Sčítání lidu je tu. Jak ho vyřešit, když bude fungovat

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2021 | 11 komentářů
Začalo to bohužel jako vždycky: nedostupností webu. Sčítání skončilo, dočetli se zájemci pár minut po oficiálním zahájení. Nakonec však máte na vyplnění formuláře víc času, než statistici původně plánovali. Tady jsou odpovědi na časté otázky.
Sčítání lidu je tu. Jak ho vyřešit, když bude fungovat

Zdroj: ČSÚ

Do kdy musím vyplnit formulář ke sčítání lidu?

Až do 11. května – nezávisle na tom, jestli vyplníte online formulář, nebo papírový formulář. Původně měla lhůta pro online vyplnění elektronického formuláře skončit 9. dubna, statistický úřad ji však prodloužil kvůli problémům s dostupností. Zatímco online formulář mohli první šťastlivci vyplnit už v sobotu 27. března, listinný formulář bude dostupný nejdříve 17. dubna.

Kdo se musí účastnit sčítání lidu?

Účast na sčítání lidu je povinná ze zákona č. 332/2020 Sb., a to především pro všechny osoby s trvalým pobytem v Česku. Nezáleží na tom, že momentálně bydlíte jinde, třeba i v cizině. Kromě toho se musí sčítat lidé, kteří mají v Česku přechodný pobyt delší než 90 dnů.

Kde vyplnit online formulář ke sčítání lidu?

Elektronický sčítací formulář má být přístupný od 27. března do 11. května na webu www.onlinescitani.cz. Využít lze i mobilní aplikaci Sčítání21, která je ke stažení na Google Play nebo App Store.

Jak se přihlásit k online formuláři?

Můžete využít takzvanou bankovní identitu – v zásadě stejný způsob, jakým se přihlašujete do internetového bankovnictví. Tuto možnost zatím nabízejí Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta a Air Bank. K dispozici jsou také další varianty eIdentity (eObčanka, mojeID a podobně). Přihlásit se lze i přes datovou schránku pro fyzické osoby.

Těm, kdo žádnou ze zmíněných možností nemají, nebo ji nechtějí využít, stačí k přihlášení číslo platného osobního dokladu (typicky občanský průkaz nebo cestovní pas) a datum narození.

Můžu vyplnit sčítací formulář za manžela a další členy domácnosti?

Ano. Za jednu domácnost vyplníte jeden sčítací formulář, obsahující otázky o bydlení, složení domácnosti a všech jejích členech.

Formulář můžete vyplnit i za další osoby, a to nejen ze společné domácnosti. Potřebujete jejich souhlas (při přihlášení a vyplnění se však nikde neprokazuje) a znát požadované osobní údaje (například jméno, rodné číslo nebo číslo osobního dokladu) i další informace pro odpovědi na otázky (například první bydliště po narození, informace o vzdělání, zaměstnání...)

Jak dlouho trvá vyplnění formuláře?

Závisí to na počtu osob v domácnosti a na znalosti všech potřebných údajů. Průměrně trvá vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost 10 minut a vyplnění druhé části pět minut za jednu osobu, uvádí Český statistický úřad. Vyplnění online formuláře je rychlejší díky nápovědě a automatickému zobrazení otázek na základě vyplněných údajů (například u dítěte není zobrazována otázka na zaměstnání).

Můžu vyplňování přerušit a vrátit se k němu později?

Ano. Při přihlášení přes eIdentitu nebo datovou schránku je to o trochu jednodušší. Při přihlášení pomocí čísla dokladu a data narození si musíte zvolit alespoň dvanáctimístné heslo – a nezapomenout ho.

Kdy a jak dostanu papírový formulář?

Kdo nechce nebo nemůže vyplnit elektronický formulář, dostane listinný sčítací formulář. Od 17. dubna je začnou roznášet takzvaní sčítací komisaři, což jsou proškolení zaměstnanci České pošty a Českého statistického úřadu. „Komisař se dostaví v předem oznámeném termínu, zazvoní a vyčká na váš příchod venku před vaším domem. Řídí se přitom aktuálně platnými hygienickými opatřeními,“ slibují statistici.

Oznámení s konkrétním termínem, kdy vám sčítací komisař přinese listinný formulář, dostanete do schránky (případně bude vyvěšeno na nástěnce nebo na vstupních dveřích objektu). Pokud vás komisař nezastihne, dostaví se podruhé v náhradním termínu – také předem oznámenému. Termíny nelze změnit.

Formulář si můžete také vyzvednout sami od 17. dubna do 11. května na kterémkoliv kontaktním místě sčítání – jde o vybrané pobočky České pošty a Českého statistického úřadu. Adresy najdete na scitani.cz/kontaktnimisto.

Jak odešlu papírový formulář?

Společně s formulářem dostanete odpovědní obálku s předtištěnou adresou. Vyplněný formulář tak lze poslat zdarma přes Českou poštou, nebo ho odevzdat na kterémkoliv kontaktním místě sčítání – obojí do 11. května.

Musím vyplnit všechny otázky?

Odpovědi na otázky týkající se národnosti a náboženského vyznání jsou dobrovolné, odpovědi na všechny ostatní otázky jsou povinné. Žádné se netýkají majetkových poměrů ani zdravotního stavu.

Proč si stát nemůže zjistit údaje z vlastních databází?

Statistici ujišťují, že prostřednictvím sčítacího formuláře zjišťují pouze údaje, které nelze získat jiným způsobem. „Velkou část údajů potřebných pro Sčítání 2021 přebíráme přímo z registrů státu. Ve formulářích tak zjišťujeme o polovinu údajů méně než při minulém sčítání,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Kdo další se k údajům dostane?

Získané údaje budou využity výhradně ke statistickým účelům, ujišťuje ČSÚ. Výsledky budou uveřejněny pouze v souhrnné podobě (počty, podíly či průměry), která nebude umožňovat identifikaci fyzických osob. Údaje získané pro statistické účely nemohou být zpřístupněny jiným státním úřadům ani komukoliv dalšímu.

K čemu to vlastně bude?

„Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo školkách, při aktualizaci podkladů pro mapy oblastí s významným povodňovým rizikem, při tvorbě územních plánů či při zásazích hasičů,“ vysvětlují statistici.

Co hrozí, když formulář pro sčítání lidu nevyplním?

Pokuta až 10 000 korun.

Kdy se dozvíme výsledky?

I když velkou část dat dostanou elektronicky, budou statistici zpracovávat výsledky nejméně do konce letošního roku. Jejich zveřejnění plánují až v průběhu roku 2022.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2021 5:39, Pag

Jakto, že se netýkají majetkových poměrů, vždyť každý, kdo není ducha mdlého vidí, že právě toto je pravým důvodem jakoby sčítání lidu. Instrukce EU musí být splněny a přehled bruselských úředníků o
obytných prostorech pro migranty bude dokonalý. A jelikož mi mé náboženství zakazuje úmyslné sebepoškozováníse, tak nic vyplňovat nebudu.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2021 14:23, neználek

Kde zjistím správnou odpověď na otázku prvního bydliště po narození? Já to teda nevím...

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

sčítání lidu

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services