Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 5. 3. 2021 13:00 aktualizováno 28. 4. 2021 14:30 | 23 komentářů
Po mnoha letech skončí dětské dluhy. Od července se nová pravidla budou zpětně vztahovat i na lidi do 21 let věku.
Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče

Zdroj: Shutterstock

Nezaviněné dětské dluhy budou od letošního července minulostí. Novelu občanského zákoníku schválili po poslancích i senátoři.

Jde o změnu, která Česko v této oblasti konečně posouvá mezi civilizované země, říká expert na dluhovou oblast Radek Hábl. 

Nová pravidla zavádějí strop na výši dluhů, s níž mladí lidé mohou vstoupit do dospělosti. Od července budou omezené jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Té se v Česku dosahuje nabytím 18 let věku. Majetek většiny lidí při dosažení dospělosti bývá nulový nebo velmi malý. Za zbytek mají ručit rodiče, což má ochránit věřitele. 

Týká se to typicky případů, kdy dluhy vzniknou na základě právního jednání, k němuž dal zákonný zástupce souhlas nebo které učinil za dítě. Jde třeba o nezaplacené pokuty za černou jízdu nebo o neuhrazené platby za telefon.

Omezení výše dluhu, který si lze přenést do dospělosti, se vztahuje i na dluhy z nájmu bytu, které na dítě přešly po smrti nájemce, s nímž žilo ve společné domácnosti.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Schválená novela počítá také s tím, že nezletilý mladší 13 let by neměl nést majetkové důsledky způsobené škody, ale případně jen výchovné a morální. Škodu způsobenou takovým nezletilým by měl nahradit ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled, tedy nejčastěji opět rodiče. Výjimky z tohoto pravidla budou dvě: Půjde o škody způsobené úmyslným trestným činem a případy, kdy uhrazení škody dovolí majetkové poměry nezletilého – například když dítě zdědí rozsáhlé jmění.

Nová pravidla pro dětské dluhy se od července budou vztahovat i zpětně na lidi do 21 let věku. Zejména veřejné instituce, jako jsou radnice a dopravní podniky, tak mohou odpouštět staré dětské dluhy bez obav z porušení povinností spojených se správou majetku. Obě vylepšení přidali poslanci formou pozměňovacích návrhů.

Nezletilých v exekuci je v Česku podle dat Exekutorské komory z loňského listopadu více jak 2200. Další desítky tisíc lidí mají dluhy, které jim v nezletilosti vznikly. Nejčastěji jde o nezaplacené jízdy za pokuty v hromadné dopravě nebo třeba za upomínky z knihovny. Z dřívější doby existuje také více dětských dluhů za neuhrazené poplatky za odpady.

Tito lidé dostali už v roce 2019 možnost rychlejšího oddlužení. Lidé, jejichž závazky jsou alespoň ze dvou třetin tvořeny dluhy z dětství, se tak mohou oddlužit během tří let – stejně jako senioři. Aktuálně projednávaná novela má vznik dětských dluhů nejlépe úplně zamezit.

Experti na problémy dětských dlužníků upozorňují dlouho. Vláda je pořádně objevila až v květnu roku 2019, kdy premiér Andrej Babiš označil dětské dluhy za „velkou prasárnu“. I když ve sněmovně už tehdy byl rozpracovaný poslanecký návrh, vláda přišla s vlastní novelou až loni v srpnu. Návrh ministerstva spravedlnosti loni schválila s tím, že konec dětských dluhů měl platit už od začátku roku 2021. Nakonec je z toho další, tentokrát už konečné, půlroční zpoždění.

Schválený návrh počítá také s tím, že soudy nově nebudou moci vydat proti nezletilému platební rozkaz, rozsudek pro zmeškání a v určitých případech také rozsudek pro uznání. Zároveň jim nakazuje posílat obsílky i nezletilým starším 15 let. Dnes se posílají jen jejich zákonným zástupcům.

V dluhové oblasti se mění i další věci. Od července začnou fungovat takzvané chráněné účty. Poslanci nedávno rozhodovali také o velkém balíku změn exekucí. Neschválili návrhy na teritorialitu, naopak schválili třeba odpouštění stovek tisíc marných exekucí nebo nová pravidla mobiliárních exekucí. Tyto změny v exekucích čekají, až je projednají senátoři. Na své finále ve sněmovně čeká také novela insolvenčního zákona, která má zkrátit oddlužení z pěti let na tři roky.

Po schválení v senátu jsme aktualizovali text, který původně vyšel 5. března. 

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2021 5:50, Tomáš Smolík

Kdy si politici zruší imunitu ?

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2021 18:11, L.

Ono je to napsané dost nejasně, ale co jsem pochopil, tak těch 21 je pouze limit pro jednorázové vyvázání se z dluhu, který vznikl před vašimi osmnáctinami v okamžiku vstupu zákona v platnost.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutorům vstup zakázán! Chráněný účet očima expertů

29. 1. 2021 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Exekutorům vstup zakázán! Chráněný účet očima expertů

I když jste v exekuci, něco by vám exekutor měl vždycky nechat. To něco se jmenuje nezabavitelná částka. V praxi ovšem nikdy tak docela nezabavitelná nebyla. Proto vzniknou chráněné... celý článek

Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

21. 1. 2021 | Petr Kučera | 3 komentáře

Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi ze mzdy, je od letošního ledna vyšší. Jde o důsledek zvýšení nákladů na bydlení a daňových změn.

Chráněný účet prošel. Nezabavitelné už opravdu nepůjde zabavit

19. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 24 komentářů

Chráněný účet prošel. Nezabavitelné už opravdu nepůjde zabavit

Poslanci definitivně schválili novinku, která má lidem v exekuci skutečně ochránit nezabavitelné minimum ze mzdy nebo třeba z důchodu.

Do banky, nebo jinam? Kam si jít půjčit, když musíte

27. 12. 2020 | Gabriel Pleska

Do banky, nebo jinam? Kam si jít půjčit, když musíte

Většina rozdílů mezi bankami a nebankovními poskytovateli úvěrů je pryč. Rozhodujte se podle ceny a srozumitelnosti podmínek. A nezapomeňte se podívat na sankce a pokuty, aby vás nesestřelila... celý článek

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

18. 11. 2020 | Martin Kovalčík | 76 komentářů

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Analýza porovnává všech 38 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 15 parametrů.

Partners Financial Services