Přechod klientů Equa do Raiffky se blíží. Co je čeká?

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 31. 5. 2022 | 33 komentářů
Raiffeisenbank chystá i nové internetové a mobilní bankovnictví. Dosavadním klientům Equa nechá až na výjimky dosavadní číslo účtu, část za lomítkem se však změní.
Přechod klientů Equa do Raiffky se blíží. Co je čeká?

Zdroj: Equa bank

Pro půl milionu klientů Equa bank se na první pohled zatím nic nezměnilo. K letošnímu 1. ledna zanikla stejnojmenná společnost a veškeré její jmění – spolu s právy a povinnostmi ze smluv uzavřených s klienty – přešlo fúzí na společnost Raiffeisenbank. Limit pro pojištění vkladů se začal počítat společně. Klienti Equa ale dál používají dosavadní číslo účtu včetně kódu banky, samostatné mobilní a internetové bankovnictví, původní platební karty, pobočky i call centrum.

Finální fáze, tedy viditelný přechod klientů Equa bank do Raiffeisenbank, by měla odstartovat na podzim, potvrzuje mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová. Přesný termín a konkrétní způsob přechodu se podle ní ještě dolaďuje, klienti Equa bank však získají dost času se něj připravit.

„Podrobnou komunikaci o chystaných krocích budou klienti Equa bank dostávat během léta. Proces migrace se snažíme nachystat tak, aby pro ně byl co nejjednodušší. S instalací a přihlašováním do online bankovnictví Raiffeisenbank jim pomůže jednoduchý online pomocník, který je celým procesem bezpečně, snadno a během několika minut provede,“ říká Kaiseršotová.

Raiffeisenbank chystá i nové internetové a mobilní bankovnictví. Podle některých ohlasů – například na sociálních sítích – je jeho současná podoba méně přehledná a přívětivá, než má Equa bank. Nová verze na to bude reagovat, vyplývá z vyjádření Kaiseršotové.

„Už několik měsíců společně s klienty Equa bank a Raiffeisenbank intenzivně pracujeme na novém online bankovnictví. Klienti společně s našimi vývojáři vybírají funkcionality i vizuální stránku tak, aby nové online bankovnictví obsahovalo to nejlepší z obou bank. Všichni klienti si jeho novou podobu vyzkouší nejpozději do konce letošního roku,“ upřesňuje mluvčí.

Raiffeisenbank zatím nechce slibovat, že se nové elektronické bankovnictví spustí zároveň se začátkem migrace klientů Equa. Bylo by samozřejmě ideální, aby se na něj přešli rovnou a nemuseli se v krátké době učit dvě verze. Nasazení nového systému je však pro každou banku náročný manévr, proto nebývá zvykem zveřejňovat přesné datum příliš dopředu. Banka by se tím vystavila reputačnímu riziku, že nestihne novinku náležitě odzkoušet a musela by její spuštění odložit. Dá se nicméně očekávat, že se bude velmi snažit, aby klienti Equa měli k dispozici nové online bankovnictví hned při přechodu.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Raiffeisenbank plánuje naprosté většině dosavadních klientů Equa bank ponechat stejné číslo účtu. Změní se jim jen kód banky – z 6100 na 5500. „Jejich současné číslo účtu před lomítkem nezměníme. Individuálně a u méně než jednoho procenta klientů budeme řešit případnou situaci, kdy se číslo jejich účtu v jedné z bank shoduje s číslem účtu jiného klienta ve druhé bance,“ říká Kaiseršotová.

Lidé, kterým do Equa bank chodí výplata, důchod nebo jiná pravidelná platba, však budou muset změnu bankovního kódu oznámit příslušné firmě či instituci sami. Podle mluvčí to za ně sama banka nemůže zařídit.

Klienti Equa bank budou i nadále využívat účet zdarma, včetně všech výběrů z bankomatů po celém světě. Tyto výhody totiž Raiffeisenbank v posledních zhruba dvou letech zavedla i pro své původní klienty. Klientům spojených bank plánuje zachovat i výhodnější úročení spořicích účtů ve srovnání s průměrem trhu.

Přechodem do Raiffeisenbank získají bývalí klienti Equa bank například možnost využívat takzvaný multiměnový účet – tedy několik měn pod jedním číslem účtu. Zapojit se budou moct také do programu RB Club se slevami při platbě kartou u více než 1900 obchodníků. „Další změny usnadňující našim klientům život představíme v nadcházejících měsících,“ říká mluvčí zatím bez bližších podrobností.

Přechod do Raiffeisenbank by se neměl dotknout ani funkčnosti platebních karet vydaných Equa bank. Lidé s nimi dál budou moct beze změny nakupovat v obchodech i na internetu nebo vybírat z bankomatu. „Platnost současných karet Equa bank nebude přechodem na nové online bankovnictví nijak ovlivněna,“ ujišťuje Kaiseršotová.

Pojďte na žebřík

Zdroj: Shutterstock

Za největší banku se dál mohou označovat Česká spořitelna i ČSOB. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Třetí v obou ukazatelích zůstává Komerční banka.

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Raiffeisenbank se chystá rozšířit obsluhu dosavadních klientů Equa na svých pobočkách. „Na konci roku budou moci klienti Equa bank začít využívat pobočkové sítě Raiffeisenbank,“ říká mluvčí. K dispozici tak mohou mít téměř čtyřnásobně víc poboček než nyní. Koncem loňského roku Raiffeisenbank provozovala 106 poboček, Equa 39 poboček.

Rozsah spojené sítě zatím Raiffeisenbank neavizuje významně měnit, určitá optimalizace v obou bankách už v posledních letech proběhla. Samotná Raiffeisenbank loni zrušila třináct poboček. Equa bank s pobočkovou expanzí skončila před pěti lety a od té doby síť nerozšiřovala, přestože stále nabírala významný počet klientů. Pokud však jsou někde pobočky Raiffeisenbank a Equa ve stejné lokalitě, jistě nedává do budoucna smysl držet dvě na stejném místě.

Koupi Equa bank oznámila Raiffeisenbank loni v únoru. S fúzemi má Raiffeisenbank velké zkušenosti. Loni v květnu dokončila převzetí klientů osobního bankovnictví ING Bank, která tuto činnost v Česku ukončila. Ve stejném roce spolu s mateřskou Raiffeisen Bank International (RBI) koupila českou platební instituci Akcenta CZ a od RBI převzala zbývající podíl v Raiffeisen stavební spořitelně.

V roce 2016 Raiffeisenbank převzala končící internetovou banku Zuno ze skupiny rakouské RBI. Ještě o rok dříve koupila retailovou část české Citibank. Expanze Raiffeisenbank prostřednictvím akvizic začala v roce 2006, kdy od skupiny PPF koupila někdejší průkopnickou, ale ztrátovou eBanku.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. Už jsme na Instagramu.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2022 8:05

Změna za lomítkem vyjde na stejno jako změna účtu. Ba naopak někdy je ještě horší, protože na první pohled není tak viditelná.

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2022 11:03, PepaJa

Před nějakou dobou jsem chtěl zrušit účty u RB, ale to mi zamítli. Jedině, že bych zkusil zrušit účty u Equa, až je vyprázdním. Netuším, jak by to šlo s kodexem mobility, když bych chtěl zrušit jen některé účty.


Na druhou stranu by důvod (chybějící dokumenty), kvůli kterému mi odmítli zrušit účet u RB, měl se sloučením s Equa pominout, takže se uvidí...

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services