinou jsou Češi zodpovědní a řeší nedostatek financí na dovolenou tím, že si vezmou druhou práci nebo brigádu. Půjčovat si na dovolenou rozhodně nedoporučujeme. Půjčku bychom měli splatit dřív, než nám věc, na kterou jsme si půjčili, přestane sloužit,“ říká Lukáš Vršecký, šéf společnosti Patron GO. 

Většina dospělých (78 %) letos plánuje jen jednu letní dovolenou. Rozpočet na dovolenou většinou nepřesáhne deset tisíc korun na osobu. Čtvrtina dotázaných čeká, že se vejde do dvaceti tisíc korun. 

Míň peněz než loni chce utratit 39 procent dotázaných. Dalších 42 procent plánuje kratší dovolenou než obvykle, má na ni letos míň peněz. Zhruba polovina respondentů očekává, že jejich výdaje na dovolenou budou podobné jako loni. Průzkum se uskutečnil na konci června na vzorku necelých 900 lidí.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services