Bankovní identitu spustí i Air Bank a Moneta, už mají akreditaci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 3. 2021 10:45 aktualizováno 3. 3. 2021 10:55 | 4 komentáře
Bankovní identitu spustí i Air Bank a Moneta, už mají akreditaci

Zdroj: Shutterstock

Air Bank a Moneta Money Bank získaly od ministerstva vnitra akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace. Po ČSOB, České spořitelně a Komerční bance tak jsou čtvrtou a pátou bankou, která může klienty jednoduše připojit k Portálu občana a podobným službám prostřednictvím bankovní identity.

„Po provedení nezbytných technických nastavení a krátkém interním pilotu tak klienti Air Bank už v březnu získají přístup k širokému spektru služeb veřejné správy,“ říká mluvčí Air Bank Jana Pokorná. Přesný termín spuštění ostrého provozu záleží na úspěšném dokončení testování.

Moneta začne první klienty propojovat s novou službou od čtvrtka. „Informaci o možnosti využívat svou bankovní identitu ke komunikaci se státem naleznou klienti ve svém novém internetovém bankovnictví. Takzvané ztotožňování klientů s bankovní identitou bude probíhat postupně v několika vlnách. Předpokládáme však, že kompletní přístup k této službě by všichni naši klienti měli mít nejpozději do konce dubna,“ upřesňuje mluvčí Zuzana Filipová.

Klienti ČSOB a České spořitelny mohou službu využívat od ledna. První březnový den ji měla zprovoznit také Komerční banka, kvůli bezpečnostnímu incidentu však službu pozastavila

Bankovní identita umožňuje jednoduše a bez dalších nákladů pro běžného klienta ověřit jeho identitu i mimo banku. V první fázi funguje vůči veřejné správě, typicky při přihlašování do Portálu občana. Od března ji lze využít také pro vstup na „online finanční úřad“, tedy nový portál Moje daně

Kromě technologického řešení potřebují banky získat právě akreditaci od státu. Do poloviny roku se chtějí přidat i Fio, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a Equa bank (ta brzy přejde pod Raiffku), mBank plánuje start ve třetím čtvrtletí.

Bankovní identita, jejíž standard vznikl v rámci České bankovní asociace, umožní klientům ověřit totožnost vůči veřejné správě stejně snadno jako při přihlašování do internetového bankovnictví. Ve druhé polovině roku ji banky chtějí rozšířit i pro ověřování vůči soukromým firmám – dodavatelům energie, telekomunikačním operátorům, sázkovým společnostem, e-shopům a podobně. Rozšíří se tak možnosti, jak na dálku sjednat nebo změnit smlouvu, ověřit věk a podobně.

Psali jsme víc:

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyzkoušeli jsme Moje daně od Schillerové. Ani moderní, ani jednoduché

1. 3. 2021 | Petr Kučera | 10 komentářů

Vyzkoušeli jsme Moje daně od Schillerové. Ani moderní, ani jednoduché

Finanční správa po mnoha letech příprav spustila portál Moje daně – první slovo je zkratkou MOderní a JEdnoduché. Splnění slibů o snadném přiznání je však pořád teprve na začátku. Konečně... celý článek

Bankomaty čeká další vylepšení. Přijde i průlom ve vkládání hotovosti

23. 2. 2021 | Olga Skalková | 13 komentářů

Bankomaty čeká další vylepšení. Přijde i průlom ve vkládání hotovosti

Bezkontaktní čtečky u bankomatů se letos mají stát standardem, místo plastové karty stačí k ovládání chytrý mobil nebo hodinky. Moneta a Česká spořitelna půjdou s inovacemi ještě dál. celý článek

Bankovní identitu nabídneme společně, dohodly se banky

18. 2. 2021 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 5 komentářů

Bankovní identitu nabídneme společně, dohodly se banky

Řešení pro bankovní identitu bude firmám nabízet přece jenom jediná asociace, která sdruží banky napříč trhem. Končí tak spor, při němž hrozil vznik dvou různých asociací.

Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

8. 2. 2021 | Olga Skalková | 15 komentářů

Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

Posílání peněz mezi klienty tuzemských bank se může zjednodušit. Místo čísla účtu by mohlo stačit, když zadáte číslo mobilu. A to bez stahování nějaké speciální aplikace.

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

5. 1. 2021 | Petr Kučera | 11 komentářů

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

K Portálu občana se nově přihlásíte přes internetové bankovnictví. Ověření přes takzvanou bankovní identitu spustily jako první ČSOB a Česká spořitelna. Hodně klientů však má zatím... celý článek

Partners Financial Services