Sedm křišťálových špendlíků rozdáno!

Sedm křišťálových špendlíků rozdáno!
Komora pojišťovacích makléřů 15. 6. slavnostně vyhlásila držitele titulu Pojišťovna roku 2003 a vítěze dalších šesti kategorií. Co ovlivnilo makléře v jejich hlasování, proč se vrátilo pouze 26 % platných hlasovacích lístků a jak jsou zástupci pojišťoven s výsledky ankety spokojeni?

Pojišťovnou roku 2003 se včera na slavnostním vyhlášení ankety stala Kooperativa (profil, názory). "Velice nás těší, že jsme po roční přestávce opět v čele," komentoval úspěch pojišťovny při předávání ceny Marek Vích, její tiskový mluvčí. "Velkou váhu přikládáme nejen titulu Pojišťovna roku 2003, ale také vítězství v kategorii Občanská pojištění. Nejvyšší příčku jsme v tomto pro nás velice důležitém segmentu pojištění získali již počtvrté v řadě," dodal Vích.

Česká pojišťovna (profil, názory), celkově druhá, zvítězila v kategoriích Životní a úrazové pojištění a Pojištění motorových vozidel, titulu z minulého ročníku se ale musela vzdát hned ve dvou kategoriích (Pojištění průmyslu a podnikatelů a Spolupráce s makléři) a v obou případech ve prospěch Kooperativy. "Loni jsme vyhráli ve všech kategoriích kromě Občanských pojištění, letošní sestup na druhou příčku si vysvětlujeme nepopulárními změnami, které jsme v roce 2003 prosazovali. Šlo například o dočasné snížení provizí v oblasti pojištění průmyslu a podnikatelů, které bylo vyvoláno zásadními strukturálními změnami v oblasti zajištění," prohlásil náměstek pro zajištění a underwriting České pojišťovny Miroslav Matocha.

Makléřské společnosti hlasovaly celkem v sedmi kategoriích, konkrétní pořadí a dosažené body jsou uvedeny v článku Prestižní ocenění získávají stále stejné pojišťovny.

Na celkově třetím místě skončila loňská čtyřka Generali (profil, názory), nikdo z jejích zástupců se ale nedostavil převzít si ocenění, přestože pojišťovna byla nominovaná hned v šesti ze sedmi katagorií. Obdobně si ČSOB Pojišťovna (profil, názory) nevyzvedla diplom za páté místo v kategorii Pojištění průmyslu a podnikatelů.

Čtvrtou příčku obsadila letos šestkrát nominovaná a loni celkově pátá Allianz (profil, názory), která pro příští ročník věří v lepší výsledek. "Letos jsme zvolili novou strategii, která klade větší důraz na spolupráci s makléři, doufáme tedy, že ta se příští rok odrazí v dosažení lepších pozic v anketě," uvedl Václav Bohdanecký, ředitel úseku pojištění průmyslu Allianz.
Nejlepší pětku uzavřela Pojišťovna České spořitelny (profil, názory), podle Františka Mareše, jejího náměstka generálního ředitele, stojí za sestupem z loni třetí příčky převedení neživotního kmene na Kooperativu.

Vliv má marketing, osobní preference, možná i výše provizí

Komora pojišťovacích makléřů rozeslala celkem 536 hlasovacích lístků, 13 z nich se nepodařilo doručit. Návratnost anketních lístků dosáhla 26 %, o letošním pořadí v prestižní anketě Pojišťovna roku tak rozhodlo 136 platných hlasů registrovaných pojišťovacích makléřů. "Nárůst počtu makléřů je každý rok velmi výrazný, ne všichni jsou proto schopni hodnotit činnost pojišťoven v roce předchozím," vysvětluje poměrně nízkou, ale v letech stabilní, návratnost hlasovacích lístků Ivan Špirakus, místopředseda představenstva Komory pojišťovacích makléřů. Podle Ladislava Kolaji, ředitele makléřské společnosti Profi-POMA, je navíc na vině fakt, že mnoho makléřů, kteří mají licenci, se o dění v komoře příliš nezajímá.

Stejně jako již tradičně vítězí Kooperativa v kategorii Občanského pojištění, i Česká pojišťovna má svoji "vítěznou stálici", tou je kategorie Životního a úrazového pojištění. Pro mnohé může být toto vítězství České pojišťovny překvapivé, podle vyjádření některých přítomných makléřů se ale není příliš čemu divit. Makléřské firmy, které vrátily platné anketní lístky, se totiž především zabývají pojištěním průmyslových rizik, a tak si v oblasti životního pojištění nejsou "ve svých kramflecích" nejjistější. Také u nich proto hraje významnou roli reklama, dodejme, že v případě České pojišťovny a jejího produktu Dynamik velice úspěšná. "Navíc platí, že i kdybych klientovi nabídl jinou životní pojistku, stejně se nejčastěji setkám s odpovědí: ‘Já chci ten Dynamik z televize,’" dodává jeden z přítomných makléřů.

