Bankovní identita se otevře prvním firmám

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 14. 4. 2021
Snadný přístup k online službám veřejné správy získá do konce roku až osm milionů klientů celkem deseti bank. Od června ji v kontaktu se zákazníky začne využívat také zhruba patnáct až dvacet společností.
Bankovní identita se otevře prvním firmám

Zdroj: BankID

Takzvanou bankovní identitu – ověřování totožnosti zákazníka v online službách, jen za použití stejných přístupových údajů jako do internetového bankovnictví – začnou od 1. června v kontaktu se svými klienty využívat první společnosti.

Celkově půjde o patnáct až dvacet firem, mezi nimi například Pražská plynárenská nebo pojišťovna Kooperativa, upřesnil na dnešní tiskové konferenci Jan Blažek, člen představenstva společnosti Bankovní identita. Odhaduje, že v další vlně do konce letošního roku by se mělo zapojit 40 až 50 společností.

„V současné době probíhají jednání se zhruba 120 firmami, které se chtějí do této služby zapojit. Očekávám, že brzy se jejich počet zdvojnásobí,“ dodává Miroslav Lukeš, poradce pro strategii a obchod společnosti Bankovní identita.

Vedle dalších energetických společností a finančních institucí projevují zájem dopravci, technologické společnosti, ale i firmy z oblastí školství, médií, kultury a medicíny a od technologických a sázkových společností, dopravců nebo obcí.

Klienti budou moct prostřednictvím bankovní identity jednoduše – podobně jako do svého internetového bankovnictví – vstupovat do zákaznických portálů firem a například si měnit či podepisovat nové smlouvy. Podle Martina Pacovského, šéfa Pražské plynárenské, se tím rozšíří okruh lidí, kteří si prostřednictvím klientského portálu mohou pořizovat nové služby a dosáhnou na různé benefity.

Bankovní identita zatím funguje pro komunikaci se státem – typicky při přihlašování do Portálu občana, na portál Moje daně, k eReceptu, k ePortálu České správy sociálního zabezpečení či nejnověji pro vyplnění elektronického dotazníku při sčítání lidu. Využívat ji mohou klienti pěti bank: Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a Monety. Nejvíce takzvaných unikátních přihlášení – tedy bez ohledu na opakovaný vstup stejného klienta – má zatím Česká spořitelna: kolem 55 tisíc. V ČSOB si službu vyzkoušelo skoro 15 tisíc klientů, v Komerční bance skoro 10 tisíc.

Využití bankovní identity (od spuštění do 12. dubna)

klienti bankypočet unikátních přihlášení
Air Bank  8 600
Česká spořitelna55 000
ČSOB14 600 (z toho zhruba 2 000 s nižší úrovní záruky)
Komerční banka  9 900
Moneta Money Bank  2 000
Zdroj: ministerstvo vnitra

Dalších pět – Equa, Fio, mBank, Raiffeisenbank a UniCredit – se ke službě podle Blažka připojí v průběhu třetího a čtvrtého čtvrtletí letošního roku. Přístup k využívání bankovní identity při ověřování totožnosti na dálku by tak koncem roku mělo mít až osm milionů klientů bank, upřesnil Blažek. Nyní tuto možnost mají zhruba čtyři a půl milionu klientů. Zmíněných deset bank jsou akcionáři společnosti Bankovní identita, jejímž cílem je společný postup a propagace projektu.

Podle statistiky ministerstva vnitra mají uživatelé bankovní identity zatím největší zájem o přihlašování se ke službám Portálu veřejné správy (38 tisíc unikátních přihlášení), portálu Moje daně (16 tisíc), do informačního systému datových schránek (13,3 tisíce), do ePortálu ČSSZ a ke sčítání lidu (shodně po 13 tisících).

Nejčastější přihlášení přes bankovní identitu (k začátku dubna)

název službypočet unikátních přihlášení
Portál veřejné správy38 000
Portál Moje daně16 000
Informační systém datových schránek13 300
ePortál ČSSZ13 000
Sčítání 202113 000
Zdroj: ministerstvo vnitra

Ještě do poloviny letošního roku bude možné přes Portál občana požádat o vydání nového řidičského průkazu nebo o vydání certifikátu o očkování proti covidu, říká Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Ať vám nic neuteče

Zdroj: Shutterstock

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a neuniknou vám důležité aktuality, porovnání, rozhovory ani praktické tipy! 

Ve druhém čtvrtletí také dojde ke spuštění mobilní aplikace Portálu občana Gov.cz pro Android a iOS. Zájemcům se otevře třeba i online přístup do registrace pilotů a provozovatelů dronů pod správou Úřadu pro civilní letectví. Ve třetím čtvrtletí pak bude možné na Portálu občana zobrazit údaje z registru vozidel, do konce roku se nabídka rozšíří o údaje o technických prohlídkách.

Bankovní identita je z pohledu běžných klientů prvním snadno dostupným a díky tomu skutečně masovým řešením pro ověřování vůči veřejné správě. Inspirací jsou podobné projekty v zahraničí. „Lidé si nemusí zřizovat nic nového, pouze využijí svého stávajícího přihlášení k elektronickému bankovnictví. Díky Bank ID se všem život výrazně zjednoduší a začnou ho používat prakticky denně,” říká Blažek.

„Firmám to přinese miliony uživatelů, kteří už vědí, jak se přihlásit ke službám online. Digitální přístup ke službám se stane standardem, což zároveň vytvoří i tlak na další poskytovatele služeb včetně státu, aby digitalizaci urychlili,“ dodává Lukeš.

Akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace

Akreditovaná osobaProstředek pro elektronickou identifikaciÚroveň záruky (datum akreditace)
První certifikační autoritaČipová karta STARCOS 3.5 ID ECC C1R s příslušným komerčním certifikátem pro systém elektronické identifikace.vysoká (1/2020)
CZ.NICKombinace uživatelské heslo k mojeID účtu a FIDO2 token certifikovaný minimálně na úroveň L1.značná (8/2020)
Kombinace uživatelské heslo k mojeID účtu, PIN a FIDO2 token certifikovaný minimálně na úroveň L2 a splňující další požadavky.vysoká (3/2021)
Československá obchodní bankaUživatelské jméno a vstupní heslo.nízká (10/2020)
Uživatelské jméno, vstupní heslo a SMS klíč.značná (10/2020)
Uživatelské jméno, vstupní heslo a Smart klíč.
Uživatelské jméno a Smart klíč.
Anonymní QR kód a Smart klíč.
Certifikát na čipové kartě + PIN.
Česká spořitelnaUživatelské jméno a George klíč.značná (12/2020)
Uživatelské jméno, heslo a SMS s jednorázovým kódem (OTP).
Komerční bankaUživatelské jméno, bezpečnostní heslo a SMS OTP.značná (12/2020)
Uživatelské jméno a KB Klíč.
Certifikát na čipové kartě + PIN.
Certifikát v souboru + heslo.
Air BankUživatelské jméno, heslo a SMS kód nebo uživatelské jméno, heslo a aplikace My Air souhrnně označené jako Internetové bankovnictví Air Bank.značná (3/2021)
Anonymní QR kód a mobilní aplikace My Air aktivovaná heslem nebo biometrií souhrnně označené jako Mobilní aplikace My Air.
Moneta Money Bank Uživatelské jméno, heslo a mobilní klíč (jednorázový SMS kód).značná (3/2021)
Uživatelské jméno a mobilní bankovnictví Smart banka.
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services