Služba mojeID nabídne i nejvyšší stupeň ověření

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 3. 2021
Služba mojeID nabídne i nejvyšší stupeň ověření

Zdroj: CZ.NIC

Služba mojeID, kterou provozuje sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, získala od ministerstva vnitra akreditaci na úroveň záruky „vysoká“. Podmínkou je využití speciálního hardwarového klíče. Takovou akreditaci měla doteď jenom společnost První certifikační autorita, kromě toho ji poskytuje státní eObčanka s čipem.

„Tato nejvyšší bezpečnostní klasifikace vyžaduje používání uživatelského hesla a bezpečnostního klíče FIDO2 s nastaveným PINem, který je založený na certifikované platformě a zároveň získal FIDO certifikaci minimálně na úroveň L2. Tuto podmínku aktuálně splňuje například IdemKey od společnosti GoTrustID, přičemž se dá předpokládat, že z důvodů otevřenosti celého systému bude prostředků splňujících tyto podmínky přibývat,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Pořízení účtu mojeID a jeho využívání je zdarma, cena bezpečnostního klíče je přibližně 600 korun. Na praktické využití si případní zájemci musí počkat. „Žádná reálná služba vyžadující úroveň vysoká zatím není,“ napsal Filip nedávno na Twitteru. Například pro Portál veřejné správy nebo nově spuštěné MojeDaně.cz stačí střední úroveň záruky.

„Úroveň vysoká zatím žádný úřad pro online komunikaci nevyžaduje. Podle dostupných informací bude tento stupeň úrovně požadován při takzvané legalizaci elektronických podpisů. Úroveň vysoká splňuje požadavky AML zákona a je tedy možné ji využít ve všech případech, kde je vyžadováno AML ověřeni, tedy například při zakládání účtu v bance, upřesňuje Vilém Sládek, PR manažer sdružení CZ.NIC.

Akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace

Akreditovaná osobaProstředek pro elektronickou identifikaciÚroveň záruky (datum akreditace)
První certifikační autoritaČipová karta STARCOS 3.5 ID ECC C1R s příslušným komerčním certifikátem pro systém elektronické identifikace.vysoká (1/2020)
CZ.NICKombinace uživatelské heslo k mojeID účtu a FIDO2 token certifikovaný minimálně na úroveň L1.značná (8/2020)
Kombinace uživatelské heslo k mojeID účtu, PIN a FIDO2 token certifikovaný minimálně na úroveň L2 a splňující další požadavky.vysoká (3/2021)
Československá obchodní bankaUživatelské jméno a vstupní heslo.nízká (10/2020)
Uživatelské jméno, vstupní heslo a SMS klíč.značná (10/2020)
Uživatelské jméno, vstupní heslo a Smart klíč.
Uživatelské jméno a Smart klíč.
Anonymní QR kód a Smart klíč.
Certifikát na čipové kartě + PIN.
Česká spořitelnaUživatelské jméno a George klíč.značná (12/2020)
Uživatelské jméno, heslo a SMS s jednorázovým kódem (OTP).
Komerční bankaUživatelské jméno, bezpečnostní heslo a SMS OTP.značná (12/2020)
Uživatelské jméno a KB Klíč.
Certifikát na čipové kartě + PIN.
Certifikát v souboru + heslo.
Air BankUživatelské jméno, heslo a SMS kód nebo uživatelské jméno, heslo a aplikace My Air souhrnně označené jako Internetové bankovnictví Air Bank.značná (3/2021)
Anonymní QR kód a mobilní aplikace My Air aktivovaná heslem nebo biometrií souhrnně označené jako Mobilní aplikace My Air.
Moneta Money Bank Uživatelské jméno, heslo a mobilní klíč (jednorázový SMS kód).značná (3/2021)
Uživatelské jméno a mobilní bankovnictví Smart banka.
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Službu mojeID provozuje sdružení CZ.NIC více než deset let. V současnosti eviduje přes 700 tisíc uživatelských účtů, z nichž je již přes 10 tisíc připojených k Národnímu bodu pro identifikaci a autentizaci (NIA). Přes tento bod se mohou uživatelé připojit třeba k Portálu veřejné správy a získat elektronicky výpis z bodového konta řidiče nebo rejstříku trestů, přehled současných i minulých e-receptů nebo osobní list důchodového pojištění. Přes mojeID lze také bezpečně komunikovat se zdravotní pojišťovnou či daňovým úřadem.

„Kromě služeb státu lze mojeID využívat i pro přístup ke komerčním službám, pro něž je na rozdíl od bankovní identity mnohem dostupnější,“ říká Filip. Bez softwarových nebo hardwarových klíčů však lze službu mojeID využívat jenom pro přihlašování bez přísnějších požadavků na ověření, typicky k e-shopům a některým webům.

Bankovní identita, kterou pro ověření vůči veřejné správě (připojení k NIA) začínají postupně nabízet tuzemské banky, poskytuje střední úroveň záruky nazvanou značná. ČSOB umožňuje jako alternativu také nejnižší úroveň záruky, k níž stačí uživatelské jméno a heslo.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní identitu spustí i Air Bank a Moneta, už mají akreditaci

3. 3. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Bankovní identitu spustí i Air Bank a Moneta, už mají akreditaci

Air Bank a Moneta Money Bank získaly od ministerstva vnitra akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace. Po ČSOB, České spořitelně a Komerční bance tak jsou... celý článek

Vyzkoušeli jsme Moje daně od Schillerové. Ani moderní, ani jednoduché

1. 3. 2021 | Petr Kučera | 10 komentářů

Vyzkoušeli jsme Moje daně od Schillerové. Ani moderní, ani jednoduché

Finanční správa po mnoha letech příprav spustila portál Moje daně – první slovo je zkratkou MOderní a JEdnoduché. Splnění slibů o snadném přiznání je však pořád teprve na začátku. Konečně... celý článek

Bankovní identitu nabídneme společně, dohodly se banky

18. 2. 2021 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 5 komentářů

Bankovní identitu nabídneme společně, dohodly se banky

Řešení pro bankovní identitu bude firmám nabízet přece jenom jediná asociace, která sdruží banky napříč trhem. Končí tak spor, při němž hrozil vznik dvou různých asociací.

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

5. 1. 2021 | Petr Kučera | 11 komentářů

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

K Portálu občana se nově přihlásíte přes internetové bankovnictví. Ověření přes takzvanou bankovní identitu spustily jako první ČSOB a Česká spořitelna. Hodně klientů však má zatím... celý článek

Partners Financial Services