Equa bank definitivně končí. Raiffka řekla, kdy a co se změní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 9. 2022 19:30 aktualizováno 11. 9. 2022 13:00 | 3 komentáře
Klienti dostanou nové číslo účtu a nové internetové a mobilní bankovnictví. Přechodem k Raiffeisenbank získají víc poboček, vkladomatů nebo třeba věrnostní program. O některé dosavadní výhody ale mohou přijít.
Equa bank definitivně končí. Raiffka řekla, kdy a co se změní

Zdroj: Equa bank

Equa bank se letošního 14. listopadu definitivně spojí s Raiffeisenbank. Všechny produkty a služby pak bude poskytovat už jen pod značkou Raiffeisenbank. Vyplývá to ze sobotního oznámení klientům. 

Formálně je sice Equa součástí Raiffeisenbank už od letošního 1. ledna, kromě společného limitu pojištění vkladů se však pro klienty v praxi zatím nic nezměnilo: dál používají dosavadní číslo účtu včetně kódu banky, samostatné mobilní a internetové bankovnictví, původní platební karty, pobočky i call centrum.

Nový kód účtu a nastavení plateb

Od 14. listopadu mohou klienti Equa začít používat nový bankovní kód Raiffeisenbank 5500. Jak už jsme na webu Peníze.cz napsali dříve, číslo účtu před lomítkem by většině klientů mělo zůstat jako dosud.

„U méně než jednoho procenta klientů budeme řešit případnou situaci, kdy se číslo jejich účtu v jedné z bank shoduje s číslem účtu jiného klienta ve druhé bance,“ řekla v květnu mluvčí Tereza Kaiseršotová. Takové klienty bude banka s předstihem informovat.

Po dalších šest měsíců bude fungovat souběžně jak původní kód banky 6100 (Equa), tak i nový kód 5500 (Raiffeisenbank). Teprve pak kód 6100 přestane platit. „Do 14. listopadu 2022 neprovádějte ani nikam nehlaste žádné změny,“ zdůrazňuje banka.

Z dřívějších informací a souvislostí vyplývá, že lidé, kterým do Equa bank chodí výplata, důchod nebo jiná pravidelná platba, budou muset změnu bankovního kódu oznámit příslušné firmě či instituci sami. Banka zřejmě nepomůže ani v případě institucí jako je Česká správa sociálního zabezpečení. Ze sobotního oznámení to ale není úplně srozumitelné, když banka ohledně příchozích plateb píše, že na „případné změny“ bude dostatek času (myslí tím zmíněných šest měsíců, tedy do poloviny května 2023, kdy přestane fungovat kód 6100) a že „všechny platby i inkasa přesměrujeme automaticky“. Podrobnosti budeme zjišťovat. 

Jasnější je to u odchozích plateb. „Nastavení inkas a SIPO vám převedeme tak, jak máte nastaveno v Equa bank. Po 14. listopadu bude stačit nahlásit změnu kódu banky protistranám. Vše potřebné vám včas připomeneme a před 14. listopadem nikam žádné změny nehlaste,“ píše banka.

Dál bude fungovat i dosavadní platební karta Equa, nová by měla lidem přijít až při konci vyznačené platnosti. Zůstává také nastavení mobilních plateb Apple Pay a Peněženka Google (Google Pay).

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Kdo měl dosud účet jak v Equa, tak v Raiffce, bude mít i po spojení dva účty pod Raiffeisenbank – jeden z nich si může, ale nemusí zrušit. Limit pro pojištění vkladů (v zásadě do ekvivalentu 100 tisíc eur, tedy skoro 2,5 milionu korun) se už od letošního 1. ledna sčítá, je tedy pro obě značky společný.

Co získají klienti Equa

To základní se pro klienty Equa nezmění: I nadále budou moct využívat účet zdarma – včetně všech výběrů z bankomatů po celém světě. Tyto výhody totiž Raiffeisenbank v posledních zhruba dvou letech zavedla i pro své původní klienty.