Jak je vidět z tabulky Životní a úrazové pojištění, do první pětky se nedostala žádná z menších životních pojišťoven. "Skoro to vypadá, že nás makléři přehlíží," říká Vlastimil Zahradník z Aviva životní pojišťovny (profil, názory). Ladislav Kolaja, ředitel makléřské společnosti Profi-POMA, jako jeden z důvodů uvádí fakt, že většina menších makléřů "vyrostla" v některé větší pojišťovně, a tak určitým způsobem "svou" instituci preferuje. Vzhledem k tomu, že po určitý čas zde byla jediným pojistitelem Česká pojišťovna a mnoho makléřů pochází právě z ní, může podle něj mít i tato skutečnost vliv na výsledek ankety.

Podle Ivana Špirakuse, místopředsedy představenstva Komory pojišťovacích makléřů (KoPM), jinak také ředitele makléřské firmy Portfolio Alfa, se KoPM setkává s názory, že makléři jsou v hlasování ovlivněni výší provizí, které za sjednání produktů získávají. Tento názor na jednu stranu potvrzují shora uvedená slova Miroslava Matochy z České pojišťovny, na druhou stranu vyvrací názor Ladislava Kolaji: "Kdyby to tak bylo, byla by výrazněji zastoupená zejména Pojišťovna České spořitelny či Česká podnikatelská pojišťovna (profil, názory) nebo ING (profil, názory)."

Osobnost roku 2003

Komora pojišťovacích makléřů se rozhodla udělit v letošním ročníku ještě jedno, zvláštní ocenění, a to Osobnost roku 2003. Titul získal Luděk Menčík, generální ředitel AIG CZECH REPUBLIC (profil, názory), a to za mimořádný osobní přínos ve prospěch celé profese pojišťovacích makléřů. "Pan Menčík poskytoval pojišťovacím makléřům velmi silnou osobní podporu a pomoc v době schvalování zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, a pomohl tak odvrátit návrhy legislativních změn, které mohly vážně poškodit celou profesi makléřů," vysvětlil jeho ocenění Ivan Špirakus.
Osobnost roku letos volilo představenstvo KoPM, příští rok bude toto ocenění nejspíš v rukou makléřů.

Renomé ankety se KoPM snaží rok co rok zvyšovat. "Zklamalo nás, že jsou stále pojišťovny, které si nepřijdou vyzvednout ocenění. Velmi bych si přál, aby se prestiž titulu Pojišťovna roku dostala na podobnou úroveň, které dosáhla ve Velké Británii," prozrazuje své sny Ivan Špirakus. Dodejme, že inspiraci našli zástupci komory v britské  The British Insurance Awards , která vznikla již v roce 1995 a během deseti let se stala celosvětově uznávanou "soutěží" pojišťovacích institucí.

Co si o výsledcích ankety Pojišťovna roku 2003 myslíte vy? Hlasovali byste obdobně? Jaké máte s pojišťovnami zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2004 9:59, MP

Umím číst: "Komora pojišťovacích makléřů rozeslala celkem 536 hlasovacích lístků, 13 z nich se nepodařilo doručit. Návratnost anketních lístků dosáhla 26 %, o letošním pořadí v prestižní anketě Pojišťovna roku tak rozhodlo 136 platných hlasů registrovaných pojišťovacích makléřů". Není tu ani slova o tom, kolik lidí se vyjádřilo za 1 hlas. Může tedy být 1 hlas = 1 člověk. Nebo se mýlím?

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Anketa Pojišťovna roku: 37 gratulací

16. 6. 2004 | Simona Ely Plischke

Anketa Pojišťovna roku: 37 gratulací

Ve čtvrtém ročníku ankety Pojišťovna roku 2003 zvítězila dvojka roku 2002, Kooperativa, která vyhrála ve čtyřech ze sedmi hodnocených kategorií. Jednička roku 2002, Česká pojišťovna,... celý článek

Korunovace pojišťoven se blíží

1. 6. 2004 | Kristýna Havligerová

Korunovace pojišťoven se blíží

Chystá se čtvrtý ročník soutěže Pojišťovna roku, jakési české obdoby prestižního The British Insurance Awards. Její výsledky by mohly napovědět potenciálním klientům, kteří nevědí,... celý článek

Byt za 853 Kč měsíčně?

28. 5. 2004 | Pavel Řehulka

Byt za 853 Kč měsíčně?

Nedávno jsme nakousli problém, zda je možné jen s průměrnými příjmy investovat do nemovitostí. Hypotetický příklad ukazoval, že to možné je; tentokrát jsme pro vás ale připravili skutečný... celý článek

Jak pojišťovny (ne)dodržují informační povinnost

27. 5. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak pojišťovny (ne)dodržují informační povinnost

Rozhodli jsme se zjistit, jak pojišťovny dodržují nový zákon o pojistné smlouvě, konkrétně zda poskytují klientům všechny povinné informace. Sedm pojišťoven proto bylo podrobeno našemu... celý článek

ČR má nejvyšší sociální pojištění z nových členů EU

27. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ

ČR má nejvyšší sociální pojištění z nových členů EU

Nejvyšší sociální pojištění jako součást nákladů na pracovní sílu v EU má Francie. Ovšem z nových členů je na nepříliš lichotivém prvním místě Česká republika spolu se Slovenskem, jak... celý článek

Partners Financial Services