Ze sobotního oznámení nebylo zřejmé, na jaký typ běžného účtu v Raiffce dosavadní klienti Equa přejdou. Logicky se nabízela nejnižší varianta s názvem Chytrý účet, která je bez měsíčního paušálu a bez podmínek. O den později je to už jasnější, klienti Equa v neděli dostali nové smluvní podmínky a sazebník. Vyplývá z nich, že Raiffka povede speciální Equa účet, který si oproti Chytrému zachová některé výhody.

Spořicí účty Hit, Max i Extra zůstanou – aspoň dočasně – nastavené podle podmínek sjednaných v Equa bank. Už dříve Raiffka ujistila, že klientům plánuje zachovat výhodnější úročení ve srovnání s průměrem trhu.

Co klienti získají skutečně navíc oproti tomu, co měli v Equa? Je to třeba zapojení do slevového programu RB Club. Podobně jako některé konkurenční banky nabízí slevy na zboží nebo služby při platbě kartou.

Některé klienty potěší i výrazně vyšší počet poboček a bankomatů. Od 14. listopadu (ne dříve) mohou klienti Equa používat i pobočky a klientskou linku Raiffeisenbank. Zatímco Equa provozovala ke konci loňského roku 39 poboček, Raiffeisenbank jich měla 106. Tam, kde budou dvě ve stejné lokalitě, zřejmě do budoucna nechá jenom jedinou, konkrétní kroky ale zatím neoznámila.

Raiffeisenbank má také víc bankomatů než Equa, nicméně pro klienty to při výběru hotovosti nemá v praxi vliv – výběry mají zdarma kdekoliv. Polepší si však díky vkladomatům: zatímco Equa umožňovala vklad hotovosti na 16 bankomatech, Raiffeisenbank jich má 130. Dotaz na zůstatek prostřednictvím cizího bankomatu bude nově zdarma, Equa za něj chtěla devět korun.

Okamžité platby mohli klienti Equa odesílat jenom z mobilní aplikace; Raiffeisenbank je nabízí jak v mobilním, tak v internetovém bankovnictví.

Klienti Equa dosud nemohli využívat bankovní identitu (Bank ID) pro snadné ověřování totožnosti při online komunikaci s veřejnou správou a některými společnostmi. Raiffeisenbank už službu spustila dříve a postupně by do ní měla přidat i dosavadní klienty Equa.

Nové internetové a mobilní bankovnictví

Od 14. listopadu přejdou klienti Equa bank na nové internetové a mobilní bankovnictví – společné s klienty Raiffeisenbank. „Až se 14. listopadu přihlásíte do stávajícího internetového bankovnictví, převedeme vás do nového prostředí,“ píše banka.

Přinejmenším mobilní aplikace by měla být nová i pro dosavadní uživatele z Raiffeisenbank. Banka slibuje, že se inspirovala tipy od klientů obou bank. Novinka má mít takové funkce a vzhled, aby obsahovala to nejlepší z dosavadních aplikací Raiffky a Equa.

Novou podobu (tedy i pro uživatele z RB) má dostat jenom mobilní aplikace, ne internetové bankovnictví. Podle informací webu Peníze.cz by klienti Raiffeisenbank měli na novou verzi aplikace přecházet už od 20. září. Naopak internetové bankovnictví pro uživatele RB zatím zůstane v dosavadní podobě a přejdou na něj i klienti Equa.

Podrobněji v rozhovoru: Raiffeisenbank má novou mobilní aplikaci, inspirovala se v Equa

V čem si klienti Equa pohorší

O některé dosavadní výhody ale klienti Equa při přechodu s největší pravděpodobností přijdou. Nepatří sice mezi základní služby, řada klientů je přesto oceňovala.

Jde především o multiměnový účet s navázanou kartou zdarma. Equa totiž umožňovala otevřít si k běžnému účtu v korunách také účet v eurech a dolarech. Klientům pak stačila jediná platební karta, díky které při výběrech a platbách v zahraničí automaticky čerpali z běžného účtu v měně dané země – peníze se tak nepřevádí směnným kurzem, což jim ušetří peníze. Naopak Raiffeisenbank chce v základní variantě účtu poplatek 29 korun za vedení každé vedlejší měnové složky (kromě nepoužívaných) a i kdyby poplatek odpustila, nevydá k takovému účtu společnou platební kartu.

„Do Raiffeisenbank vám převedeme všechny vaše účty. Stávající platební karta však bude navázána na váš korunový účet. Ke každému dalšímu účtu v jiné měně si po převedení můžete požádat o platební kartu vedenou zdarma nebo využít multiměnový účet. Detailní informace vám sdělíme v rámci komunikace k převodu,“ píše k tomu v dnešním oznámení. Klienti Equa přijdou také o možnost vkládat eura nebo dolary do bankomatů.

Equa bank byla jedna z mála, která klientům umožňovala zablokovat si nevýhodný měnový kurz při nechtěném využití „služby“ DCC (Dynamic Currency Conversion). Raiffeisenbank takovou pomoc dlouhodobě odmítala. I když v poslední době neoficiálně připouští, že ji časem také bude muset nabídnout, zatím nepotvrdila, že by začala fungovat hned od 14. listopadu.

Raiffeisenbank nepřevezme od Equa funkci, díky níž se klientům před potvrzením platebního příkazu ukáže název účtu příjemce. Klient Equa mohl vidět název účtu příjemce, pokud z něho už přišla nějaká platba do banky (nemusela přijít přímo jemu). Banka loni odhadovala, že tímto způsobem se ověří příjemce před odesláním zhruba 80 procent plateb – i díky tomu má minimum reklamací omylem zaslaných plateb. 

Klienti Equa, kteří občas přijímají zahraniční platbu mimo oblast SEPA, si zatím nepohorší. Typicky jde o příchozí platbu v dolarech, zlotých a dalších měnách. Zatímco Equa chtěla poplatek jen 29 Kč, Raiffeisenbank si strhává jedno procento (minimálně 300 Kč a maximálně 1200 Kč). V neděli banka upřesnila, že klientům Equa zůstanou dosavadní ceny i pro tyto zahraniční platby – formálně totiž přejdou na speciální Equa účet, ne na některý z už existujících účtů v Raiffce.

Jak splácet úvěry

Klientům, kteří měli úvěr od Equa bank, se ani po 14. listopadu nezmění číslo účtu pro splácení úvěrů. Nezmění se ani výše měsíční splátky nebo způsob splácení.

Výjimkou je splácení dříve poskytnutých úvěrů společnosti Credit Funding. Nové platební instrukce pošle banka do 14. listopadu.

U úvěrů Credoma pošle banka nové číslo účtu pro nastavení trvalého příkazu.

Konec po deseti letech

Equa patří mezi menší banky, které v posledních letech získaly popularitu hlavně díky běžným účtům bez poplatků a výhodnějším spořicím účtům. Na tuzemském trhu působí od roku 2011, kdy britský AnaCap převzal českou pobočku italské Banco Popolare. Stala se součástí tehdejší vlny příchodu nových malých bank, které se snažily prosadit jednoduchými, rychlými a levnými službami.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Převzetím Equa bank dál posílí v počtu klientů. Na jaře jich Raiffka měla přes 820 tisíc (se stavební spořitelnou 1,2 milionu), Equa přes 500 tisíc. Jejich součtem se může stát čtvrtou největší bankou po České spořitelně, ČSOB a Komerční bance – před Monetou, Fio a Air Bank.

Expanze Raiffeisenbank prostřednictvím akvizic začala v roce 2006, kdy od skupiny PPF koupila někdejší průkopnickou, ale ztrátovou eBanku. V roce 2015 převzala retailovou část české Citibank, o rok později pak internetovou banku Zuno z rakouské mateřské skupiny RBI. Loni získala klienty osobního bankovnictví ING Bank. Koupi Equa bank oznámila loni v únoru.

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+109
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.